libra/pound

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

libra/pound

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:18 pm

Тази тема е създадена от постове, представляващи off-topic (но доста интересен!) в една друга тема...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:21 pm

[quote="thebiker"]

[quote="layne"]

Само искам да кажа,че модела от 2005-та не се предлагаше само с 500либри пружина,а с каквато клиента иска!А за 2006-та модела до колкото разбрах ще е с 350 либри серийно(знам,че сега е с 300 ;) ).
[/quote]

Бих желал да разбера каква е тази мерна единица "либри" - защото аз съм уберен че става дума за паунди ето линк:
[url]http://www.digitaldutch.com/unitconverter/mass.htm[/url]
Може ли да намерите каквото е мерната единица и да видите как се пише и чете съответно.
Не искам да засягам никого.
[/quote]
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:22 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="thebiker"]

Бих желал да разбера каква е тази мерна единица "либри" - защото аз съм уберен че става дума за паунди... Може ли да намерите каквото е мерната единица и да видите как се пише и чете съответно.
Не искам да засягам никого.
[/quote]

И аз не искам да те засягам, но ти липсва около един вагон книги, за да разбереш "каква е тази мерна единица "либри"...
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:22 pm

[quote="bluskanie"]

1 либра = 1 паунд = 0.5 килограма

Та ако една пружина е 500 либри това значи, че усилие с тежест 500 либри/паунда трябва да натисне въпросната пружина, за да се сгъне с 1 инч.И логично ако е 350 либри, то пружината е по-мека...

[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:23 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="bluskanie"]

[/quote]

1 паунд = 0,45359237 кг... Все пак!
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:24 pm

[quote="bluskanie"]

[quote="TOYAGA"]

[quote="bluskanie"]

[/quote]

1 паунд = 0,45359237 кг... Все пак!
[/quote]

Прав си...50-ина грама не са малко :thumbu:

[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:25 pm

[quote="bikerider"]

imperial units :nuts:

[quote="TOYAGA"]
И аз не искам да те засягам, но ти липсва около един вагон книги, за да разбереш "каква е тази мерна единица "либри"...
[/quote]

:D:D:8D:
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:26 pm

[quote="Doctora"]

Паунд, либра, пинта или както казва един приятел- се в гъз. Но ми беше интересна дефиницията на тези мерки, прочетена преди време в някакав imperial-ски вестник: 'Оптималното количество бира, което може да се побере в човешкия стомах без много, много да се издуваш.' или нещо подобно.

А мисля, че въпросните пружини се мерят с единца тип 'коравина' (сила/дължина).
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:26 pm

[quote="thebiker"]

[quote="bikerider"]

imperial units :nuts:

[quote="TOYAGA"]
[/quote]

:D:D:8D:
[/quote]

Именно а доколкото знам става дума за Британската империя, а пък тя има навика да ползва освен инч ярд миля и:
паунд pound означено като lb или за множествено число lbs и както се вижда от линка който дадох това е точно така и за англоговорящите е паунд и се чете така а не либри нали така? - или пак либри е като думата "карач"? - щото испанците имат точно либри като дума за тегло та да попитам?

[url]http://www.123preciousmetals.com/wieghts.htm[/url]
а ето каде имат либра:
[url]http://www.footrule.com/1/search/advsearch.htm?sr=homepage&ad=1&sa=libra[/url]
и за кое от двете става дума?

[url]http://www.footrule.com/1/fixed/alphlist.htm?sr=homepage&ad=36&sa=libra&ul=l&dp=table&fm=fixed#libracachilespain[/url]

libra Spain etc = 1.014 pounds (Av) Weight, Foreign

[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:27 pm

[quote="bikerider"]

както казах IMPERIAL units.
Никакви испански либри не играят, макар да носят същото име.

За удобство просто можеш да приемеш, че има две еднакви мерни единици - либра и паунд, всяка по ~0.4545кг.
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:28 pm

[quote="TOYAGA"]

Както вече казах, става въпрос за около един вагон книги...

Става дума за латинската дума [b]"libra"[/b], която се ползва както в смисъла на "везна", така и за означаване на мярка за тегло от един фунт. Пълната форма във втория случай е [b]"libra pondo"[/b], от която в англосаксонските езици е останала втората част под формата на [b]"pound"[/b], [b]"Pfund"[/b] и т.н. За разлика от тази трансформация, съкращението е запазило оригиналния си вид.

Точка по въпроса.
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:29 pm

[quote="thebiker"]

[quote="bikerider"]

За удобство просто можеш да приемеш, че има две еднакви мерни единици - либра и паунд, всяка по ~0.4545кг.
[/quote]

Бе аз ще приема че знаете един умрел език като латинския ама немога да разбера защо казвате либри а пък цял свят включително и най вече американците му казват паунд и определено надписите по тези амортисиори се четат от всички без съответното подмножество българи - вие като паунд.
Аре драсни пални клечица.
Само да не се ядоса някой че се опитвам се имам нещо общо поне в говоренето с англоговорящите.
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:30 pm

[quote="Admin"]

[quote="thebiker"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

Бе аз ще приема че знаете един умрел език като латинския ама немога да разбера защо казвате либри а пък цял свят включително и най вече американците му казват паунд и определено надписите по тези амортисиори се четат от всички без съответното подмножество българи - вие като паунд.
Само да не се ядоса някой че се опитвам се имам нещо общо поне в говоренето с англоговорящите.
[/quote]

Възможно е да си прав, т.е. англоговорящите да го произнасят pounds, въпреки че пише lbs. Което обаче не означава автоматично, че трябва и ние, когато използваме тези единици "на български" да пишем либри, а да изговаряме паундове. Ако на англоговорящите им харесва да го правят, на мен не ми допада особено ;) Българите не са длъжни да знаят за някои странности на англоговорящите и ако всеки бугарин с малко интелект може да намери на колко кг се равнява един паунд/либра, както и да осъзнае, че това е една и съща мерна единица, то не всеки може да знае, че някои като пишат едно, четат друго :D
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:31 pm

[quote="bikerider"]

@thebiker:
От една страна става дума за физика, защото пружините не се мерят с единици за тегло, а със съвсем друга мярка - либри на ИНЧ, което е всичко друго освен тегло - това е мярка за твърдост (дано не бъркам термина?). Така че чуденката ти произлиза от това, че не си погледнал внимателно пружината.

От втора страна, тегло се мери и в паунди и в либри, просто явно не си се доогледал. Приказките за цял свят няма да ги коментирам, мисля че и сам можеш да се сетиш какво бих ти казал...

[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:32 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote]... немога да разбера защо казвате либри...[/quote]

Кой казва либри?

[quote]... цял свят включително и най вече американците му казват паунд и определено надписите по тези амортисиори се четат от всички без съответното подмножество българи - вие като паунд...[/quote]

Българската дума е [b]ФУНТ[/b].

[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:33 pm

[quote="glavata"]

[quote="bikerider"]

@thebiker:
това е мярка за твърдост (дано не бъркам термина?).

[/quote]

коефициент на еластичност:bulb:

така поне пише в учебника по физика
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:34 pm

[quote="bikerider"]

доверявам се на учебника по физика :)
бях почти сигурен, че бъркам термина, така че мерси за уточнението :agree:
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:35 pm

[quote="TOYAGA"]

glavata, физиката за осми клас е едно, а реалният живот е друго нещо...

В реалния живот коефициентът на еластичност е нещо безкраааайно различно, а тази характеристика на пружината се нарича [b]коравина[/b] (понякога и податливост) на елемента. Мерната единица в цивилизованите държави е Nm/mm (Нм/мм) и производни...
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:38 pm

[quote="glavata"]

[quote="TOYAGA"]

glavata, физиката за осми клас е едно, а реалният живот е друго нещо...

[/quote]

9 клас:bouncy:
иначе: щом казваш:thumbu:
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:39 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="glavata"]

9 клас:bouncy:
[/quote]

Щом казваш :thumbu:
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:41 pm

[quote="axelmax"]

значи да прескочим 9 клас ,че ни учат на глупости:D
аз личноо съм се сблъсквал с такава тупотия
по история и физика
когато ми казаха ,че тва което твърдя и е запизано в учебника,не верно,а тва тва което ми го казват и което било записано в учебника за по горен клас било истина
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:42 pm

[quote="thebiker"]

[quote="Admin"]

[quote="thebiker"]

[quote="bikerider"]

[/quote]

[/quote]

Възможно е да си прав, т.е. англоговорящите да го произнасят pounds, въпреки че пише lbs. Което обаче не означава автоматично, че трябва и ние, когато използваме тези единици "на български" да пишем либри, а да изговаряме паундове. Ако на англоговорящите им харесва да го правят, на мен не ми допада особено ;) Българите не са длъжни да знаят за някои странности на англоговорящите и ако всеки бугарин с малко интелект може да намери на колко кг се равнява един паунд/либра, както и да осъзнае, че това е една и съща мерна единица, то не всеки може да знае, че някои като пишат едно, четат друго :D
[/quote]

Аз мисля че е по добре да се конвертират ж кг/см както си е по българскиа стандарт ама това изисква някой да го направи и зарова май е по удачно да се пише така както са го написали хората по самите амортисиори - или направо една снимка да има.
А отностно това че са едно и също не съм особено съгласен
libra Spain etc = 1.014 pounds
т.е. ако пружината е 1000 lbs то тогава тези 14 идват в повече и ще доведе то заблуда. Това го има при други мерни единици на империята и затова е добре да не се бъркат.
А онзи линк с конвертора се вижда прекалено ясно че е паунд, та следващия път като говоря с някой научил от вас термините да не почне да ме убеждава че разбираш ли то тва е либра а не паунд. А и не е британска лира а пак се казва паунд ама това предполагам до знаете.
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:43 pm

[quote="thebiker"]

[quote="bikerider"]

@thebiker:
От една страна става дума за физика, защото пружините не се мерят с единици за тегло, а със съвсем друга мярка - либри на ИНЧ, което е всичко друго освен тегло - това е мярка за твърдост (дано не бъркам термина?). Така че чуденката ти произлиза от това, че не си погледнал внимателно пружината.

От втора страна, тегло се мери и в паунди и в либри, просто явно не си се доогледал. Приказките за цял свят няма да ги коментирам, мисля че и сам можеш да се сетиш какво бих ти казал...

[/quote]

Не беше чуденка просто се питам кога ли най после ще се спре да измислият неща в България след като за тях си има вече измислени английски в случая думи. Ама както и да е.
Освен това PSI - паунд пер скуеър инч.
Да не вземе някой да се обърка и да му гръмнат гумите ;-) .
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 4:44 pm

[quote="NovemberCharlie"]

За консултации - Държавна агенция за метрология и технически надзор и Закон за измерванията.
[/quote]
Аватар
Admin

Мнениеот did » Вто Ное 29, 2005 5:33 pm

Ххмммм. Админе, туй, дето го бях написал, а ти си изтрил:

[quote]
СИ!!!!!
SI!!!!!

Иначе :banghead:
[/quote]

явно много не си го разбрал, макар че коментара на NovemberCharlie, който си оставил неизтрит, се отнасяше точно за това. Та да поясня:

Тая тема има смисъл само дотолкова, доколкото разните му пружини се правят в държави, държащи на мързела си (те го наричат "традиция") и отказващи да мръднат и милимунда напред в мисленето и навиците на инженерите си. Те упорито продължават да отказват да се присъединат към системата единици SI, за разлика от повечето нормални хора.

Отдавна в Българиа със ЗАКОН е наложена употребата на SI, в която масата се мери в килограми, разстоянието в метри, силата в Нютони и т.н. и никакви либри, паундове, маундове и т.н. НЕ СА ПОЗВОЛЕНИ за употреба в официални документи, каквито по закона за защита на потребителя са и етикетите на ПРУЖИНИТЕ, продавани като отделен артикул. Ама щом е за пружини кой ти гледа. Пък и навици, пък и стари справочници, пък и стари формули... Виж, ако някой тръгне да продава сирене в магзина с надпис на етикетчето лева за паунд... :deal:

Да не говорим, че ако някой продължава да упорства с употребата на тия имперски простотии сам се набутва в [b]абсолютно[/b] безсмислени спорове като този.

И всичко това е само заради ината на нациите с "традиции"...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 6:59 pm

Добре, извинявам се, наистина не съм разбрал какво имаш предвид, защото съкращението SI не ми е познато. Помислих, че смисълът на поста ти е съвсем друг...:angel2:

Иначе, и аз съм съгласен, че е хубаво всички да приемат единни мерни единици, но факт е, че някои от най-големите отказват да го направят. Аз лично ще продължавам да давам коравината на пружините в lbs/in дотогава, докато го правят производителите, защото иначе ще стане ощепо-голямо мазало. Дори аз да го смятам кг/см или Нм/мм (макар че в момента не знам формулата за преобразуване - все пак май някъде във форума я имаше) това няма да помогне особено на читателите, защото трябва те да знаят обратната формула, та да могат да се ориентират спрямо коравината, написана на пружината от производителя.
Аватар
Admin

Мнениеот Alien » Вто Ное 29, 2005 7:52 pm

[quote="Admin"]

Добре, извинявам се, наистина не съм разбрал какво имаш предвид, защото съкращението SI не ми е познато.[/quote]

Хъм, не може да не ти е познато. :) Доколкото знам аз, СИ е стандартизираната система от мерни единици за основните величини във физиката (като че ли това важи само за Европа, поправете ме ако се бъркам) - дължина, време, тегло, температура и т.н. Основните са 6-7, а всичко останало се изразява чрез тях.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Cocko » Вто Ное 29, 2005 8:47 pm

Май и Азия, и Африка.
Пиши на кирлица!
Pi6i na kirilica!
Cocko

Рейтинг: 1700

Мнениеот Newone » Вто Ное 29, 2005 9:41 pm

[quote] ...милимунда ...[quote]
Е тази мерка в СИ не съм я срещал....:bigeyes::angel2::D
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот Admin » Вто Ное 29, 2005 10:27 pm

[quote="Alien"]

[quote="Admin"]

Добре, извинявам се, наистина не съм разбрал какво имаш предвид, защото съкращението SI не ми е познато.[/quote]

Хъм, не може да не ти е познато. :) Доколкото знам аз, СИ е стандартизираната система от мерни единици за основните величини във физиката (като че ли това важи само за Европа, поправете ме ако се бъркам) - дължина, време, тегло, температура и т.н. Основните са 6-7, а всичко останало се изразява чрез тях.
[/quote]

Повечето мерни единици са ми известни, но конкретно за системата СИ не знаех. ;)
Аватар
Admin

Следваща

Назад към Архив