За велоалеите и културата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За велоалеите и културата

Мнениеот b1k3ra » Чет Дек 11, 2014 1:00 pm

Diabolikkant написа:
subritual написа:Ами това е положението.Те шофьорите с глоби и отнемане на книжките не могат да ги спрат да правят простотии.
Важното е,че като се напиеш и караш колело, рискуваш предимно себе си. :beer: :D

могат, ама полицията трябва да се заеме не с безсмислено вдигане на глобите, а с реалното им събиране, да видиш как за 8 - 9 месеца, системно събиране на глоби, нещата се ще променят. тоталитарност, комунизъм както искат да го наричат да видиш, като знаеш че куките ти грухтят за гърба и само те дебнат да се издъни за да те глобят като хората, да видиш как след - 4 - 5 нарушения, всеки път да ти вземат книжката по 2 - 3 месеца, и да те накарат да си платиш всичките актове и фишове ако си искаш книжката, да видиш как ще ги е страх да правят нарушения, само че чичо ти ченгиз-мангиз, предпочита да си охранява собственото спокойствие и да си лапа рушвети, да ги пуска такива селяндури след като е лапнал поредния рушвет, и селяндура да се чувства безнаказан, че ще метне една двайсетачка на куките и няма да го закачат.

Какви месеци бе, достатъчно е два дни да излязат по улиците де що има униформен и да спират и глобяват наред. Само сутринта по задръстванията ако овършеят, ще е достатъчно да препълнят бюджета.
А като гръмнат журналистите и като изреват няколко хиляди тариката, нещата много бързо ще се променят...ама ни желание, ни воля има за подобно нещо.
XC setup: Ram XC1 26", 2х10, SR Suntour Axon RL - 10.29 kg
Road setup: Ram XC1 26", Java carbon rigid fork, Schwalbe Kojak 1.35 - 9.465 kg
b1k3ra

Рейтинг: 1475

Мнениеот puleto » Пет Дек 12, 2014 9:19 pm

Днес минах по прехвалената велоалея от Лъвов мост до надлез Надежда. Няма такава глупост. Миналата година минах и беше неравна, а сега липсват парчета от замазката отгоре. Повече никога няма да карам по велоалеи, а на всичко отгоре и там където пресича с автобусната линия тъпака шофьор направи всичко възмижно да ми спре инерцията. Аз съм против гнусните велоалеи и никога няма да ги ползвам!
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот araX » Съб Дек 13, 2014 4:31 pm

(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
ако това не пречи на другите участници в движението.

демек по борис по паветата ;) мотопеда е немоторно средство :crazy:
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот Diabolikkant » Нед Дек 14, 2014 12:07 am

OMFG WTF?

че.... мотопеда е с двигател, по закон с обем до 50 куб см, максимлна скорост до 50 км/ч, и мястото му е на пътя, а и се иска книжка категория М за управлението му, така че не виждам какво прави на велосипедната и пешеходната алея, ама това е поредната малоумщина на властите ни, и поредното доказателство, че тук всичко се прави на парче, без мисъл.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Мнениеот moridinbg » Нед Дек 14, 2014 12:39 am

Само да вметна, че и в Холандия, например в Айндховен, мотопеди се карат по велоалеята. И да, супер тъпня е, но не сме си я измислили ние. По-скоро някой е казал "Я вижте, в Холандия така правят"...
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот floydogi » Нед Дек 14, 2014 6:19 am

Нещо не вниквате в това, което четете. Не пише мотопеди и други немоторни, ами велосипеди и други немоторни. Също така никъде не се казва, че горепосочените трябва да се набият в една лента. На знаците или маркировката на алеята се посочва за какви ППС е. Нищо не пречи някъде да има алея за мотопеди.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Carlos » Пон Дек 15, 2014 2:30 pm

floydogi написа:Нещо не вниквате в това, което четете. Не пише мотопеди и други немоторни, ами велосипеди и други немоторни. Също така никъде не се казва, че горепосочените трябва да се набият в една лента. На знаците или маркировката на алеята се посочва за какви ППС е. Нищо не пречи някъде да има алея за мотопеди.

Колега, вникваме в това което пише и си пише, че водачите на МОТОПЕДИ, велосипеди и други немоторни превозни средства могат да изпозват пътния банкет! Категорията е "мотопеди" и "велосипеди и други немоторни"

http://www.shofior.com/general-informat ... osipedisti
Carlos

Рейтинг: 1180

Мнениеот Diabolikkant » Вто Дек 16, 2014 1:04 am

само да споделя, вчера, се връщах от НДК, по велосипедната алея на булевард българия, ок и един задник, ме видя и застана точно по средата на алеята, и ни напред ни назад. пислед да излезна от алеята, ама си викам дай да му покажа че е където не трябва, осветих алеята с фарчето и му показах къде е, остана сконфузен и избяга веднага от алеята, истината колеги велосипедисти е не зачитайте алеите, просто минавайта откъдето можете, и бъдете гъвкави и адаптивни, то е ясно че ако разчитате на ЛИПСВАЩИТЕ възпитание и култура на хората, да се съобразяват с велосипедните алеи, няма да постигнете нищо, и е равносилно да чакате от умрял писмо. минавате откъдето можете, и както е удобно да се мине, и изобщо не гледайте дали сте в алеята или не. аз така правя.
Diabolikkant

Рейтинг: 1120

Мнениеот floydogi » Вто Дек 16, 2014 2:33 am

Carlos написа:
floydogi написа:Нещо не вниквате в това, което четете. Не пише мотопеди и други немоторни, ами велосипеди и други немоторни. Също така никъде не се казва, че горепосочените трябва да се набият в една лента. На знаците или маркировката на алеята се посочва за какви ППС е. Нищо не пречи някъде да има алея за мотопеди.

Колега, вникваме в това което пише и си пише, че водачите на МОТОПЕДИ, велосипеди и други немоторни превозни средства могат да изпозват пътния банкет! Категорията е "мотопеди" и "велосипеди и други немоторни"

Точно така, колега, но с малка корекция - категориИТЕ СА "мотопеди" и "велосипеди и други немоторни". Това имам предвид. Ако не си съгласен, приемам твоята теза. Да не раздуваме темата с глупости!
floydogi

Мнениеот Carlos » Вто Дек 16, 2014 3:15 pm

floydogi написа:
Carlos написа:

Точно така, колега, но с малка корекция - категориИТЕ СА "мотопеди" и "велосипеди и други немоторни". Това имам предвид. Ако не си съгласен, приемам твоята теза. Да не раздуваме темата с глупости!

Игра на думи...
Carlos

Мнениеот Carlos » Вто Дек 16, 2014 3:18 pm

Та, искам да попитам по-старата генерация нещо. Когато бях в първите класове (1-4 клас) имахме безопасност на движението. Там се говореше, че велосипедистите и пешеходците, с цел безопастност, могат да се движат срещу движението. Преди 1989 г. това е било даже нещо като правило, даже и сега някои от по възрастните карат срещу движението. Има доста логика особено извъ населено место.
Carlos

Мнениеот mariko » Вто Дек 16, 2014 3:57 pm

Carlos написа:Та, искам да попитам по-старата генерация нещо. Когато бях в първите класове (1-4 клас) имахме безопасност на движението. Там се говореше, че велосипедистите и пешеходците, с цел безопастност, могат да се движат срещу движението. Преди 1989 г. това е било даже нещо като правило, даже и сега някои от по възрастните карат срещу движението. Има доста логика особено извъ населено место.

За пешеходците може и да има, ако приемем, че по този начин те ще виждат колата идваща срещу тях в "тяхното" платно, а колата зад гърба им ще е в далечното и следователно по-безопасна. Логика да се движиш с превозно средство в насрещното няма. Само създаваш предпоставки за ПТП.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Carlos » Вто Дек 16, 2014 4:49 pm

То логика има, въпроса е дали още е разрешено или вече е забранено. Но като чета закона май е отпаднало това...
Carlos

Мнениеот ivannik » Вто Дек 16, 2014 5:07 pm

Carlos написа:То логика има, въпроса е дали още е разрешено или вече е забранено. Но като чета закона май е отпаднало това...

Логика НЯМА!
И сега е препоръчително пешеходците да се движат срещу движението,защото така виждат насрещно движещите се коли и при необходимост могат да се отбият в банкета или нивата.Но това с превозно средство не може да стане,още повече нощем,когато има пуснати светлини.Какво ще си помисли водача на превозното средство ако види светлини в своето платно?Нормално е да помисли,че се движи след него и евентуално го настига,но не и,че някой идва със скорост срещу него.Това си е направо лудост.
Аватар
ivannik

Рейтинг: 1080

Мнениеот ^_WhitE_DeMoN_^ » Вто Дек 16, 2014 5:52 pm

Carlos написа:То логика има, въпроса е дали още е разрешено или вече е забранено. Но като чета закона май е отпаднало това...

Забранено е за велосипедисти, опасно е и създава предпоставка за ПТП. В ЗДвП ясно е описано къде и как трябва да се движи велосипедиста ( http://velobg.org/bike-library/laws/закон-за-движението-по-пътищата ).
Viber | Telegram | WhatsApp | Kaizala: 0885355287 || Facebook: Serge Bulah || Instagram: serge.insta
Аватар
^_WhitE_DeMoN_^

Рейтинг: 1775

Мнениеот Yash » Вто Дек 16, 2014 6:04 pm

Carlos написа:Та, искам да попитам по-старата генерация нещо. Когато бях в първите класове (1-4 клас) имахме безопасност на движението. Там се говореше, че велосипедистите и пешеходците, с цел безопастност, могат да се движат срещу движението. Преди 1989 г. това е било даже нещо като правило, даже и сега някои от по възрастните карат срещу движението. Има доста логика особено извъ населено место.

С едно уточнение.
За пешеходци и то само, ако няма обособен банкет или тротоар. За велосипедистите никога не е писало такова нещо в закона и правилника.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот head_up » Съб Дек 20, 2014 10:30 pm

Я и аз да се включа: велоалея в Пловдив се среща. Почти толкова често като еднорог. Има ги, вярвам, но само на картинка. На практика или не стават за целта си или ги ползват всички други, но не и велосипедистите. Примерно успоредната на парка и бул. Санкт Петербург - ми... не, не можеш да сложиш знак на един псевдо тротоар и да го наречеш велоалея. Без да говорим, че още си го ползват за тротоар. Слизаме на шосето. Има едни такива на бул. България - много приятна настилка, но не мога да се размина от майки с колички или хора, които отказват да приемат, че върху площа на тротоара е отделена ивица за велосипеди. И почти не ги ползвам, получава се зиг-заг и нерви - слизам долу на асвалта, пък а дано не ме отнесе някой. Гребната - любимо място - няма значение, че алеите са две, ясно разграничени, обозначени със знаци и пътна маркировка. Те не само некролозите, но и кифли и кифленици си влачат туловищата основно по неправилната алея с настроението на поп-фолк песен и скоростта на коала. Все се налага някаква акробатика. Днес се случи да чукна един кажи-речи дядо по лакътя. Почти ми се прииска да не намаля - бива ли, хора на възраст са - не са неграмотни, не са хормонално раздрусани тийнове, нито в главата им има само рейтинги на сними, какво тогава не им е наред? У уви малко по-възпитан съм от колкото ми се ще - намалих до пешеходна скорост, та беше по-скоро предупредително. Което не спря жена му да избълва няколко гущера, та ме засърбя задника. А от към трибуните, та до моста, като почнат да се заковават в средата на нищото... кой го измисли това селфи?! Някой ден ще се получи селфи с велосипедист. Ай после да се жалват във фцъкбука, че нямат рейтинг. Някакъв тлъст дюнер с ланец реши да отвори вратата си на 5-6 метра пред мен, като при това положение на двулентов път от него до осовата линия имаше не повече от метър. Как изобщо реши да паркира там - не знам. Но и на мен ми се наложи да рискувам, за да не направя салто. Теглих една въпросителна ругатня при разминаване, на което получих провикване отзад "Аз нали те видях!". Е, хубаво, 'ма аз да не съм Худини? Не мога да литна, налага се да се пъхна в насрещното със скорост, и какво ако там ме чака МПС с маймунка зад волна? Мигачи? Чудя се аз защо ръкомахам, като маневрирам. Дали изобщо някой от тия маймунки зад волана знае какво означава протегната на някъде ръка... Още примери ли? Много. Ама айде да не... вие си знаете, всеки ден ви се случва. Не мисля, че ще се промени нещо в главата на хората, за да станат те по-културни или толерантни към другите. Колкото и глоби да направят и дори и да започнат да ги налагат - това е самосъзнание. Тука има основно овчедушие. Та така, ако имате идея за възпитателни методи приложими към индивиди минали 7-те, споделете?
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот ivannik » Нед Дек 21, 2014 10:03 am

head_up написа: Та така, ако имате идея за възпитателни методи приложими към индивиди минали 7-те, споделете?

Бой!Ако не свърши работа- още бой,докато има ефект.
Аватар
ivannik

Рейтинг: 1080

Мнениеот puleto » Вто Дек 30, 2014 12:00 am

Колеги днес понеже валя сняг в София, някой видя ли чиста велоалея?
puleto

Мнениеот MartinBG » Вто Дек 30, 2014 12:30 am

puleto написа:Колеги днес понеже валя сняг в София, някой видя ли чиста велоалея?

Почистена от снега?
Няма почистени тротоари дори, поне в Младост (като изключим автобусните спирки).
MartinBG

Рейтинг: 1777

Мнениеот floydogi » Вто Дек 30, 2014 6:02 am

Да не очакваш да мине снегорин през алеята? И то при положение, че каращите в такова време са единици? Бая нагло очакване.
floydogi

Мнениеот bobivg » Вто Дек 30, 2014 8:08 am

floydogi написа:Да не очакваш да мине снегорин през алеята?

То че пускат снегоринче пускат, но лошото е че меткат и препарати което е много тъпо. Най зле е когато е паднал малко сняг тогава разчитат само на препаратите.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот Exorcist » Вто Дек 30, 2014 7:48 pm

Днес на обяд бяха почнали да чистят велоалеята от бул. България към Южния парк.
DSC_0441.JPG
(164.16 KiB) 301 пъти
Аватар
Exorcist

Мнениеот Sartor » Вто Мар 17, 2015 9:40 am

Не съм сигурен дали точно тук му е мястото, но не намерих по-подходяща тема. Някой запознат ли е със следния малоумен проект на СО?

От 2 месеца копаят на мястото на бившата влакова линия зад болница Токуда (стигаща до гара Пионер). Днес питах работниците и те казаха, че щяло да се прави три лентов път (автомобилен разбира се) - щяло да излиза точно на гара Пионер, на сегашното Т-образно кръстовище.

Това е началото на разкопките: http://www.bgmaps.com/link/A265EFE7DA00 ... A43729C892
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот papinu » Вто Мар 17, 2015 9:47 am

Подробности за проекта може да се намери тук.
За успокоение на духовете - ще има велоалея (по проект).
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Anjsan » Вто Мар 17, 2015 2:48 pm

Във Варна е същата работа . То няма много велоалеи , ама пак е проблем с пешеходци и паркирали коли . Сега има проект за няколко велоалеи ... ще видим .
Anjsan

Рейтинг: 1200

Мнениеот puleto » Вто Мар 17, 2015 10:57 pm

Понеже инфраструктурните проекти са едно от малкото "пера" от които още може да се краде, предлагам бул. Витоша да бъде продължен през Южния парк с тунел до МОЛ Парадайс, а бул. Гоце Делчев пак през Южния парк чак до болница Токуда. Е ще има и светофар в парка. Също и да се изгради влакче на ужасите което свързва всички молове за удобство на клиентите. Както и услугата- доставка по домовете на неща купени от мол.
puleto

Мнениеот zasada » Чет Мар 19, 2015 5:44 pm

Днес случайно намерих една доста актуална за България книга за проектиране на велоалеи Urban Bikeway Design Guide. Стана ми интересно по общините и проектни институции дали четат нещо подобно като проектират алейките?
Аватар
zasada

Рейтинг: 1234

Мнениеот puleto » Пет Мар 20, 2015 11:18 pm

zasada написа:Днес случайно намерих една доста актуална за България книга за проектиране на велоалеи Urban Bikeway Design Guide. Стана ми интересно по общините и проектни институции дали четат нещо подобно като проектират алейките?

Ти си ега ти и оптимиста. Как да четат като не знаят английски, което е малкия проблем. Нали трябва да е измислено на местна почва. Топлата вода и те я измислиха ама си млад и не знаеш. Поздрав и да знаеш че къпането с топла вода е по- готино благодарение на това че са я измислили ТЕ.
puleto

Мнениеот Admin » Пет Мар 27, 2015 4:03 pm

Утре ще се провежда обсъждане на велоалея, която се готви от Люлин към центъра. Който има отношение по темата, подробностите са тук:
http://velobg.org/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0 ... 0%B8%D1%81
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Предишна

Назад към Общ форум