Ram Bikes 2015

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Ram Bikes 2015

Мнениеот Admin » Пон Дек 22, 2014 5:36 pm

Изображение
2015 г. наближава, а с нея и информацията за колекциите на българските производители става все по-обилна. След дълга и сериозна работа както по самите велосипеди, така и по каталога за следващия сезон, който скоро ще можете да намерите при дилърите на компанията, Ram Bikes започнаха да споделят подробностите за велосипедите през 2015 г. В тази първа статия са представени байковете с твърда рамка, а малко по-нататък очаквайте и тези със задно окачване.
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... -hardtails
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Ram Bikes 2015

Мнениеот Admin » Чет Яну 29, 2015 6:59 pm

Изображение
Ram Bikes 2015 - велосипеди с двойно окачване
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... suspension

След като в края на декември представихме половината от колекцията на Ram Bikes за 2015 г., а именно твърдаците, сигурен съм, че много от читателите ни очакват с нетърпение и предложенията с двойно окачване, още повече, че сред тях има и нови модели.Такива са велосипедът за спускане Synergy и противоположният по предназначение ХС/маратон модел Podium Carbon.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот psixopat » Чет Яну 29, 2015 7:00 pm

А какво става с новия experimental , който беше 27,5 http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... al-275-160 ? :dontknow:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот halfdone » Чет Яну 29, 2015 9:08 pm

Може би чакат конкурента първо :)
Похвално, че са решили най-накрая да сложат хидравлични колчета.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот penmark » Чет Яну 29, 2015 9:17 pm

Харесах си моделче, че и цвета ми хареса
Изображение
Гледам са вкарали ZTR капли, мноооого добре.
Аватар
penmark

Мнениеот mentalhead » Чет Яну 29, 2015 11:49 pm

Аз само не мога да разбера, кое от колелата за спускане е разработка на РАМ. Статията остaвя впечатлението, че това е Synergy, а в една друга тема беше пусната снимка на това, което тук е DHX2. Последното не ми харесва, но Synergy-то изглежда страхотно. Цени?
Аватар
mentalhead

Мнениеот Admin » Пет Яну 30, 2015 8:31 am

А има и още нещо важно: всеки, който желае да зададе някакъв въпрос относно колекцията на за 2015 г., независимо дали е по-общо или за конкретен модел,може да го направи в коментар към статията или пък в темата във форума, а екипът на Ram Bikes се ангажира да отговори на всяко питане, така че не бъдете стеснителни! :)
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Пет Яну 30, 2015 8:37 am

mentalhead написа:Аз само не мога да разбера, кое от колелата за спускане е разработка на РАМ. Статията остaвя впечатлението, че това е Synergy, а в една друга тема беше пусната снимка на това, което тук е DHX2.

Ако си чел интервюто с Тони Настев, от него става ясно, че DHX е изцяло разработка на Ram, докато при Synergy e ползвана за основа готова рамка, но е тествана 2 години и са направени промени по нея, така че също си е със значителен принос от екипа на Ram.

psixopat написа:А какво става с новия experimental , който беше 27,5 http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... al-275-160 ? :dontknow:

Както показва и името, а и както е споменавано в други материали, този 27.5 ендуро велосипед все още съществува само като прототип/мостри/тестови велосипеди, докато представените в статиите са модели, които вече са на пазара.
Аватар
Admin

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 30, 2015 2:01 pm

Мога ли да попитам каква е логиката на рамаджиите за 2 спускарски модела? DHX2 е тяхна разработка, да, но създава впечатление с многото си ход и по-високо тегло за машина тежък калибър, примерно като Гемблър преди 2013 модела, или Санта Круз V10. Докато новото Синерджи създава впечатление на лек, бърз модел например като Трек Сешън 88 или Глори 2010+ с модерна геометрия, добри характеристики на педалиране, по-разчупен и по-модерен дизайн. Какви са плановете, с течение на времето DHX2 да бъде изваден от производство ли? Аз нещо не навързвам нещата кой би си го купил, като може да се сдобие със Синерджито. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот po_taka » Пет Яну 30, 2015 2:23 pm

Ахх как обичам да питам и да има някой задължен да ми обяснява. Защо не са скрити жилата в рамките ?
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот moz » Пет Яну 30, 2015 2:27 pm

Защо никъде не може да се намери най-важния размер за една рамка - reach, аз като видя такъв производител, повече въобще не гледам.
moz

Мнениеот halfdone » Пет Яну 30, 2015 4:15 pm

po_taka написа:Ахх как обичам да питам и да има някой задължен да ми обяснява. Защо не са скрити жилата в рамките ?

Мислиш ли, че рамките са предвидени за това? :)
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот po_taka » Пет Яну 30, 2015 4:17 pm

Добре, сменям си въпроса на защо не са предвидени рамките да са с вградени жила.
Аватар
po_taka

Мнениеот hitar_potar » Пет Яну 30, 2015 4:26 pm

Толкова ли е важно това? Мен пък (а и доста хора покрай мен) не ме кефи да се налага да си разглобявам спирачката, за да я смъкна от байка, примерно за да я сменя с друга, която оооо изненада, също трябва да разглобя, за да монтирам. После си играй да обезвъздушаваш, дрън дрън.... Има си добре измислени външни водачи, пак може да е изчистен вида дори с жила и маркучи извън рамката. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Tonko » Пет Яну 30, 2015 4:57 pm

hitar_potar написа:Мога ли да попитам каква е логиката на рамаджиите за 2 спускарски модела? DHX2 е тяхна разработка, да, но създава впечатление с многото си ход и по-високо тегло за машина тежък калибър, примерно като Гемблър преди 2013 модела, или Санта Круз V10. Докато новото Синерджи създава впечатление на лек, бърз модел например като Трек Сешън 88 или Глори 2010+ с модерна геометрия, добри характеристики на педалиране, по-разчупен и по-модерен дизайн. Какви са плановете, с течение на времето DHX2 да бъде изваден от производство ли? Аз нещо не навързвам нещата кой би си го купил, като може да се сдобие със Синерджито. :)

DHX2 е модел създаден 2011 г., нормално е да е загубил част от своята актуалност. Все пак велосидпеда има геометрия, която е в граците на съвременните разбирания за DH машина. Ако някой иска по-малък челен ъгъл, може да го намали с подходящи чашки и да кара с ъгъл до 62,5. Дали някой би си го купил или не, е въпрос на избор - основно след оценка на цена, параметри на велосипеда и какви са целите - световна купа или местното трасе за спускане. Да не забравяме, че и през 2014 този модел присъстваше на почетната стълбичка ;) 2015 е последният сезон за DHX2.
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот po_taka » Пет Яну 30, 2015 4:59 pm

на мен ми е важно, някаква гора от кабели имам в момента на рамката.
Нов въпрос: може ли да се поръча колело, но да оставите повечко стержен на вилката ?
Аватар
po_taka

Мнениеот Tonko » Пет Яну 30, 2015 8:10 pm

po_taka написа:на мен ми е важно, някаква гора от кабели имам в момента на рамката.
Нов въпрос: може ли да се поръча колело, но да оставите повечко стержен на вилката ?

Относно вътрешното минаване на жила и маркучи, не всички модели са ни с външно минаване, новите карбонови колела са с вътрешни кабели. Но като цяло аргумента за трудността на сервизиране е една от главните причини да сме избрали текущият вариант. Наскоро разговарях с Клепе по този въпрос и той откачаше точно заради вътрешното минаване, защото се бореше дълго време с прекарването през рамката.
Разбира се това е възможност, която не сме пренебрегнали с лека ръка, а сме обмислили и в крайна сметка сме решили да се придържаме към класическия вариант, поне засега.

И да, може да се поръча колело и вилката да е с по-дълъг стержен, а дори може и да не се реже ако клиента не желае.
Аватар
Tonko

Мнениеот nofear921 » Пет Яну 30, 2015 8:30 pm

Може ли да очакваме рамка предназначена за Freeride на 26 цола или тази ниша не е интересна за Ram.
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот Tonko » Пет Яну 30, 2015 10:18 pm

nofear921 написа:Може ли да очакваме рамка предназначена за Freeride на 26 цола или тази ниша не е интересна за Ram.

Този стил каране е доста специфичен и наистина за момента е извън интересите ни, но не се знае накъде ще се насочим в близко бъдеще.
Аватар
Tonko

Мнениеот mentalhead » Пет Яну 30, 2015 10:38 pm

Admin написа:Ако си чел интервюто с Тони Настев, от него става ясно, че DHX е изцяло разработка на Ram.

Чел съм го, но не знам защо бях останал с впечатлението, че собствената рамка на РАМ се разработва сега, а тя всъщност е била направена. Както и да е. Не ми харесва и се чувствам гадно за това, като знам че ревах в другата тема, че не си правят сами рамките. Синерджито обаче е страхотно. Не виждам кой ще се спре на DHX2 при наличието на другата рамка. В този смисъл и аз съм изненадан от решението на РАМ да имат две DH рамки и за сметка на това да нямат такава за фрийрайд. Въпреки, че това Синерджи сигурно в някаква степен ще става и за това.

nofear921 написа:Може ли да очакваме рамка предназначена за Freeride на 26 цола или тази ниша не е интересна за Ram.

Тази ниша изглежда вече не е интересна за нито един производител и е интересна само за хората, които търсят такива рамки, но никой не им ги предлага. Ендуро манията и наличието на колела с по 160-180мм ход, които стават и за въртене, по-леките ДХ рамки и войната с размерите на колелата изглежда затриха една от най-забавните категории при байковете. За съжаление.

Иначе подкрепям с две ръце външното окабеляване. Поне за спирачките то е задължително за мен. Ако някой реши да си сменя задната спирачка, следва обезвъздушаване, вероятно купуване на обичайно скъп tube joint kit и прочее излишни разправии. Отделно обезвъздушването става само на монтирана задна спирачка, което не при всички рамки/спирачки е особено удобно. При мен например порта за обезвъздушаване сочи надолу на монтирана спирачка отзад и си я обезвъздушавам като я местя отпред. И какво се печели от вътрешното окабеляване? Някакъв минимално по-изчистен вид. Маршрутизирането на кабелите отвън вече наистина е доста добре измислено и вида на колелото пак си остава изчистен, а разправиите липсват.
Аватар
mentalhead

Мнениеот nofear921 » Пет Яну 30, 2015 10:48 pm

Tonko написа:

Този стил каране е доста специфичен и наистина за момента е извън интересите ни, но не се знае накъде ще се насочим в близко бъдеще.

Нека тогава бъда по-специфичен. Говоря за рамка със 170-180 мм ход на задната гума, постигнат чрез окачване позволяващо да се изкачиш на собствен ход с колелото. 1.5 чело, за лесен избор на вилка със същия ход като задницата и монтиране на angleset чашки за промяна на геометрията лесно, дълга права тръба за седалка с дълго колче (може би телескопично) и възможност за монтиране на курбели с два венеца.

mentalhead написа:

:agree:
Antares написа:Клаймъра е Голф двойката на планинското колоездене.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот Tonko » Пет Яну 30, 2015 11:10 pm

moz написа:Защо никъде не може да се намери най-важния размер за една рамка - reach, аз като видя такъв производител, повече въобще не гледам.

Скоро на сайт ни ще има добавени рийч и стак за всички рамки, в момента се работи по въпроса. Основните размерите, които сме дали са темплейт от миналата година и трябва да се допълнят и точно гореспоменатите са допълнението.
Аватар
Tonko

Мнениеот Tonko » Пет Яну 30, 2015 11:35 pm

nofear921 написа:
Tonko написа:

Нека тогава бъда по-специфичен. Говоря за рамка със 170-180 мм ход на задната гума, постигнат чрез окачване позволяващо да се изкачиш на собствен ход с колелото. 1.5 чело, за лесен избор на вилка със същия ход като задницата и монтиране на angleset чашки за промяна на геометрията лесно, дълга права тръба за седалка с дълго колче (може би телескопично) и възможност за монтиране на курбели с два венеца.

mentalhead написа:

:agree:

Тук малко се объркахме със смисъла влаган във free ride :) АМ2 е с подобни характеристики, но със 150 мм ход, а челния ъгъл с енгъл сет става 65 градуса, което е доста прилична стойност за подобно колело. Но подобно колело 26" с повече от 150/160 ход не планираме да имаме в гамата.
Аватар
Tonko

Мнениеот po_taka » Съб Яну 31, 2015 9:39 am

Имаме нисък човек в групата, съответно взимаме рамка размер С, режем малко от седалковата тръба, 1-2см, и правим ново място за скобата. Тези 1-2см не изглеждат много, но всъщност са доста важни :)
Изображение
Съответно гаранцията отпада, та ние режем рамката :D
Рам няма да направи по-малки рамки, защото едва ли ще продаде повече от 1-2.
Въпросът ми е може ли това да се направи при вас и да остане гаранцията ?
Аватар
po_taka

Мнениеот outfaced » Съб Яну 31, 2015 9:54 am

Ако отрежеш рамката там ще видиш зор със стягането на колчето и ще вкараш напрежение в заварката. Пък и за 1см ли е зора :dontknow:
В случая по скоро бих преправил цялата рамка горе - късата връзка се маха и се усилва заварката към основната тръба и тогава вече сигурно ще може и 5см. да свалиш. Може да не печели конкурс за красота, но ще е ок.
Само че не виждам защо производителя трябва да ти го прави това, че и гаранция да ти дава ;)
Гаранция се дава за нещо мислено и изтествано. :deal:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот po_taka » Съб Яну 31, 2015 10:17 am

еми нали темата е да се пита, другите като не искат аз ще питам.
Ти не трябваше ли да караш сега ?
Ако сваляш кола 7см, 1см повече си е бая благинка :)
Аватар
po_taka

Мнениеот Tonko » Съб Яну 31, 2015 3:12 pm

po_taka написа:Имаме нисък човек в групата, съответно взимаме рамка размер С, режем малко от седалковата тръба, 1-2см, и правим ново място за скобата. Тези 1-2см не изглеждат много, но всъщност са доста важни :)
Изображение
Съответно гаранцията отпада, та ние режем рамката :D
Рам няма да направи по-малки рамки, защото едва ли ще продаде повече от 1-2.
Въпросът ми е може ли това да се направи при вас и да остане гаранцията ?

Проблема при скъсяване идва от факта, че по този начин се увеличава значително рамото, което има стърчащата част на колчето, респективно се увеличава възможността да се спука рамката в тази зона или изкривяване на колчето, знам че 1,2 см не звучат като много, но в действителност са.
Въпроса със рязане и заваряване не подлежи на коментар, поради невъзможността да се обработи термично рамката в последствие, което ще намали якостните характеристики на материала.

Тези 1,2 см са и нужни и не бихме ги премахнали във фабриката.
Аватар
Tonko

Мнениеот outfaced » Съб Яну 31, 2015 5:01 pm

Всъщност всички размери рамки за еднакви максимални тегла ли са разчетени или иначе казано всички седалкови тръби трябва да могат да издържат да кажем 100кг върху колче извадено 25см ? :dontknow:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Tonko » Пон Фев 02, 2015 12:10 pm

outfaced написа:Всъщност всички размери рамки за еднакви максимални тегла ли са разчетени или иначе казано всички седалкови тръби трябва да могат да издържат да кажем 100кг върху колче извадено 25см ? :dontknow:

Практиката е да се изчислява всяка рамка според натоарването, на което ще е подложена, респективно дължината на седалковата тръба е базирана на това натоварване.
Направих си труда да сметна как ще се промени натоварването в върху рамката в опорната точка и тези 2 см резултират в близо 100 кг увеличаване на натоварването, което може да доведе до проблеми (при издаване 25 см и тегло на велосипедиста 100 кг и потъване на колчето 95,2 мм). Натоварването при първиначалните условия е 245 кг сила (2413N), а след отнемане на 2 см става 336 кг сила (3301 N).
Сетката е много приблизителна, а цифрите са просто, за да илюстрирата какво е значението на 2 см.
Аватар
Tonko

Мнениеот outfaced » Пон Фев 02, 2015 2:19 pm

Сметката е ясна. :agree:
Въпроса е, че ако е смятано за 100кг, на 25см/9,5см, то с 50кг на 20см/10см. не бих имал особени притеснения. @po_taka Но не бих искал и гаранция от производителя. :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Следваща

Назад към Общ форум