Задна дискова спирачка?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Задна дискова спирачка?

Мнениеот Petar_vn » Нед Ное 09, 2014 5:23 pm

Здравейте. Защо след като напълно натиска лостчето на задната спирачка, то задното колело, след като се опитам да го движа в едната или другата посока, има ход около 5мм. спрямо външния диаметър? Ротора не превърта спрямо накладките, видимо няма нещо което да се огъва или измества. Според мен чейнстея леко се усуква или огъва. И в крайна сметка въпроса ми е поради това, че когато карам по настилка с добро сцепление и блокирам задната спирачка, се получават вибрации, които може допълнително да "морят" рамката и най-вече ушите й. При ви-брейк не съм забелязал подобни вибрации и биене. Там колодките залавят външния диаметър на каплата и няма от къде до дойте допълнителния й ход. Малко инфо за компонентите ми:
Рамка - Спринт Аполон
Спирачка - Avid DB1
Ротор - Shimano 180mm.
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Re: Задна дискова спирачка?

Мнениеот Petar_vn » Нед Ное 09, 2014 6:35 pm

Като се замисля най-вероятната причина е да не са достатъчно натегнати спиците и да се получава усукване на главината спрямо шината.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот marsa » Нед Ное 09, 2014 7:26 pm

Ао се усеща като луфт, когато лостчето е стиснато без много сила и лашкаш байка напред-назад, най-вероятно накладките се местят леко в апарата, което е нормално.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Petar_vn » Нед Ное 09, 2014 10:09 pm

marsa написа:Ао се усеща като луфт, когато лостчето е стиснато без много сила и лашкаш байка напред-назад, най-вероятно накладките се местят леко в апарата, което е нормално.

Не се усеща като луфт. Точно обратното, когато натисна лостчето силно и се облегна с тежестта си на седалката, при бутане на байка назад-напред, задното колело има лек ход. Но както споменах е много малък 3-5мм. Предполагам, че е нормално за дисковите спирачки понеже блокирането става от към главината, а не от към шината. Преди да мина на дискова спирачка съм карал само с ви-брейк и затова веднага ми направи впечетление.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот marsa » Нед Ное 09, 2014 10:19 pm

Направи същото гледайки накладките от близо.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Petar_vn » Нед Ное 09, 2014 10:25 pm

marsa написа:Направи същото гледайки накладките от близо.

Мерси за отговора. Утре ще пробвам.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот Petar_vn » Пон Ное 10, 2014 12:23 pm

Petar_vn написа:
marsa написа:Направи същото гледайки накладките от близо.

Мерси за отговора. Утре ще пробвам.

Гледах ги от близо, но те не се местят. Дори когато лостчето е здрво стегнато, при не много силен натиск (на байка, каплата) има леко изместване. Накладките не са омаслени нито буталата. При това движение на каплата, да отбележа, че не се чува никакво скърцане или друг звук. Както и предполагах, най-вероятната причина е леката торзия между главината и шината, която поради големия радиус на каплата, изглежда по-голяма. А може да има и други фактори допринасящи за крайния резултат.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот CrutchLow » Вто Ное 11, 2014 12:44 pm

Според мен има вероятност за веко развит диск. :)
CrutchLow

Рейтинг: 1200

Мнениеот azsumlelqtidimitur » Вто Ное 11, 2014 2:09 pm

CrutchLow написа:Според мен има вероятност за веко развит диск. :)

От това е. Имах същият проблем. Сложи малко лепило на болтчетата преди да ги завиеш !
azsumlelqtidimitur

Рейтинг: 1160

Мнениеот Petar_vn » Вто Ное 11, 2014 7:39 pm

azsumlelqtidimitur написа:
CrutchLow написа:Според мен има вероятност за веко развит диск. :)

От това е. Имах същият проблем. Сложи малко лепило на болтчетата преди да ги завиеш !

Проверих ги, не е от това. Затегнати са здраво и не са се разхлабвали.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Ное 12, 2014 10:14 am

Нормално е. При мен на Крос Еуфория става и при едно приятелче с 26ка РАМ е същото. Не мисля че е повод за притеснения.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Vorac » Сря Ное 12, 2014 10:15 am

За да се движи шината спрямо главината, трябва да имаш многобройни разхлабени спици (до степен да се движат нагоре-надолу или да се огъват като ги побутнеш с кутре). Това лесно можеш да го провериш.

Ако не е това (и ме съмнява да е това), ще е интересно да направиш едно клипче как се клати тази капла, че и на мен ми стана интересно.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот nerron » Сря Ное 12, 2014 1:59 pm

С риск да повторя по-горен пост, местят се накладките в апарата. Когато стиснеш спирачката те блокират диска. Заедно с него (и накладките) те се придвижват до ограниченията в апарата - точно няколко милиметра. Карам същия байк, със същите спирачки и имам същия проблем. Трудно се диагностицира, но е това. Гледай много внимателно накладките в апарата. От София ли си?
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
nerron

Рейтинг: 1205

Мнениеот nerron » Сря Ное 12, 2014 9:17 pm

Така, току що ремонтирах един Scott със същите оплаквания. Няколко мм ход при стисната спирачка. Проблема, обаче, беше в болтовете на диска. Два от тях бяха мн малко разхлабени. Така, че първо затегни тях и след това провери това, което съм написал по - горе.

Диска се хваща с 6 болта, звезда, за главината. Ако главината се движи 5 мм, а диска е неподвижен (това се вижда ако застанеш откъм страната на курбелите), то проблема е точно в тези болтове, които се хващат за главината. Ако диска се движи 5 мм то проблема е в накладките и това минимално преместване.
nerron

Мнениеот nerron » Сря Ное 12, 2014 9:20 pm

П.П. Само да вметна, че юнаците от Спринт имат навика да не затягат хубаво доста от болтовете. Всеки който кара новите им модели, нека провери за всеки случай болтове, ос касета, венец касета и т.н. До сега съм имал няколко такива случая, в които не са затегнати хубаво съединенията и се стига до кофти мисли, а то е нещо елементарно.
nerron

Мнениеот Petar_vn » Сря Ное 12, 2014 9:47 pm

nerron написа:С риск да повторя по-горен пост, местят се накладките в апарата. Когато стиснеш спирачката те блокират диска. Заедно с него (и накладките) те се придвижват до ограниченията в апарата - точно няколко милиметра. Карам същия байк, със същите спирачки и имам същия проблем. Трудно се диагностицира, но е това. Гледай много внимателно накладките в апарата. От София ли си?

За да сложа край на спора по въпроса дали се местят накладките или не, направих следния опит. Пъхнах болт в един от отворите на ротора така че да опре с двата си края на спирачния апарат. Тоест да е напълно сигурно, че няма как да се движи ротора спрямо апарата. И познайте, отново имаше абсолютно същото движение на задното колело спрямо рамката. А иначе съм напълно уверен в това, че ротора е отлично затегнат към главината. Байка не е сглобяван от Спринт, просто ползвам рамка и спирачка които слагат на новите модели Аполон. Малко инфо и за каплата:
Главина - FH-M525
Шина - extreme jumbo
Спици - Неръждаеми, хубави, не помня марката
Каплата е плетена от професионалист (в града са от най-добрите)
Трябва да погледна и други байкове, за да сравня при тях как е.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот half » Сря Ное 12, 2014 11:38 pm

:D Карам спринт аполон елит, няколко дена след закупуването забелязах същото нещо, но също така липсваха и 2 болта при ротора вече :bigeyes: . Отидох сложиха ми ги, не знам при тебе от какво става, но има ли шанс самият спирачен апарат да е разхлабен от рамката?
А иначе имах и вибрации, но до едно време после се напаснаха нещата, бръмчеше няколко месеца особено зимата ама от поне 8-9 месеца няма такива проблеми.
П.С. никът ти ме навежда на мисълта, че май си от Варна и май сме адаши. Може да се видим да си кажа експертното мнение :rofl: или просто да покараме.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот nerron » Чет Ное 13, 2014 1:57 am

Ето ти главината: https://static.bike-components.de/cache ... c869b.jpeg
Ето ти и схема на главината: http://www.damourbicycles.com/images/pr ... 218179.gif ... Така, първо - никой не иска да спори с теб, вярваме ти, че си направил вече нещата. Така, второ:

Връзката между каплата ти и главината са спиците. Те се захващат на същото място и за същия детайл, на който е закачен и дискът. Следователно, въртейки гумата, чрез спиците, движението се предава на този детайл, следователно на диска.

Тоест, за да е неподвижен дискът (при стиснати спирачки), а да имаш преместване, то този детайл се движи, а закачения на него диск не. Следователно търси причините в спиците (стегнати са) или в болтовете (стегнати са). Тогава, или спиците ти не са натегнати, или диска не е натегнат. Просто няма какво друго да е при този опис на нещата.

Явно нещата няма да станат по интернет, затова намери някой сервиз и си закарай байка. Драсни два реда да ти кажат от какво е това движение, макар и минимално

П.П. Това, че болтовете са затегнати докрай, не означава, че причината не е в тях. Може резби да са разширени (от по форсирано спиране), болтовете да са завинтени накриво и т.н. :) Успех
nerron

Мнениеот Petar_vn » Пон Ное 17, 2014 6:35 pm

Най-накрая разбрах причината. Докато гледах отгоре задната капла, след като съм натиснал лостчето и я движа напред-назад, забелязах, че маркуча на хидравликата(края, който излиза от апарата) при движение на каплата напред, леко се сгъва, а при движение назад - леко се изпъва. И ако се вгледам внимателно, но отгоре, се забелязва как се движи целия апарат напред-назад. Проверих всички болтове, но те са в изрядност и затегнати добре. Обяснявам си го с това, че горната тръба на рамката, на която е закрепен спирачния апарат, може да се огъва. Дайте и вие някакви съвети към какво да се насоча. Искам да го оправя това, че вибрациите които се получават не са малки и се усещат по цялото колело. Мисля си, че по удачния вариант на монтаж и разположение на апаратчето е този:
soc2011-redline-conquest-pro-carbon-disk-brake-cyclocross-bike07.jpg
soc2011-redline-conquest-pro-carbon-disk-brake-cyclocross-bike07.jpg (75.78 KiB) Прегледано 1769 пъти
Аватар
Petar_vn

Мнениеот jungleraver » Пон Ное 17, 2014 7:51 pm

Здравей колега,
Според мен дори да се огъва тръбата, на която е закачен апарата, това не би трябвало да доведе до вибрации...и не би трябвало да е нещо притеснително, я провери дали накладките и диска ти са съвместими от към материали, пробвай с друг диск на заем от приятел, в краен случай с други накладки.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Petar_vn » Пет Ное 21, 2014 3:27 pm

Проверих няколко нови колела в някои магазини и при тях се получава измятане на задното колело, при някои е по-леко, но пак си го има.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот Carlos » Пет Ное 21, 2014 4:04 pm

От кой град си? Ходи ли до някой сервиз?
Carlos

Рейтинг: 1180

Мнениеот jungleraver » Пет Ное 21, 2014 4:33 pm

Petar_vn написа:Проверих няколко нови колела в някои магазини и при тях се получава измятане на задното колело, при някои е по-леко, но пак си го има.

Остави измятането, казахме ти че не е нещо ненормално, по малко луфт при всяка сглобка, малко еластичност на материалите, и ето ти го, например аз имах подобни проблеми с разместване и разхлабване на каплата, дори при зверско стягане на QR-a, най накрая се светнах и го смених с ХТ - е от тогава го забравих. Лошото при теб са тези вибрации, които описваш - не че нещо ще се повреди, но си го представям ужасно като звуко-вибрирането от вибрейк на мокра шина. Вероятни причини: некачествени или несъвместими едно с друго ротор и/или накладки.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Petar_vn » Пет Ное 21, 2014 9:31 pm

jungleraver написа:
Petar_vn написа:Проверих няколко нови колела в някои магазини и при тях се получава измятане на задното колело, при някои е по-леко, но пак си го има.

Остави измятането, казахме ти че не е нещо ненормално, по малко луфт при всяка сглобка, малко еластичност на материалите, и ето ти го, например аз имах подобни проблеми с разместване и разхлабване на каплата, дори при зверско стягане на QR-a, най накрая се светнах и го смених с ХТ - е от тогава го забравих. Лошото при теб са тези вибрации, които описваш - не че нещо ще се повреди, но си го представям ужасно като звуко-вибрирането от вибрейк на мокра шина. Вероятни причини: некачествени или несъвместими едно с друго ротор и/или накладки.

Като звук, от вибрациите не се чува никакво скърцане, по-скоро е биене на задницата на байка и подскачане. Имам чувството като че ли нещо ще вземе и ще се откърти. Пък и за алуминиевите части не мисля, че е много здравословно такова биене :) Благодаря ви за отговорите :beer:
Аватар
Petar_vn

Мнениеот half » Пет Ное 21, 2014 11:19 pm

Ето тази тема може да ти е полезна: viewtopic.php?f=4&t=165803 . От всичко което съм чел и са ми казвали, тази вибрация си е нормална понякога, при мен я няма от края на пролетта може би. Доколкото знам може да е от 1) омазняване 2) ненапаснати накладки и ротор (с времето изчезва).
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Мнениеот Vorac » Пон Ное 24, 2014 10:29 am

Добре де, да не би апарата да е на грешно разстояние от диска - и накладките да "хапят" не само в спиращата повърхност, но да закачат и държащите я "прътове" (рамене, свръзки - как се нарича това?)?
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот Petar_vn » Пон Ное 24, 2014 2:43 pm

Стана ясно, че рамката е кекава, особено за 180мм. ротор. Виж например тези снимки:
specialized-s-works-hardtail-2006-frame.jpg
specialized-s-works-hardtail-2006-frame.jpg (10.84 KiB) Прегледано 7345 пъти

LobsterDisk.JPG
LobsterDisk.JPG (49.3 KiB) Прегледано 7344 пъти

1413379614287-1xxop09kh686l-700-80.jpg
1413379614287-1xxop09kh686l-700-80.jpg (53.03 KiB) Прегледано 1692 пъти

Тук рамките имат заварена допълнителна тръбичка, моята няма. Реших да проверя дали се гъне горната тръба (на която е закачено апаратчето) като на мястото на допълнителната тръбичка от снимките залепих лентичка изолирбанд, и след като натисна здраво лостчето и лашкам байка напред-назад, така, че да се получи това измятане на задното колело за което говорих, тогава ясно се забелязва, че тази лентичка която залепих се сгъва и изпъва. Което доказва, че рамката се гъне.
Аватар
Petar_vn

Мнениеот Petar_vn » Пон Дек 01, 2014 3:19 pm

Ето как професионалист си е укрепил рамката:
http://www.bramba.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=3614
Аватар
Petar_vn

Назад към Веломеханик