от head_up » Съб Дек 20, 2014 10:30 pm
Я и аз да се включа: велоалея в Пловдив се среща. Почти толкова често като еднорог. Има ги, вярвам, но само на картинка. На практика или не стават за целта си или ги ползват всички други, но не и велосипедистите. Примерно успоредната на парка и бул. Санкт Петербург - ми... не, не можеш да сложиш знак на един псевдо тротоар и да го наречеш велоалея. Без да говорим, че още си го ползват за тротоар. Слизаме на шосето. Има едни такива на бул. България - много приятна настилка, но не мога да се размина от майки с колички или хора, които отказват да приемат, че върху площа на тротоара е отделена ивица за велосипеди. И почти не ги ползвам, получава се зиг-заг и нерви - слизам долу на асвалта, пък а дано не ме отнесе някой. Гребната - любимо място - няма значение, че алеите са две, ясно разграничени, обозначени със знаци и пътна маркировка. Те не само некролозите, но и кифли и кифленици си влачат туловищата основно по неправилната алея с настроението на поп-фолк песен и скоростта на коала. Все се налага някаква акробатика. Днес се случи да чукна един кажи-речи дядо по лакътя. Почти ми се прииска да не намаля - бива ли, хора на възраст са - не са неграмотни, не са хормонално раздрусани тийнове, нито в главата им има само рейтинги на сними, какво тогава не им е наред? У уви малко по-възпитан съм от колкото ми се ще - намалих до пешеходна скорост, та беше по-скоро предупредително. Което не спря жена му да избълва няколко гущера, та ме засърбя задника. А от към трибуните, та до моста, като почнат да се заковават в средата на нищото... кой го измисли това селфи?! Някой ден ще се получи селфи с велосипедист. Ай после да се жалват във фцъкбука, че нямат рейтинг. Някакъв тлъст дюнер с ланец реши да отвори вратата си на 5-6 метра пред мен, като при това положение на двулентов път от него до осовата линия имаше не повече от метър. Как изобщо реши да паркира там - не знам. Но и на мен ми се наложи да рискувам, за да не направя салто. Теглих една въпросителна ругатня при разминаване, на което получих провикване отзад "Аз нали те видях!". Е, хубаво, 'ма аз да не съм Худини? Не мога да литна, налага се да се пъхна в насрещното със скорост, и какво ако там ме чака МПС с маймунка зад волна? Мигачи? Чудя се аз защо ръкомахам, като маневрирам. Дали изобщо някой от тия маймунки зад волана знае какво означава протегната на някъде ръка... Още примери ли? Много. Ама айде да не... вие си знаете, всеки ден ви се случва. Не мисля, че ще се промени нещо в главата на хората, за да станат те по-културни или толерантни към другите. Колкото и глоби да направят и дори и да започнат да ги налагат - това е самосъзнание. Тука има основно овчедушие. Та така, ако имате идея за възпитателни методи приложими към индивиди минали 7-те, споделете?