Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот 9teen8t9 » Нед Юли 27, 2014 12:17 am

Здравейте, имам затруднения с намирането на пружина с дължина 125мм и да е 450 или 500 lbs. В онлайн магазините е пълно с 222 и 240.
Някой може ли да ми предложи магазин с по-голям асортимент.

Временно карам с 700 http://s13.postimg.org/rpho74b87/20140727_003856.jpg
Аватар
9teen8t9

Рейтинг: 1158

Мнениеот capola » Нед Юли 27, 2014 7:11 am

hitar_potter написа:ми изглежда, че самата гума е била калпава :dontknow:

И мен това ме съмняваше, благодаря!
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот bio » Нед Юли 27, 2014 7:29 am

9teen8t9 написа:Здравейте, имам затруднения с намирането на пружина с дължина 125мм и да е 450 или 500 lbs. В онлайн магазините е пълно с 222 и 240.
Някой може ли да ми предложи магазин с по-голям асортимент.

Временно карам с 700 http://s13.postimg.org/rpho74b87/20140727_003856.jpg

според мен не търсиш правилно ... шока най-вероятно ти е 190х50 с 2'' ход, а 125 е свободната дължина на пружината.
http://screambikes.eu/bg/zadni-amortisi ... usion.html тук има едни пружини с 57mm ...
иначе оригиналдЪ:
http://www.bike-components.de/products/ ... x50mm.html
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот raptor1987 » Нед Юли 27, 2014 2:01 pm

Външна Maxxis ARDENT 26X2.25 EXO СГЪВАЕМА или ADVANTAGE 26X2.25 WIRE?
Ще се ползва с боза, задна.
Ще се кара от бързи черни пътища до технични пътеки(доколкото ми позволява техниката естествено.) :beer:
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот gilb » Нед Юли 27, 2014 2:23 pm

Гето тублес от външна гума с тел става много трудно,докато сгъваемите стават от раз.
Ардента е готина гума за задна,има много голям балон и шарката е бърза.
Аз карам такава гума като задна два сезона и съм много доволен.
Първата беше гето тублес,втората с вътрешна понеже съм от доволно мързеливите хора.
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот msniki » Нед Юли 27, 2014 2:49 pm

Гледам говорите за тублес и на мен отдавна ми се върти тази идея.
Да попитам и аз :
Ако задната гума е тубелесс примерно 2.5 двустенна има ли опасност да се извади и да издиша при голямо усукване ?
Имам предвид по голяма опасност от колкото с вътрешна.
Също ако няма опасност тогава 2.5 ЕХо протектион сгъваема ще свърши работа за тублесс нали ?
Стил на каране : Спускане и фреерайд понякога
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот Bace_kz » Нед Юли 27, 2014 6:10 pm

За ваденето зависи от налягането, но като цяло вероятността да я извадиш с тюблес е по-голяма, макар да не е често срещано.НО всичко зависи от това колко мека искаш да я мачкаш.
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот spirov92 » Нед Юли 27, 2014 7:35 pm

Хм... не мисля, че усукването при тюблес е по-лесно - просто повече се забелязва, тъй като се губи налягане. Но ако караш на нормалния налягания, няма да имаш проблеми. А щом караш DH, предполагам си с по-широки капли, което също помага срещу усукване.
Аз лично само веднъж съм губил налягане заради усукване, и то при човка, и ги карах неразумно меки. :beer:
spirov92

Мнениеот Bace_kz » Нед Юли 27, 2014 8:37 pm

Определено не карам DH, но защо си мисля, че точно при DH е нужно ниско налягане на гумите за по-добро сцепление, без да се изпада в крайности ? В момента карам и двете си гуми тюблес и освен от спукване :evil: , само два пъти съм отлепял борда и то на предната гума, която карам на 1,5 бара. Първия беше при падане, борда се натисна за момент изпуснаха въздух и пак се залепи, втория беше наскоро на Черни връх, та ударих странично един камък с борда на гумата, отлепи се и за жалост между борда на гумата и шината се намърда изсъхнала боза и се наложи да се прибере с вътрешна. Това за 2 години каране сбозен, btw карам агресивно xc.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот spirov92 » Нед Юли 27, 2014 9:27 pm

Bace_kz написа:Определено не карам DH, но защо си мисля, че точно при DH е нужно ниско налягане на гумите за по-добро сцепление, без да се изпада в крайности ?

И аз принципно не карам DH, ама ако караш с толкова меки гуми, че да се притесняваш за отлепяне в завой, то на една "каменна река" каплата ще стане на мармалад. Тоест така или иначе не може да се кара на толкоз ниски налягания. :)
spirov92

Мнениеот msniki » Нед Юли 27, 2014 9:50 pm

spirov92 написа:Хм... не мисля, че усукването при тюблес е по-лесно - просто повече се забелязва, тъй като се губи налягане. Но ако караш на нормалния налягания, няма да имаш проблеми. А щом караш DH, предполагам си с по-широки капли, което също помага срещу усукване.
Аз лично само веднъж съм губил налягане заради усукване, и то при човка, и ги карах неразумно меки. :beer:

Точно това ме притеснява че при усукване гумата няма да стой точно и ще изпусне налягане.
Еми аз карам на 2.2-2.3 атмосфери. Точно заради опасноста от удари по шината, пък и ми е тромаво с под 2 атмосфери гума.
Ще има ли проблем ?
Двустенна отзад или Ехо протектион ?
Аватар
msniki

Мнениеот Bace_kz » Пон Юли 28, 2014 10:45 am

На 2,2 2,3 атмосфери едва ли ще имаш ядове с бордовете ... Може да изчакаш и това ... Поне при мен задните гуми много се режат и при по-големи разрези бозЪтЪ увисва, та сложи най-защитената гума отзад ако грамажа не те притеснява.
Аватар
Bace_kz

Мнениеот msniki » Пон Юли 28, 2014 7:46 pm

Bace_kz написа:На 2,2 2,3 атмосфери едва ли ще имаш ядове с бордовете ... Може да изчакаш и това ... Поне при мен задните гуми много се режат и при по-големи разрези бозЪтЪ увисва, та сложи най-защитената гума отзад ако грамажа не те притеснява.

Благодаря за помощта на теб и на колегата spirov92 ! :)
Аватар
msniki

Мнениеот skulboy » Вто Юли 29, 2014 8:29 pm

Има ли смисъл да си взема новото WD-40, което е разделено на конкретни сфери за конкретна употреба или да си взема от стария флакон, който е предназначен за универсални цели. Спрея ще се ползва конкретно по велосипеда. В момента имам възможност да закупя новия, понеже съм в чужбина, а в Свищов съм обикалял и намерих само стария флакон, от сайтовете хич не си е сметка да се поръчва това. Цената за спрея от снимката по-долу е 11 евро за 400 мл, имаше няколко от разновидностите, а в Родината беше 11 лева за 200 мл от другия флакон. За тези, които не знаят, говоря за тези спрейове.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот mentalhead » Вто Юли 29, 2014 8:36 pm

За какво по-точно ползваш WD-40 по велосипеда си? Лично за мен този продукт няма много място там.
Аватар
mentalhead

Мнениеот skulboy » Вто Юли 29, 2014 10:12 pm

Ползвам го по всичките ми велосипеди, някои хванали ръжда, заяли болтове, гайки, веригата също. Намира се употреба, не се бой. Въпроса ми е дали има смисъл да си взема спрей за конкретни неща или универсалния?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот mentalhead » Вто Юли 29, 2014 11:37 pm

За заяли болтове окей, но за веригата това не е особено подходящо. WD-40 има много слаби смазващи свойства, а задържа повече боклуци от да речем сухите смазки на восъчна/керамична основа. Отделно гони всичката друга смазка. Аз съм ползвал само универсалния, а за другите нямам никаква идея, но все ми се струва, че ако ще си взимаш спрейове за конкретни неща по велосипеда, то далеч по-добре е да се насочиш към по-подходящите специфични вело продукти, а не ширпотребни препарати като WD-40. Пък и икономически май няма да ти излезе по-евтино. От посочените препарати полезни изглеждат смазочния спрей, греста, обезмаслителя и силиконовия лубрикант евентуално за прахоуловителите на вилката (въпреки че аз не бих рискувал да пръскам там с това). 4 препарата по 11 евро са близо 90 лева. За тия пари спокойно си взимаш брунокс за вилката, грес в туба, а не няква шантава грес във флакон, едно меглио за обезмасляване и три-четири тубички хубава смазка за веригата. Иначе даже за по-малко пари може да се въоръжиш с аналогични препарати на weldtite, от които обаче аз лично като цяло не съм доволен, така че не препоръчвам. Не вярвам да са по-зле от WD-40 обаче, като естествено пак правя уговорката, че не им познавам тези специфичните препарати, към които си дал линк.
Аватар
mentalhead

Мнениеот moridinbg » Сря Юли 30, 2014 1:21 am

WD-40 не само няма смазочни свойства, той разтваря и сваля смазка. Има минимално количество смазка, която е нетрайна. За сваляне на ръжда и заяли работи разбирасе е чудесен.
Тези новите не знам какво точно са, пише, че са лубрикант, предполагам е същата формула като класическото WD-40, но с по-високо съдържание на смазка.
Аз лично смятам, че прекомерната употреба на обезмаслител не е удачна, защото сваля всичката смазка и после тепърва трябва да се отлага нова.
Аватар
moridinbg

Мнениеот skulboy » Сря Юли 30, 2014 4:25 pm

Брунокс ще видя да си взема от София, че тук не го намирам, пък във моя град абсурд. Смазка може би на Weldite и като цяло това ми е за редовната употреба. ВД-то го предвижах като за случайно някаква ръждица или някой заинатен болт.
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот Любо » Сря Юли 30, 2014 6:23 pm

Здравейте . Би ли могъл някой да ми обясни поради каква причина не успях да вкарам грам въздух с помпата в чисто нова , тукущо извадена от кутията, 26 цолова , вътрешна гума Максис с автомобилен вентил ? Идеята беше да се смени спукана такава , а се получи 5 километрово бутане на колело .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот vvvaaal » Сря Юли 30, 2014 10:52 pm

Не си набутал достатъчно вентила в помпата(if you know what I mean :eyebrow: ) или имаш проблем с помпата.
Аватар
vvvaaal

Рейтинг: 1239

Мнениеот ABSOLUT » Сря Юли 30, 2014 11:58 pm

@Любо
Помпата случайно да е от тези с двете дупки една до друга, едната за автомобилен, а другата за френски вентил?
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот Любо » Чет Юли 31, 2014 5:18 am

Помпата е ето такава : http://www.niko-bikes.com/shop/product. ... ductID=625 . Понеже се опитах да се прибера , като допомпвам спуканата гума през някакво разстояние ( направих го два пъти и после омалях ) , въздуха в нея си влизаше нормално . Мисълта ми е дали за чисто нова гума няма някаква " предварителна подготовка " , преди да се ползва :beer:
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 31, 2014 6:36 pm

Любо написа:Мисълта ми е дали за чисто нова гума няма някаква " предварителна подготовка " , преди да се ползва

Няма никаква подготовка. Слагаш маркуча и помпиш.
Като идея - свали игличката (надявам се да имаш нужната капачка или приспособление) и пробвай, дали ще нагнетява въздух в гумата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 31, 2014 6:36 pm

Поръчах си броня за жило Shimano SIS SP41 от чужбина. Дължината и е 1м. Проблема е че според мен са ме излъгали и са ми доставили нормална броня на Шимано, тъй като никъде по този 1м дължина не пише Shimano SIS, а според мен слагат щампата на всеки 20-30см. Някакви идеи дали е така и дали винаги има щампа тази броня?
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юли 31, 2014 8:53 pm

Здравейте колеги тъй като напоследък обмислям по дълги маршрути и по тежички пътеки съм 100% сигурен че ще спукам гума някъде с кевлар или без. Мои приятели носят помпички резервни гуми и тем подобни и с по сериозното каране си трябва и някакво ЕДЦ.

Въпроса ми е тия двете дали ще свършат работа? Ако не какво бихте предпоръчали в рамките на разумното.

http://bikescenter.bg/aksesoari-bg/pomp ... &order=ASC
http://bikescenter.bg/aksesoari-bg/repa ... e-large-bg

Така и така поствам, да попитам на дискова худравлика как се преценява дали накладките са за смяна и къде в София могат да ми ги сменят когато се наложи? Става въпрос за SHIMANO BR-M395. Извинявам се ако нещо ама проверих в FAQ и така и не намерих ясен отговор.

Мерси предварително.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Nocturne » Чет Юли 31, 2014 9:25 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Така и така поствам, да попитам на дискова худравлика как се преценява дали накладките са за смяна и къде в София могат да ми ги сменят когато се наложи? Става въпрос за SHIMANO BR-M395. Извинявам се ако нещо ама проверих в FAQ и така и не намерих ясен отговор.

Мерси предварително.

Можеш да ги смениш сам-много е лесно, а иначе във всеки вело магазин ще ти ги сменят. Ако не можеш да прецениш колко им остава на твоите попитай някой механик.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 31, 2014 10:06 pm

ЧестоНеадвкватен написа:..да попитам на дискова худравлика как се преценява дали накладките са за смяна...

Аз следвам едно упътване, според което, ако общата дебелина на фрикционния материал и накладката е 3 мм. или по- малко, то подлежат за смяна с нови.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Юли 31, 2014 10:44 pm

Nocturne написа:
ЧестоНеадвкватен написа:Така и така поствам, да попитам на дискова худравлика как се преценява дали накладките са за смяна и къде в София могат да ми ги сменят когато се наложи? Става въпрос за SHIMANO BR-M395. Извинявам се ако нещо ама проверих в FAQ и така и не намерих ясен отговор.

Мерси предварително.

Можеш да ги смениш сам-много е лесно, а иначе във всеки вело магазин ще ти ги сменят. Ако не можеш да прецениш колко им остава на твоите попитай някой механик.

Знам но искам да видя на живо как става а и хидравликата е съвсем нова технология за мен, мисля че е нормално да подходя внимателно.

Ozzie написа:
ЧестоНеадвкватен написа:..да попитам на дискова худравлика как се преценява дали накладките са за смяна...

Аз следвам едно упътване, според което, ако общата дебелина на фрикционния материал и накладката е 3 мм. или по- малко, то подлежат за смяна с нови.
Светнах с фенерче и всяка от накладките е дебела колкото ротора че и малко отгоре. Старото ми колело беше от Метро с В-брейк , за 7 години не ми се е налагало да сменям нито гуми нито накладки а се караше колелото доста и от мен по ДХ(те така се пречуках) и от баща ми ХС. Карам малко страхливо от както се пречуках и си извадих рамото. Спирачките нагряват доста но пак си спирам като хората.

Като четох из форума бая се пукат гуми та исках да видя какво мога да добавя към ЕДЦто за да се боря с тоя проблем.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Ozzie » Чет Юли 31, 2014 10:51 pm

Светнах с фенерче и всяка от накладките е дебела колкото ротора че и малко отгоре.

Има измервателни инструменти за целта...
Аватар
Ozzie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум