с каква раница карате

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: с каква раница карате

Мнениеот xargs » Пет Апр 04, 2014 11:44 pm

Наскоро смених едно старо дойтерче Exp 18/24 с Deuter Attack. Attack-a е много яко измислена раница, с много структурирани отделения и джобове. Циповете на джобовете се спускат до долу и отворът на раницата е перфектен за преглеждане и търсене, без да изсипваш всичките боклуци на пътеката. А като махнеш протектора се отваря чудно място за лаптоп :)
Аватар
xargs

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Съб Апр 05, 2014 6:21 pm

Чай и аз да обадя една нова придобивка ...
Не съм си мислил, че ще сменя някога osprey escapist 25, но пък винаги съм бил фен на малки, компактни и много добре измислени раници (с много обем, всеки може да се оправи ... номера е да е малко и оптимално разпределен и достъпен). Имах едно Camelback mule 11 на времето, което определено почти се класираше за перфектната малка раница, но все пак 11литра се оказаха малко. Събираха се нещата, ама имаше моменти когато малко повече от практичното се налагаше да виси окачено по раницата. Докато тая година osprey (абсолютен фен съм им и за туризъм и за байк вече) изкараха Zealot 16 ... и още едно видео (малко разсейващо в началото :D ).
Та escapist има един голям минус ... не е мислено за протекторите. И още един по малък минус - външния джоб отпред е на практика неизползваем.
Zealot-а се справя чудесно с протектори и с каска (може и голяма) при това докато са накичени тия неща все още относително лесно може да се оперира с външния джоб, който пък е достатъчно голям за какво ли не. Всъщност нерядко се оказва, че в него имам повече неща отколкото вътре. Но той пък е добре измислен и нищо не пада от там :) . Отделно си са запазени двата странични джоба и двата с цип на колана, като тоя път ципа е наопаки като посока и е по удобен. Има джобове и на двете презрамки ... телефон, ГПС ... перфектни. Има един джоб на дъното на раницата, в който има особено хитър органайзер за инструменти и прочие хави, който се навива и се хваща с ластици.
Отгоре има два реда шнапери ... първия ред затваря външния джоб, а втория може да се ползва за компресионна лента, за настройка на презрамките или за да метнете някоя друга дрешка набързо отгоре и да я защипете. Така дрешката после не ви пречи да се ровете във външния джоб, понеже той си е хванат с отделни ленти.
Единствен минус е, че не идва с рейнковър, но пък има къде да се захване такъв. Всъщност раницата е гумирана и може да преживее лек дъждец и кал и без рейнковър, което най вероятно е и причината да и го спестят.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот psixopat » Съб Апр 05, 2014 6:42 pm

:offtopic: Владо, аз гледах Deuter comp exp12, но Zealot -a ми хваща оЧото. От къде си го взел и каква е цената, че нещо не ги намирам много. Гледам, че ги дават с меха за вода или греша.
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот outfaced » Съб Апр 05, 2014 7:23 pm

http://www.evanscycles.com/products/osp ... k-ec032117 :agree:
Без мех е. Но честно казано меха на оспри не го препоръчвам. Последните версии на дойтер са по добри (тези на които можеш да откачиш меха от маркуча).
Единствения готин бъзик на меха на оспри е, че има магнитче на мундщука и на раницата и се "клипсва" на презрамката да не шава. Та препоръката ми е дойтер с мундщук на оспри :D Аз поне такава магария мисля да направя.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот rosen_talov » Съб Апр 05, 2014 7:40 pm

Миналата пролет си купих Jack Wolfskin Moab Jam 28. Оказа се изключително добър избор за раница, която се използва за еднодневни пешеходни и вело излети. Има много добра вентилация и гърбът ми остава винаги сух. Относно разпределението на джобове и голямото отделение: Голямото отделение може да бъде разделено на 2 по-малки, до долната част имам достъп чрез цип, разположен в отпред. Има два мрежести странични джоба, също така и кръстният колан има два малки джоба. В предната част на раницата се намира и системата за поставяне на каската и малък джоб с цип, подходящ за съхранение на документи. Раницата е съвместима с хидратираща система. Също така има и дъждобран. Цената й в Спорт депо беше 175 лева. Надявам се, че ще издържи дълго.
rosen_talov

Рейтинг: 1205

Мнениеот hrissim » Нед Апр 06, 2014 8:36 am

Еднодневно:Изображение Дву и многодневно:Изображение

А тази е по-добра за еднодневни, но е по-скъпа:
Изображение
Има повече опции и отделения за полезни нещица, НО 8 литровия вариант не се произвежда от тази година. Заменен е с 6-литров, осакатен.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот iPop » Нед Окт 26, 2014 3:15 pm

Карам с ташев дистанс 40. Не е лоша - лека и удобна е. Но си е за дълги преходи. А сега искам да си взема още една която да ми е за кратки карания.
Някой има впечатления от декатлонските раници за колело и по-специално тези двете:
http://www.decathlon.bg/ranitsa-s-hidr-sistema-700-id_8300158.html
http://www.decathlon.bg/ranitsa-s-hidr-sistema-900-id_8300160.html

Интересува ме по-специално втората раничка. Някой пробвал ли ги е и може ли да даде акъл :beer:
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот overjoyed » Нед Окт 26, 2014 5:20 pm

на мен и двете ми се струват не особено функционални
погледни http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... act-exp-12
при тази раница, освен място за каска, имаш възможност да закачиш и протектори, а 12-те литра обем си остават за други важни неща ;)
"My ally is the Force, and a powerful ally it is."
Аватар
overjoyed

Рейтинг: 1420

Мнениеот Admin » Нед Окт 26, 2014 5:43 pm

iPop написа:Интересува ме по-специално втората раничка. Някой пробвал ли ги е и може ли да даде акъл :beer:

Не съм я пробвал, само по снимки мога да разсъждавам. Първата ми се струва недомислена - тоя джоб отпред, ако си сложиш някакви неща, ще е много неудобно да мушнеш и каската между него и основния товарен отсек.
Втората изглежда значително по-добра, а и ако си свикнал да носиш разни неща с теб, предлага повече обем. Както вече отбеляза overjoyed, не е предвидено място за наколенки, но ако не ползваш такива, няма да ти е проблем.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Вилката » Пон Окт 27, 2014 11:22 am

Аз си взех от Декатлон(нямаха налична и я доставиха по поръчка) тази:
http://www.decathlon.bg/ranitsa-mt-10l-cherno-byalo-id_8300110.html
Не взех колоездачна раница, а такава за планински бегачи, защото не нося брони, а каската ми е на главата :D
В цената е включен и 2 литра мех. Без меха тежи 335 грама!
За съжаление още не мога да споделя впчатления от каране, защото дойде скоро и не съм я ползвал. На пръв поглед цената е доста добра за това, което получаваш.
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот overjoyed » Пон Окт 27, 2014 1:46 pm

Admin написа:Втората изглежда значително по-добра, а и ако си свикнал да носиш разни неща с теб, предлага повече обем. Както вече отбеляза overjoyed, не е предвидено място за наколенки, но ако не ползваш такива, няма да ти е проблем.

Този модел ще е трудно да се носи без да се закопчава и ми се струва съвсем неудобен ;)

Вилката написа:Аз си взех от Декатлон(нямаха налична и я доставиха по поръчка) тази:
http://www.decathlon.bg/ranitsa-mt-10l-cherno-byalo-id_8300110.html

Тази ми се струва значително по-удобна, но все пак е най-добре да си ги мериш на място :beer:
Аватар
overjoyed

Мнениеот Admin » Пон Окт 27, 2014 2:07 pm

overjoyed написа:
Admin написа:Втората изглежда значително по-добра, а и ако си свикнал да носиш разни неща с теб, предлага повече обем. Както вече отбеляза overjoyed, не е предвидено място за наколенки, но ако не ползваш такива, няма да ти е проблем.

Този модел ще е трудно да се носи без да се закопчава и ми се струва съвсем неудобен ;)

Притесняват те презрамките през рамената, които се събират в средата на гърдите ли? Не съм карал раница с такъв дизайн, но като имам предвид, че Shimano също използват подобно закопчаване, може би има смисъл в него. Не казвам, че е по-добро, но не мога да кажа, че ще е неудобно, без да съм го пробвал.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот jd » Пон Окт 27, 2014 2:08 pm

От около 3 месеца съм с ето тази за кратки карания - Изображение
http://deuter.com/DE/en/bike/compact-exp-12-32152-76.html
Към края на месеца ще напиша едно по-подробно ревю, но за момента съм супер доволен от раничката. Адски удобна при каране, много е помислено за разположението на джобовете, хидросистемата, както и самото качество на изработка е прекрасно.
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот overjoyed » Пон Окт 27, 2014 2:17 pm

Admin написа:
overjoyed написа:

Притесняват те презрамките през рамената, които се събират в средата на гърдите ли? Не съм карал раница с такъв дизайн, но като имам предвид, че Shimano също използват подобно закопчаване, може би има смисъл в него. Не казвам, че е по-добро, но не мога да кажа, че ще е неудобно, без да съм го пробвал.

Да, но не защото ще е неудобно, като са закопчани, а в случай, че не искаш да ги закопчаваш (ако си в града и искаш просто да си сложиш раницата на едно рамо ... или на двете, но без да я закопчаваш, както обикновено се случва ;) )
Аватар
overjoyed

Мнениеот martaka » Пон Окт 27, 2014 7:05 pm

Karrimor urban 30 backpack
Не е нещо специално, но според мен си заслужава парите. Близо година я ползвам и не е мръднала, карам по всякакви терени и съм събирал всичко необходимо и като обем е добре. По интересното е, че вътрешната преграда за лаптопа (която преграда идва малко тясна за лаптоп) служи като "хладилен джоб". Поставял съм вода и бира и в сравнение с други раници ги запазва за по дълго време студени :beer: Ето линк http://www.sportsdirect.com/karrimor-urban-30-backpack-791128 и от google https://www.google.bg/search?q=karrimor+urban+30+backpack&client=firefox-a&hs=Yzo&rls=org.mozilla:bg:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gHJOVJWlE8m6ygO434DAAw&ved=0CCkQsAQ&biw=1280&bih=663#imgdii=_
Аватар
martaka

Рейтинг: 1220

Мнениеот ИванТ » Пон Окт 27, 2014 8:18 pm

Закупих си дори няколко такива (абсолютно еднакви) с идеята да ги сменям периодично. Добрите страни на тази раница са: достъпната цена, богатата гама от цветови комбинации, няколкото отделения и това, че е сравнително удобна. Недостатъците се изразяват най-вече в липсата на надеждност: да се избягва използването на дръжката, която е предназначена за носене в ръка (като куфар), тъй като не издържа на натоварване и се къса, с циповете също трябва да се действа по-внимателно и бавно, защото често "захапват" плата около тях, който веднага се перфорира.
Аватар
ИванТ

Рейтинг: 1220

Мнениеот banzai » Вто Окт 28, 2014 9:42 am

Карам със старата ми скиорска раница - BCA Stash OB.
Изображение
Много добре ми пасва, гърбината я чувствам капсулована като я сложа, има интегриран протектор за гърба. Има и два ужасно удобни джоба на колана в които може да сложиш телефони/гпс или друго което искаш да ти е под ръка. Има си и кемъл бек, но не го ползвам, не ме кефи вкуса нещо. Ремъците които са за закачане на ски ги позлвам да закачам каска/наколенки.
Тествах по едно време байкърска Cube AMS 11 - спарваше по-малко (особенно на презрамките), но все едно съм гол. Това чувство на сигурност и капсуловане на гърба го няма, а за мен то се оказа по важно.
Аватар
banzai

Рейтинг: 1799

Мнениеот taurus13 » Вто Окт 28, 2014 10:55 am

Аз пък накрая намерих раницата, която да ми пасва по повечето показатели - ергономична и удобна, с обем 35-50 литра, с горен капак, който не пречи при спускания и освен това може и да се махне, с пълна липса на ципове, сравнително лека. Black Diamnod Speed 40.

Изображение

Това е катерачна раница. На практика може да събере при нужда около 50 литра багаж, чрез вътрешната надстройка и регулируемия капак. Затварянето е без цип, чрез навиване и щракване, което всъщност е начин и да се носи раницата, ако капака е свален. Окачването на презрамките е много яко, защото те всъщност не са твърдо захванати в долната част, а минават чрез едни стоманени въженца отдолу, което позволява раницата да остава неподвижна на гърба, когато раменете се движат. Това е направено за катерене, но на практика е адски удобно при каране - както нагоре, така и надолу. Тази раница дори когато тежи 15 кг, не я усещам на гърба си при спускане и резки завои. :) Височината на окачване на презрамките е такава, че ако не съм напълнил джоба на капака или надстройката, не може да опира в каската. То това беше един от критериите по които я избирах де. Е...ако трябва да каже нещо дето не ми харесва, това е , че няма един джоб преден за дребни иснтрументи, ама няма пълно щастие. Обаче аз съм щастлив с тази раница. :D
А ето така става без капака:

Изображение
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот iPop » Вто Ное 25, 2014 8:32 pm

А тази декатлонска някой пробвал ли я е : http://www.decathlon.bg/ranitsa-hidr-920-s-protektor-id_8302302.html
Аватар
iPop

Мнениеот Yash » Вто Ное 25, 2014 9:54 pm

Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот xargs » Пон Дек 08, 2014 9:17 am

xargs написа:Наскоро смених едно старо дойтерче Exp 18/24 с Deuter Attack. Attack-a е много яко измислена раница, с много структурирани отделения и джобове. Циповете на джобовете се спускат до долу и отворът на раницата е перфектен за преглеждане и търсене, без да изсипваш всичките боклуци на пътеката. А като махнеш протектора се отваря чудно място за лаптоп :)

След малко повече каране с Attack-a - мога да препотвърдя горното - организацията на джобовете е супер и е най-добрата която съм ползвал сега. Размерът на раницата също ми е перфектен, става и за по-дълги карания, а за късички не е твърде натоварваща, ако се махне протекторът.

Има обаче и недостатък - в сравнение с предната ми, която беше с отлепен гръб и с мрежичка, с тази потенето си е в пъти отгоре. :xx(:
Аватар
xargs

Мнениеот Diabolikkant » Чет Дек 11, 2014 12:49 am

Аз карам с някаква обикновена, дето ужким се води спортна на head

http://www.dealtoday.pk/deal/Dealtoday/4007

това ми е раницата, а и в нея си прибирам фарче стопче и километража когато оставям колелото вързано но пред погледа ми все пак, има 51 страници клетници с откраднати велосипеди във форума. В нея имам мокри кърпички, заключалка за байка, чадър, тъмни очила, хендс фрии, базов комплект инструменти, лепенки и лепило за гуми, 2 телефона, дето не им обръщам внимание като ми звънят и карам, нека звънят не мога да отговоря и толкоз, и повече не се разправям, и 2 шишета изотонична напитка, по 600 мл всяко в страничните ластични джобове. в малкото вертикално джобче са ми тележоните, клучовете и спрея за самозащита, изотоничната напитка при мен е задължителна, защото съм диабетик и съм на хапчета, и като карам дълго и получавам хипогликимия, та на първи признаци на хипогликимия спирам, гълтам 300 мл изотонична напитка, и щом ми разкара, продължавам. Общо взето, не разтварям изотоничната напитка по спецификация а леко я разводнявам. на бидона където е напитката на прах, пише 3 мерителни лъжички в 500 мл вода, аз същите 3 мерителни лъжички ги разтварям в 600 мл вода.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Мнениеот iPop » Чет Дек 11, 2014 10:03 am

Сега си купих Dakine drafter 12 от колега от форума. Взех си я за малки еднодневни карания, че ми писна 40 литровата ташевка да я мандахерцам без да има багаж в нея.
Раничката ми харесва много - поема доста неща като за толкова малка раница. Също така ми харесва, че много добре мога да си организирам багажа вътре(инструмент, помпа, гуми, лепенки, аптечка и тн.). Само времето ще покаже дали няма да се окаже малка за мен :D
Аватар
iPop

Мнениеот outfaced » Пон Дек 22, 2014 12:13 pm

Нова версия на любимата ми раница ... http://enduro-mtb.com/en/the-review-201 ... alot-pack/
:agree:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Пон Дек 22, 2014 2:19 pm

пълни хомота
ХОМОspery написа:The popular Zealot pack has been redesigned for 2015 and is now more competitively priced

ХОМОspery написа:We were supplied with a sample without a bladder

като я намалят на 40% може и да си я купя !!! безкрайно удобна ми беше твойта ... но много голяма 16l.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот outfaced » Пон Дек 22, 2014 2:28 pm

Ми сигурно ще пуснат старата версия на примоция по някое време ... http://www.evanscycles.com/products/osp ... k-ec032116
От нея има 10л. Но на мен това пък ми е малко. Но пък аз имам и фотоапарат :)

Основния минус за мен на 10л. версията е, че няма джобчета на кръстния колан. Изключително удобно нещо за съхраняване на дреболии, дет да са под ръка.

п.п. http://www.ebay.co.uk/itm/osprey-zealot ... 1c49b03724
45£ :)
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот lupo » Пет Май 08, 2015 2:35 pm

Аз карам с тази раница, изключително лека и много стабилна
https://www.youtube.com/watch?v=lyGjty_xrvk
Всички сме маймуни в костюми, които се молят за одобрение [Revolver 2005]