от victortrt » Пет Авг 22, 2014 12:33 pm
Стига бе, от стягането или от натоварване при подпрян велосипед. Второто ми се струва по-вероятно, защото другата стъпенка, която се хваща само за добрата тръба все пак може да се извие, отмести и т.н. при напрежение, а последната не може и действа малко като лост с достатъчно дълго рамо - самата стъпенка. Аз съм с такава за монтаж на добната тръба, има си гумени подложки, но не съм имал проблеми освен че се поразмества, колкото и да я стягам.
Явно това е полезно, защото я ползвам основно да подпирам колелото, когато е натоварено /с торби например/. Разместването на стъпенката и евентуалното протриване на рамката е бял кахър пред това да я спука някаква китайска стъпенка.
Въобще като се замисля при велосипедите има голяма разлика между ставащи и неставащи неща. Освен стъпенките, това важи за инструменти, фарчета, гуми и какво ли не. Аз покрай велосипедите на децата натрупах сериозен опит от грешки, дори и помощните колела ги правят и продават неадекватни. Купих да щерката едни от веломания с хубави уж колелца, но се оказаха твърде тесни и падаше, та сложиш колелцата на металните стойки на други помощни колеца от пасати нинджа на брат й и нещата заспаха. Извод - веломания кофти метална част, хубави колелца - пасати - обратно. Пък за инструментите и аксесоарите направо няма смисъл да се говори. При лев - два разлика в цената щангички за гуми от кауфланд са пластмасови и се чупят, от веломагазин са стоманени и вършат работа.