То е ясно, че седалката е индивидуална, но...

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

То е ясно, че седалката е индивидуална, но...

Мнениеот nerron » Сря Юни 25, 2014 3:43 pm

Може и да има такава тема и ако има такава, нека администраторите да изтрият тази. Тук бих искал да обсъдим всичко за седалките при крос-кънтри стил на каране, а именно - височина, положение, твърдост, ширина и т.н. Това е важно, особено при перходи над 100 км/ден. Преди няколко месеца смених оригиналната седалка със Селле Монте Грапа Black Hole. При преходи до 100 км всичко е наред, нямам нито изтръпвания, нито набивания в деликатните зони, но при над 120 км вече започва доста да се усеща.

Ясно е, че това са доста км за колело, но все пак искам да попитам дали седалка с гел, тясна, няма да е по-добрия вариант (въперки, че ги дават само за градски тип колела). Отделно (лично при мен работи) когато седна в най-задната част на седалката, напрежението върху опашната кост намалява и се чувствам по комфортно, но пък бедрата опират. Значи извода е, че трябва тънка седалка, но пък и широка в задната част.... Та затова направих тази тема.

Ще се радвам ако се включат хора, които правят продължителни преходи и вече, по някакъв начин, са успяли да се нагодят (напаснат, свикнат) със седалките си. Благодаря предварително!
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
nerron

Рейтинг: 1205

Re: То е ясно, че седалката е индивидуална, но...

Мнениеот marsa » Сря Юни 25, 2014 6:28 pm

Колега, първо на първо - тази седалка, която си взел е градска "универсална" седалка, насочена е към каране по час-два с идеята да пасва на голяма маса потребители. Доста широка (155мм е далеч над масовите ширини 130-140мм), и "напомпана", което дава чувството за комфорт за кратко. Въпрос на шанс е, че караш с нея целодневно без сериозни оплаквания.

С увеличаване на дистанцията подходящите седла са все по-твърди и избора на размери и форма трябва да е все по-прецизен. В общи линии първото (твърдостта) те предпазва от запарване и протриване, а второто (форма) е определящо за комфорта.

Ако споменаната дистанция 100+км наистина се отнася за планина, то при средна скорост 15-20км/ това означава целодневно каране. За такова, особено редовно, е много важно да се сдобиеш с подходяща седалка. За точните размери и форма няма универсални съвети - най-просто казано е въпрос на проба и грешка. Има разни съвети и препоръки (особено от някои производители) как да избереш седло, но са си малко субективни.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот nerron » Чет Юни 26, 2014 8:55 am

Да, това с твърдата седалка доста хора го препоръчват. Оригиналната на колелото (не е висок клас) е точно твърда и тясна. С нея не мога и 50 км да направя без да се появи болка. Ясно е, че е от ниския клас, но ... все пак. Също така четох някъде, че има значение колко ти е голям таза (ханша). Когато си с широк таз, тясната седалка не била за предпочитане и точно поради това взех малко по-широка. Доста хора казват, че при такива дистанции 120-150 км не може да няма оплаквания. Точно затова и пуснах темата, ако има хора които прекосяват такива дистанции и нямат никакви проблеми, да споделят нещо!
nerron

Мнениеот penmark » Чет Юни 26, 2014 9:16 am

Колоездачен клин. :agree:
Аватар
penmark

Мнениеот shtarkel » Чет Юни 26, 2014 9:33 am

Колоездачен клин + ставане от седалката от време на време и почиване на всеки 2 часа за по 10тина минути :) Вярно е, че има седалки и седалки, ама лошото е, че няма как да пробваш едни 20тина седалки в продължение на няколко дни всяка и да решиш коя да вземеш :)

Ето нещо подобно, което бих си купил - http://bikescenter.bg/sedalki-bg/sedalk ... omp-gel-bg
Последна промяна shtarkel на Чет Юни 26, 2014 9:39 am, променена общо 1 път
shtarkel

Рейтинг: 1200

Мнениеот LIL » Чет Юни 26, 2014 9:38 am

Всеки казва, че за сериозно каране трябва по твърда и тясна седалка и това си е факт! Само, че някои хора пропускат и факта, че за агресивна седалка трябва да имаш и агресивна стойка на колелото. Не можеш да вземеш тясна и твърда седалка и да я сложиш на някоя рикша дето кормилото и е харлей дейвидсън а гъза ти удря в бордюра! Тогава и най скъпата и качествена седалка ще ти се струва уред за мъчения. Ако тежеста ти е разпределена така, че голяма част да пада върху задните части няма как да ти е удобна рейсърска седалка какъвто и да ти е таза. Така, че избора на седалка трябва да е съобразен и с позицията върху колелото.
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот nerron » Чет Юни 26, 2014 11:53 am

Ок, още нещо полезно. Ставане по време на колоездене, почиване през определен период от време. Клинове не съм обличал до сега, само съм чувал, че работят. Позицията също е важна, това е един от основните фактори. Благодаря за коментарите.
nerron

Мнениеот anio_g » Чет Юни 26, 2014 11:53 am

Съгласен съм с горните мнения.
Първата ми седалка беше 140 мм - чувствах я тясна.
Купих си Selle Royal Alpine - градска, която за кратки преходи е ОК, но в последствие ми стана много неудобна.
Премисляйки какво не ми харесва в нея (прекалено широка-дори и в предната част; тежестта ми не падаше на най-широката част, а сякаш бе по-напред, бедрата ми се търкаха в нея и т.н. и т.н) се загледах в други модели.
Както и да го погледнех, ми трябваше седалка, по-широка от 140 мм, по-тясна от 160 мм и достатъчно твърда и плоска.
Реших да рискувам с Velo 3206 и за сега съм много доволен от избора си.
Моите преходи са по-кратки, но за по 50-60 км- нямам никакви оплаквания.

п.с. Има видеоклипове, с които относително точно можеш да измериш широчината на седалищните кости, моите ги изкарах 120 мм, добавят се едни 25-30мм за опора, поне така се твърдеше във видеото.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Po3u » Вто Авг 05, 2014 5:47 pm

Ще следя темата, защото и аз имам страшни проблеми със седалката... За дамска става дума, така че ще ви почета малко, защото нямам никаква идея как да определя "идеалния размер" :popcorn:

2 велосипеда смених, 3 седалки и просто не знам какво да правя.
Купих си сега Drag ZX4 TE, карах с фабричната, която е Selle Royal Mach, изръбих се.
Взех седалката от един RAM XC2, не помня каква беше обаче, още по-зле.
Сега имам една по-широка, с гел, чудя се дали да не пробвам нея, ама много тежи...

Та всякакви съвети за избора на седалка ще са ми от полза и на мен :)
Po3u

Мнениеот moval » Вто Авг 05, 2014 10:59 pm

На сайта на Cervelo има интересна статия по темата за седалките:

http://www.cervelo.com/en/engineering/a ... dles-.html
moval

Рейтинг: 1220

Мнениеот bio » Сря Авг 06, 2014 9:02 am

проблема може да не е само във формата на седлото. най-вероятно е в настройката на положението му - нисък/висок нос или прекалено напред/назад спрямо кормилото. оттам неправилно и неудобно сядане върху седалката.
и какво значи изръбих ?!? при жените не съществува такъв термин, там е "напутках".
за колко и какво каране се получава това ?
ползваш ли клин ?

и крайно време е да се направи "женски" подфорум. ме-ке-ке ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот evin » Сря Авг 06, 2014 12:57 pm

Във Веломания на "Цар Борис I" дават за едноседмичен тест седалки на Fizi:k
Оставя се половината цена като залог в магазина и си избираш седалка за твоя гз
Може и нищо да не ти допадне, не е задължително да купиш
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот nerron » Сря Авг 06, 2014 1:28 pm

Да, те реално и в Bike Center предлагат подобна оферта, но реално не попитах дали може и да НЕ си купуваш след теста :). Реално от последния преход София - Банско направих някои анализи, които ми помогнаха да прекося дистанцията за около 9 часа без да изпитвам бокли в седалището:

1. На всеки 2-3 мин ставах от седалката за малко, ако нямах възможност да стана - просто се намествах на нея;
2. Използвах такава височина на седалката, която да позволява леко свиване на крака в долно положение;
3. При продължителни изкачвания (както беше това от Симитли към Предела - 27 км) се намествах в предната част на седалката. Това ми даде комфорт и измести центъра на тежестта като цяло;
4. Правих леки почивки на всеки 40 - 50 км за да може кръвта да циркулира свободно към краката;
5. При въртене на педалите, бедрата ги държах почти успоредни едно на друго, даже леко навътре към рамката, но не разперени встрани. Забелязал съм, че повечето хора разперват бедра настрани при педалиране, според мен така се губи част от силата и води до усукване;
6. При педалиране, през определен период от време, премествах краката по повърхността на педалите, което допълнително компенсираше някакви несгоди във височината/положението на седалката;

Това, което може да споделя е, че не съм имал никакви болки и в следващите дни. Реално съм минавал с тази седалка (но не с тези техники) по 50 км и съм имал болки. Сега - при 170 км преход за 9 часа всичко е ток!
nerron

Мнениеот mariko » Сря Авг 06, 2014 1:38 pm

Първо, Po3u, трябва да си изясниш дали ти е наред настройката и на колелото, а после да прибягваш до смяна на седалка и другите методи.
Ако усещането е като при Фигура 2 от статията на moval в темата, може означава, че ти е дълга ефективната горна тръба и да се наложи да я скъсиш някак с преместване на седалката и/или с по-къса лапа. Може да провериш като видиш как стоиш на колелото спрямо съветите в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 69-tips008. И освен това трябва да разбереш кое точно във формата на седалката ти причинява дискомфорт- дали е тясна, задигната в задния край,напречният ѝ профил може да е извит също и т.н.
Освен това клинчето с подложка променя нещата значително, независимо от седалката.
Разбира се, проблема може да е наистина само в седалката, а аз донякъде гадая в момента, защото ти не си казала точно как си се изръбила (или напуткала? :lol:)
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Po3u » Сря Авг 06, 2014 6:18 pm

bio написа:проблема може да не е само във формата на седлото. най-вероятно е в настройката на положението му - нисък/висок нос или прекалено напред/назад спрямо кормилото. оттам неправилно и неудобно сядане върху седалката.
и какво значи изръбих ?!? при жените не съществува такъв термин, там е "напутках".
за колко и какво каране се получава това ?
ползваш ли клин ?

и крайно време е да се направи "женски" подфорум. ме-ке-ке ...

Време е :)
Мерси много за отговорите. Вярно, че и аз не дадох много инфо...
Ползвам клин, но дори и с него е неприятно.
И се "напутквам" :D еднакво и при xc и като карам из града - на 30-тата минута вече не издържам и гледам да ставам още по-често.

Ще си върна сега фабричната от Drag-a и ще пробвам да я наглася, като разгледах фигурите уж седя правилно, но ще пробвам няколко различни настройки и ще покарам още малко, може и да свикна.
Но отзад ми е много тясна сякаш.
Гледах ги и тези във Веломания, но нещо не си харесах.

Мерси много за помощта, ще пробвам с настройките засега и ще докладвам.
Po3u

Мнениеот evin » Чет Авг 07, 2014 8:19 am

Има още един странен момент при седалките - привикване на тъканите след първоначалната компресия/натъртване.
Парадоксът е, че точно седалката, от която най-много те боли и натъртва, ти става най-удобна, като премине болката.
Така че комфорт и болка са 2 различни неща. Търси максимален комфорт, а ако се появи болка - опитай се да потраеш между 5 и 10 дни, докато не премине. В 90% от случаите преминава. Ако не премине - сменяй седалката със следващата.
Мен ме боли гза във всяко начало на нов сезон, примерно от март месец почвам да карам след 3-4 месеца пауза и задължително на втората седмица започвам да чувствам натъртване и дискомфорт, които отшумяват за седмица и така до края на сезона. Това наблюдават и други мои колеги.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот V.Georgiev » Чет Авг 07, 2014 11:26 am

То за XC колело си е седалка хем за планина хем за шосе хибридна седалка иде речи!
За това и при тия твърдаци задната гума не се помпа много твърда е да не е и мека, спрямо предната за твърдост!
За шосе и равен терен е твърда седалка, при по продължително въртене на педалите да няма онзи момент на подскачане отзад!
Умората, както казаха може да е и от самата позиция на седалката, аз постоянно пробвам нови позиции и за сега май като носа на седалката е леко наклонен на пред, така, че като седна да сядам само с гъза си, да не усещам, че и предните атрибути са на носа ми е по добре от към триене при въртене на педалите, малко ми е кофти, че имам чувството че ще се изхлузя на пред, но.... То и триенето май може да се повишава и от прекалено вдигната седалка т.е. в най долната позиция на педала, ако едвам го стигаш и ти се налага даже да се с горната си част на крака да се навеждаш така пак е неудобство водещо до умора!

А аз съм с най обикновена седалка закупена от Кауфланд за 20лв една черно с бели ленти, една тънка най твърдия им модел дето те предлагат! :)
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Мнениеот Boyan1984 » Нед Авг 10, 2014 12:01 pm

Да ви кажа и мойте проблеми, които се решиха съвсем простичко (а си мислех, че седалката е кофти) - въобще не ми беше удобна, и така и не свиквах с нея, но впоследствие я наклоних една идея надолу и - о, небеса - няма такова облекчение, няма такава готина седалка :lol:
Така че- експериментирайте със седалката, пък ако не бива - пробвайте нова :love:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Назад към Продукти за крос-кънтри