За велоалеите и културата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За велоалеите и културата

Мнениеот Венко » Чет Дек 04, 2014 3:42 pm

Хора, привет и от мен!

Ако позволите да ви се представя накратко - казвам се Венелин и обичам да карам колело в града. Интензивно започнах да карам преди 3г, когато си купих първото колело. Опитът ми с "извънградско" каране е изключително малък. На 33 години съм, работя в IT сферата от десетина години. Възприемам се като спокоен велосипедист-любител и страня от високите скорости.

Бих искал да участвам в една дискусия на тема - култура, велоалеи, пешеходци, шофьори, велосипедисти.
Уви личните ми впечатления не ми позволяват да сложа тези 5 фактора в едно.... просто няма как. Напоследък си правя разходки преди работа, ставам по-рано и карам от Горнобански до Руски паметник, после до НДК и хващам велоалеята на Витошка и България. Така си подсигурявам добро настроение (понякога) и бодрост, когато пристигна в офиса. До тука всичко добре, но по велоалеята на Борис може да се сблъскате с хора пуфкащи цигари, бабички с бастуни, разхождащи се кучета, майки с колички, групи практикуващи активно мохабет, навъсени и псуващи старчета, неизтрезняла младеж, влюбени двойки и т.н и т.н., общо взето цвета на града ни. Добре де, но защо всички тези хора са НА велоалеята, а не в пешеходната зона? - Никой не ти казва... дръннеш с мижавия си звънец - гледат те странно, някои се правят, че не те чуват, други те псуват, но около 10% се отместват от велоалеята. Ти минаваш и те пак се връщат на велоалеята! :dontknow:
Както и да, това се преглъща, но интересното идва, когато се опиташ да пресечеш Житница или кръстовището на Билла Славия. В 100% процента от случайте има една или повече коли, които седят точно на велоалеята (което е нарушение на правилник за движение по пътищата и т.н.) и чакат за някой светофар, а твоят е зелен, но ти не можеш да минеш, защото велоалеята е окупирана от врати, предни и задни брони. Когато направиш забележка обаче става лошо - аз съм стигал няколко пъти почти до бой, псуването е в 90% от случайте, някои са тръгвали да ме прегазват с колите си, други просто си пушат цигарите и се правят, че не разбират къде са......, трудно е човек да обхване всички дирекции, в които са се развивали тези ситуации.

В началото на седмицата ми направи впечатление, че се нервирам повече от нужното с тези ситуации и реших да потърся начин да ги преодолея, та за това начинание имам нужда от помощ. Бихте ли споделили как можем да използваме малкото велоалеи без да "пречим" на нормалноразхождащите се хора и трафика. :confused:

ПП: А толкова драго ми става като се размина с колега по алеята и се поздравиме в студеното утро.... някакси осъзнаваш, че не си единствения ненормалник дето кара в тоя студ :lol:

Поздрави,
Венко
Венко

Рейтинг: 1220

Re: За велоалеите и културата

Мнениеот puleto » Чет Дек 04, 2014 4:47 pm

Здравей Колега,
За велоалеите и културата е описано в темата "белоалеи велосдружения". Иначе София се пренасели с амбициозни селяни и е нормално да няма култура. Ако искаш напише къде живееш и къде работиш да ти кажа най- оптималния маршрут.
Поздрав
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот victortrt » Чет Дек 04, 2014 5:23 pm

Според мен рано събота или в неделя и най-вече при лек дъждец е перфектно. Тази неделя изръшках почти всички велоалеи без тази в Младост и нямаше нито един пешеходец и кола на тях, но беше студено и валеше гаден ситен дъждец.
Иначе си е рисково, но то в София да караш си е екстремен спорт тъй или иначе. :beer:
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Пет Дек 05, 2014 12:26 am

На Борис си е мазало винаги. Същата работа е на велоалеята Ломско-Централна гара-Лъвов мост, особено малко след надлеза(посока Централна гара). Ей там както има една спирака на автобусите и всички обичат да чакат зад спирката, баш на велоалеята...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот yohan » Пет Дек 05, 2014 9:18 am

Венко,с манталитета на българина и неговото "възпитание и култура" не можеш да се пребориш.Звънците не вършат работа.Като минаваш покрай нарушител го "санкционирай" с лакът,потупване или много близко преминаване.Надявам се,ако почнат всички колоездачи да практикуват това рано или късно балканското говедо да се научи.Давам за пример Белгия и Германия-там ако се разхождаш на велоалеята колоездача може да мине и да те бутне/сръчка и нямаш право да му кажеш нищо.Дай Боже и при нас някой ден такава култура и толкова велоалеи.
А до тогава приятно каране и яки нерви :peace: :angel: :propell:
Аватар
yohan

Рейтинг: 1200

Мнениеот moz » Пет Дек 05, 2014 9:29 am

Не трябва да се щадят, но и не трябва излишно да се нервираш - да наказваш себе си заради чужда простотия. Аз предпочитам близко минаване с висока скорост и разък вик, все едно че си ги видял в последния момент - подкскачат като ужилени, за колите може храчка на стъклото. След това си продължаваш, от караници файда няма.
moz

Рейтинг: 2000

Мнениеот kaliopo » Пет Дек 05, 2014 9:36 am

moz написа:... за колите може храчка на стъклото...

На дръжката на вратата! Малко по-трудно се цели, ама си струва усилията. :D
Аватар
kaliopo

Рейтинг: 1664

Мнениеот boriss13 » Пет Дек 05, 2014 9:38 am

Няма оправяне...Мен онзи ден ми налетяха на бой двама, щото съм ги напсувал, защото щяха да ме сгазят на пешеходна пътека(бях пеша!)...Малоумници и комплексари бол.Колкото по-малко им се връзваш, толкова по-добре.За съжаление физически не съм подготвен да се саморазправям с малоумници, а от друга страна може би е по-добре, че не ми се налага да падам до тяхното ниво.
Поздрави :D
moz написа:Не трябва да се щадят, но и не трябва излишно да се нервираш...

:agree:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот evin » Пет Дек 05, 2014 12:39 pm

Кормилото ми е на нивото на страничните огледала и е честа практика, ако някой ме притесни като участник в движението или откровено засече и не ми остави място за реакция, да му сгъвам или обръщам страничните огледала. Техниката е точно в момента на удара да се натисне леко кормилото в другата посока и не се губи баланс и не се пада. Ефектът е доста... ефектен. После се извинявам мило. Никой не е спрял да ме бие, всички изчезват на мига, защото си мислят, че е станало ПТП :D

Hint: автомобилът трябва да е спрял неподвижно. Не рискувайте да целите някой в движение :peace:
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот xargs » Пет Дек 05, 2014 2:25 pm

Не знам как точно се определяте като културни, когато чупите чужда собственост, псувате хората и мятате храчки наляво-надясно.

:crazy:
Аватар
xargs

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Дек 05, 2014 3:44 pm

evin написа:Кормилото ми е на нивото на страничните огледала и е честа практика, ако някой ме притесни като участник в движението или откровено засече и не ми остави място за реакция, да му сгъвам или обръщам страничните огледала. Техниката е точно в момента на удара да се натисне леко кормилото в другата посока и не се губи баланс и не се пада. Ефектът е доста... ефектен. После се извинявам мило. Никой не е спрял да ме бие, всички изчезват на мига, защото си мислят, че е станало ПТП :D

Hint: автомобилът трябва да е спрял неподвижно. Не рискувайте да целите някой в движение :peace:

Аз директно ги чупя. Ако си задник на пътя значи си задник навсякъде.

Относно селяндурите разхождащи пумярите си по велоалеите мога само най-гадната чума да им пожелая. А видя ли някой да си изсира песа по средата на алеята си отнася боя. Писна ми да заобикалям лайна навсякъде.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Дек 05, 2014 5:22 pm

@ Венко

За хората по велоалеите - когато те виждат и имаш скорост инстинкта им за самосъхранение се задейства и се помръдват.

За всички други случаи пази себе си - не си заслужава да трупаш отрицателна енергия заради чуждата глупост. Всякакви методи на саморазправа биха породили допълнителна агресия. За себе си съм решил, че независимо с какво се предвижвам (кола, колело, пеша), пазя себе си независимо дали имам предимство или не, като не преча на останалите участници в движението.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот DragAirlines » Пет Дек 05, 2014 5:26 pm

Колеги, какви са тия псуваници, какви са тия храчки по прозорците, какви са тези побоища?!?! За минаването близо до пешеходец на велоалеята съм по-съгласен, ако разбира се е безопасно и за двама ви, просто да му се намекне, че тук не му е мястото. Що се отнася до пакрикали коли на велоалеите - съществува същия проблем и с колите по тротоарите - има начин за справяне с проблема интелигентно - просто трябва да снимате нарушителя, след това се сезират отговорните органи (знам че ползата от държавните ниституции клони към 0, но за това сме си виновни изцяло ние - трябва да се натискат да работят лелките, иначе няма да стане). Вярвам, че могат да се подобрят нещата, но ако се действа цивилизовано и разумно. С псуване и бой нищо няма да стане :nono:
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Мнениеот ivannik » Пет Дек 05, 2014 6:29 pm

DragAirlines написа: С псуване и бой нищо няма да стане :nono:

Без псуване,но с повече бой! :smash: :smash: :smash:
Аватар
ivannik

Рейтинг: 1080

Мнениеот araX » Пет Дек 05, 2014 9:15 pm

В София НЯМА вело алеи. Има боядисани тротоари ;) По така наречената вело алея по Борис някой, ако ходи в нарисуваното за велосипеди го заобикалям и това. Не мога да разбера какви са тия нерви, храчки и побоища. Просто карайте безопасно за себе си и околните ;)
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот puleto » Съб Дек 06, 2014 7:51 am

araX написа:В София НЯМА вело алеи. Има боядисани тротоари ;) По така наречената вело алея по Борис някой, ако ходи в нарисуваното за велосипеди го заобикалям и това. Не мога да разбера какви са тия нерви, храчки и побоища. Просто карайте безопасно за себе си и околните ;)

Колега прав си че няма място, ама аз като карам с 20- 30 км./ час и мен ме дразнят пешеходци и препречващи се коли. Иначе като карам като "народна песен" не ме дразнят. С 30 км./ час, а ако ударя човек ще го размажа, а и аз сигурно ще се утрепам. Смисъла на карането е да караш постоянно и понеже не мога всеки ден да карам в гората, карам в града да си върша работа и въобще да се придвижвам. В този смисъл са досадни тези явления и си е за псуване. Лошата част с пешеходците е че те не са велосипедисти и нямат понятие от нашите проблеми а и голяма част от тях нямат шофьорски книжки и нямат и понятие от закона за двж. по пътищата. Също така сменят рязко посоката или линията на движение и си е опасно ако караш бързо. А аз лично ако не задмина трямвая или автобуса не виждам смисъл да карам колелото. По- добре да се возя с градски транспорт.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот MacLeod » Съб Дек 06, 2014 11:03 pm

puleto написа:А аз лично ако не задмина трямвая или автобуса не виждам смисъл да карам колелото. По- добре да се возя с градски транспорт.

Тук хич не съм съгласен. Да се натъпквам рано сутрин в рейса с една камара кашлящ и подсмърчащ народ е практика, която отдавна съм забравил заради колелото. Хич не искам и да се връщам към тези лоши навици.
Оставям без никакви проблеми рейсовете да ме задминават и въобще не си давам зор като отивам всеки ден на работа с колелото.
Винаги става така, че на близкото задръстване ги губя от поглед зад гърба си. То се получава естествено и от само себе си, без напън и зор.
Освен това като гледам опашката от автомобили всяка сутрин по кръстовищата в Младост, направо ми се отщява да карам кола в града въобще. Така че, като видите нервен шофьор, който да ви псува, не му се сърдете. Поставете се на негово място. И от желязо да си, с тези задръствания и липса на места за паркиране, все ще се изнервиш. :) Аз затова кола в града просто не карам, освен ако не е наложително. Какво значи наложително ? Ами да трябва да возя някого някъде. За моят личен за**ик няма как да е наложително.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот subritual » Нед Дек 07, 2014 1:52 am

Всичко това е от представата,че може да живеете културен и подреден живот с правила.
Когато се премахне тази нагласа и човек просто бъде интелигентен, всичко се оправя. :beer:
Като се сетя, че минах през тези ядове..
Аватар
subritual

Мнениеот moz » Нед Дек 07, 2014 9:51 am

xargs написа:Не знам как точно се определяте като културни
:crazy:

subritual написа:човек просто бъде интелигентен

Истинску културен или интелигентен човек никога не би определил себе си като такъв. Псевдоморалните претенции, я кажете какво ще напраите ако намерите някой нахълтал в дома ви - ще го поканите да се позабавлява в задния двор? Пробвайте в някоя културна страна да ходите по велоалея или да хвърляте боклук по улиците да видите колко културно ще се отнесат с вас. Всички си налягат парцалите, като се успокояват че били някви висши интелигенти, затова сме на тоя хал.
moz

Мнениеот subritual » Нед Дек 07, 2014 10:07 am

Интелигентен, колега, преди всичко означава да се адаптираш и реагираш добре в средата.Не си ме разбрал. Не е лошо да си културен, да слагаш и да се радваш на нещата на мястото им, но според мен това е отживелица. В културните страни също. Просто там са набрали инерция, заради живеещите там повече високоморални хора. Но ако очакваш техният процент да се запази-аз съм по-скоро скептик. Затова си живея живота както мога или както казваш,налягам си парцалите,но не точно.
:beer:
И нека разграничим културата и интелигентноста от толерантността.Последната според мен носи доста вреди на отделния индивид. Според мен си намерил едно удачно и назидателно решение за справяне с неуредиците, но не мисля, че е редно да го рекламираш. Аз лично гледам да избягвам излишни емоции и действия, които нямат явен ефект.
Като например, да се водят спорове. Често, независимо дали съм виновен или не, просто отминавам. Хубавото на колелото е, че винаги можеш да го сториш безпроблемно :D
Аватар
subritual

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Нед Дек 07, 2014 12:40 pm

Гледам и ти си от София колко точно пъти за един месец си минавал през кучешки по велоалеите? Аз за една седмица 4 пъти трябваше да чистя, в коя друга Европейска държава велоалеите са толкова зле осветени пък и се изхождат кучета(тук собствениците са за бой)?
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот subritual » Пон Дек 08, 2014 5:33 pm

В града не се сещам да съм настъпвал, виждат се добре на асфалта. Виж, по пътеките по-често и то рядко кучешки.
Наистина малко от собствениците чистят, особено извън идеалния център. Но и за голяма част от кучетата общината се явява собственик :beer:
Аватар
subritual

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Пон Дек 08, 2014 9:00 pm

Карам всеки ден, по всяко и във всяко време, отдавна съм се научил да подминавам и забравям проблемите които ми се изпречват всеки ден, профилактично си ги псувам под носа, но избягвам излишни нерви и конфронтации.
Пазя себе си и околните доколкото мога, не разчитам някой да ме опази, спазвам правилата за движение, старая се да бъда видим, предсказуем и екипиран с всичко необходимо (за да не се оплаквам после че нямало осветление или имало кучешки...).

НЕ карам по тротоари, пешеходните части на велоалеи или насрещното и се дразня, когато видя колега велосипедист да го прави (пък после се оплаква що пешеходците ни ходели по алеите).
Когато пречката на пътя ми е осъществила визуален контакт с бързо задаващата се моя особа, разума надделява... все по-рядко се налага да соча с пръст къде им е мястото.
Когато няма визуален контакт, решението е near miss съчетано със звънец - ако имат малко разум, ще го послушат, ако нямат - това вече неможем да го променим.

За мен е непоносимо да бъда изпреварен от някакъв трамвай, но проявявам разбиране и давам предимство когато трябва (напр. гореспоменатите изчакващи коли на Борис), в градската джунгла организацията на движението понякога е толкова абсурдна, колкото и държавата ни - всички сме принудени да оцеляваме в нея.
Те така оцелявам и аз, непомня откога, но вече с над 1000 км месечно само градско. А планината зове ли зове :D
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Carlos » Вто Дек 09, 2014 5:28 pm

Като гледам и чета, култура няма. И от страна на велосипедистите, и от страна на пешеходците. НО, само да вметна, култура от страна на шофьорите ИМА. Започнаха да пазят определено.

Как карам аз, карам главно по улиците, като съм на тротоара се съобразявам с пешеходците. Когато някой ходи по велоалеята, намалявам и му казвам нещо производно на "... не се ходи тук.." или тн. Шофьор съм, пешеходец и човек, който разхожда куче. Нямам какво да добавя относно горните мнения, просто защото са далеч от мирогледа ми. Да чупя огледала, да ритам, да ръгам с лакти ... Да бия хората, че кучето решило да се изака някъде .. Май сме си на това дередже защото всеки си взима някакви мерки, но за съжаление не срещу правилните хора.

Сега, да се опитам да представя моята гледна точка. Настъпвал съм кучешки изпражнения, да кофти е. Не съм набил никой за това, а не е много трудно защото всички ще скочат да казват "ааааа, ми да...къде с*ре това куче.." Да, засичали са ме шофьори, но не съм набил никой до сега, макар и да съм що годе подготвен за това. Огледала не съм чупил. От другата страна: случвало се е кучето да си свърши работата на тротоара - да, на велоалея няма как да стане, защото не го разхождам там. Ако нямам с какво да почистя, го правя след това. Да, понякога в движението не съм оставял място за велосипедистите, а ако не мога да му направя? И какъв е извода, просто продължаваш да живееш. Винаги ще има такива неща, а и точно там да се натиска (при правилника за движение по пътищата) просто звучи несериозно.

Дали велоалеите са били такива в чужбина? Е, да Ви питам, Вие от чужбина ли сте? Австрийци ли сте, германци ли сте? Когато станете на тяхното мислене, манталитет, търпение, ред (чупене на огледала не е ред!!!) и .. и ... и... Тогава ще говорим за тяхното положение. В Германия какво било позволено, в Австрия какво било и т.н.

Съвет: карайте си, пазете себе си от другите и другите от себе си. Пестете си нервите, например като Ви дойдат сметките за тока, плащате данъци, регистрирате фирма или висите в КАТ. Не пълнете кофата с дребни камъни, че няма да остане място и време за големите такива. И най -вече - свиркайте си :)
Carlos

Рейтинг: 1180

Мнениеот evin » Сря Дек 10, 2014 11:55 am

Да добавя - бъдете и любезни с колегите. Вече няколко "колеги", педалиращи зад мен, ми се нервят звучно, че не бързам като тях в тесни участъци. На овчарски подвиквания "ай по-живо" и "ай мърдай" реагирам точно обратното и съм в готовност да сритам "колегата". Вълшебната дума е "моля", само да припомня.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот Diabolikkant » Чет Дек 11, 2014 12:29 am

аз изобщо не им цепя бастма, не се заяждам не псувам, обаче на велоалията, минавам на милиметър от тях на скорост, да видиш как изскачат от велоалеята като млади ярета, иначе не мисля, навирам се навсякъде, има алея няма алея откъдето е най-удобно да мина, винаги от там минавам а дали е велоалеята не гледам. Ченгиз-мангиз, охранява собственото си спокойствие, и общо взето кто ме питат що съм извън алеята, посочвам някой неадекватен в алеята, и викам защото малоумни олигофрени като тоя са във велоалеята и ми пречат, и че за да не го сгазя съм тук, ако има проблем зорлем да го извади от алеята, и тогава ще си карам в алеята.

София се напълни със свръхамбициозни селяндури, дошли от село да си показват селяндурщината и комплексарщината и да се мислят колко са велики, че са продали на баба нивата на дядо кравата купили си раздрънкан голф или изпърдяно бмв 3-ка и вече виждаш ли, ние сме великите.

Една позната е била в Швеция, и там никой не влиза във велоалеята ако не е с велосипед, ама там полицията като те хване във велоалеята и те глобява, и ако сгазиш някой във велоалеята, е негова вина, какво прави там дето не му е мястото, и като ти викнат полиция - ти си велосипедист във велоалеята, той какво прави дето не му е работа и казуса приключва в твоя ползва. в Швеция, велосипедистине във велоалеите реално не жалят невелосипедистите. Ама паркирал и си му отнесъл огледалото, миии къде е бил във велоалеята ли? ми той е в нарушение, не му признават каско, пишат му глоба че е в нарушеине, накрая сам си плаща огледалото и глобата, а пак паркирай където не ти е работа.

Време е и ние да си защитим правата някак.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Мнениеот xargs » Чет Дек 11, 2014 12:42 am

Явно карането на байкове се отразява доста изнерващо на някои колеги. :crazy:
Аватар
xargs

Мнениеот Diabolikkant » Чет Дек 11, 2014 1:04 am

дори не знам мен ли имаш предвид, или не, но не карането на байкове а липсата на култура и възпитание в хората, генерално създава проблемите. Иначе аз просто си минавам откъдето ми е удобно да мина с моя грамадан, все пак е хл рамка с 29 цолови капли, иска си и малко място. иначе заобикалям и не влизам в излишни пререкания, минавам по пешеходни пътеки, подлези, алеи, извън алеи, на метър от паркиралите или от тротоара, зависи от условията, гледам да съм максимално гъвкав, и да се нагаждам според обстановката. ;)
Diabolikkant

Мнениеот subritual » Чет Дек 11, 2014 1:11 am

Ами това е положението.Те шофьорите с глоби и отнемане на книжките не могат да ги спрат да правят простотии.
Важното е,че като се напиеш и караш колело, рискуваш предимно себе си. :beer: :D
Аватар
subritual

Мнениеот Diabolikkant » Чет Дек 11, 2014 1:26 am

subritual написа:Ами това е положението.Те шофьорите с глоби и отнемане на книжките не могат да ги спрат да правят простотии.
Важното е,че като се напиеш и караш колело, рискуваш предимно себе си. :beer: :D

могат, ама полицията трябва да се заеме не с безсмислено вдигане на глобите, а с реалното им събиране, да видиш как за 8 - 9 месеца, системно събиране на глоби, нещата се ще променят. тоталитарност, комунизъм както искат да го наричат да видиш, като знаеш че куките ти грухтят за гърба и само те дебнат да се издъни за да те глобят като хората, да видиш как след - 4 - 5 нарушения, всеки път да ти вземат книжката по 2 - 3 месеца, и да те накарат да си платиш всичките актове и фишове ако си искаш книжката, да видиш как ще ги е страх да правят нарушения, само че чичо ти ченгиз-мангиз, предпочита да си охранява собственото спокойствие и да си лапа рушвети, да ги пуска такива селяндури след като е лапнал поредния рушвет, и селяндура да се чувства безнаказан, че ще метне една двайсетачка на куките и няма да го закачат.
Diabolikkant

Следваща

Назад към Общ форум