Скорости shimano xt vs sram x9/x0

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Скорости shimano xt vs sram x9/x0

Мнениеот peshodh » Вто Яну 06, 2015 11:06 pm

Чудя се кое от двете да взема
Ще се кара и градско и ам
Мисля да е 2х10
Та кажете кое е по-добро според вас??
peshodh

Рейтинг: 1098

Re: Скорости shimano xt vs sram x9/x0

Мнениеот moridinbg » Вто Яну 06, 2015 11:21 pm

Ако нямаш вече команда или обтегач на някоя от двете фирми е въпрос на личностно убеждение. Шиманото има две посоки на превключване на скоростите, Срам-ът прещраква доста по-изразено и чувствително.
Аватар
moridinbg

Рейтинг: 2000

Мнениеот surr3a1 » Сря Яну 07, 2015 9:38 am

Колегата по-горе се е изразил малко объркващо (поне за мен) на пръв поглед.

Срам:
- превключването на скоростите е винаги с бутане на лостчетата навън/напред
- отношението на командите е 1:1 с хода на обтегача, или иначе казано движението на лостчето е толкова късо, колкото искаш да превключиш. От тук идва изводът, че е много по-лесно да се превключат няколко предавки само с едно движение
- имат така наречения matchmaker, което е захващане на командата към скобата на спирачките и елиминиране на още една скоба (те май и Шимано имат подобно, но аз не съм го виждал на живо)

Шимано:
- вдигането на предавките е напред, а свалянето е назад към теб
- отношението на командите е 1:2 спрямо хода на обтегача, или иначе казано лостчето изминава двоен път спрямо Срам и това определено се усеща

Аз какво направих с цел да имам възможно най-добрите компоненти за определена разумна цена:

команди: Срам 2x10
дерейльор и средно: Шимано (XT е много по-ефтино от съответното X9, а пък за X0 няма да говорим)
обтегач и касета: Срам (моя е X7, X9 няма никаква функционална разлика, че дори на официалния сайт е по-тежък. Отново парите за Х0 са двойно повече за около 60гр олекотяване спрямо Х7, и то по техни данни)

Успех с избора и за много години : )
Моят красавец: TITUS El Guapo
Аватар
surr3a1

Рейтинг: 1243

Мнениеот compira » Сря Яну 07, 2015 12:09 pm

surr3a1 написа:- вдигането на предавките е напред, а свалянето е назад към теб

Тук ще допълня колегата. Предните команди ми бяха шимански и свалянето ставаше и напред и назад, както ти е удобно. Сегашните срам само напред (което лично на мен е по-удобно). Също съм срещал стари шимански XT които работят наобратно!!!
Аватар
compira

Мнениеот thepowerofone » Сря Яну 07, 2015 3:47 pm

surr3a1 написа:Колегата по-горе се е изразил малко объркващо (поне за мен) на пръв поглед.

...
- имат така наречения matchmaker, което е захващане на командата към скобата на спирачките и елиминиране на още една скоба (те май и Шимано имат подобно, но аз не съм го виждал на живо)
...
Шимано:
- вдигането на предавките е напред, а свалянето е назад към теб
- отношението на командите е 1:2 спрямо хода на обтегача, или иначе казано лостчето изминава двоен път спрямо Срам и това определено се усеща
...

Невярно. Dyna-Sys поколението скоростна система на Шимано (почти всичките им 10-ки) са с променено отношение на дърпането на жилото, много близко до това на Срам. Само такива 10-ки се продават в момента.
Командите им са с 2-way release - за връщане надолу по венци/плочи може да се бутне смъкващото лостче и напред, и назад - според предпочитанието. Също така, ХТ и ХТР могат да смъкват по 2 предавки наведнъж.
Шимано от Деоре нагоре имат команди от тип I-Spec, които са директно съвместими за закрепяне към всичките им спирачни лостчета от Деоре нагоре без допълнителен адаптор. Предлагат се и са налични масово, последният ми велосипед бе оборудван заводски по този начин.

compira написа:
surr3a1 написа:... Също съм срещал стари шимански XT които работят наобратно!!!

Това е нещо зависещо изцяло от задния дерейльор, не от командата - в случая си попадал на такъв от тип low-normal (rapid-rise).
Аватар
thepowerofone

Мнениеот hitar_potar » Сря Яну 07, 2015 4:02 pm

Шимано имат двойно действие - могат да си щракат по тяхния си начин, т.е. с палец и показалец, но могат и като срама - само с палец и за двата бутона. Лично на мен са ми по-удобни Шимано като усещане - движението на бутона за по-тежка предавка, натиснат с палец като при Срам, е някак по-логично, по-ергономично отколкото на Срамските команди. Иначе като дизайн на компонентите всеки си има предпочитания.
Личен съвет - вместо да даваш пари за предна команда и преден дерайльор, дай ги за водач и голяма афтърмаркет зъбчатка (40т или 42т), и си карай с 1х10. Така освобождаваш лявата част на волана за евентуално дистанционно за дропър-колче. :) А и отпада чуденката за дублирането на предавки при двете плочи и е по-сигурно, че веригата няма да падне при по-сериозно каране. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот compira » Сря Яну 07, 2015 7:34 pm

thepowerofone написа:Това е нещо зависещо изцяло от задния дерейльор, не от командата - в случая си попадал на такъв от тип low-normal (rapid-rise).

Не съм напълно сигурен, че е така. Командите работеха на обратно, като натиснеш с палеца напред пада на долен венец, а като натиснеш с показалеца леко назад се вдига на горен венец. Също така като задържиш палеца и предавките се изреждат една след друга до най-големия венец. Така си работеше и на оригиналния с колелото дерайльор SLX и със сменения нов XT. Да уточна, че става дума за стара команда от преди поне 5 години.
Аватар
compira

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Яну 07, 2015 7:52 pm

Kакво ще прави делейрьора при дърпане на жилото зависи от него не от командата ; - )

Иначе при този клас компоненти е наистина въпрос на вкус и какво е изгодно в момента. На мен лично ми допада повече Шимано, а и се намират по-лесно промоции в Европа.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот marsa » Сря Яну 07, 2015 8:09 pm

Няма такива команди от стандартния тип с две лостчета под кормилото. Има няколко серии на Shimano, в които са включени "обратни" (low-normal) дерайльори. В последните две такива, по-модерните, в добавка има и така наречените "dual-control" команди - при тях самият спирачен лост служи за смяна на предавките, като в добавка под него има палец, с който също може да се освобождава жилото. Ако на такива команди сложиш стандартен "top-normal" дерайльор той ще работи точно така - с освобождаване с палеца към по-малко венче, но това си е частен случай и тези команди са по-различни, възможно е да си имал такива и да не си ги спомняш добре.

Отделно няма команди на Shimano, при които "предавките се изреждат една след друга до най-големия венец". Максималният брой кликове с едно натискане е 3 и то само при някои по-високи модели.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот mrdaka » Сря Яну 07, 2015 9:58 pm

Моя личен опит показва, че в кални условия x9 срам е по-добре от шимано xt. Като се замисля, почето ми карания са в кални условия. Освен това дерейльорите на срам ми се виждат по-здрави. За мен лично, други съществени разлики няма. Дали ще бутам напред или назад, с палец или показалец ми еднакво удобно и безпроблемно. Подкрепям Pr3d4t0R: "Иначе при този клас компоненти е наистина въпрос на вкус и какво е изгодно в момента."

Поздрави
Изображение
Аватар
mrdaka

Рейтинг: 1865

Мнениеот peshodh » Чет Яну 08, 2015 12:46 am

На мен ми е по удобно със срам командите и мога да превключвам към 4-5 скорости като давам на по лека предавка
Също съм забелязал че срам са по здравички имал съм доста сериозни падиния с моят х5 както и с моето аливио и определено срам е здрав но все още се колебая защото съм със ХТ спирачки ще взимам ХТ курбели и мислех и скоростната ми система да е шимано ама НЗ много се двоумя :dontknow: :beer: :D

P.S съжалявам за пунктуацията :offtopic:
peshodh

Мнениеот hitar_potar » Чет Яну 08, 2015 9:03 am

командите XTR и Saint могат да качват до 4 по-леки предавки наведнъж, а бутона за по-тежките може да превключва до 2 наведнъж. Всички останали са съответно 3 и 1. :)
Аватар
hitar_potar

Мнениеот po_taka » Чет Яну 08, 2015 10:06 am

Аз ако трябва да избирам бих взел шимано, само заради shadow-а.
Имам и xt и x9
Определено х9-ката опъва повече, но и с хт-то не съм имал проблеми.
Срама го блъскам доста по-често от шиманския, явно този 1см прибраност има огромно влияние.
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот jungleraver » Чет Яну 08, 2015 10:10 am

hitar_potar написа:командите XTR и Saint могат да качват до 4 по-леки предавки наведнъж, а бутона за по-тежките може да превключва до 2 наведнъж. Всички останали са съответно 3 и 1. :)

Точно така е, поне със по-старите, например м-750, които обаче се модват мн. лесно да свалят по 2 предавки, както XTR.
Ако дерайльора е с обратна пружина, всичко започва да работи на обратно - натискаш с палец и сваля на по-малък венец, дърпаш с показалец - качва на голям.
jungleraver

Рейтинг: 1725

Мнениеот Вилката » Пет Яну 09, 2015 12:07 pm

Карал съм и двете системи - преди бях с X7 trigger, а сега съм с deore dynasys(по принуда, така ми дойде новото колело). Двата модела са горе долу на едно ниво в списъците на двата производителя.
Относно разположението на лостчетата:
Определено СРАМските ми бяха по-удобни. Двете лостчета се намират близо до палеца и работят с по-къс ход спрямо деоре. Друг важен за мен момент е, че при СРАМ мога да минавам към по-малък заден венец с палеца, докато показалеца е на спирачка - често ми се налага. При деоре лостчето за сваляне е двупосочно, но е по-неудобно за работа с палец - идва ми далече. Много бързо и интуитивно свикнах да работя с показалеца. Наложи ми се да отвикна да го ползвам заедно със спирачката и да се науча да свалям предавки предварително.
Относно работата:
И двата модела работят добре и не са ми създавали никакви проблеми. Отново СРАМ ми хареса повече - лостчетата са по компактни, лостчето за сваляне е с по-къс ход. Доста по-безшумни са. При Х7 се слуша леко цъкане, докато деорето щрака на пластмаса и създава впечатление на евтин чарколяк.....но си работи безотказно :D
Относно съвместимости и предавателни числа:
Искаше ми се да мина на команди СРАМ, но доколкото поразгледах при 10 скорости ще имам проблеми с шимански дерайльор. При 9 скорости имаше съвместими модели със сигурност.
Не е вярно че лостчето на СРАМ има по-къс ход защото е 1:1, а шимано е 2:1. Това 2:1 означава, че при една единица преместване на жилото имаме 1.7 единици местене на дерайльора, спрямо 1.1 при срам. Срам обаче компенсира това с повече изтеглено жило при един клик на предавките, което обаче при dynasys вече не е така. Нещата са доста комплексни. За усещането важна е и дължината на лостчето, механиката на командата...

Като извод ще кажа, че ако трябва да сглобявам колело за себе си ще избера по-изгодното, а при изравнени цени и еквивалентен клас компоненти ще взема СРАМ.
:beer:
ПС: Х0 според мен е доста по-висок клас от ХТ, но и цената си я бива ;)
Аватар
Вилката

Мнениеот peshodh » Пет Яну 09, 2015 12:41 pm

Мисля че го реших
Ще взема 10 скорости х9
Влиза в бюджета ми и най хубавото ще са brand new :eyebrow:
peshodh

Мнениеот hitar_potar » Съб Яну 10, 2015 12:31 am

Вилката написа: Двата модела са горе долу на едно ниво в списъците на двата производителя.

Няма горе-долу. Има Срам Х5, който да се бори с Деоре на Шимано. Х7 е конкуренция на SLX.

Вилката написа:ПС: Х0 според мен е доста по-висок клас от ХТ, но и цената си я бива ;)

Тва с цената е така може би щото ХО е от класа на XTR на Шимано. ;) :popcorn:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот unsigner » Съб Яну 10, 2015 1:48 pm

Аз съм със SLX и превключвам и в двете посоки с бутане напред с палеца, отдолу под кормилото. Мисля, че основната идея е да не трябва да сваляш пръсти от спирачката.
unsigner

Рейтинг: 1667

Мнениеот outfaced » Съб Яну 10, 2015 5:18 pm

Малко религиозен въпрос :D
Дълго време карах срам Х9 9sp. - работи безотказно, неразрушими
Kато минах на 10sp минах на шимано ХТ + сейнт шифтър поради следните причини:
  • сваляне на скорост в две посоки,
  • сваляне на 2 скорости и качване до 4 на вднъж,
  • системата за затягане на дерейльора е по качествено работеща и нстройваема според вкуса,
  • няма нужда от matchmaker - има си два стандарта за закрепване и шифтъра се завинтва за спирачката (ако е шимано де)
  • и друг голям плюс за мен - напълно съвместими с OneUp xx-42 системата (всъщност аз серийна ХТ не съм карал - директно монтирах 42 венец, а от скоро и RADr кейджа).

с течение на времето обаче трябва да отбележа и главния минус ...
  • кекава изработка ... особено ако не е директ маунт дерейльора. :(!: Един дерейльор вече му видях сметката. Сегашния си го карам крив и при удар си го изправям - няма смисъл от нов.
  • донякъде причина за горното - средното рамо на ХТ е 1см по дълго от това на срам. Решение на проблема е RADr кейджа, който е вече същата дължина, но това са 50лв. отгоре
  • лостчетата на шифтъра са с метална сърцевина но пластмасови отвънка - изцяло алуминиево лостче като на срам е по добро решение

Иначе като работа на превключване и устойчивост на кал и гняс не съм забелязал кой знае каква разлика.

Съвета ми като цяло е независимо от системата шифтъра да е от по високия клас.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот peshong » Съб Яну 10, 2015 10:22 pm

outfaced: Съвета ми като цяло е независимо от системата шифтъра да е от по високия клас.

Колегата е абсолютно прав, аз съм с SRAM X0 10sp Trigger Front Shifter и SRAM X0 Type 2.1 10 Speed Rear Mech с модификации Hope Jockey Wheels и Jagwire Mountain Pro Shift Ti но поради производството на рамката изисква Shimano XT M785 E2-type 2x10 Front Mech, така че от личен опит колкото по нагоре качвате толкова по добре и без отказно работят. Само за задния обтегач малко е гадно поставено ухото кадето влиза бронята, но с малко внимание и хубави брони, което си е тема сама по себеси работи наиситина доста добре, но си има и минуси - 1 цена, 2 сервиз и намиране на правилните части, 3 трудни за прецизна настроика.
Аватар
peshong

Рейтинг: 1180

Мнениеот Вилката » Нед Яну 11, 2015 7:07 pm

hitar_potar написа:
Вилката написа: Двата модела са горе долу на едно ниво в списъците на двата производителя.

Няма горе-долу. Има Срам Х5, който да се бори с Деоре на Шимано. Х7 е конкуренция на SLX.

Вилката написа:ПС: Х0 според мен е доста по-висок клас от ХТ, но и цената си я бива ;)

Тва с цената е така може би щото ХО е от класа на XTR на Шимано. ;) :popcorn:

:agree: Не случайно писах "на едно ниво в списъците" . Иначе винаги съм бил фен на СРАМ заради по-високото качество на средните и ниските им класове спрямо тези на шимано.
:beer:
Аватар
Вилката

Назад към All Mountain/Ендуро продукти