Здравейте,
Планиран упдате на байка и искам съвет от вас за да направя правилния избор. Да започна с това, че карам крос кънтри(леко), има ли възможност винаги избирам пътища пред пътеки. На долу си карам айляшката, а и техниката ми не позволява висока скорост. Колето ми е Спринт Аполон с v-brake спирачки и вилка Suntour XCR.
Спирачната сила на v-brake ми е достатъчна при сухи условия, но в мокро време нещата се промят драстично и накладките свършват за нула време. Затова смятам да мина на механични дискови спирачки. Насочил съм се към Avid BB5. Желанието ми е да си взема спирачка, която няма да ми създава проблеми с "гълтане" на въздух и често обслужване като смяна на масло и обезвъздушаване. Нещо от началния клас смятам, ми е достатчъно. Главините са ми за дискове. Клоня по скоро към механични, но приемам предложения и за хидравлични.
За вилката също искам нещо просто като устройство. Без въздушни патрони и други екстри. Тук не съм се насочил към нещо конкретно, очаквам от вас да препоръчате нещо удароустойчиво само с пружина. Искам да премина на нещо в по-добро от сегашната ми вилка, изискващо минимална подръжка.
Имам и едно питане за дисковите спирачки. Понеже свалям предната гума много често, това ще водили до настройки на предната спирачка при всяко сваляне.
Бюджета на упдайта ми е около 400 лева. Ако кажем, че спирачките са 150 лева, другото е за вилка. Мога да дам и повече, ако смятам че си заслужава. Поддръжката на колелото като цяло не ми се отдава и искам частите да са възможно най-прости, теглото не е водещо в случая.
Благодаря предварително на всички дали мнението си и прочели дългия ми пост.