[quote="thebiker"]
[quote="Admin"]
[quote="thebiker"]
[quote="bikerider"]
както казах IMPERIAL units.
Никакви испански либри не играят, макар да носят същото име.
За удобство просто можеш да приемеш, че има две еднакви мерни единици - либра и паунд, всяка по ~0.4545кг.
[/quote]
Бе аз ще приема че знаете един умрел език като латинския ама немога да разбера защо казвате либри а пък цял свят включително и най вече американците му казват паунд и определено надписите по тези амортисиори се четат от всички без съответното подмножество българи - вие като паунд.
Аре драсни пални клечица.
Само да не се ядоса някой че се опитвам се имам нещо общо поне в говоренето с англоговорящите.
[/quote]
Възможно е да си прав, т.е. англоговорящите да го произнасят pounds, въпреки че пише lbs. Което обаче не означава автоматично, че трябва и ние, когато използваме тези единици "на български" да пишем либри, а да изговаряме паундове. Ако на англоговорящите им харесва да го правят, на мен не ми допада особено

Българите не са длъжни да знаят за някои странности на англоговорящите и ако всеки бугарин с малко интелект може да намери на колко кг се равнява един паунд/либра, както и да осъзнае, че това е една и съща мерна единица, то не всеки може да знае, че някои като пишат едно, четат друго
[/quote]
Аз мисля че е по добре да се конвертират ж кг/см както си е по българскиа стандарт ама това изисква някой да го направи и зарова май е по удачно да се пише така както са го написали хората по самите амортисиори - или направо една снимка да има.
А отностно това че са едно и също не съм особено съгласен
libra Spain etc = 1.014 pounds
т.е. ако пружината е 1000 lbs то тогава тези 14 идват в повече и ще доведе то заблуда. Това го има при други мерни единици на империята и затова е добре да не се бъркат.
А онзи линк с конвертора се вижда прекалено ясно че е паунд, та следващия път като говоря с някой научил от вас термините да не почне да ме убеждава че разбираш ли то тва е либра а не паунд. А и не е британска лира а пак се казва паунд ама това предполагам до знаете.
[/quote]