Ако позволите да ви се представя накратко - казвам се Венелин и обичам да карам колело в града. Интензивно започнах да карам преди 3г, когато си купих първото колело. Опитът ми с "извънградско" каране е изключително малък. На 33 години съм, работя в IT сферата от десетина години. Възприемам се като спокоен велосипедист-любител и страня от високите скорости.
Бих искал да участвам в една дискусия на тема - култура, велоалеи, пешеходци, шофьори, велосипедисти.
Уви личните ми впечатления не ми позволяват да сложа тези 5 фактора в едно.... просто няма как. Напоследък си правя разходки преди работа, ставам по-рано и карам от Горнобански до Руски паметник, после до НДК и хващам велоалеята на Витошка и България. Така си подсигурявам добро настроение (понякога) и бодрост, когато пристигна в офиса. До тука всичко добре, но по велоалеята на Борис може да се сблъскате с хора пуфкащи цигари, бабички с бастуни, разхождащи се кучета, майки с колички, групи практикуващи активно мохабет, навъсени и псуващи старчета, неизтрезняла младеж, влюбени двойки и т.н и т.н., общо взето цвета на града ни. Добре де, но защо всички тези хора са НА велоалеята, а не в пешеходната зона? - Никой не ти казва... дръннеш с мижавия си звънец - гледат те странно, някои се правят, че не те чуват, други те псуват, но около 10% се отместват от велоалеята. Ти минаваш и те пак се връщат на велоалеята!

Както и да, това се преглъща, но интересното идва, когато се опиташ да пресечеш Житница или кръстовището на Билла Славия. В 100% процента от случайте има една или повече коли, които седят точно на велоалеята (което е нарушение на правилник за движение по пътищата и т.н.) и чакат за някой светофар, а твоят е зелен, но ти не можеш да минеш, защото велоалеята е окупирана от врати, предни и задни брони. Когато направиш забележка обаче става лошо - аз съм стигал няколко пъти почти до бой, псуването е в 90% от случайте, някои са тръгвали да ме прегазват с колите си, други просто си пушат цигарите и се правят, че не разбират къде са......, трудно е човек да обхване всички дирекции, в които са се развивали тези ситуации.
В началото на седмицата ми направи впечатление, че се нервирам повече от нужното с тези ситуации и реших да потърся начин да ги преодолея, та за това начинание имам нужда от помощ. Бихте ли споделили как можем да използваме малкото велоалеи без да "пречим" на нормалноразхождащите се хора и трафика.

ПП: А толкова драго ми става като се размина с колега по алеята и се поздравиме в студеното утро.... някакси осъзнаваш, че не си единствения ненормалник дето кара в тоя студ

Поздрави,
Венко