Затягане на хлабаво кормило

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Затягане на хлабаво кормило

Мнениеот Velo_ » Вто Авг 05, 2014 12:43 pm

Здравейте

Имам един въпрос относно затягането на кормило. Колелото така си дойде - кормилото се върти много леко и не може дори при по-висока скорост да стои на едно място. Т.е. не мога да сваля ръце от него дори за малко, ако ме ощипе комар примерно и искам да се почеша :D Как и дали мога да го позатегна малко?

Благодаря на всички отзовали се
Velo_

Рейтинг: 1180

Re: Затягане на хлабаво кормило

Мнениеот Velo_ » Вто Авг 05, 2014 6:22 pm

Btw, колелото е с нормална лапа 4 на 2 болта с капачка ...
Velo_

Мнениеот KaLO_1407 » Вто Авг 05, 2014 6:55 pm

Еми затегни го. Освен ако не е карбоново, защото, доколкото знам, а аз не знам много, при тях си има някакви изисквания за това до колко и с каква сила да се затегне. А как - ееми... хващаш един шестогран 4 или 5 мм и стягаш болтчетата.
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Рейтинг: 1131

Мнениеот did » Вто Авг 05, 2014 7:10 pm

:bawling: :crazy: :bawling:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот floydogi » Вто Авг 05, 2014 10:15 pm

За по-сигурно затегни и главините, да не се въртят толкова свободно ;)
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Velo_ » Вто Авг 05, 2014 10:35 pm

Лапата зная как да затегна :D Как да затегна лагерите, на които се върти кормилото? Опитах като разхлабя лапата и натегна болта на капачката и - като че ли има слаб ефект, но ... малко ме е страх да продължа или не, да не повредя нещо. Въобще това ли е начина?
Velo_

Мнениеот mentalhead » Вто Авг 05, 2014 11:54 pm

Сглобката, в която участват чашките се затяга/отхлабва от капачката на лапата. Естествено това се прави като първо са разхлабени болтовете на лапата, с които е стегната за стержена на вилката. Ако нямаш луфт в чашките НЕ трябва да затягаш нищо. То идеята е да си се мандахерца свободно кормилото. Като повдигнеш предната гума от земята и да речем наведеш колелото леко на една страна кормилото трябва свободно да си се движи. Ако има някакво задържане при движението му значи е стегнато прекалено много.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Velo_ » Сря Авг 06, 2014 10:37 am

Ето как изглежда челната тръба, не знам дали това би се нарекло луфт. Иначе кормилото не се клатушка. Но аз по принцип харесвам малко по-стегнато кормило, за да мога да карам без ръце ако потрябва

Photo403.jpg

Photo404.jpg
Velo_

Мнениеот po_taka » Сря Авг 06, 2014 10:46 am

карането без ръце няма общо с това колко лесно се върти кормилото, не си разваляй зорлен колелото
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот mentalhead » Сря Авг 06, 2014 11:14 am

Velo_ написа:Ето как изглежда челната тръба, не знам дали това би се нарекло луфт.

Луфтът в чашките не се вижда, а се усеща. Примерно ще чуваш потропване в челото при рязко спиране с предната спирачка. Твоя проблем обаче не е луфт в чашките, а това че не разбираш какво е нормалното поведение на велосипеда. Кормилото трябва да си се върти напълно свободно, така е нормално и не трябва да го "стягаш". Ако толкова искаш да караш без ръце - научи се. Ако не можеш - карай си с ръце като повечето хора.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Velo_ » Сря Авг 06, 2014 11:25 am

Не, такова потропване няма Но кормилото се върти все едно лагери няма, и карането без ръце е доста трудно (и опасно) в този случай Дори не мога да сложа колелото да легне на крака ми когато пия вода примерно, защото кормилото тръгва да се върти като лудо :D и оттам и цялото колело се опитва да се изхлузи. Бтв този вариант с болта на капачката го пробвах, сега не е толкова леко
Velo_

Мнениеот mentalhead » Сря Авг 06, 2014 11:44 am

За последен път от мен:

Velo_ написа:кормилото се върти все едно лагери няма, и карането без ръце е доста трудно (и опасно) в този случай Дори не мога да сложа колелото да легне на крака ми когато пия вода примерно, защото кормилото тръгва да се върти като лудо

Това е нормално и така ТРЯБВА да бъде.

Velo_ написа:Бтв този вариант с болта на капачката го пробвах, сега не е толкова леко

Сега си го презатегнал и най-много да си преебеш нещо по колелото. Отхлаби го леко (само точно толкова, колкото да почне пак да се върти свободно; не повече) като внимаваш да не прекалиш и да вземеш наистина да си докараш луфт в чашките.
Вече ти казаха, че карането без ръце няма връзка с това колко ти е стегнато/хлабаво кормилото. Чети повече какво ти пишат хората и пипай по-малко в материи, които не са ти ясни.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Brave » Сря Авг 06, 2014 11:55 am

Нормално е кормилото да се движи съвсем леко. Ако си свикнал на друго, по-добре отвикни. Иначе ще скапваш чашките, защото ще ги държиш под непрекъснато напрежение. Не съм никак фен на карането без ръце, намирам го за опасно в градска или планинска среда, защото и при двете може да има изненадващи неравности или нужда от реакция, но така или иначе то се получава заради съвсем други сили от триенето в лагерите на стержена на вилката и лесно се прави и когато кормилото се върти без никакво съпротивление. Пък и ти с две ръце ли се чешеш, че пускаш кормилото?
Brave

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 06, 2014 3:10 pm

Само на мен ли ми се струва, че конуса не е монтиран правилно? Поне за мен, това разстояние, което е между зелените стрелки не е съвсем нормално.
Велосипеда сглобяван ли е или е купуван готов от магазина?
Photo403.jpg
(249.29 KiB) 291 пъти

P.S. Иначе хората са прави. Кормилото трябва да се върти свободно. Ако е стегнато, както искаш, при каране без ръце могат да станат много по- големи бели, ако решиш да изправиш посоката, а кормилото не върне колелото в права посока.
Наклона на челната тръба, респективно ъгъла на вилката и офсета (изнасянето) на предната ос дават стабилност на предницата и в същото време способстват кормилото да следва права посока.
Нещо като волана при автомобилите. Ако в завой пуснеш волана, последния, в следствие теглото на автомобила, в следствие на това, че и там има разни ъгли в предното окачване, връща автомобила в права посока. Същото е и при велосипеда.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Velo_ » Сря Авг 06, 2014 3:21 pm

Колелото е купено готово
Velo_

Назад към Веломеханик