Сглобяване на твърдак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването 180 мм или повече, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Сглобяване на твърдак

Мнениеот D1D2 » Чет Авг 14, 2014 5:43 pm

Здравейте! Ще сглобявам твърдак за даунхил/фрийрайд, но искам да ме посъветвате какви части да взема. Бюджетът ми е до 1000 лева. Гледам много хора карат с рамка на drag c1- добра ли е? Ако не е удачна предложете друга рамка. И предложете добри вилки. Мисля да е нещо с 160 мм ход, ако не е добре кажете вашето мнение. Мерси предварително.
D1D2

Рейтинг: 1200

Re: Сглобяване на твърдак

Мнениеот msniki » Чет Авг 14, 2014 7:50 pm

С риск да прозвучи като реклама : (понеже не намирам нещо в този ценовия диапазон по добре направено от Ц1)
viewtopic.php?f=16&t=162347&p=995275#p995275
Да сме точни не правя реклама !!!!
Понеже никой в бг освен мен е нямал опит с такава рамка ще драсна аз :
- Рамката като геометрия е за някой над 160 см, Дълга горна тръба, къса задница.
Това е доста удобно понеже не си удряш колената във вилката и не си толкова над кормилото, но пък късата задница допринася за лесното управление. Доста лесно се завива и за Whip ще е по удобно. Не съм пробвал, но така предполагам.
- Подсилите: :
-Между 2-те тръби от страната на диска- това допринася за издръжливостта на големи дискове и скачането на задна гума.
- Между лява и дясна тръба на чейнстея - допринася за почти ни-каквото сучене на задницата въпреки че е 10х135 мм.
- Предния триъгълник : 2-те тръби горна и долна, са съединени малко по късно от колкото повечето рамки.
Това допринася за издръжливостта на челото. ( има защо просто не ми се пише роман за това)
- Доста голям профил на тръбите на задницата, също допринася за допълнителната здравина.
-Събира до 2.7 гума без никакъв проблем.
-Като геометрия с 888-ци извади - 66 челен ъгъл, 33.5 см средно.(смъкната вилка на макс)- висока колкото 180 мм едно коронна.
-Тежи 2.1 кг със скоба и ухо.(измерено тегло преди 2 дена ).
Това е за моята рамка.
За Драг ц1 мога ти кажа :
- Изключителна лоша изработка, голямо сучене на задницата.
-При по голям диск отзад има голяма вероятност да пръснеш ушите на рамката.
- Също по голяма вилка от 160 мм рискуваш рамката доста.
- Много къса рамка- къса горна тръба, къса задница. Не е особено удобна сравнена с други рамки ползвани за бойни твърдаци.
- Две еднакви Ц1-КИ НЯМА. Защото всяка една рамка е кофти сглобена.
Имах Ц1 със заварка продължаваща нагоре, 2-3 см висока заварка като клечка стоеше.
Дори Драг климбер е с по добра изработка и е по удобна .
Всичко това е заради ниското ниво на изработка, за да достигнат тази ниска цена за нова рамка.
Въобще недей да гледаш за Ц1 като рамка за боен твърдак. Далече не е подходяща за това.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот D1D2 » Чет Авг 14, 2014 8:15 pm

А за рамката dartmoor hornet какво мислиш ?
И каква вилка да сложа ? Висок съм 184... ще си удрям ли краката в кормилото,ако го карам нормално?
D1D2

Мнениеот msniki » Чет Авг 14, 2014 8:50 pm

D1D2 написа:А за рамката dartmoor hornet какво мислиш ?
И каква вилка да сложа ? Висок съм 184... ще си удрям ли краката в кормилото,ако го карам нормално?

За хорнета не мисля добро. Рамката е чуплива и не държи над 160 мм вилка. Поне вече за 4-5 строшени знам.
Отделнно в страната колко са е друг въпрос, доста хора не пишат във форума.
Като се кара сериозно, рамката умира.
Красива рамка, но няма я тази здравина която се очаква. Да ще държи, но 1 ден ще те предаде.
Алуминия трупа натоварване с времето, хром молибдена не е така.
Предвид че е ФР рамка, доста слабо се представя спрямо другите твърдаци предназначени за ФР.
Като искаш читава рамка : Specialized P1 или P2 , Ns core, NS surge, ns bitch, Dmr exalt и прочие рамки.
Последните две са най сериозни и най трудно разрушими, защото са до 180 мм ход препоръчително.
Хром молибден са всичките изброени.
Собственик съм бил на всички изброени рамки и знам за какво говоря.
Факт няма модерна рамка да държи на 180 мм ход вилка според производителя.
Така че огледай се за DMR EXALT, NS bitch ако търсиш нещо стабилно.
:beer:
Аватар
msniki

Мнениеот andycu » Чет Авг 14, 2014 8:58 pm

За 1000 лв по-скоро нещо от пазара. http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=163105 Само ориентировъчно какво да търсиш.
Корава вилка предназначена за дисциплините, в които ще караш. Хубави хидравлични спирачки. Рамка, която е предвидена поне за 130-140мм ход(Ц1 не е такава, ама има бая сполучливи сглобки с нея) и не на последно място - здрави колела и качествени гуми(много хора ги пренебрегват).
За такъв бюджет няма перфектно решение. Тъжно, но факт. Имай предвид също, че започнеш ли да караш сериозно, тръгваш по един дълъг и финансово обременен път на смяна на части и части, и части, докато не достигнеш до едно положение на баланс(боен твърдак-ветеран :evil: ) при което всичко бачка и нищо не се чупи. Голям кеф е като се случи, ама дотогава :crap: ... само карането може да ти оправи настроението от всичките неща, които е трябвало да подмениш :D .
П.С: Като купуваш много изоснови провери всчики части(запазени части среден клас са много по-приятни за каране от изтормозени такива-висок).
П.С 2: Предпазна екипировка - задължително! :deal:
Успех и поздрави! :beer:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот D1D2 » Чет Авг 14, 2014 9:38 pm

Аз няма да го карам много здраво... ако направя един сносен твърдак c1 каква вилка да взема ? И ако взема ns bitch ще е втора ръка, смисъл няма ли да има проблеми ?
D1D2

Мнениеот msniki » Пет Авг 15, 2014 11:21 am

D1D2 написа:Аз няма да го карам много здраво... ако направя един сносен твърдак c1 каква вилка да взема ? И ако взема ns bitch ще е втора ръка, смисъл няма ли да има проблеми ?

Ми с марзочи 55 шом държиш да е ц1-ка.
Няма проблем да вземеш рамка 2-ра ръка стига да е запазена.
Много хора така правят.
:beer:
Аватар
msniki

Мнениеот Ivan_dh » Съб Авг 16, 2014 2:04 pm

Аз също няма да ти препоръчам ц1. Погледни за тези рамки, които ти препоръча колегата. Иначе аз карам Dmr Exalt, от който съм много доволен и мога да ти го препоръчам с две ръце. Разрови се из форума и виж какво има, защото наскоро се продаваше един Dmr Exalt. :beer:
Ivan_dh

Рейтинг: 1197

Назад към Продукти за спускане и фрийрайд