Проблем с вилка Rock Shox reba race

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с вилка Rock Shox reba race

Мнениеот MacLeod » Пон Авг 11, 2014 8:48 pm

Здравейте,
случи ми се проблем с вилката. Моделът е този: http://www.chainreactioncycles.com/bg/en/rockshox-reba-rl-solo-air-forks-15mm-2014/rp-prod109671
Вилката е за 29 инчови гуми, 120 мм ход, конусовиден стержен, 15 мм проходна ос.
Това което се случи е, че след едно каране ( сравнително умерено и без много блъскане ) вилката се сви. Ходът и от 120 мм стана може би 20 мм. :)
Съответно "axel to crown" разстоянието също намаля и колелото легна напред.
Да уточня също, че проблемът се случи след профилактика на вилката.
На някой случвало ли му се е такова нещо с тази или подобна вилка и на какво може да се дължи ?
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Re: Проблем с вилка Rock Shox reba race

Мнениеот compira » Пон Авг 11, 2014 11:14 pm

Най-вероятно ти е изпуснало някое о-пръстенче във въздушната камера. Ако някой друг ти е правил профилактиката просто му я закарай за рекламация, а ако си ти просто смени пак о-пръстените в нея понеже може да си наранил някой при монтажа.
Аватар
compira

Рейтинг: 2000

Мнениеот MacLeod » Вто Авг 12, 2014 4:20 pm

Да, точно така се оказа.
О пръстенчето беше леко деформирано и изпуснало. Но основната причината според механика е ето в тази дупчица. Така и не разбрахме каква и е целта:

http://s9.postimg.org/nklp35vpr/DSC_0387.jpg

Според него тя е основната причина да ми замине о - пръстена.
Някой виждал ли е подобна "язвичка" във вътрешността на стеншъните на вилката си ?
Аватар
MacLeod

Мнениеот kaling » Пет Авг 15, 2014 3:50 pm

Получава се понякога от шупла в материала, работя с метали( макар предимно цветни) и съм виждал доста такива. Запълването е лесно, но шлайфането е трудна работа, за да не се наруши диаметъра на стеншъна вътре.
kaling

Рейтинг: 1260

Мнениеот thepowerofone » Пет Авг 15, 2014 3:57 pm

Таз "язвичка" е ключов елемент при съвременните вилки на Рокшокс с въздушна пружина Solo Air. Когато буталото се намира над нея (някъде в началото на хода на вилката), тя пропускa въздух от позитивната камера в негативната и така се изравнява налягането.

http://cdn.mos.bikeradar.com/images/new ... 670-75.jpg
http://cdn.mos.bikeradar.com/images/new ... 700-80.jpg
Аватар
thepowerofone

Мнениеот kaling » Пет Авг 15, 2014 5:42 pm

На посочените снимки от колегата ясно се вижда, че отвора е умишлено направен и явно има предназначени. Остава въпросът защо в сервиза са му казали, че е язвичка и е причина за повреда на О-пръстена.
kaling

Рейтинг: 1260

Мнениеот MacLeod » Пет Авг 15, 2014 8:22 pm

Според механика, това да има такива дупки в периметъра, където минава о пръстенът е крив дизайн и няма как да не го хаби по бързо.
Затова така ми и каза, че това е причината.
Но може и да се е объркал, бъдещето ще покаже.
Аватар
MacLeod

Мнениеот thepowerofone » Пет Авг 15, 2014 9:39 pm

Възможно е такова решение да доведе до намален живот на О-пръстена на буталото, но трябва да се има в предвид, че докато се кара, буталото на вилката почти не слиза до въпросния улей. Идеята му е просто да се иразвнява налягането между негативната и позитивната камера когато се разгъне вилката, което става в покой и без натоварване. По-опростено е от Dual Air система, че даже и от такива с метални негативни пружини. А решението все пак запазва основните предимства на Dual Air системи.

Ако тоз' "запознат" с материята "механик" е сменял О-пръстена и не е използвал оригинален комплект от РокШокс (което е нормално, 'щото те са стотинки, а РокШокс искат луди пари за тях), по всяка вероятнопст е объркал размера на О-пръстена, което е довело да повредата му в улея. Или не е смазал правилно буталото и камерата.
Аватар
thepowerofone

Мнениеот MacLeod » Пет Авг 15, 2014 11:45 pm

Според мен ако караш вилката по - твърда, попаданията на о - ринга в дупката ще зачестят по време на нормална работа.
За жалост аз обичам да си помпам вилката повечко и да се свива при истински удари, а не да ми кляка с 15-20% саг без нищо, както се препоръчва.
Аватар
MacLeod

Назад към Веломеханик