Пак спукана гума

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Пак спукана гума

Мнениеот ABSOLUT » Пон Авг 26, 2013 8:03 am

@Ozzie - има само бандаж, няма хартиено тиксо.
Залепих обаче хартиено тиксо по целия диаметър на ръба, с който външната гума контактува с шината и съответно съм покрил тази част която образува тези следи по вътрешната гума. За сега съм минал 60-70 км и още не се е спукала, пък ще видим.
Благодаря ви за съветите момчета, ще се огледам да си купя и по-скъпа вътрешна гума.
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот neddelev » Пон Авг 26, 2013 9:12 am

[quote="ABSOLUTБлагодаря ви за съветите момчета, ще се огледам да си купя и по-скъпа вътрешна гума.[/quote]

Уууф-скъпа!!!
Преди две седмици си поръчах вътрешни на Континентал-29R,от сайта който ги взех бяха на промоция по 8лв парчето,след слагането на втория ден се спука от бабини зъби"намирам ги на десет метра растояние ако има такива"след първата лепенка я напомпих на 3 атмосвери и след петия метър каране така гръмна,че ми се взе акъла,разцепи се по дължина около 50см и интересното е,че не от лепенката а от съвсем здраво място.
neddelev

Рейтинг: 1187

Мнениеот LStaley » Вто Сеп 03, 2013 7:15 pm

Имам проблем, който може би е спукана гума но не съм сигурен и затова пиша тук.
Точно пред вкъщи без да съм минавал през дупки или бордюри усетих, че колелото е по-странно и като спрях да проверя, чух шум от свистене, НО ТОЧНО на мястото с клапанчето за надуване. Гумата спадна изцяло за 1 мин. Какво може да се е случило, да е спукана гума или клапана да си е заминал? Колелото е Drag ZX3 Pro.
Аватар
LStaley

Рейтинг: 1200

Мнениеот Bace_kz » Вто Сеп 03, 2013 7:24 pm

Свали я и виж :D
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот LStaley » Вто Сеп 03, 2013 7:51 pm

Задна е, как се сваля?
Аватар
LStaley

Мнениеот Bace_kz » Сря Сеп 04, 2013 7:45 pm

Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот LStaley » Чет Сеп 05, 2013 5:47 pm

Mного благодаря :) Тепърва ще се сблъсквам с подобно проблеми :)
Аватар
LStaley

Мнениеот ivcho3 » Сря Сеп 18, 2013 8:22 am

MIKEY MOUSE написа:Истината е,/според мен/ от това което виждам-вътрешната гума е Кенда -"народен модел". Тези Кенди
и другите китайчета имат това неприятно свойство -при по голямо натоварване да се пукат от вътрешната страна. Харесай си някоя по -нормална / и по-скъпа / гума . :wavey:

Напълно правилно, пукал съм задна гума "Кенда" от страната на бандажа- (вътрешната страна), след качване на бордюр с малко по- висока скорост от обичайната.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Мнениеот LStaley » Нед Сеп 22, 2013 8:47 pm

Moже ли да дадете малко повече инфо за тази бандажна лента. Как се слага, колко струва и всичко около нея, защото ми стана интересно, а и явно си е за предпочитане.
Аватар
LStaley

Мнениеот xcrider » Нед Сеп 22, 2013 9:13 pm

Струва между 1 и 5лв, зависимост от марката. Слага се много просто - опъва се по обиколката на каплата, като се внимава дупката за вентила на лентата да съвпада с тази на каплата.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот LStaley » Пон Сеп 23, 2013 2:54 pm

Get it! Мерси :)
Аватар
LStaley

Мнениеот neddelev » Пон Ное 18, 2013 10:42 am

Здравей те,оня ден мой приятел си взема от тези бантажни ленти http://www.probikeshop.com/zefal-z-line ... 68704.html
Някой ползвал ли е такива и какви са му впечетленията?Ако наистина са добри ще си взема и аз макар да са и малко скъпи,тези в един магазин във Хасково струват 24лева две бандажни ленти.
neddelev

Мнениеот Admin » Пон Ное 18, 2013 5:57 pm

За 24 лв. трябва да са доооста хубави, при положение че същата работа могат да свършат и няколко слоя хартиено тиксо или изолирбанд. Не ме разбирай погрешно, и аз предпочитам да съм с бандажи, но тези, които съм си купувал, са по 2-3 до 5 лв. бройката, ама над 10 лв. за такова нещо ми се чини ненужно.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот xcrider » Пон Ное 18, 2013 6:07 pm

Админе, това са ленти, дето се слагат под протекторната част на гумата за допълнителна защита. ;)
Колко вършат работа е друга тема... :D
Изображение
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Admin » Пон Ное 18, 2013 7:16 pm

Ахаа, това поне обяснява цената. Съжалявам, но не бях прочел описанието в линка - авторът беше казал, че са бандажни и го приех на доверие. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот uCkPeH » Пон Ное 18, 2013 9:12 pm

vasilevl написа:аз да се възползвам от темата..

При мен случая е следният : от както сложих сликове, задната ми 4 или 5 пъти спада до под 1 бар сигурно.. карам си я здраво в града и току почне да играе кючеци и си викам .. айде пак... помпам я здраво - държи мамка и .. на следващия ден пак карам цял ден, всичко е ОК и в края на деня пак спада... смених вътрешната и пак 2-3 пъти ми я прави тая мизерия... предишната вътрешна 10 минути съм я гледал в леген, напомпана като хамбургски салам и НИЩО, реших че е вентила, ама НЕ! Явно са некачествени и от по - голямо налягане вентилите се дънят.. кажете хубава марка вътрешни гуми моля :)

П.С. Задната външна съм я преглеждал добре от вътрешната част и е съвсем чиста..

Мистерията на хамбурския салам е твоята случка :D
Аватар
uCkPeH

Рейтинг: 1240

Мнениеот evilzet » Пон Ное 18, 2013 9:54 pm

Аз ползвам такива от началото на лятото, определено по-малко се пука, но пък на 2 пъти ми се проряза вътрешната, макар и бандажа да не е с остър ръб. Малко съм раздвоен по тази причина. На перпендикулярната не съм пукал, а тук по варненско се пука по рядко по принцип(мое мнение) . Няма бабини зъби, най-много някой бодлив храст или акация да настъпиш.
По принцип са теснички дори на 2.1, 2.2 гума, не знам защо са поспестили материал, заради теглото ли...
evilzet

Мнениеот neddelev » Вто Ное 19, 2013 11:51 am

Този моя приятел ми даде отрязъка от лентата,днес я пробвах да я пробия със игла и да ви кажа доста зор видях докато я пробия!Един трън или бабини зъби сигорно няма да я пробият но притеснението ми идва от това,че са тесни,около 2 см.Ако нещо странично реши да пука няма да има проблем пък аз съм със 29х2.2
neddelev

Мнениеот evilzet » Вто Ное 19, 2013 1:36 pm

Ти си видял зор, но като е на колелото силата е многократно по-голяма и бабиния зъб ще има успех.
Имам едни шосейни Continental GP4000 (висок клас) с 300tpi, кевлар, карбон, тефлон и колофон :D и наистина се пробива много трудно с игла, не знам в байкърските гуми дали има аналог на тази защита или на Schwalbe Ultremo например.
evilzet

Мнениеот capola » Съб Авг 16, 2014 9:57 am

darlik_95 написа:
veskoz написа:Бандажи, бандажииии... :praying:

4 вътрешни със срязан вентил от въртящ се бандаж. Малко лепило и вече нямам проблеми. :smokin:

И аз имам същия проблем. Чудя се дали да залепя бандажа (с какво?), или да си купя направо нов?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Sartor » Пон Окт 27, 2014 1:20 pm

capola написа:
darlik_95 написа:
veskoz написа:Бандажи, бандажииии... :praying:

4 вътрешни със срязан вентил от въртящ се бандаж. Малко лепило и вече нямам проблеми. :smokin:

И аз имам същия проблем. Чудя се дали да залепя бандажа (с какво?), или да си купя направо нов?

Ако сте намирили работещо решение, моля споделете. При мен нищо не помага - нито лепене на бандажа към каплата (в малко по-валжно и се разлепва), нито по-скъпа вътрешна гума, нито допълнително уплътняване около винтила (тогава просто се раздира цялата гума по дължина), нито по-скъп бандаж (по-скъпите издържат малко повече като на около 50-60км се късат, докато по-евтините - на около 10 км дават фира). Преди каплата нямаше този проблем. Каплата е Mavic, а външната гума е GEAX DHEA 2.2 - вътрешните гуми са били и скъпите Contental и евтините от Кауфланд, като всички са отговаряли на размера на външата гума.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот THEZOGGO » Пон Окт 27, 2014 2:20 pm

Може да се пробва с бандаж от изолирбанд или да се изреже бандаж от вътрешна гума, например някоя която е по-тънка до към 1.9". А ако профила на самата шина е дълбок, съответно ако върха на сшиците не излиза над дупката в която влиза ниплата, може да се кара и без бандаж. И трите варианта съм ги карал и не съм имал проблем. Имаше едни сини бандажи на Zefal, aко не се лъжа, навремето струваха нещо от рода на 3.50-4.00 лв. С тях съм на твърдото колело и имам с тях около 30 000 км, не съм имал проблем. Шините на които са, са ДТ ЕХ 5.1 с вътрешни гуми CST 2.35.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот dudelgrincen » Вто Окт 28, 2014 1:44 am

Хм, това може би се получава от недобър контакт на външната гума с каплата и съответно въртене около каплата.

Да караш с по-високо налягане едва ли е вариант.

Да се залепи бандажа може би не е толкова лоша идея,
но ако наистина проблема е във въртенето на гумата около каплата, то може би по-логично ще е да се залепи гумата за каплата.

Не знам дали звучи добре това, но ми изглежда като решение.
Ако залепиш гумата от едната страна, то от другата пак ще можеш да достъпваш вътрешната.
Вероятно няма да е много евтино, но лепило за tubular гуми може би е вариант и ще държи здраво.
Сигурно има и други начини да залепиш гумата за каплата достатъчно добре за да си решиш проблема, но това е което ми хрумва сега.

Tubular лепилото, мисля, че може да фиксира и бандажа много стабилно.

Ако каплата е пробита за Schrader вентил и я ползваш със френски, може да ти трябва редуцираща гайка?

Също така, независимо от това не стягай много гайката на самия вентил - идеята на тази гайка до колкото знам е само да не пропада вентила .

Относно бандажа - може да пробваш с повече от един слой с цел да създадеш постоянен и цялостен контакт между него и гумата, за да се разпределят по-равномерно силите.

Понеже казваш, че преди не си имал този проблем намирам логика в това с времето триенето и добрия контакт между гумата и каплата да са намалели и затова ти предложих по-горното.
Разбира се възможно е да има и други причини, като остри ръбчета и т.н., но предполагам, че каплата е първото, което си проверил.

Ползването мини помпи без маркуч директно върху вентила е нещо за което също се сещам, че влияе негативно, но едва ли в това се корени проблема.

Успех! :)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот did » Вто Окт 28, 2014 9:39 am

Да сте чували за талк?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sartor » Вто Окт 28, 2014 2:46 pm

did написа:Да сте чували за талк?

Пробвано и без успех - гумата ми пак приплъзваше. Даже последния ми бандаж беше станал на драна лисица (един FUN от 4лв) след като бях сложил хубав талк. :beer:

Ще пробвам изолирбанд с лепило и ще видя дали ще е по-успешно.

А колкото до гайката да не се затяга много - една от целите на тази гайка е точно да не приплъзва гумата и да не се къса винтила.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Vorac » Вто Окт 28, 2014 4:32 pm

Какво ми се случи на скоро.

Спуках гума. Залепих я. Прибрах се и на сутринта беше спаднала. Напомпих я и излязох. Следобеда беше спаднала. Напомпих я и се прибрах. Това беше преди половин месец, и от тогава си стои на 4 атмосфери без никаква промяна.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот THEZOGGO » Вто Окт 28, 2014 6:55 pm

Sartor написа:Ще пробвам изолирбанд с лепило и ще видя дали ще е по-успешно.

Aко не стане с изолирбанд, пробвай с тънка вътрешна гума.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот marsa » Вто Окт 28, 2014 9:47 pm

Vorac написа:Какво ми се случи на скоро.

Спуках гума. Залепих я. Прибрах се и на сутринта беше спаднала. Напомпих я и излязох. Следобеда беше спаднала. Напомпих я и се прибрах. Това беше преди половин месец, и от тогава си стои на 4 атмосфери без никаква промяна.
Имах същата случка тази година. По принцип ми е доста злощастен сезон от техническа гледна точка, всичко ми се поврежда по нелепи начини, пукам гуми в абсурдни ситуации и оргомни количества. И в комбинация с лоши спуквания, недобри лепенки, и претупани ремонти имах и немалко разлепени лепенки.

Та на градското си колело при едно спукване се бах докарал до такова отчаяние на духа, че като теб два пъти допомпах иначе зарязаното за няколко дни вело. И не щеш ли след второто допомпване лепенката явно се е позахванала. Това си е доста сериозен бушон, който ще изгърми, но уви... карам го поне месец-два и то на 7-8бара.

В тоя ред на мисли попаднах в продавалника на една фирма, която продава Рема на съвсем народни цени и има малките размери. Връзват се като китайски noname лепенки от веломагазин.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот hitar_potter » Вто Окт 28, 2014 11:05 pm

И аз като тръгне да ми спада гумата, я припомпвам няколко пъти с надеждата, че сама ще се „оправи“ :D При малки дупчици, понякога работи :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот dudelgrincen » Чет Окт 30, 2014 1:23 am

Аз не знам как стои положението с проблемни лепенки/лепила защото с каквито и лепенки да съм лепил никога не съм имал проблеми, но все пак когато ми се е случвало след лепене бавно да спада гумата винаги се е оказвало, че има много, много малка дупчица някъде (не винаги, но често близо до първата дупка). На проблема с малките дупчици решението му е здравото помпане (след като всички по-големи са залепени) - винаги се намират лесно така, макар понякога да се налага да си плюнча ръката и гумата, за да ги усетя по-добре.

Що се отнася за лепенките и народните цени :) аз от много време ползвам едни комплекти на Red Sun (китайски) с лепило и все си купувам такива, когато ги приключа. Намират се тук там, струват някъде към 3 лева, при повечето има поне 50 лепенки (ако не и доста повече) и достатъчно лепило за залепването им. + това никога не съм имал проблеми с тях.
Не мога да си представя какво би ме накарало да си купя лепенки по 30, 50ст или дори по лев при положение, че вършат същата работа. (Ако не вършеха, не би ме спряла цена от лев.)
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

ПредишнаСледваща

Назад към Веломеханик