Велопоход на Странджа?!

Това е старият форум "Мероприятия" в който ще намерите повечето теми за състезания, организирани карания и интересни индивидуални карания, публикувани преди 2011 г.

Велопоход на Странджа?!

Мнениеот hop » Чет Апр 09, 2009 9:38 pm

Здравейте, всички!!!

Тъкмо се регистрирах (21г, София) във форума и съм съвсем новичък въпреки, че следя интересните за мен теми вече повече от година, особено Мероприятия-та. Ето едно и от мен.

Времето се стопли, дръвчетата цъфнаха и имат вече листенца, а до началото на май, когато по щастливо стечение на обстоятелствата има и съвкупност от 6 почивни дена, природата ще се е събудила и ще кипи от живот. Особена е, обаче, пролетната еуфория мааалко по на югоизток от столичния град... Става въпрос за Странджа планина. Ето подробностите като за начало. От малко повече от година време ми се върти из главата идеята за велопоход в Странджа, който за това време премислих милион пъти, промених и изминах в съзнанието си поне още толкова и вече просто мира не ми дава. Да, ама двамата приятели, на които разчитах за компания, ще са в чужбина по празниците и аз оставам сам с идеите си. Лошо.

Принципната идея е до Бургас с нощния влак, а от там вече на ход по маршрут от типа Бургас – Средец – Пънчево – Голямо Буково – Кирово – Белеврен – Кирово – Граничар – Близнак – Евренозово – Младежко – Петрова нива – по поречието на р. Велека и покрай селата Кости и Бродилово до Синеморец. От Синеморец (или краен вариант – от Царево) с нощен автобус до София, което допълнително ще се обадя в Бодивали да проверя е ли е допустимо или не е, за колко човека с колела максимум и на каква цена и в случай, че има навити. Ако не е, ще мислим подходящ вариант. До с. Младежко или до Петрова нива ще е по асфалт, от там до Синеморец – по черни пътища и пътеки. Като цяло районът е слабо населен, селата на юг от Пънчево – мънички, природата – величествена, но и много, много дива и непокътната. На чужда помощ почти не може да се разчита. Спане на палатки, които ще си носим. Тук-там ще разпределим и някоя „оазисна” нощувка по разни къщи за гости, за да уредим все пак някаква лична хигиена (къпане). Възможно е да се уговори такава нощувка в Евренозово, например. Въобще – помислил съм почти за всичко и имам поне по няколко варианта за действие. Всичко това от първи до шести май +/-, примерно. Амбициозна идея! Според това как сме във времето, е много възможно да се направят и много промени в маршрута на място. Все пак е много пожелателно да се вмести мероприятието строго в почивните дни... Случаи, при което идеята ми ще отпадне за светлото бъдеще: ако е лошо времето и вали; ако не се съберем подходяща по численост и подготовка група; ако в последния момент ми се обади недоразбралата ми колежка от определен столичен хотел, в който работих лятото, че е закъсала и й се налага да я замествам... Май това са. При първия вариант е ясно. При третия също. При втория – нямам предвид само стегнато скъпо колело, добра физическа форма и желание. Аз самият карам среден интербайк с някаква-никаква вилка, пък макар и с някои леки подобрения по колелото – засега възможностите ми са такива. Тук определено имам предвид най-вече известен опит в планината и подробности като алергичност към жилещи насекоми, страх от змии, например, от кърлежи, тъмно и такива всякакви неща. И любов към природата. Странджа е доста дива и различна от Витоша. Тези, които са карали там през 2004 год. (темата е в Архив), на свой гръб са го изпитали.

Ето ориентировъчна карта: http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=f8c7 ... itsearch=0

Защо Странджа? Защо този маршрут? Каква е подготовката? Има още много, много подробности, но не би имало смисъл да се хабя, ако няма желаещи. В случай, че се отзоват наистина сериозни такива, ще се срещнем, ще обсъдим, ще се подготвим и, според мен, ще се получи нещо наистина страхотно като преживяване. Ще чакам да пишете.

П.с. Ако нещо съм объркал технически с post-ването и т.н., извинете ме, но досега с форуми почти не съм се занимавал и сега като потребител го гледам странно, той мен също... Каква идилия!
hop

Рейтинг: 1325

Re: Велопоход на Странджа?!

Мнениеот Mushies » Пет Апр 10, 2009 8:11 am

хммм... на мен лично ми звучи доста sexy... Като че ли бих се навил, има обаче някой фактори от които завися а те все още не са ясни. Ще следя темата.
Поздрави за идеята.
If you do whats always done, you will get what`s always gotten!
Аватар
Mushies

Рейтинг: 1290

Мнениеот hop » Пет Апр 10, 2009 10:58 pm

Чудесно, лошото е, че една Фтичка пролет не прави... :nono: Надявах се (и се надявам, разбира се) на по-голяма активност и ентусиазъм, но имайки предвид, че по това време са Тасос и какво ли още не, а и всеки си прави някакви планове за празниците, може би е разбираемо... Празниците са едни, а вариантите много... Отделно това, че не съм писал тук досега вероятно оказва влияние. Знае ли човек... Има време до началото на май, пък кавото излезе. :)
hop

Мнениеот chefo111 » Пон Апр 20, 2009 8:00 pm

Здр hop и аз се бях замислил за същото приключение с малки разлики.Основната е че смятам да го осъществя юни или юли.По Гергьов ден не знам дали ще почивам 6 дена,а и момчетата с които планирам това със сигурност няма да почиват.Като цяло още не сме избрали по какъв начин да стане това.Вариантите които обсъждаме са:
1 с влак до Бургас от там с нает бус до Малко Търново.Идеята е ние караме по пътека а буса си кара по асфалта и се срещаме в с.Сливараово например.Така повечето багаж ще е в буса и ще караме с по леки раници и няма да губим време в каране по асфалт(нещо не ми се нрави и не мисля че ще е интересно)Най-вероятно ще отпадне поради високата цена на наема 45 евро на ден!
2 с влак до Бургас до Малко Търново с автобус каране по само или основно по пътеки към синеморец и от там на север по черноморието разписание не съм проверил все още дали ще ни пуснат с колелата в автобуса и честно да ти кажа малко се съмнявам да стане.
3 с кола стигаме населено място Х караме в околностите му вечерта спим на палатка или в къща на другия ден отиваме до друго населено място и така 4-5 дена.
Все още не съм се сдобил с подробна туристическа карта на Странджа.Като цяло информацията за Странджа е оскъдна(туристически пътеки,вода по пътя,заслони и др такива)
Предполагам че вече си разгледал тези сайтове но все пак ги давам като информация по темата

http://www.strandja.bg/
http://www.evgenidinev.com/seen_in_my_camera/strandzha/
viewtopic.php?t=2039
Успех в начинанието! :beer:
chefo111

Рейтинг: 1120

Мнениеот nyky » Пон Апр 20, 2009 9:27 pm

Привет!
Мен също ме прилвича тази част на България. Тъй като е далече и е диво, от моя гледна точка комфортният вариант е да се отиде с две-три леки коли с по три велосипеда и по трима ентусиаста във всяка. Лятото може да се комбинира и с моренце.
Ще следя темата.
:clap:
Аватар
nyky

Рейтинг: 1205

Мнениеот Smily » Вто Апр 21, 2009 11:07 am

Привет!

Миналата година по същото време (точно за почивните дни 1ви- 6ти май) с едно другарче си спретнахме подобен преход в тази част на Странджа. Идеята ни беше първоначално доста амбициозна, но за съжаление се наложи да посъкратим значително маршрута. В крайна сметка успяхме да направим следния маршрут- Царево- Бродилово- Кости и на обратно. Карахме най- вече по асфалт (макар че в някои участъци асфалт е силно казано) както и по двата бряга на Велека между Бродилово и Кости. Природата там е много хубава и ако успеете да осъществите пътуването няма да съжалявате. Хората - където ги има- са доста отзивчиви и добронамерени.
Ще си позволя да ти дам един два съвета.
Основната причина, поради която не успяхме да направим целия заплануван маршрут, е че валеше наистина много през цялото време- главно следобед.Повечето нощувки трябваше да са на палатка, но в крайна сметка нощувката на открито беше една и усилието да разнасяме палатка и чували беше излишно.У
спяхме много трудно да намерим къде да спим- в селата има значително малко места, където може да останеш, и всички те бяха предварително резервирани за празниците. Но както споменах- хората са отзивчиви и не ни оставиха на улицата (за палатка беше твърде мокро и студено.)
Ако искате да карате по черни пътища- не е лошо да се поразпитате местните хора, защото това, което е на кратата, не винаги съвпада с оригинала.
От Кости до Бродилово решихме да минем по южния бряг на Велека, въпреки че ни посъветваха да не го правим. Оказа се че път наистина няма,
дори на места трябваше да си проправяме такъв между храсти, корени, лиани и т.н., да носим колелата през отсечени дървета и др. подобни, но пък
после когато си припомняхме премеждията на сухо и на по бира в Бродилово се оказа чудесно преживяване. :)
Като цяло пътешествието ми хареса много въпреки дъжда и препятствията, а и Странджа ми е една от любимите планини и скоро смятам да се разходя нататък.
Бих се присъединила към вас, но за почивните дни съм си запланувала каране из Родопите.
За транспорта- по принцип с влак няма проблем да се транспортира колелото (или аз не съм попадала на такъв до сега), но за рейса е малко по- проблемно.
Все пак ако няма много хора срещу скромна сума обикновено шофьорът се съгласява да качи колелото в багажника.
Ако ти е необходима още информация- питай. :)
Успех в начинанието и да споделиш после картинки и впечатления :beer:
Smily

Рейтинг: 1225

Мнениеот hop » Вто Апр 21, 2009 2:58 pm

Здравейте! Първо, извинявайте, че сега пиша, но тъкмо се върнах вчера от заветната Странджа. Взех да се убеждавам, че аз съм единствения луд, а то имало и други :beer:
@chefo111 Варианти има много. Това с микробуса не е лошо като идея, но е по-сложно откъм организация и по-скъпо. От твоите варианти най-много ми допада третия.
@smily Ех, ама и вие сте уцелили време! Ще видим какво ще е тази година. Иначе страхотно каране се е получило, поздравления! :beer: А в крайна сметка къде нощувахте (села)? Иначе, за автобуса до София и n на брой колела в багажното ми е съмнителна работата и на мен, но това е лесно да се провери и (евентуално) уговори.

Относно времето - юли не е подходящ, защото планината е сравнително ниска и по това време там жегата е наистина убийствена (проверено от мен години наред!). Юни е екстра, но пък е тъкмо едно такова предсесийно и трудно се съчетават нещата... :D Определено е подходяща и есента, защото в този край на България обикновено е много дълга и ясно изразена, топла и суха, но пък и природата вече не кипи от живот, тревите са сухи и настроението е друго.
chefo111, от добре известният сайт на ПП Странджа, отиди на "За дирекцията" и там на "Издания" - туристическият пътеводител си го купих зимата и се оказа страшно полезен и изобилстващ от много и интересна информация за района. Примерният маршрут, който съм дал, е съобразен до голяма степен и с този пътеводител и интересните неща в него. Понеже постоянно изникват нови черни пътища и се зарязват стари и т.н., ориентираннето за черните пътища и пътеки по туристическа карта клони към невъзможното, та затова и Хасфалта в някои части е неизбежен. Сега наскоро се сдобих с карта на Картография от 2009г. и установих, че някои неща съвсем не изглеждат така, както са в действителност - проверено! :D Иначе, както споменах, вчера се върнах от района (ами имам баба и дядо в едно китно селце тамън в началото на планината) и установих, че за каране се е утепало, но нощите все още бяха по-прохладни, отколкото би ми се искало. :) Тази година пролетта определено закъсня.. Имам разни красиви снимки от някои от споменатите странджански села от миналата година в края на април, когато бях с кола и си ги заплюх за каране, като ми остане време мога да кача някъде.
Поздрави!
hop

Мнениеот chefo111 » Вто Апр 21, 2009 10:16 pm

Smily не разбрах как сте стигнали до Царево?Ако може да разкажеш по-подробно за всичко смятам че ще от полза на всички даже и след време.
hop на мен ми харесва 3 вариант или по скоро ми се вижда най-реалистичен,но пък при него малко ще се позагуби тръпката от приключението.Иска ми се да е пълна дивотия нищо съвременно да няма,нито къщи,нито хора,нито коли.Ти до колкото разбирам си обикалял Странджа пеша или не съм разбрал нещо?Ако е си обикалял кажи от къде до къде си ходил и времето за което си взел дадения маршрут.Туристически пътеки има ли(маркирани) или само черни пътища?
Поздрави на всички!
chefo111

Мнениеот hop » Сря Апр 22, 2009 12:40 am

chefo111 » Вто Апр 21, 2009 11:16 pm

hop на мен ми харесва 3 вариант или по скоро ми се вижда най-реалистичен,но пък при него малко ще се позагуби тръпката от приключението.Иска ми се да е пълна дивотия нищо съвременно да няма,нито къщи,нито хора,нито коли.Ти до колкото разбирам си обикалял Странджа пеша или не съм разбрал нещо?Ако е си обикалял кажи от къде до къде си ходил и времето за което си взел дадения маршрут.Туристически пътеки има ли(маркирани) или само черни пътища?
Поздрави на всички!

Мдам, I smell we are the same species, се казваше в някакъв филм.. точно тръпката от дивото приключение, от непокътнатата природа е нещото, което търся. :bowdown: Разбира се, това означава, че и след мен тя трябва да си остане такава, както и да е... Затова и толкова съм преритал за тази планина. А там наистина е "пълна дивотия нищо съвременно да няма..." Ами конкретни преходи пеша за повече от ден не съм правил в най-южната погранична част (а там, впрочем, е най-непокътнато, тъй като едно време е попадало зад 30-километровата погранична линия "Крали Марко" и навлизането на случайни хора е било голям проблем), но съм обикалял района с кола. В общи линии маркировка буквално няма никаква, както казах, Странджа не е Витоша. Миналата пролет за последно изминах пеша по "асфалтовия" път Г. Буково - манастира в околностите на селото и единствения съществуващ в Странджа - около час доволно изкачване пеш в посока манастира през дъбова гора. Иначе съм минавал пеша почти цялата фигура, заключена от селата Дебелт(някогашно огромно пристанище, крепост и ист. забележит. крепостта Деутум)-Габър-Драчево-Росеново-Средец(общински център)-Константиново-Дюлево... Не си представяй отъпкани пътеки със стрелки, туристически табелки и фасове по земята. Напротив - диво и мистично е (особено нощем). Черните пътища не са "правени" с цел туризъм, а с чисто стопанска цел - от камиони към сечищата, трактори и каруци към нивите и т.н. и по тази причина са много и с много разклонения и ако не познаваш местността добре е лесно като детска игра да се объркаш тотално, ако разчиташ на пътища по карта. Много от черните пътища не са годни за колело (затова и в доста голяма част от гореизложения маршрут предпочитам да разчитам на асфалта). Дори има някои места, където във всички карти и учебници и по всички правила на науката пише, че има асфалтов автомобилен път (дори в картата ми от 2009), а "на терен" се оказва, че такъв липсва от мнооого години или има следи от някакъв, строен и функционирал преди много години. :dontknow: Примери имам много :)
Между другото, отсечката по поречието на Велека, за която Smily пише, че нямало път между Кости и Бродилово, в пътеводителя го дават като караем веломаршрут, НО по СЕВЕРНИЯ бряг в тази част. :) Като цяло за разстоянията между населените места можеш да се ориентираш по уеб-картите http://www.bgmaps.com и мащаба. Грубо го бях пресметнал преди време около 250 км цялото мероприятие, по подобен маршрут. Сега ме мързи да го смятам. Между повечето села освен "царския път" има и преки черни пътища в туристическата карта, някои определено са само на карта, но други си съществуват и просто трябва да ги хванеш и да следиш за посоката. Няма кой знае колко стръмни и продължителни изкачвания или спускания, които да ти вземат здравето. Все ще има и бутане тук-там. Под асфалтов път разбирай живописни междуселски тесни пътчета от едно време, криволичещи през широколистни гори и през ливади, по които на ден я минат 5-10 коли в двете посоки (включаю граничари и горска стража), я не. Просто е диво, как да го опиша?! :)
hop

Мнениеот Smily » Сря Апр 22, 2009 11:57 am

chefo111 написа:Smily не разбрах как сте стигнали до Царево?Ако може да разкажеш по-подробно за всичко смятам че ще от полза на всички даже и след време.

До Царево стигнахме с кола и я оставихме там пред един хотел. Бяхме двама човека с две колела и някак си успяхме да съберем всичко дори и без багажник за колела. Пътуването до там с влак или рейс никак не е малко и прецених, че за краткото време, с което разполагахме (1ви- 6ти) и маршрута, който бяхме намислили, това е най- удачният вариант.
Иначе една от най- големите как да кажа- пречки- беше, че не предвидихме, че по това време не е като да не вали..това ни пообърка плановете значително- отпаднаха нощувките на платака както и голяма част от предвидения маршрут, само една вечер успяхме да спим в гората. Подходящи места за на открито има колкото искаш, но просто времето не го позволяваше.
От Царево през Нестинарка стигнахме по асфалт (по пътя от картата) до с. Бродилово и оттам по северния бряг на Велека до Кости. Пътят покрай реката е черен, с доста камъни, но е ок за каране. Проблемът там е, че има ужасно много комари- силно препоръчително е да имате от тия мазила против комари, иначе е доста неприятно. Не сме срещали други животинки по пътя освен една две костенурки. Когато си подготвях пътешествието прочетох доста неща и май в общи линии се оказва, че едни от най- "проблемните" животни из гората са дивите прасета, но аз лично не видях нито едно. Пътят стига до Кости и е приличен до края. В самото село има няколко къщи, където може да се спи, но наистина не е лошо предварително да се уговорите с хората, защото както се оказа, там има доста турсти и не винаги е свободно. Ние разбира се нямахме никакви резервации и накрая някакъв човек ни съжали и ни прибра в неговата къща. Следващите два дена обикаляхме около Кости, защото не спираше да вали. Тръгнахме към Бродилово когато вече беше крайно време да си ходим. Решихме да минем по другия бряг на реката. Наистина път е имало някога, но тогава не беше останало съвсем нищо от него, въпреки че на картата си беше отбелязан съвсем добре. Имаше доста премеждия по пътя- не е невъзможно да се мине, но бутахме колелата почти през цялото време. В селото намерихме къде да спим и на другия ден се прибрахме до Царево.
Като цяло аз за себе си останах със следните впечатления:
- Странджа е страхотна планина и има доста неща, които да се видят. :) (обикаляла съм и преди това, но не с колело и не съм обръщала внимание на нищо освен на хубавата природа и затова не споменавам за други места, през които съм минавала)
- Това, което е отбелязано на кратата като път не винаги е такъв- или има приличен път или няма никакъв.
- В началото на май месец обикновено вали много, най- вече следобед, така че не лошо да има вариант за спане на закрито, както и подходяща екипировка и нагласа.
- Ще се върна да си довърша запланувания маршрут при първата удобна възможност

Надявам се това да е (или да бъде ;) )от полза на всички, които са решили да посетят този район!
Smily

Рейтинг: 1225

Мнениеот chefo111 » Сря Апр 22, 2009 6:39 pm

Има един основен въпрос при планирането на това приключение и той е "Къде да отида за Х дни",защото предполагам че никои не може да си позволи толкова почивни дни за да обиколи планината.Места които не са за изпускане явно има в изобилие.

http://i305.photobucket.com/albums/nn22 ... G_9328.jpg

Мен лично ме тегли много към морето,но ми се иска да мина и през самата планина.
Стигам до извода че и 3-4 години да ходиш там все ще има някое хубаво място което си пропуснал.
chefo111

Мнениеот skitnya » Чет Апр 23, 2009 12:25 pm

hop написа:
chefo111 » Вто Апр 21, 2009 11:16 pm

Поздрави на всички!

Мдам, I smell we are the same species, се казваше в някакъв филм.. точно тръпката от дивото приключение, от непокътнатата природа е нещото, което търся. :bowdown: Разбира се, това означава, че и след мен тя трябва да си остане такава, както и да е... Затова и толкова съм преритал за тази планина. А там наистина е "пълна дивотия нищо съвременно да няма..." Ами конкретни преходи пеша за повече от ден не съм правил в най-южната погранична част (а там, впрочем, е най-непокътнато, тъй като едно време е попадало зад 30-километровата погранична линия "Крали Марко" и навлизането на случайни хора е било голям проблем), но съм обикалял района с кола. В общи линии маркировка буквално няма никаква, както казах, Странджа не е Витоша. Миналата пролет за последно изминах пеша по "асфалтовия" път Г. Буково - манастира в околностите на селото и единствения съществуващ в Странджа - около час доволно изкачване пеш в посока манастира през дъбова гора. Иначе съм минавал пеша почти цялата фигура, заключена от селата Дебелт(някогашно огромно пристанище, крепост и ист. забележит. крепостта Деутум)-Габър-Драчево-Росеново-Средец(общински център)-Константиново-Дюлево... Не си представяй отъпкани пътеки със стрелки, туристически табелки и фасове по земята. Напротив - диво и мистично е (особено нощем). Черните пътища не са "правени" с цел туризъм, а с чисто стопанска цел - от камиони към сечищата, трактори и каруци към нивите и т.н. и по тази причина са много и с много разклонения и ако не познаваш местността добре е лесно като детска игра да се объркаш тотално, ако разчиташ на пътища по карта. Много от черните пътища не са годни за колело (затова и в доста голяма част от гореизложения маршрут предпочитам да разчитам на асфалта). Дори има някои места, където във всички карти и учебници и по всички правила на науката пише, че има асфалтов автомобилен път (дори в картата ми от 2009), а "на терен" се оказва, че такъв липсва от мнооого години или има следи от някакъв, строен и функционирал преди много години. :dontknow: Примери имам много :)
Между другото, отсечката по поречието на Велека, за която Smily пише, че нямало път между Кости и Бродилово, в пътеводителя го дават като караем веломаршрут, НО по СЕВЕРНИЯ бряг в тази част. :) Като цяло за разстоянията между населените места можеш да се ориентираш по уеб-картите http://www.bgmaps.com и мащаба. Грубо го бях пресметнал преди време около 250 км цялото мероприятие, по подобен маршрут. Сега ме мързи да го смятам. Между повечето села освен "царския път" има и преки черни пътища в туристическата карта, някои определено са само на карта, но други си съществуват и просто трябва да ги хванеш и да следиш за посоката. Няма кой знае колко стръмни и продължителни изкачвания или спускания, които да ти вземат здравето. Все ще има и бутане тук-там. Под асфалтов път разбирай живописни междуселски тесни пътчета от едно време, криволичещи през широколистни гори и през ливади, по които на ден я минат 5-10 коли в двете посоки (включаю граничари и горска стража), я не. Просто е диво, как да го опиша?! :)

Много добре звучи идеята, а аз и моят приятел тъкмо правим планове за 1-6 май. Идеята актуална лие, има ли някакви ентусиасти, към които да се присъединим? Иначе може и с автобус до Созопол примерно - ние редовно си возим колелата като багаж, макар че с БДЖто е по-чиста проццедурата, разбира се.

Поздрави,
Вера
skitnya

Рейтинг: 1215

Мнениеот chefo111 » Чет Апр 23, 2009 10:10 pm

Нещо много важно за уточняване-в кои населени места може да се разчита на хранителни магазини?Предполагам че няма във всички.
chefo111

Мнениеот hop » Пет Апр 24, 2009 8:50 pm

@ skitnya Здравей, идеята е все още актуална, но изглежда не кипи от много ентусиасти точно през тези празници.
Предлагам да се преброим и да видим. Засега, обаче, ме притеснява времето, което се очаква тогава и това, че по последна информация от района (от вчера), през нощта продължава да е хладно дори повече от преди седмица, когато бях там и май не е особено подходящо за спане на открито с това, с което разполагам.
@chefo111 За храна може да се разчита на много места: в селата от Бургас до Кирово, в Белеврен и в Граничар със сигурност не, в Евренозово няма начин да няма магазин(и да няма, Звездец е близо), в Кости не съм сигурен, но предполагам, че има магазин, а и може да се проучи, а в Бродилово също би трябвало да има, освен това е близо до Царево. Естествено храната в селските магазини няма да е кой знае каква и колко разнообразна, но важното е, че я има и не трябва да се носи всичко за 4-5 дена напред в раницата.
hop

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 24, 2009 11:22 pm

Неходилите из Странджа, да се приготвят за много препятствия, насекоми и змии.....готиното е , че накрай излизаш на морето и си лекуваш раните с морска вода няколко дена.Е, не е чак толкова зле де..
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот Mazoratti » Чет Апр 30, 2009 4:22 pm

здравейте,
ако офертата е валидна за юни/юли, ще се присъединя и аз.
някои подробности за планината: вода почти няма, хранителни магазини има по селата, туристически маркировки няма. имам къща в едно от селата - Индже войвода, така че може да се организира нещо. също така в това село направиха къща за гости. имам и познати които ходят много в Странджа, вероятно ще могат да дадат информация. от Бургас до Малко Търново може да се стигне и само с колело(по пътя) - правил съм го. надолу към с.Кости не зная какъв е пътят, иначе в селото има вода и храна.
от моето село в посока м. Търново местността е защитена - природен парк Странджа; има и забележителности, напр. Пропада, където има могила, пещерите в Младежко.
http://www.strandja.bg , http://www.strandja.hit.bg - това са сайтове с основна информация, къщи за гости и др.
ако планирате спане в палатки, имайте предвид, че има чакали, змии, комари. диво прасе ако изскочи, ние пък няма да го подминем...
имам и джи пи ес, така че би трябвало да не се изгубим из пътеките.
дано инфото е било полезно и, ако решите да ходите - обадете се!
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Мнениеот JK » Пет Май 01, 2009 7:32 am

ето ви тук няколко карти и малко синтезирана информация за забележителностите в Странджа
има много какво да се види там, планината е осеяна цялата с тракийски ариологически останки например
природата е невероятна, ние карахме есента и беше като в приказка, ако мислите обаче да ходите в средата на лятото замислете се за жегата (планината е ниска) и за комарите и многото насекоми които ще искат да ви изядат :D
има доста варианти за маршрути по черно а ако умеете да се ориентирате по топографски карти линка който съм ви дал ще ви е много полезен, картата се принтира цветно на 2 листа А3 (по половинка със застъпване) и след като ги съедините и залепите ще имате перфектна карта за местноста
"Той трябва да отива непрекъснато все по-далече, там е единствената му страна"
Аватар
JK

Рейтинг: 1614

Мнениеот pe60t0 » Нед Май 03, 2009 2:30 pm

Мушиците са нечовешки през лятото там, дори и да имаш протекция, пак влизат във всяка една дупка по тялото ти. Като казвам всяка една, имам предвид всяка една :D Не знам какво толкова и харесвате на природата на Странджа, аз нищо кой-знае колко красиво/забележително/приятно не видях там като ходих миналото лято :dontknow:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот hop » Пон Май 04, 2009 7:02 pm

@pe60t0 А ти къде си ходил досега там? :)
hop

Мнениеот pe60t0 » Вто Май 05, 2009 12:34 am

Ами направихме един няколкодневен трип(пеша, с палатка) що годе по цялата и дължина. От Бургас, с автобуса до хм, забравил съм ги имената, a да, та значи от Бургас до Бръшлян. Там спахме, на другия ден от Бръшлян до Стоилово, там спахме, на другия ден до Малко Търново, от там пътувахме с едни французи до село Българи, където преспахме, на другия ден пеш до село Бродилово, където освен че спахме се и къпахме в една къща за гости :D . И на другия ден по реката, по реката стигнахме в Синеморец.

Аз не съм бил на кой знае колко места в родината, обаче все съм бил тук-таме, и някакси мога да ги съпоставям, а това там което видях не беше наистина нищо особено. Това си е мое мнение разбирасе.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Mazoratti » Пон Юни 01, 2009 11:38 am

ще правим ли въпросния поход или?
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
Аватар
Mazoratti

Рейтинг: 1195

Назад към Мероприятия - архив