Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Value » Вто Сеп 26, 2023 7:11 pm

Шината е 30 мм.
Value

Рейтинг: 1240

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Сеп 27, 2023 10:00 am

58мм+ е хубаво на такава шина. В противен случай профилът на гумата е твърде "равен" и страничният грайфер не може да захапе добре при завой.

Aз също си избирам гуми по ЕTRTO, тъй като е максимално точно.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 27, 2023 12:00 pm

по принцип 55 мм е 2.2 при повечето производители
Аватар
Alexi

Мнениеот hitar_potar » Сря Сеп 27, 2023 1:36 pm

Pr3d4t0R написа:58мм+ е хубаво на такава шина. В противен случай профилът на гумата е твърде "равен" и страничният грайфер не може да захапе добре при завой.

В какъв смисъл профила е твърде равен?
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Lucky Loser » Сря Сеп 27, 2023 2:08 pm

hitar_potar написа:
Pr3d4t0R написа:58мм+ е хубаво на такава шина. В противен случай профилът на гумата е твърде "равен" и страничният грайфер не може да захапе добре при завой.

В какъв смисъл профила е твърде равен?

Мисля, че има това предвид https://ep1.pinkbike.org/p4pb16022038/p4pb16022038.jpg
Левият профил изглежда доста по-заоблен спрямо десния.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Сеп 27, 2023 3:14 pm

Да, точно каквото илюстрира картинката :beer:

Профилът на грайфера би бил по-скоро равнинен от колкото овален за 55мм широка гума върху 30 мм шина. При накланяне на байка за завой страничният грайфер трябва да може да се вкопае. Повечето ДХ състезатели в свеотовна кум са с шини 26-28 мм точно поради тази причина. Разбира ние простосмъртните сме много далеч от толкова агресивно накланяне на байка при завой и много често комфортът е по-търсен от абсолютно сцепление.

Ето тук има примерна таблица за WTB гумите -> https://www.wtb.com/pages/tire-rim-fit-chart#
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Value » Сря Сеп 27, 2023 3:32 pm

За тази гума питам. Ще се слага за предна, за каране при мокър терен.

https://www.vittoria.com/ww/en/tyres/mtb-xc/barzo
Value

Рейтинг: 1240

Мнениеот Alexi » Сря Сеп 27, 2023 3:41 pm

WT на максис стоят доста добре на 35мм и нагоре шина
Аватар
Alexi

Мнениеот hitar_potar » Чет Сеп 28, 2023 2:59 pm

Pr3d4t0R написа:Да, точно каквото илюстрира картинката :beer:

Профилът на грайфера би бил по-скоро равнинен от колкото овален за 55мм широка гума върху 30 мм шина. При накланяне на байка за завой страничният грайфер трябва да може да се вкопае. Повечето ДХ състезатели в свеотовна кум са с шини 26-28 мм точно поради тази причина. Разбира ние простосмъртните сме много далеч от толкова агресивно накланяне на байка при завой и много често комфортът е по-търсен от абсолютно сцепление.

Ето тук има примерна таблица за WTB гумите -> https://www.wtb.com/pages/tire-rim-fit-chart#

Хм, значи има някаква удачна и правилна логика във факта, че се чувствам чудесно с гуми Максис 2.4 на шини 23мм вътрешна ширина.

За някои може би тъп въпрос, но за мен мястото му е тук, тъй като чичко Гугъл вади страшно много резултати, кой от кой по-различни: може ли тюблес гума да се кара без боза и доколко е удачно това? Недостатъци?
Причината: не карам достатъчно често и предполагам 1 боза би засъхнала по-бързичко и то на 1 място по гумата, нарушавайки баланса на колелото, което ще наложи подмяната ѝ (след почистването на старата преди това) - общо взето разправия, която бих искал да пропусна!
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Lucky Loser » Чет Сеп 28, 2023 4:06 pm

hitar_potar написа:може ли тюблес гума да се кара без боза и доколко е удачно това? Недостатъци?
Причината: не карам достатъчно често и предполагам 1 боза би засъхнала по-бързичко и то на 1 място по гумата, нарушавайки баланса на колелото, което ще наложи подмяната ѝ (след почистването на старата преди това) - общо взето разправия, която бих искал да пропусна!

Пролетта, когато бяха каранията на Варвара, карах с боза на може би година и половина. През цялото време си мислех, че нямам изобщо никаква, а пък гумите са добре залепнали и не спадат. Взех този риск. При едно от изкачванията, явно съм уцелил точно мястото - фитилът на задната леко се размести. Е, оказа се, че не само имам боза, но си и запуши дупката.
Наскоро реших все пак да я сменя - моя случай да сложа просто някаква. Естествено, при вече минали почти 2 години, нямаше никаква, всичко беше изсъхнало.
По терените, по които карам обаче, а именно - най-вече Витоша и по-малко Родопите, няма толкова тръни, бабини зъби и т.н. и не ми се е случвало да имам проблем (винаги нося в себе си резервна гума, дори и да съм в правия път с прясна, течна, напълно функционираща боза).
Трябва да прецениш риска дали си заслужава. При мен проработи.. не че е голяма филисофията просто да налееш някаква.. Разбира се, липсата на течност в гумите може да доведе до загуба на налягане, при мен това се случи само последните 2-3 месеца в задната и когато накрая ми писна да припомпвам, реших просто да ги оправя. Но, ако случаят при задната бе като в предната - да няма загуба на налягане, аз лично нямаше да се занимавам поради споменатите по-горе причини.
Боря се за мнения - всекоя бройка е изключително важна !
П.С. И аз имам няколко велосипеда, но са тайна !

Komoot профил
Аватар
Lucky Loser

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Сеп 28, 2023 4:25 pm

Ако успее да уплътни без боза и после не те бърка, че няма да запуши ако стане нещо - може и без. Aз така не бих карал :)

Еffetto mariposa caffelatex май беше най-издръжлива във времето. Аз лично слагам Stan Race, защото запълва всичко стига гумата да не е отрязана.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот evilzet » Чет Сеп 28, 2023 8:56 pm

Аа напротив, Caffetalexa е от най-нетрайните. Карам с такава, но не и е дълготрайността силата.
evilzet

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Сеп 29, 2023 9:42 am

:agree:

При мен гумите се износват за сезон/сезон и полвина и с едно/две леки доливания на станска боза изкарвват.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 29, 2023 3:09 pm

При мен издържат повече - благодарение на рядкото каране и твърдите смеси, които избирам (диктувани от не толкова агресивните пътеки около мен и желанието ми все пак да мога да се придвижвам с достойно темпо по улиците). Като се вземе впредвид и факта, че са 2 байка, времето за стоене на всеки един се увеличава (щото нали трябва и двата да бъдат уважавани :D ). Та ми се ще да избегна евентуални проблеми/странични занимания като периодично помпане. Чета, че 1 от предимствата на тюблес е ниското налягане, на което може да се кара - на мен ми е най-комфортно на 2 - 2.2 атмосфери, дори на спускаря. Не знам при такова налягане ще има ли проблеми с изпускане на въздух... :dontknow:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Сеп 29, 2023 4:26 pm

Какво да ти кажа - без тюблес не бих карал. Ако нямаш проблеми с вътрешните може би няма смисъл за теб.

ПП Про-тата в световните ендуро серии карат с не повече от 26 psi, което е 1.8 бара :D На ДХ гуми са, тук таме някой с Cushcore вътре.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alexi » Пет Сеп 29, 2023 6:10 pm

за карам без боза единия си сет ( имам 2 сета капли с гуми ,като единия по малко го карам ) изкарах така 1 седмица на Пампорово и околностите + качване на Голям Кадемлия и спускане после до с. Тъжа . Естествено боза си нося в шишенце в раницата ,но така не съхне ,и ще бъде налята само ако се наложи .
Аватар
Alexi

Мнениеот hitar_potar » Нед Окт 01, 2023 5:25 pm

Pr3d4t0R написа:Какво да ти кажа - без тюблес не бих карал. Ако нямаш проблеми с вътрешните може би няма смисъл за теб.

ПП Про-тата в световните ендуро серии карат с не повече от 26 psi, което е 1.8 бара :D На ДХ гуми са, тук таме някой с Cushcore вътре.

Защо не би карал без тюблес? Какво толкова положително ти дава тюблеса, че не искаш без него?
При мен предстоят малко промени откъм капли и гуми, та затова се чудя за тюблеса - с него май бих могъл да смъкна още някой друг грам, но това ще е без бозата. Но само ако няма проблеми с изпускане на налягане. Ако има такива проблеми, бих останал на вътрешни като по-безпроблемна опция!
Аватар
hitar_potar

Мнениеот martin.radev » Нед Окт 01, 2023 6:23 pm

hitar_potar написа:Защо не би карал без тюблес? Какво толкова положително ти дава тюблеса, че не искаш без него?

Можеш да караш на по-ниско налягане, забравяш за пукане на гуми (освен, когато разпориш външната), аз мога да се закълна, че има по-добра деформация около малки неравности и повърхности (корени/малки камъни), което позволява по-добра инерция.Усещането, което получаваш като "фийдбек" от пътеката е различно
и хората, които са прокарали и свикнали на тюблес не се връщат на вътрешни. И дори и с Боза - би трябвало да е по-леко отколкото вътрешна гума, освен ако не ползваш Туболито или Аеротан.
Аватар
martin.radev

Мнениеот Alexi » Пон Окт 02, 2023 9:59 am

със сигурност деформацията на гумата по неравности се подобрява ,тъй като огъваш по малко материал като нямаш вътрешна ( това изключително много се усеща по шосе ,тъй като там вътрешната гума е голям процент от общата дебелина на 2те гуми - и там не бих се върнал на вътрешна ) .. останалите неща също са верни .. като извадиш 4 бабини зъба от едната и 6 от другата след каране ,при което човека в групата с вътрешни гуми е лепил 4 пъти усещаш каква е основната разлика :evil:
Аватар
Alexi

Мнениеот hitar_potar » Пон Окт 02, 2023 11:49 am

На какво се дължи това постепенно изпускане на налягане, ако нямаш боза? Нещо през самата гума ли се губи? И коя боза е най-дълготрайна (и колко време може да стои, без да изсъхва)?
Извинявайте за множеството въпроси, просто съм тотално незапознат, а Гугъл продължава да ме засипва с всевъзможно инфо, което взе да става объркващо!
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Окт 02, 2023 1:08 pm

Относно предимствата добавям и че се поправя лесно на пътеката ако се наложи:
1- дупки се запълват с фитили и има доста дебели такива
2- ако е спаднала един С02 патрон то 16г. я вдига веднага
3- ако е срязана по борда може да се отлепи само този борд, почисти, сложи лепенка отвътре и с 2- си обратно в играта.

Много бавното губено на налягане се дължи на леки наранявани на бандажната лента. Най-често отворът покрай вентила вече не опълтнява достатъчно, но се случва и с леки наранявани при слагане/сваляне на гума.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот emoonthemove » Сря Окт 04, 2023 2:05 pm

Здравейте, отдавна исках да попитам следното — бих искал да сбъдна следната мечта този уикенд: събота следобед (през деня трябва да работя) потегляне от София към някое по-отдалечено място. Карам на залез, след това на челник и GPS до някоя хижа на приказно красиво място, например Амбарица, но там съм бил и предпочитам нещо друго. Там спя. На следващата сутрин закусквам там, правя някакъв обход (а не да се върна по същия път, по-скоро кръъъгче и после връщане към колата). Връщане неделя вечерта в София.

Постижимо ли е това? Да кажем, че физически и технически съм в нелоша кондиция.
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1891

Мнениеот Alexi » Сря Окт 04, 2023 4:41 pm

постижимо е ,има доста места които могат да се посетят ако не си - примерно от Рибарица до хижа Вежен или Бенковски ( има хубаво спускане сингълтрак ) или от Елена до хижа Чумерна ( пак има хубаво спускане ) ,от Калофер Карлово или Сопот има пак интересни двудневни карания из Стара Планина .
Аватар
Alexi

Мнениеот emoonthemove » Сря Окт 04, 2023 5:02 pm

Благодаря ти за отговора. Точно нещо такова ми трябва. Но понеже много малко съм ходил като турист по планините и нямам хал хабер от пътеките... има ли за тези маршрути тракове? В противен случай съм буквално и преносно загубен.
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1891

Мнениеот hitar_potar » Сря Окт 04, 2023 6:31 pm

Друг вариант е да катериш от Габрово нагоре към Узана, оттам към х. Мазалат, където да спиш, и на другия ден можеш да гониш няколко различни маршрута, единия мисля е през Априлци, оттам имаше пътища за наобратно към Габрово. Ние сме го правили навремето за 1 ден, ама тръгнахме направо от Узана (не сме катерили), обещанието беше за кръгов маршрут около 55км обратно до Узана, но всъщност завъртях е 93, без да катерим Узана накрая, за да си стигнем до колите (с тях щеше да е 108км всичко). Голямо псуване псувахме човека, дето ги обяви тия 55км! :rofl:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот martin.radev » Сря Окт 04, 2023 6:45 pm

emoonthemove написа:Здравейте, отдавна исках да попитам следното — бих искал да сбъдна следната мечта този уикенд: събота следобед (през деня трябва да работя) потегляне от София към някое по-отдалечено място. Карам на залез, след това на челник и GPS до някоя хижа на приказно красиво място, например Амбарица, но там съм бил и предпочитам нещо друго. Там спя. На следващата сутрин закусквам там, правя някакъв обход (а не да се върна по същия път, по-скоро кръъъгче и после връщане към колата). Връщане неделя вечерта в София.

Емо,
Тази пролет карах нещо, което отговаря на 100% от изискванията ти:
Средна гора - Стрелча изкачване към х. Бунтовна и спускане на пътеката към с. Кръстевич - катерене обратно до хижа Бунтовна, която е една от най-гостоприемните хижи за Байкъри, където се остава за вечеря и преспиване! Деня е с обща положителна денивелация +1400м

2рия ден е към вр. Вълк и от там до Стрелча (14км спускане)
Има и опция да се мине пътеката от първия ден до Кръстевич и после по черни пътища и пътеки до Стрелча В този ден изкачването е незначително.
Тук имам линкове с траковете за 2та дни;
https://drive.google.com/file/d/1Ye0sKQ ... CgNkd/viewю
Аватар
martin.radev

Мнениеот gssatcc » Сря Окт 04, 2023 9:02 pm

Понеже се спомена хижа Мазалат, скоро Любо беше направил доста подробни описания на тръгването от Лъгът, през дивечовъдната станция към х. Мазалат. После Джаксъна, Кадемлиите Абе има какво да се върти в Централен Балкан.

П.П. ако минете през дивечовъдната станция сега имате бонус да чуете любовните позиви на елените.
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1680

Мнениеот hitar_potar » Сря Окт 04, 2023 10:17 pm

Мда, а под 1 от постовете му за карания около Лъгът бях споменал за страхотно комплексче от 3 къщи за гости - та тия дни стопанката снимала 1 весело сладко мече (разбирай чистокръвна баба Меца) как крачи на 20м от нея по пътя. Та не само любовнте позиви на елените са налични там сега! :rofl:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот gssatcc » Чет Окт 05, 2023 9:35 am

Не е случайно името на състезанието организирано от клуб Хоталич - Пътят на мечките. Като дете съм прекарал доста зимни празнувания точно в бившите станции на Лъгът и какъв ли не дивеч си се разхожда спокойно на близка дистанция от хората.
Аватар
gssatcc

Рейтинг: 1680

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 05, 2023 9:53 am

emoonthemove написа:Здравейте, отдавна исках да попитам следното — бих искал да сбъдна следната мечта този уикенд: събота следобед (през деня трябва да работя) потегляне от София към някое по-отдалечено място. Карам на залез, след това на челник и GPS до някоя хижа на приказно красиво място, например Амбарица, но там съм бил и предпочитам нещо друго. Там спя. На следващата сутрин закусквам там, правя някакъв обход (а не да се върна по същия път, по-скоро кръъъгче и после връщане към колата). Връщане неделя вечерта в София.

Следното бих ти предложил:
- оставяш колата в Черни Осъм
- качваш се черният път нагоре към х. Амбарица - приятен е и има малко наистина стръмни места. Като идваш към хижата има боровинкови полета :) Спиш на хижата
- на следващият ден отиваш до Купените - кара се до там и ако искаш оставяш колелото и се качваш на Купена. Гледките там ми е беден речника да ги описвам.
- връщаш се обратно то х. Амбарица и спускаш по зелената маркировка към Черни Осъм една от най-добрите диви питечки в България ;)

Това качване не е много за човек във форма и спокойнио може да се направи с тръгване късният следобед.

Друга опция е от Рибарица към х. Ехо и после от Ехо към вр. Вежен, хижата и надолу по туристическата пътека - не препоръчвам спане на х. Вежен големи са киселяци там. Ако решиш това със сигурност не им казвай на х. Вежен, че ще караш по пътеката - уж било забранено...
Аватар
Pr3d4t0R

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум