Фикси DRAG STEREO

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Фикси DRAG STEREO

Мнениеот onlinewebstore » Нед Фев 01, 2015 2:54 pm

Здравейте.
Насочил съм се към фиксираните велосипеди, но ще ми е нужна Вашата помощ за избора.
Интересува ме мнението Ви относно качеството на този велосипед и най-вече здравината му.
Не намирам информация за частите му. Струва ли си 400 лева?
Тежа 70-80 кг. Карам средно около 100 км на седмица.
Ще издържи ли натоварването ако изкачвам често наклон около 7 км?
Движението на велосипеда и шините (каплите) ме притеснява най-много.
Ще съм Ви благодарен ако откликнете на моите въпроси.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gradski-hibridni/10035-velosiped-drag-stereo-fixie-2014.html
onlinewebstore

Рейтинг: 1200

Re: Фикси DRAG STEREO

Мнениеот marsa » Нед Фев 01, 2015 3:29 pm

Здрав е. На този тип велосипеди няма много какво да им се повреди, единсвтените неща, които рано или късно ще дадат фира са лагерованите движения - главините и средното. Ако се кара по предназначение (шосе и писта) ще изкарат с години. Останалите компоненти - рамка, периферия няма да ти създават никакви грижи.

Относно наклона, който спомена, не е лошо да премислиш отново към какво си се насочил - това е велосипед с една предавка, която е оптимизирана за равно и скорост в диапазон 25-40км/ч. Изкачване на наклон повече от 2-3% е трудно, а нормални шосейни изкачвания са напълно невъзможни. Предавателното отношение (1:3,2) от сайта те ограничава жестоко в изкачванията. Аз лично с такъв велосипед и предавка 1:2,75 изкачвам пряко сили Драган Цанков към ТВ кулата (ако си в София). И не става въпрос за сила, а за това, че наклона е почти достатъчен, за да те повдигне курбела обратно и велосипеда да тръгне назад. Евентуално закопчаващи педали ще дадат допълнителна възможност, но не безкрайно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот carmo » Нед Фев 01, 2015 4:09 pm

Ако наклона е много полегат ОК, но при по-голям ще падне едно натискане и усукване и разтягане, но най притеснителното е спускането обратно по него, което ми се струва доста опасно и изцеждащо. Тея колелета са за равно и кратки полегати наклончета а-ла рампи, подлези и т.н. от градската инфраструктура. По нанадолнището все трябва да го "удържаш" в умерена скорост и за колко време и съответната умора ще минеш тея 7км, а ако набереш и ти отхвръкнат краката от педалите, как ще намалиш?
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот onlinewebstore » Нед Фев 01, 2015 11:18 pm

Благодаря.
Велосипеда ще се кара главно в града за спортуване или предвижване.
Споменатата отсечка е полегата и не е толкова стръмна, за да е опасна.
Интересува ме дали частите ще издържат напъна, като съм изправен при изкачване.
Района, в който живея не е много голям за обикаляне а и нямам много излишно време.
Поради тези причини фиксито ще е подходящ избор, защото при карането му ще се натоварвам достатъчно и поддръжката му е ще е по-лека.
Цветовете не ми допадат и смятам да заменя гюделина, педалите, седалката и цвета на каплите.
Има ли други предложения за фиксиран велосипед за до 500 лева?
onlinewebstore

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 9:00 am

Имаме, ето- http://shop.leader96.com/product/view/3707/hero.
Поне има спирачки и е с право кормило.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот evin » Пон Фев 02, 2015 9:42 am

Ако на фиксито ще се слагат спирачки, не виждам сми да е фикси изобщо, идеята отива на кино. Един фрий хъб и да се кара като нормален сингъл спийд със спирачки. По-добър, по-сигурен и по-евтин вариант по мое мнение.

На Stereo по спомен можеше да му се завърти главината на обратно и ставаше с free hub.
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 10:08 am

Моето предложение е точно такова, но има смисъл от спирачки и при фикси, защото с тях е много по лесно да се спре и по-малко се натоварват веригата и венците. Драга може и да може да стане със свободен венец, но няма спирачки и трябва да му се слагат, което води до допълнителни разходи и главоболия
victortrt

Мнениеот onlinewebstore » Пон Фев 02, 2015 12:13 pm

Благодаря Ви за предложението.
Решил съм да е велосипед с фиксирана предавка.
Интересува ме дали тази година ще излиза модел 2015.
Дали ще има разлика със сегашния от 2014.
onlinewebstore

Мнениеот evin » Пон Фев 02, 2015 12:17 pm

Питай във Веломания... макар че, в тоя велосипед няма нищо, камо ли нещо хай-тек, че да чакаш модел 2015 :D

На мен ми направи лошо впечатление доста високото му тегло за велосипед без нищо. Според мен човек може да си сглоби сам доста по-читава машина, макар и малко над 500 лв.
Аватар
evin

Мнениеот marsa » Пон Фев 02, 2015 12:19 pm

Със здравината няма да имаш никакви проблеми, както вече казах. За сглобяването с други цветове части, или евентуална промянна и добасяне на нещо най-добре питай в магазина дали може да се поръча различна сглобка.

Главините и на това и на другото показано колело позволяват да се монтират и свободен и фиксиран венец едновременно (от двете страни) и можеш просто да завъртиш задната капла за да преминаваш от едното към другото.

Силно те съветвам да имаш спирачка.
Аватар
marsa

Мнениеот onlinewebstore » Пон Фев 02, 2015 12:29 pm

Да си сглобя, но как?
Продават ли някъде нови рамки и части за фикси в България?

Тези съвместими ли са с модела на Драг?
http://screambikes.eu/bg/spirachki-cheliustni/10424-cheliustna-spirachka-shimano-claris-br-2400.html
http://screambikes.eu/bg/rakohvatki-shose/8968-rakohvatki-shimano-claris-bl-2400.html
onlinewebstore

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 12:36 pm

1. Моето предложение е велосипед със фиксирана предавка и със свободен венец, зависи как ще обърнат каплата като го купуваш от магазина или после сам.
2. В този форум няма как да знаем дали ще има модел 2015 г. на драг стерео. В сайта на веломания /скриймбайкс/ ако няма такъв модел, значи няма да има. Отделно от това те имат два модела - този, който е "стерео" като име и цвят наръчно и едва ли ще го променят, и доста по-скъп модел - One.
3. Освен че силно е препоръчително да имаш спирачки, това е и задължително по закон /ЗДП, който се прилага за всички движещи се по пътищата за обществено ползване/. За звънче или светлоотразителна жилетка може и да не те спрат, но за спирачки като нищо ще си имаш ядове. Отделно особено за начинаещ е опасно както за него, така и за околните. Спирачките не пречат да се кара на фиксираната предавка, просто при нужда от внезапна спиране или намаляване ще ги ползваш, а ако можеш без тях - не ги ползвай.
Спирачките са точно типа, който трябва да се сложи, но дали може, не може да познаем, без да видим колелото на живо, най-вероятно може да се сложат. Ръкохватките са за право кормило, а колелото е с извито и няма да станат, освен ако не се монтират на хоризонталната му перпендикулярна на посоката на движението част, където не е удобен захватът особено за стискане на спирачка.
Коментара на колегата за това, че може да се сглоби нещо имаше предвид от стара рамка на пистов велосипед или такъв с контра, при които задната капла се поставя по начин, позволяващ опъване на веригата. Такива велосипеди се намират по 200-300 лева на старо, обикновено са с тънки тръби от доста високо качество и при тях получаваш освен рамката също така вилка, подходящо кормило и т.н., включително спирачки. Трябва само да се смени задната главина и веригата. Не всяко старо колело обаче става за това. При фиксираната предавка е важно средното движение и педалите в най-ниска точка да са по-високо, защото при завиване пак се въртят и биха се удряли в земята, което освен неприятно е и опасно. Затова повечето градски велосипеди с контра не са подходящи, тъй като са с ниско средно движение.
Последна промяна victortrt на Пон Фев 02, 2015 12:50 pm, променена общо 1 път
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Пон Фев 02, 2015 12:40 pm

И аз си мисля, че Лидер-а си е доста добро предложение(след няколко месеца май ще намажа и аз един).
Отделно трябва да видиш, ако се спреш на Драгчето, дали въобще могат да му се сложат спирачки и дали каплите му са с борд(че с тая оскъдна информация в сайта..)
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот penmark » Пон Фев 02, 2015 12:48 pm

Тоз гугъл много помагал разправят
http://velocafe.bg/drag-stereo-fixie-2014/
Аватар
penmark

Мнениеот onlinewebstore » Пон Фев 02, 2015 12:59 pm

Една по-качествена снимка намерих.
Изображение

Така, като го гледам има борд и дупки за спирачки.
onlinewebstore

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 1:29 pm

Добре де, има възможност за поставяне на шосейни /челюстни/ спирачки. По този повод :beer: :beer:
Сега като видях и че искаш да смениш каплите, вече направо ти казвам избери си някой от двата лидера, защото ако сменяш капли и слагаш спирачки то наистина ще ти отиде към 500 лева. Какъв е смисълът да купуваш велосипед, който не харесваш, за да му смениш най-характерното-каплите, които са специални със висок борд именно за здравина.
victortrt

Мнениеот onlinewebstore » Пон Фев 02, 2015 5:25 pm

Цвета на каплите смятам да сменя.
От screambikes все още нищо не могат да кажат за модела 2015.
Явно ще се взима този.
onlinewebstore

Мнениеот victortrt » Пон Фев 02, 2015 5:28 pm

Ами добре де, може и да може само да се боядисат друг цвят или да им залепиш например светлоотразително фолио.
victortrt

Мнениеот onlinewebstore » Пон Фев 02, 2015 6:10 pm

Това ще се реши окончателно впоследствие.
Искам да благодаря на всички, които споделиха своето мнение.
За мен беше полезно и напътстващо.
За в бъдеще ще се допитвам отново.
onlinewebstore

Мнениеот Fixt00l » Пет Фев 13, 2015 1:28 am

Малко късно видях темата, но като собственик на такъв велосипед, ще дам полезни мнения.Лапата е 90мм.Започвам с недостатъците :

1.Криви капли, които не подлежат на оправяне - в 3 магазина ги носих.Нямат и пренаплитане...Късат се ниплите, спиците не може да се сменят...И са адски тежки.Задната тежеше към 1640 грама.Имат си инерция, но набирането на скорост не е лесно.Във Варна всичките модели бяха криви, дори и в склада им.Естествено, както може да се очаква от Драг, не ми разрешиха проблема и си останах набутан.За сметка на това, скачам от бордюри и хич не ги жаля.Определено возят твърдо.

2.Невярна информация - истинската предавка всъщност е 44 х 17, а свободното движение е 15.Малко трудно се потегля с нея.След 1200 км задната капла допълнително се изкриви, и не може да се ползва свободното движение с по-дебела гума.Смятам да си сложа венче с 20, или 21 зъба.

3.Това нещо няма измиване, дори на автомивка с агресивен обезмаслител.

Плюсовете са, че побира широки гуми.Отпред има място за 700 х 35, аз го карам с Vittoria Voyager Hyper (сгъваема ), която тежи 405 грама.Задната гума, с която идва велосипедът, тежи 480 грама.Моделът е Schwalbe Spicer, има и светлоотразителен борд, което е добре - няма да правят проблеми, че нямам светлоотразители на спици.Ако си наплета капли, и отзад ще може да приеме 700 х 35.Защото знаете, че с фикси усещаш всичко на пътя, и спускане по асфалт, през дупки...не е за тънки гуми.Има извод за преден калник ( какъвто няма да слагам ), но няма за заден.Спирачки - аз не правя компромис с тях, тъй като на шосейката шибаното Шимано Ултегра спираше плачевно, и няколко пъти се чукнах с нахални голфаджии.Сложих си Tektro 737, и ръкохватки RL540.Взех си го, за да заякна при катерене, и развия каданс при спускане, и транспорт в града.Не смятам, че трябва да се пести от всичко, и все най-измекярското качество да търсим заради ниската цена, затова взех що-годе добри спирачки.
Аватар
Fixt00l

Рейтинг: 1160

Мнениеот victortrt » Пет Фев 13, 2015 1:48 pm

Баси, то и да се направи едно колело с два капли, кормило, курбели, педали и верига ли е вече толкова сложно и скъпо.
Междувременно лидер също са вдигнали цените и тяхното предложение вече е 403 лева, а дали каплите му са по-здрави само някой карал ги може да каже.
victortrt

Мнениеот onlinewebstore » Пет Фев 13, 2015 6:59 pm

Благодаря за информацията.
Явно ще се насоча към друг велосипед.
onlinewebstore

Мнениеот marsa » Пет Фев 13, 2015 9:20 pm

Каплите са адски здрави, но са тукмаци, на лидера също тежат по около 1,5кг, не помня точното тегло което премерих. По принцип ако са оплетени като хората няма да мръднат доживот. Друг е въпроса, че са супер нискокачествени и шините имат много несъвършенства на ниския клас, просто тези капли не могат да бъдат прави "на конец", но са напълно използваеми с римбрейк. Явно на Фикса горе са му се вързали на акъла да се занимават, вместо да му се обясни, че това е положението, ако и повечко хора са ги барали нищо чудно това допълнително да ги е разжлембило. Има си правила за направата на надеждни и здрави колела и това не включва задължително скъпи компоненти, просто допуските за неточности са по-големи. Моите капли не са мръднали, след като са оплетени и проверени като хората, въпреки че хич не са жалени, включително са карани и по павета и черно.

По принцип теглото не е от решаващо значение, защото това е пистов велосипед по предназначение, вече кой къде ще си го кара е личен избор със съответните компромиси.

Под 16t фрииуил на този тип захващане няма, наистина е грешка.
Аватар
marsa

Мнениеот Fixt00l » Пет Фев 13, 2015 10:54 pm

Marsa, не бъди груб, че резултатът няма да ти хареса. " Вързали на акъла " ? Да не се намираме на стадион, кръчма, или друго просташко сборище ?! Клиентът си и е клиент !!! Като искам да направя максимума, ще се старая - а не да си мълча и давам парѝ.И как ще обясниш това, че още три такива велосипеда в магазина са с толкова криви капли, че не може да се ползва свободното движение ( 16Т, днес го разглобяваха, не е 15Т ) ?! Може би пак аз съм виновен ? Не стига, че си играя да помагам, ами че и злословиш.ТИ СПЕЦИАЛНО С КАКВО ПОМОГНА ЗА ТАЗИ ТЕМА, ПИТАМ? Я да си сядаш на задника...
Не съжалявам за покупката.С по-качествени гайки за 3 лв от Веломания, каплите се държат и не мърдат, а мястото за широки гуми е основен плюс за мен.Исках фикси с шосейно кормило, и затова.
Аватар
Fixt00l

Мнениеот marsa » Съб Фев 14, 2015 12:03 am

Когато идеш на майстор и му поискаш да ти направи "от нищо нещо" (разбирай евтино нещо да работи като скъпо) и той се захване с мисията нвеъзможна, вместо да ти обясни че си има граница на възможностите и при евтините компоненти възможностите са по-ниски, тогава не виждам по-точен израз от този, че майстора ти се е вързал на акъла. Е, ако ти е взел пари за несвършена работа може да се каже, че се е възползвал от теб.

Пак ти повтарям - "максимума" дето искаш не е еднакъв на насипни капли за 20лв, и капли за 500лв. Аз лично когато разгледах такъв велосипед, беше в очаквано състояние - годен за каране. Става, ама не е нещо особено.

Как да обясня че не може да се ползва свободното движение - не съм магьосник, та да знам какъв е проблема, но единственото логично обяснение е балона на колелото да има странично изместване и същевременно задницата на рамката да е крива, затова обърнато на едната страна колелото не опира (двата офсета се компенсират), а на другата кривините не се компенсират, а се наслагват и опира. Ако не е това, значи не монтирате главината в дропаутите правилно.
Аватар
marsa

Мнениеот Fixt00l » Съб Фев 14, 2015 12:32 am

Във Варна носих велосипеда в три магазина - в Устрем, Нико ( третия не го помня ).В Dragzone бяха достатъчно нагли да обвинят, че гумите били криви, хахахаах...Голям виц...Внимателно разгледаха каплата, и чак тогава се видя, че имат фабричен дефект...всичките бройки, които Drag имат, бяха така.Когато задната капла влиза в рамката, е по-близо до левия seatstay, отколкото до десния ( когато си най-отзад и каплата е пред теб ).Рамката не е крива.Просто исках да бъда полезен.За мен отворите за челюстни спирачки и широките гуми са немалък плюс.В магазина имаха доста по-скъпия Drag one, който е по-лек с около 1 кг.Но няма място за широки гуми.Когато караш фикси, усещаш всичко, и возията е твърда.Не е шосейка да караш със 700 х 25...И съм решил да карам, докато спиците започнат да се чупят.Тогава ще си наплета едни Mach1 с 36 дупки, които са и по-ниски от споменатите капли, и ще има дори повече място за гуми.700 x 38C Vittoria Voyager Hyper ( сгъваема ) я измерих 460 грама.Чудесна гума за тренировка и удобство за 90-килограмови дебелаци като мен.Челната тръба е дълга 15 см за размер 55 - което също е рядко за фикси.Не ми харесва късата седалкова тръба, и тая semi-slopping геометрия, но за тия парѝ...
Още нещо - само след няколко карания в дъждовно време, свободният венец явно попи това-онова и скърца, когато го завъртя с пръсти.Като цяло, внимателно гледах офертите по британските магазини - нямаше нищо подобно.Като цяло, бих препоръчал велосипеда за удобно градско колело, тренировки, и ниска цена, АКО СТЕ НАЯСНО И С ПЛЮСОВЕТЕ, И С МИНУСИТЕ ( А НЕ САМО ЕДНОТО ).
Аватар
Fixt00l

Мнениеот victortrt » Пон Фев 16, 2015 4:35 pm

Ех, един уикенд и един предидобяд без компютър и нет и точно тогава да стане интересно :popcorn: :popcorn: :popcorn:
В духа на отминалите съботни празници искате ли да се обединим около извода, че това фикси и другото фикси /лидера/ са велосипеди, които стават за градско каране, но не бива да са единствено колело, заради липсата на предавки и ниския клас части като цяло, но пък имат едно достойнство - простото им устройство при което няма какво да се прецака, освен средно, курбели, венец и верига /евентуално спирачки/.
Отделен е въпросът, че каквото и да се прецака, може да прецака и колоездача много сериозно.
В заключение на последния въпрос от първия пост, май не си струва 400 лева, защото за тези пари може да се вземе по-добър велосипед на старо и дори нов с малко отгоре, което тъй или иначе ще трябва да се даде за спирачки.
И мир + :beer:
victortrt

Мнениеот evin » Пон Фев 16, 2015 9:14 pm

Има постоянен внос хубави шосейки от Европа, за 700-900 лв може да се вземе МНОГО хубав велосипед с монтаж 105 и Ultegra 6500-6600 дори. Въпросът е класическият: Mercedes на старо или нова Dacia. Аз лично гласувам за първото.

Фикситата за мен са мода, никой няма практическа нужда от тромава и опасна машина. Ако става дума за потене, всяка шосейка с 53 зъба преден венец ще ти скъса джигера
Аватар
evin

Мнениеот Fixt00l » Пон Фев 16, 2015 9:36 pm

Не си съвсем прав.Фикси се взема, за да усъвършенстваш двата основни принципа при шосейното колоездене : катерене на тежки предавки, и висок каданс.С фикси усещаш всичко на пътя, всяка вибрация, научаваш се на контрол, как да използваш инерцията, и на прочие техники.Подръжката му е доста евтина, експериментите с предавка са евтини.Сега си намерих за $ 13 ( с включена доставка ) венче от 20 зъба, за да мога да въртя още по - бързо.Особено зиме, фиксито е идеално.Няма скорости, обтегачи и всичко, свързано с тях.Кал, киша, луга...Нали така си унищожих един заден обтегач Campagnolo Chorus...скъпия си хибрид с тоя монтаж го пазя само за бревети, и много дълги карания.
Когато въпросният обтегач вече не сменяше скоростите, пробвах месеци наред да карам само с 2 предавки - отзад на 19 зъба, а отпред можех да избирам между 34 и 50.Напреднах...Но с фиксито само за 6 месеца напреднах унищожително - вече аз чакам всички на дългите изкачвания, а не обратното.За мен въпросният Драг Стерео си струва заради удобството - дълга челна тръба, и място за широки гуми.Единици са велосипедите с шосейно кормило, които предлагат това в тоя ценови клас.
Аватар
Fixt00l

Мнениеот nikant » Пон Фев 16, 2015 9:37 pm

С фикси се кара на писта, просто в БГ този спорт доста е западнал.
В другите страни не е така.
И аз мисля, че фикситата не са подходящи за каране извън пистата, но сигурно е забавно.
Някой ден ще си взема и сингъл с flip-flop главина да покарам и такова колело, като разбира се ще пробвам и фиксито :) .
Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
nikant

Рейтинг: 1340

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти