Карате ли голи рамки/небоядисани, bare aluminium

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Карате ли голи рамки/небоядисани, bare aluminium

Мнениеот jungleraver » Пон Яну 19, 2015 7:59 pm

Здравейте другари,
Има ли индивиди, които си карат рамката гола, и какви впечатления биха споделили относно това - корозионна устойчивост, запазване/промяна на цвета, миризма ако щете? Каъв финиш са ползвали - грубо шлайфан, скоч брайт, полиран и т.н. Интересуват ме предимно алуминиеви рамки, но и за други метали, а и неметали би ми било интересно.
Поздрави на всички :beer:
jungleraver

Рейтинг: 1725

Re: Карате ли голи рамки/небоядисани, bare aluminium

Мнениеот marsa » Пон Яну 19, 2015 10:06 pm

Аз карам с гола рамка от около година. Изглежда така:
Изображение
Стара Ram XC1 е това.
Дойде пребоядисана с неподходящ цвят и докато свалях боята все повече се навивах за идеята да я оставя гола. Лично на мен ми допада по-суров грубоват вид и тази визия ми пасва идеално. Рамката ми е без лак, което допринася за вида. Ако се полира и лакира предполагам може да се постигне типичния за Скот сив металик. Без лак може да получи наистина суров вид, особено след като се окисли и помътнее малко.

Дали вреди на материала нямам представа, но предполагам може да изкара 10-тина години без проблеми. Поне визуално рамката не се е променила, освен първоначалното леко потъмняване.

Последната боя е сваляна основно с Терминатор и минавана навсякъде с шкурки, сравнително едри, повече с цел сваляне на боята, не съм търсил фино полиране. Рамката със сигурност е минавала пясъкоструй, личеше си на места.

Големият плюс е, че деругите и ударите не просто не загрозяват рамката, ами дори би могъл да ги третираш и като разкрасяване :)
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Пон Яну 19, 2015 11:33 pm

E като удариш един прозрачен лак отгоре не потъмнява ;)
Моето фабрично си е така. Още по добра опция - анодизирано в такъв цвят или по скоро без цвят.
Определено е плюс, че драскотините въобще не дразнят. Дори и да са брутално много :D

Сиви вилки обаче вече няма. А голия магнезий е по тъмен от алуминия. Ама да не издребняваме :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот gosh6o » Вто Яну 20, 2015 12:29 am

Карате ли..?
Не, но след тази тема обмислям напълно. Колко терминатор трябва за една голяма рамка от рода на L-ка? Също колко приблизително може да струва?
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Яну 20, 2015 2:36 am

gosh6o написа:Карате ли..?
Не, но след тази тема обмислям напълно. Колко терминатор трябва за една голяма рамка от рода на L-ка? Също колко приблизително може да струва?

Подкрепям това. Не понасям цветовете на Еуфорията но рамката като че ли е правена за мен.

БТВ, повечето огледала се правят с алуминий. Ако се полира огледално(надали ще е трудно) и се лакира преди да патиняса може да стане нешо уникално.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот veskoz » Вто Яну 20, 2015 8:10 am

Алуминия се замазва при полиране и трудно добива огледален блясък. Защо съм останал с впечатлението, че при огледалата се използва никел?
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 9:30 am

Ето я моята преди и сега, още не е завършена - не съм минал с пастите (имам две едрини), и както каза и Marsa, а четох и по чужди форуми, няма да е проблем да си я оставя така гола. Според мен прозрачен лак не е ОК - трябва да е някакъв много спешъл, защото иначе започва да се люпи и става грозна работа, да не говорим ако е полиран алуминий че още по-бързо почва да пада, променя си цвета и т.н. - знам го от опит с автомобилни джанти(между другото дали се полира успешно си зависи от състава на самия алуминий - някой се замазват/замъгляват, други може да се полират до огледало, та и отвъд). Тази рамка, която правя, се подлъгах, че е алуминий с лак отгоре, но се оказа, че има и някаква сива боя, и слой праймер под нея- егати търкането беше.
@gosh6o - или ще стане с една опаковка, или няма да стане, на жена ми клаймъра го оправих с под едно шишенце, а беше или прахова боя, или някаква много дебела, но тази, която търках сега беше 100% резистентна на терминатор - мазах много, и много чаках, но резултат никакъв.
Изображение
Изображение
jungleraver

Мнениеот uBaH » Вто Яну 20, 2015 9:38 am

:offtopic:

Като гледам последната снимка, определено си е струвало усилието :agree:

Но дали няма да потъмнее впоследствие?
Аватар
uBaH

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 10:36 am

:D Чакай, още не е готово, като я полирам окончателно ще постна снимки :beer:
Иначе ще рискувам - оставям я гола и ще я третирам с препарат за полирани джанти - нещо като вакса е, казват, че защитавал на 100% алуминия, и мърсотиатя полепвала много по-трудно....не съм пробвал, но отзивите са много добри, и ще го тествам. Потъмняването също много зависи от самия материал и примесите, трябва да пробвам иначе няма как да разбера.
jungleraver

Мнениеот vla40 » Вто Яну 20, 2015 11:30 am

Някой може ли да сподели колко горе-долу тегло се сваля от боята ? :D
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 11:56 am

Ами няма мерило - от малка рамка клаймър 24"- не особено устойчива боя, доста дебел слой беше - около 300 грама, от тая дето полирам - много по-здрава боя, много трудна за премахване - около 50 гр.
jungleraver

Мнениеот Brave » Вто Яну 20, 2015 12:38 pm

Как 300 грама боя на велосипедна рамка, това е лудост... 1.5 литра стигат за боядисване на цяла кола.
Иначе е вярно, че различните сплави на алуминии се полират различно. Преди години се занимавах с полиране на едни алуминиеви профили - ставаха като огледало, ама си трябваше полираща машина и подходяща паста и доста натискане. За съжаление, нямам идея каква точно сплав бяха.
Brave

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 1:21 pm

Ами така колега, мерил съм го и беше съвсем малкo под 300гр. по-лека след като премахнах боята, може би съм изшкурил и част от самия алуминий, но чак пък толкова...ето я въпросната рамка, след като я оголих, я боядисах прахово, за съжаление забравих да я замеря колко тежи новата боя, понеже много бързах да я сглобя, че колелото беше за подарък на мацката.
Изображение
jungleraver

Мнениеот gosh6o » Вто Яну 20, 2015 1:37 pm

Според Cross ето малко за боята "Цвят черен мат със стикери под прахов лак". Терминатор на това може ли? Каква марка терминатор да търся?
Аватар
gosh6o

Мнениеот jungleraver » Вто Яну 20, 2015 1:56 pm

gosh6o написа:Според Cross ето малко за боята "Цвят черен мат със стикери под прахов лак". Терминатор на това може ли? Каква марка терминатор да търся?

Съвет от мен - разглоби рамката, и я дай на песъкоструйка, в София е около 20лв. цената, по др. населени места сигурно е по-евтино, става мнооого по-лесно. Препарата за премахване на боя се нарича "терминатор" Изображение Без да пробваш няма как да знаем дали ще действа на твоята боя, лак и т.н.
jungleraver

Мнениеот evin » Вто Яну 20, 2015 3:10 pm

Brave написа:Как 300 грама боя на велосипедна рамка, това е лудост... 1.5 литра стигат за боядисване на цяла кола.
Иначе е вярно, че различните сплави на алуминии се полират различно. Преди години се занимавах с полиране на едни алуминиеви профили - ставаха като огледало, ама си трябваше полираща машина и подходяща паста и доста натискане. За съжаление, нямам идея каква точно сплав бяха.

Лакът обикновено тежи, не боята
Сравнете на тегло еднакви разфасовки лак и боя, лакът е двойно по-тежък.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 21, 2015 3:51 pm

Нямаше терминатор. Имаше едно на ЛЕКО наречето Removal. Пълен провал с кроса. Боята и лака не са мръднали.
Аватар
gosh6o

Мнениеот gosh6o » Сря Яну 21, 2015 5:55 pm

Знам, че има 200 теми за сваляне на боя и тази не е точната, но някой би ли ми споделил какви номера шкурка да взема? Да сваля боята и после леко така да полирам рамката. Не гоня огледало.
Аватар
gosh6o

Мнениеот jungleraver » Сря Яну 21, 2015 7:25 pm

Колега, отговарям направо тук: НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ШКУРКА - първо че от тия прахови бои и лакове, шкурката се задръства от две тръквания, и спира да работи, и второто - НЯМА как да ошлайфаш трудно достъпните места, и заварките с шкурката, повярвай ми, хич не са малко тези места, и после като остане там боя, гледката не е много приятна, и ще се проклинаш че си започнал изобщо. Честно и откровено ти казвам - намери си песъкоструйка, казвам ти от ОПИТ, че с шкурката е страшна хамалогия дори на обикновена боя, еле пък на прахова.
jungleraver

Мнениеот outfaced » Сря Яну 21, 2015 7:35 pm

veskoz написа:Алуминия се замазва при полиране и трудно добива огледален блясък. Защо съм останал с впечатлението, че при огледалата се използва никел?

Kaто огледалце става ... престарах се веднъж с една шлайф паста понеже, та знам :D
След шкурка 1200 може да се мине директно на шлайфпаста.
E тая ползвах последно
Изображение
ама не знам дали вече я има в Практикер.
Има и по хубави, ама тях са ми ги давали. Не знам от къде се купуват.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот zafirovp » Сря Яну 21, 2015 9:46 pm

Полирах си бордовете на алуминиеви джанти. Лятото нямаше проблеми, но зимата станаха на много гадни петна заради солта. Предполагам и гола рамка така ще стане.

Някой може ли да препоръча ситна песакоструйка във София? Повечето рамки след песакоструй излизат матови, а за да има огледален ефект ще падне голямо търкане.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот jungleraver » Сря Яну 21, 2015 10:11 pm

zafirovp написа:Полирах си бордовете на алуминиеви джанти. Лятото нямаше проблеми, но зимата станаха на много гадни петна заради солта. Предполагам и гола рамка така ще стане.

Някой може ли да препоръча ситна песакоструйка във София? Повечето рамки след песакоструй излизат матови, а за да има огледален ефект ще падне голямо търкане.

eMcKu написа:Качествен пясъкоструй в София на улица Златоструй 18 малко след Подуяне.
Пясъкоструя се прави в един фургон на малък паркинг. Смея да твърдя, че е най-качественият в София. Причината е, че се използват супер фини стоманени стружки, които свалят боята бавно, но без да нараняват рамката. Камерата, в която се прави, побира рамка с дължина 100 см и височина 60 см. Цената не е много ниска - 30 лева на рамка, но ако се търси качеството, това е мястото.
Телефон - 0887945645 - Емил
:beer:

Относно джантите, намаза ли ги с вакса или някакъв импрегнант, има доста такива продукти на пазара, и отзивите са доста добри? Солта и лугата са враг голям....
Интересно, но май излиза, че рамките от алуминий 7ХХХ много по-лесно корозират от такива, произведени от 6ХХХ - поне такива са отзивите из нета.
jungleraver

Мнениеот evin » Сря Яну 21, 2015 10:56 pm

Има прозрачна прахова боя, стои като лак. Гол алуминий не е опция, всеки химикал ще оставя петна.
Аватар
evin

Мнениеот marsa » Сря Яну 21, 2015 11:08 pm

Че то в планината няма химикали. Или за кемтрейлс става дума :popcorn:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот gosh6o » Чет Яну 22, 2015 12:13 am

Сода каустик и обикновена вар? Така може ли по химичен път да сваля праховото :D Не намирам терминатор в Рз. Не ми се занимава с прахово.
Аватар
gosh6o

Мнениеот evin » Чет Яну 22, 2015 9:25 am

marsa написа:Че то в планината няма химикали. Или за кемтрейлс става дума :popcorn:

Смазки, мазнини, соли, всяка недистилирана вода
Химия за 10 клас
Аватар
evin

Мнениеот jungleraver » Чет Яну 22, 2015 10:21 am

Опита показва, че в гората единственото, което причинява забележима корозия еееее.....познайтеееее - човешката ПОТ

Ще пробвам първо с тези гига-мега нано импрегнанти, и ако не стане ще я "ецна" или анодизирам.
jungleraver

Мнениеот outfaced » Чет Яну 22, 2015 12:11 pm

Само трябва да се има предвид, че при анодизацията може да има изненади по заварките. Те са от друг материал и придобиват друг оттенък. Не знам как е на чист алуминий, но когато се анодизира цветно ефекта понякога е доста кофти.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Яну 23, 2015 1:35 am

Аз като ножар да дам мнение, паста ГОЙ на парцал за алуминий ще свърши страхотна работа имайки предвид че полира износоустойчиви прахови стомани.

Алуминия се полира почти толкова гладко колкото среброто но при рамките е сплав и не е толкова ясно. Също така и алуминият образува патина(потъмнява) по бързо което за някои изглежда грозно но реално предпазва метала.

Песакоструй няма да полира колкото и да е финен, това се прави с други инструменти или на ръка.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот veskoz » Пет Яну 23, 2015 12:52 pm

ЧестоНеадвкватен написа:Алуминия се полира почти толкова гладко колкото среброто но при рамките е сплав и не е толкова ясно. Също така и алуминият образува патина(потъмнява) по бързо което за някои изглежда грозно но реално предпазва метала.
Песакоструй няма да полира колкото и да е финен, това се прави с други инструменти или на ръка.

:agree:

ЧестоНеадвкватен написа:Аз като ножар да дам мнение, паста ГОЙ на парцал за алуминий ще свърши страхотна работа имайки предвид че полира износоустойчиви прахови стомани.

Структурата на праховите стомани (пък дори и на тези слезли от прокатен стан) са тотално различни от тези на различните алуминиеви сплави. Пробвал съм на ГОЙ да полирам алуминий. Пълни шайбата и често води до преждевременната й смяна. Повечето хора имащи кечена, парцалена и прочее шайба отсвирват при думата алуминий.
Вълна и на ръка, баце. Т'ва е истината. Преди това може и няколко нули телена вълна, но пак без ръчичката ни-що-не-ста-ва!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Следваща

Назад към Общ форум