chefo111 » Вто Апр 21, 2009 11:16 pm
hop на мен ми харесва 3 вариант или по скоро ми се вижда най-реалистичен,но пък при него малко ще се позагуби тръпката от приключението.Иска ми се да е пълна дивотия нищо съвременно да няма,нито къщи,нито хора,нито коли.Ти до колкото разбирам си обикалял Странджа пеша или не съм разбрал нещо?Ако е си обикалял кажи от къде до къде си ходил и времето за което си взел дадения маршрут.Туристически пътеки има ли(маркирани) или само черни пътища?
Поздрави на всички!
chefo111 написа:Smily не разбрах как сте стигнали до Царево?Ако може да разкажеш по-подробно за всичко смятам че ще от полза на всички даже и след време.
hop написа:chefo111 » Вто Апр 21, 2009 11:16 pm
hop на мен ми харесва 3 вариант или по скоро ми се вижда най-реалистичен,но пък при него малко ще се позагуби тръпката от приключението.Иска ми се да е пълна дивотия нищо съвременно да няма,нито къщи,нито хора,нито коли.Ти до колкото разбирам си обикалял Странджа пеша или не съм разбрал нещо?Ако е си обикалял кажи от къде до къде си ходил и времето за което си взел дадения маршрут.Туристически пътеки има ли(маркирани) или само черни пътища?
Поздрави на всички!
Мдам, I smell we are the same species, се казваше в някакъв филм.. точно тръпката от дивото приключение, от непокътнатата природа е нещото, което търся.Разбира се, това означава, че и след мен тя трябва да си остане такава, както и да е... Затова и толкова съм преритал за тази планина. А там наистина е "пълна дивотия нищо съвременно да няма..." Ами конкретни преходи пеша за повече от ден не съм правил в най-южната погранична част (а там, впрочем, е най-непокътнато, тъй като едно време е попадало зад 30-километровата погранична линия "Крали Марко" и навлизането на случайни хора е било голям проблем), но съм обикалял района с кола. В общи линии маркировка буквално няма никаква, както казах, Странджа не е Витоша. Миналата пролет за последно изминах пеша по "асфалтовия" път Г. Буково - манастира в околностите на селото и единствения съществуващ в Странджа - около час доволно изкачване пеш в посока манастира през дъбова гора. Иначе съм минавал пеша почти цялата фигура, заключена от селата Дебелт(някогашно огромно пристанище, крепост и ист. забележит. крепостта Деутум)-Габър-Драчево-Росеново-Средец(общински център)-Константиново-Дюлево... Не си представяй отъпкани пътеки със стрелки, туристически табелки и фасове по земята. Напротив - диво и мистично е (особено нощем). Черните пътища не са "правени" с цел туризъм, а с чисто стопанска цел - от камиони към сечищата, трактори и каруци към нивите и т.н. и по тази причина са много и с много разклонения и ако не познаваш местността добре е лесно като детска игра да се объркаш тотално, ако разчиташ на пътища по карта. Много от черните пътища не са годни за колело (затова и в доста голяма част от гореизложения маршрут предпочитам да разчитам на асфалта). Дори има някои места, където във всички карти и учебници и по всички правила на науката пише, че има асфалтов автомобилен път (дори в картата ми от 2009), а "на терен" се оказва, че такъв липсва от мнооого години или има следи от някакъв, строен и функционирал преди много години.
Примери имам много
![]()
Между другото, отсечката по поречието на Велека, за която Smily пише, че нямало път между Кости и Бродилово, в пътеводителя го дават като караем веломаршрут, НО по СЕВЕРНИЯ бряг в тази част.Като цяло за разстоянията между населените места можеш да се ориентираш по уеб-картите http://www.bgmaps.com и мащаба. Грубо го бях пресметнал преди време около 250 км цялото мероприятие, по подобен маршрут. Сега ме мързи да го смятам. Между повечето села освен "царския път" има и преки черни пътища в туристическата карта, някои определено са само на карта, но други си съществуват и просто трябва да ги хванеш и да следиш за посоката. Няма кой знае колко стръмни и продължителни изкачвания или спускания, които да ти вземат здравето. Все ще има и бутане тук-там. Под асфалтов път разбирай живописни междуселски тесни пътчета от едно време, криволичещи през широколистни гори и през ливади, по които на ден я минат 5-10 коли в двете посоки (включаю граничари и горска стража), я не. Просто е диво, как да го опиша?!
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта