Избор на спирачки и вилка

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Избор на спирачки и вилка

Мнениеот chemiliq » Съб Ное 01, 2014 8:18 pm

Здравейте,
Планиран упдате на байка и искам съвет от вас за да направя правилния избор. Да започна с това, че карам крос кънтри(леко), има ли възможност винаги избирам пътища пред пътеки. На долу си карам айляшката, а и техниката ми не позволява висока скорост. Колето ми е Спринт Аполон с v-brake спирачки и вилка Suntour XCR.
Спирачната сила на v-brake ми е достатъчна при сухи условия, но в мокро време нещата се промят драстично и накладките свършват за нула време. Затова смятам да мина на механични дискови спирачки. Насочил съм се към Avid BB5. Желанието ми е да си взема спирачка, която няма да ми създава проблеми с "гълтане" на въздух и често обслужване като смяна на масло и обезвъздушаване. Нещо от началния клас смятам, ми е достатчъно. Главините са ми за дискове. Клоня по скоро към механични, но приемам предложения и за хидравлични.
За вилката също искам нещо просто като устройство. Без въздушни патрони и други екстри. Тук не съм се насочил към нещо конкретно, очаквам от вас да препоръчате нещо удароустойчиво само с пружина. Искам да премина на нещо в по-добро от сегашната ми вилка, изискващо минимална подръжка.
Имам и едно питане за дисковите спирачки. Понеже свалям предната гума много често, това ще водили до настройки на предната спирачка при всяко сваляне.
Бюджета на упдайта ми е около 400 лева. Ако кажем, че спирачките са 150 лева, другото е за вилка. Мога да дам и повече, ако смятам че си заслужава. Поддръжката на колелото като цяло не ми се отдава и искам частите да са възможно най-прости, теглото не е водещо в случая.
Благодаря предварително на всички дали мнението си и прочели дългия ми пост.
chemiliq

Рейтинг: 1205

Re: Избор на спирачки и вилка

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Ное 01, 2014 11:45 pm

Ти за 150лв можеш читава хидравлика да си купиш. Аз лично бих предпочел евтина хидравлика на Шимано пред механична дискова, аз съм с такива http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... 95l-f.html и спират яко, друг е въпроса че ако командите и спирачния лост са ти в едно...тогава май механични спирачки излизат по евтино. Замислял ли си се също така и за висок клас В-брейк? Знам че са отживелица ама си работят. Относно вилка нищо не мога да ти кажа, аз съм със същата и съм доволен.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот V.Georgiev » Нед Ное 02, 2014 1:42 pm

То за механични дискови спирачки тези BB5 и BB7 са май най добри!
До колкото настройката, като се настрой 1път спирачката, няма нужда да се настройва, след всяко сваляне на гумата!
Да преминеш от ВиБрейк на Дискови трябва и главините да си смениш, ако сегашните не ти позволяват слагане на диск!
За Вилка не мога да ти предложа нищо, горе долу и аз съм, като теб нямам голям опит с карането, моята е SR Sountour XCM има само Заключване и Preload(който така и още не съм натрупал опит как да си го нагласям за който и терен да е :D ), но доколкото знам XCR уж е по горен клас дори! :)
Основно за вилки си чета тука Recon и Epicon мисля, че тия са водещите за някакъв среден клас вилки( но съм не сигурен точно кои модели)! :)

А тези ефтини хидравлики.... аз от Tektro Draco се мотках доста и не ми харесаха и ги смених с SLX! :)
Изображение
Аватар
V.Georgiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот kaliopo » Нед Ное 02, 2014 4:22 pm

chemiliq написа:Здравейте,
Планиран упдате на байка и искам съвет от вас...
Здравей!
По принцип имаш няколко варианта за действие.
Щом ти стига спирачната сила на вибрейка и проблема е само с водата, просто си взимаш трикомпонентни накладки. Те са на цена между 15 и 25 лева и наистина работят. Предполагам и там има боклуци, но това което съм пробвал аз(тези от снимката по-горе) е читаво. Ако не кривиш каплите често и не караш в сериозна кал нямаш нужда от дискове. Те само ще качат теглото на велосипеда, а колкото и това да няма значение за теб, карането е по-приятно при по-ниско тегло, ако не е за сметка на здравината. Тук се крие друг проблем. Все по-малко качествени вилки имат възможност за монтаж на вибрейк.
Ако имаш причина, да минаваш на дискове, от механичните мога да ти препоръчам ББ7. ББ5 и Шимано 4__ също спират, но няма да спечелиш нищо спрямо добър вибрейк. Щом търсиш безпроблемна работа от хидравликите ти препоръчвам Шимано. Естествено колкото по-висок клас си позволиш, толкова по-добре, но и по-скъпо. Аз бих следил немските онлаин магазини и бих взел, това което пуснат с най-голямо намаление през следващите един, два месеца. Обърни внимание и на избора на качествени дискове и накладки, защото от тях зависи точно толкова, колкото и от останалата част на спирачната система.
Относно вилката с "минимална поддръжка", според мен такова животно няма. Всяка вилка, за да работи добре(че и въобще), има нужда от редовно почистване и смазване на краката, а профилактиката веднъж годишно може да се прави в сервиз, ако не ти се занимава. Затова не отхвърляй идеята за въздушна вилка. Теглото е доста по-ниско и можеш да настроиш твърдостта й според теглото и желанията си. Така ще си много по-доволен от работата й. Ако се търси нещо евтино, което просто да е по-здраво от Suntour XCR, мога да ти препоръчам RST Gila T_, но трябва да си поне 85кг за да се сгъва (защото "работи" би звучало пресилено) под теб. Има и модели на Rockshox със заключване от кормилото и ребаунд в рамките на 200лв. Има и добри варианти с механична пружина и съвсем приемливо тегло, но никога не са ме интересували и за тях мнение не мога да дам.
Аз на твое място бих си купил нова въздушна вилка на Сънтур. Axon или Epicon, с водачи за вибрейк. Ще си сменя накладките и ще прегледам спирачната система за други слаби места като брони, накрайници и т.н. Мисля, че с малко търсене ще влезеш в определената сума от 400лв и ще се получи много лек и приятен за каране влосипед :agree:
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Назад към Продукти за крос-кънтри