Питане за безкамерни гуми

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Питане за безкамерни гуми

Мнениеот Ozzie » Сря Авг 06, 2014 11:11 pm

MacLeod написа: В последно време спуках 2 безкамерни задни гуми и бозата вътре хич не ги запуши. Хвърчеше си въздух и боза докато си спаднат. Бозата, която използвам е тази на Стан. На рекламното клипче ( ако сте го гледали ) минават през огромни пирони и всичко се запушва. Дупките по гумите ми бяха по - малки и се питам защо не се запушиха ?

Случвало ми се е. Лично аз го отдавам, на това, че във въпросния случай при мен, "бозата" беше стара. Беше минало повече от година от отварянето на шишето.
MacLeod написа:Освен това ми се е случвало отдавна запушена дупка след време пак да се отпуши. Случвал ли ви се е този ефект ?

Случвало ми се, ама тя и гумата си е доста нацепена. По светло ще я снимам и ще покажа.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот po_taka » Чет Авг 07, 2014 7:32 am

сякаш не си я разтръскал достатъчно преди да сипеш
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот MacLeod » Чет Авг 07, 2014 10:17 am

Бозата винаги я тръскам доста преди да сипя, освен това я държа на прохладно в мазето. Иначе ми е трудно да преценя колко са големи въпросните дупки. Със сигурност не са като от карфица, но все пак..

Ozzie ако пуснеш една снимка на твойте гуми, ще е добре дошло за сравнение.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Авг 07, 2014 11:09 am

Какви са гумите, колко големи?
Колко боза (приблизително) е имало в тях?
Преди колко време е било последното пълнене с боза?

На мен един път ми изпусна така от малка дупчица докрай и бозата беше малко, и на повече от 3 месеца. Полашках каплата, за да плиска малко останалата боза по дупчицата. Бордовете още бяха залепени и бозата хвана - успях да напомпя с малката помпичка.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот marto_bikeara » Чет Авг 07, 2014 5:43 pm

Преди време имах същия проблем,но при мен дупката не беше малка(0.4-0.5 см надлъжно).След като ми се случи сложих вътрешна и като се прибрах,сипах от бозата на стан и след това я раздух.Поиграх си 20-30 мин с дундуркане,въртене на гумата и притискане на мястото и дупката се запуши,но като се качих на колелото и след като направих няколко по-остри завивания пак започна да изпуска.След това пак си поиграх и след като се запуши дупката го оставих до сутринта и проблема се реши.Вече карам близо месец така и няма проблеми.Само едни път след едно по-агресивно спускане усетих,че изпусна малко гумата преди две седмици,но след като допомпах спря да изпуска и от тогава никакви проблеми.Бозата ми е от април месец отворена и честно казано не очаквах да се запуши дупката.
Не мога да ти кажа на какво може да се дължи проблема при теб,защото нямам опит(карам с безкамерни гуми от април),но реших да споделя какво ми се е случило.
:beer:
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот Ozzie » Съб Авг 09, 2014 11:29 pm

MacLeod написа:Ozzie ако пуснеш една снимка на твойте гуми, ще е добре дошло за сравнение.

Гумата е Hutchinson Cougar.
Оказа се някаква много мека смес и твърде краткотрайна като живот, ако се кара редовно и интензивно.
Прикачени файлове
DSCN0821.JPG
(2.14 MiB) 282 пъти
DSCN0820.JPG
(2.29 MiB) 220 пъти
DSCN0819.JPG
(2.28 MiB) 234 пъти
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот MacLeod » Пон Авг 11, 2014 8:39 pm

Ozzie написа:Гумата е Hutchinson Cougar.
Оказа се някаква много мека смес и твърде краткотрайна като живот, ако се кара редовно и интензивно.

Тази гума е понапукана, но при мен гумата беше сравнително нова. Просто я бях пробил.
По - скоро проблемът ми беше като от поста на @marto_bikeara.
Тя се запушва, но не е трайно. Кара известно време и изведнъж се отпушва и спада отново. Както и да е, смених гумата.
Може би друга опция я е да се залепи с нещо, но да се разчита на запушването от бозата в дългосрочен срок не мисля че е добро решение.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 12, 2014 9:47 am

Сложи й лепенка отвътре и си свиркай ; - )
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот thechosen » Чет Авг 14, 2014 8:21 am

И аз имах подобен проблем - срязана задна гума. Цепката не беше много голяма, но в гумата беше останала много малко боза и на място не успя да се запуши. С припомпване се прибрах.
Налях бозица, напомпих и поклатих прилично гумата - запуши но беше поспаднала и реших да я донапомпя малко повече от обикновенно да прилепне по добре уж .... е да ама не, след като я напомпих и я сложих на велосипеда, при обръщането му от удара на гумата в земята дупката се отпуши и изхвърли доста бозица. Като падна налягането пак се запуши. Оставих я така до другият ден и за сега няма проблем.
Бозата ми беше стара и последната доза в шишето, така че може би не е била много добра, но високото налягане при по-големи дупки май не е много добра идея.

А ти щом си сменил гумата старата, ако има още живот в нея я почисти и я залепи от вътре както Pr3d4t0R каза.
thechosen

Рейтинг: 1895

Мнениеот gosh6o » Нед Авг 24, 2014 9:12 pm

Continental Explorer телен борд и Smart Sam Performance line телен борд. Вътрешна гума. Шини crosser. Мнения?
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Авг 25, 2014 10:03 am

Много се съмнявам, че която и да е гума с телен борд ще стане. Точно заради него не виждам как ще оплътни към шината.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот po_taka » Пон Авг 25, 2014 7:47 pm

малко си е на късмет, имам 2 хай ролера които просто не стават, иначе съм правил минион, биг бети, смарт сам (тоя е много зорен) и датура.
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот uBaH » Сря Сеп 03, 2014 7:50 am

Вчера и аз се занимавах с новия wheelset (UST) и старите си гуми. Бозата е поръчана, но исках още преди да пристигне, да видя дали гумите ще се раздуват, как ще става това и т.н.

Шините са Mavic, модела е Crosstrail (2013)
Гумите, с които пробвах, са Schwalbe Nobby Nic 2.25 EVO TL Ready и Geax Barro Marathon 2.3 с кевларен борд (но не TNT версията).

Правя уточнението, че и двата опита бяха съвсем импровизирани - гумите бяха прашни, шините не бяха старателно почистени, да не говорим за използване на сапунена вода и т.н. Нямаше как да отделя повече време за процедурите, описани в темата.

Първо пробвах да монтирам Nobby Nic-а, на предното колело, за която си мислих, че ще създава по-малко проблеми. Нали е Tubeless Ready.
Гумата влезе лесно в шината, без използването на никакви инструменти. Започнах да помпя с ръчна помпа от Lidl и тук започва забавната част - два пъти гърмях маркуча на помпата. Последният се оказа изключително некадърно подбран, като се има в предвид предназначението му - без никаква оплетка :crazy: От интензивното помпане, маркуча загрява, при връзката с тялото на помпата и след още няколко "помпи" става толкова мек, че просто се пръсва, при това без да има кой знае какво налягане в този момент. Ремонта се оказа лесен, т.е. ще е такъв поне докато маркуча има дължина - режа, нахлузвам, затягам и пак помпя :D

След като за втори път ремонтирах гръмналия маркуч ми писна, зарязах предното колело и реших да пробвам да монтирам Barro Marathon-а на задното колело, очаквайки положението да е още по-зле.
Гумата влезе много по-плътно по шината, като за момент си мислих да използвам щангички, но все пак успях да я вкарам с ръце. Много трудно. След няколко по-интензивни помпи, за моя изненада, бордовете на гумата прилепнаха към шината. Гумата се разду много бързо след това, изпука на няколко пъти и задържа въздух. Налягането пада, но много бавно. Надявам се, че с бозата положението ще се промени.

Доволен от "успеха", свалих Nobby Nic-а от предното колело и сложих втория си Barro Marathon и аа да стане работата ... пръснах маркуча за трети път :smash:

Като пристигне бозата, ще се разходя за един ден до село, за да се възползвам от голямото корито с вода и трифазния компресор за втори опит с Nobby Nic-a, който си предпочитам за предна гума.

ПП. И определено ще си търся по-качествена помпа.
Аватар
uBaH

Мнениеот bio » Сря Сеп 03, 2014 8:27 am

много внимавай с налягането от тези четири бутални трифазни компресори ... че да не си пръснеш гумите и шините.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uBaH » Сря Сеп 03, 2014 8:32 am

Компресора е самоделка bio :)

Ел. мотора е малък, макар и трифазен. Самият агрегат е доста "античен", двубутален, с водно охлаждане. Балона за сметка на това е по-големичък и има предпазен клапан, отварящ на 6 атм. (доколкото си спомням от приключенията ми с вентилите с "чревца" на балканчето преди много години).

Разбира се, че първоначално ще пробвам с по-ниско налягане и само, ако има нужда, ще увеличавам. От всичко което прочетох в темата разбрах, че не толкова много високото налягане е фактор, а по-скоро големия дебит.
Аватар
uBaH

Мнениеот marsa » Сря Сеп 03, 2014 9:27 am

За сгъваеми гуми може да ползваш метода с охлаждане във фризер - очарован съм от ефективността. Иначе и аз взривих една помпа от прегряване по същият начин, само че не самият маркуч, а няква пластмасова Г-образна муфа, която го захваща за тялото.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот uBaH » Сря Сеп 03, 2014 9:51 am

Прочетох темата от началото до края и ми направи впечатление, че се коментират предимно гето-решения за tubeless или готови такива (на Stan например) и много по-малко UST, което е напълно разбираемо всъщност.

Има ли колеги, които към момента карат с UST шини? Да знам към кога да се обръщам за съвет относно вентили, гуми и други :beer:
Аватар
uBaH

Мнениеот Plamen_EM » Сря Сеп 03, 2014 12:47 pm

Има - аз. :)
Малшанс за теб, защото аз не разбирам нищо. Но ползвам два Кросмакса и съм ползвал още един СЛР.

И гледах за онази част дето търсиш, ама ги ползвам всичките. :)
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот uBaH » Сря Сеп 03, 2014 12:52 pm

Е, все за нещо ще питам :) Благодаря.
Най-малкото къде има читав сервиз, на който може да се разчита при нужда от сервизиране или центроване, защото колелата са си специфични.

Иначе може и без онази подложка (май), но това ще разбера идния уикенд, когато се надявам да отскоча до село. Ако ли не, ще прежаля 8 евро на вентил и поне ще знам, че са нови.
Аватар
uBaH

Мнениеот Plamen_EM » Сря Сеп 03, 2014 2:28 pm

Ами Цуцо ги прави, вярно с нежелание, ама ги прави. Те са лепени и в общи линии не се нуждаят от правене. Но знам, че е направил два, единият беше подбит, а на другия се беше сцепила шината аксиално. На мен не ми се е налагало за 4 години да ги правя, но пак ти казвам аз не съм критерий.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот Chavi » Сря Сеп 03, 2014 7:08 pm

uBaH написа:Има ли колеги, които към момента карат с UST шини? Да знам към кога да се обръщам за съвет относно вентили, гуми и други

Аз съм с crossmax st, до момента съм надувал само не-UST гуми на тях без бандаж и със същата помпа от Лидъл, за която мога да кажа само добри думи. Ползвам Stan's боза. Трудно надух само много лекия Renegade (<500g) но с помощта на широко тиксо залепено опънато по дължината на гумата, което да я притисне към шината, успях. За година и нещо откакто съм тюблес не ми се е налагало да използвам компресор. Успешно ползване на: Captain Control, Renegade и Race King.
Аватар
Chavi

Рейтинг: 1332

Мнениеот outfaced » Чет Сеп 04, 2014 8:50 am

uBaH написа:Е, все за нещо ще питам :) Благодаря.
Най-малкото къде има читав сервиз, на който може да се разчита при нужда от сервизиране или центроване, защото колелата са си специфични.

Какво по специфично има в центроването на UST шини :dontknow: ... Моите са такива и ги карах даже известно време доста разцентровани :D
Единственото специфично на UST шините (не UST redy, a тия дет са мислени за UST) е че канала в средата е оформен с цел по лесно раздуване на гумата и имат едно допълнително издигане, което да пречи на гумата да плъзга обратно в канала и да изпусне в случай на силна странична сила (завиване с много мека гума). Някои имат и малко по нисък борд.
http://www.pinkbike.com/news/To-The-Poi ... -2013.html
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот uBaH » Чет Сеп 04, 2014 8:59 am

Под специфични, имах в предвид straight pull спиците и шантавите нипли на crosstrail-а:

Изображение

В смисъл, за добро центроване (то да не се налага де, пу пу) си трябва специфичен инструмент за ниплите (със сета имам един, но от полимер някакъв едва ли ще върши много работа след известно време, като се спекат ниплите), инструмент за определяне силата на опъна и т.н.
Това с уговорката, че не се импровизира, а се прави както трябва :D :agree:
Аватар
uBaH

Мнениеот halfdone » Пет Сеп 05, 2014 1:26 pm

И аз до скоро бях в шок, как по дяволите се сменя спица, при положение, че шините ми отвътре са затворени напълно :D
Центровка не съм правил, учудващо здрави се оказаха въпреки нещата, които са преживели.
Гуми съм ползвал Noby Nic 2.4 SnakeSkin, не уплътняваха много добре и в началото бозата се показваше. Но после с нея не съм имал проблеми.
Maxxis Ardent и Minion лепват веднага.
Сета е Easton Haven.

Преди години имах Mavic Crosstrail и нещото, което много ме грабна освен дизайна е възможността на вентила да се отвори. Слагах си гумата, надувах да уплътни, спадах, развивах горната част на вентила и със спринцовка си пълнех бозата. Не знам дали още са така, но адски ми харесва :)
( Случвало ми се е да издухам цялата боза от гумата по невнимание :lol: )
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот outfaced » Пет Сеп 05, 2014 2:58 pm

halfdone написа:И аз до скоро бях в шок, как по дяволите се сменя спица, при положение, че шините ми отвътре са затворени напълно :D

... a то всъщност става даже в полеви условия и без да има нужда да сваляш гумата от колелото :D
Само къде един нипел струва 4лв. а спица 3 :nuts:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот moridinbg » Нед Сеп 07, 2014 7:37 pm

Аз съм писал - Mavic XM819 UST. Центровам ги сам - нормална спица навинтена на някаква Mavic история, която е навинтена в шината.
Надувам си (Tubeless Ready) гумите само с някаква смешна ръчна помпичка Lezyne и малко боза през presta вентила без да му вадя нищо. Schwalbe са по-смотани от Bontrager в това отношение (както и в почти всички други отношения...).
Задната е подбита доста брутално, но не се отразява на уплътняването. Не бандажирам, но то май и не е нужно при UST система.
Аватар
moridinbg

Мнениеот uBaH » Пон Сеп 08, 2014 11:28 am

След редица премеждия, накрая успях да раздуя гумите :)

Премеждия, защото както писах по-горе, реших да свърша тази работа на село, с компресора, но Природата реши друго (по стечение на обстоятелствата селото ми е Странско, за което вероятно сте прочели или разбрали от новините в последните 2 дни). То не беше дъжд, наводнения, заляти и затворени пътища, липса на ток и комуникации и т.н. За щастие, къщата ни се намира в по-високата, незасегната от водата част на селото. Е, в 6 сутринта в събота изгребвахме вода от приземния етаж - 20-тина 15 литрови кофи, но поне отървахме по-лошото.

Но да се върна на гумите.
След наводнението нямаше ток, нямаше и изгледи скоро да бъде пуснат, така че компресора отпадна като вариант. Комшията ми даде стара помпа от лада, която макар и със здрав маркуч (за разлика от лидълската) пак не успяваше да раздуе Nobby Nic-a, колкото и да се напъвах. С раздуването на Barro Marathon-а, очаквано нямаше проблеми.
Сетих се за метода с бутилката от безалкохолно / бира. Така и така нямаше какво да правя, пътя беше затворен и не можех да се прибера в Димитровград, реших че ще се импровизира. Речено-сторено: бутилка от "кола" (2,5 литра), авто-вентил (без игличка) от стара гума, парче маркуч от интервенозна система и малко тиксо. За под 20 минути имах "ресивър" за въздуха от помпата. Приготвих и един пулверизатор, със смес от веро и вода.

Резултата не закъсня - от третя опит Nobby Nic-a се разду и уплътни в борда на шината. Разбира се, бях махнал и сърцевината на presta вентила на шината.

Изображение

Закупих wheelset-а каран, като впоследствие забелязах, че липсва по една "подложка", под гайките затягащи вентилите към шините и имах съмнения, че може би вентилите няма да уплътняват добре.
Реших, че ако не изпускат - ще ги правя tubeless, ако ли не - на първо време ще карам с вътрешни и ще поръчам чифт нови вентили. Затова, след раздуването, без грам боза в гумите, последва тест в голямото корито, което предвидливо бях напълнил с дъждовна вода :D Оказа се, че вентилите държат или и да има изпускане, то ще е пренебрежимо малко.

По-интересно беше положението със самите гуми (пак уточнявам, без никаква боза в тях):

Geax-а, макар и да се раздува много по-лесно, изпуска въздух по цялата площ на страничния борд. Без наличието на сапун (за тази гума не използвах при раздуването) борда буквално се "пени" от множеството балончета въздух.

Изображение Изображение Изображение

Schwalbe-то също се "пени", но много по-малко и след раздуване държи налягане в продължение на пъти повече време от Geax-а (поне десетина часа). На снимката, пяната изглежда много, но снимах преди да измия верото.

Изображение

В крайна сметка не ми остана време да сипя боза и да повторя опита. Отделно тия дни ще взема още един Nobby Nic, който мисля да използвам за задна, вместо Barro Marathon-а. Ще пиша, когато има развитие.

ПП: Снимки на етикетите на бозата - ако на някой му е интересно какво пише:

Изображение Изображение
Аватар
uBaH

Мнениеот Flatmo » Чет Сеп 25, 2014 6:42 pm

До колкото разбрах от различни постове ако разполагам с UST съвместима шина т.е. шина чиито профил е като на UST но има дупки за навиване на нипели и UST гума е достатъчно да облепя шината с жълтата лента на Стан и да бодна един вентил без да използвам запечатваща течност. Така ли е наистина, лентата достатъчно здраво ли залепва за шината за да не изпуска въздух през дупките на нипелите?

Ако не е достатъчно само лента и задължително трябва боза, то достатъчно ли е само първоначално да се запечата с боза и да не се долива повече?
Flatmo

Рейтинг: 1240

Мнениеот bio » Чет Сеп 25, 2014 9:23 pm

Flatmo написа:До колкото разбрах от различни постове ако разполагам с UST съвместима шина т.е. шина чиито профил е като на UST но има дупки за навиване на нипели и UST гума е достатъчно да облепя шината с жълтата лента на Стан и да бодна един вентил без да използвам запечатваща течност. Така ли е наистина, лентата достатъчно здраво ли залепва за шината за да не изпуска въздух през дупките на нипелите?

Ако не е достатъчно само лента и задължително трябва боза, то достатъчно ли е само първоначално да се запечата с боза и да не се долива повече?

А ?!? имаш ли мозЪк ?!? ... след това кой ще държи на спукване ?!? рискЪТ е голям ...
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Flatmo » Чет Сеп 25, 2014 9:51 pm

Е чак без мозък не съм останал...
UST гумите нали са по-здрави? Затова тежат по 250гр. повече от нормалната модификация. Хората си ги ползват абсолютно успешно без боза. Като се спука - лепя и помпя с обикновена ръчна помпа понеже UST гуми + шини уж го могат това за разлика от TLR. Ако не успея вариант Б - слагам вътрешна гума.

Въпроса е жълтата лента на Стан може ли да запечата дупките за ниплите без да е необходима запечатваща течност?
Flatmo

Рейтинг: 1240

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик