Ram Bikes 2015

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Ram Bikes 2015

Мнениеот Tonko » Пон Фев 02, 2015 2:40 pm

outfaced написа:Сметката е ясна. :agree:
Въпроса е, че ако е смятано за 100кг, на 25см/9,5см, то с 50кг на 20см/10см. не бих имал особени притеснения. @po_taka Но не бих искал и гаранция от производителя. :D

Има смисъл в това, което казваш, освен това минималното изваждане на колчетата е около 120 мм, но все пак конструкцията си е конструкция и всичко в нея е нужно за масовия потребител.
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Мнениеот mover » Пон Фев 02, 2015 3:34 pm

Благодаря на @Tonko за диалога. :thanks:

Искам да изясним две от твърденията:
1.
Tonko написа: Проблема при скъсяване идва от факта, че по този начин се увеличава значително рамото, което има стърчащата част на колчето, респективно се увеличава възможността да се спука рамката в тази зона или изкривяване на колчето, знам че 1,2 см не звучат като много, но в действителност са.

Очевидно, че @po_taka има в предвид конкретен случай с по-дребен човек, който иска да има по-ниско от сегашното най-ниско положение на седалката. Не виждам причина да "се увеличи значително рамото, което има стърчащата част на колчето" и последствията, особено пък да се изкриви колчето, освен ако тази "отрязана" рамка не се използва от по-висок човек съответно с по-стърчащо колче.
(тук не коментирам готовността на призводителя да произвежда по-къси рамки или да скъсява рамката, а само последствията от евентуално скъсяване.)

2.
Tonko написа:... Практиката е да се изчислява всяка рамка според натоварването, на което ще е подложена, респективно дължината на седалковата тръба е базирана на това натоварване.

Според мен, размерите на рамките (дължината на седалковата тръба) се определят от маркетинга/пазара и политиката на производителя. Напр. ако е решил, че ще произвежда ХС рамки 14", 16", 18" и 20", производителят възлага на конструкторите да му направят рамки с тази дължина на сед. тръба.
Може би не съм разбрал, но от цитата по-горе излиза, че дължината на седалковата тръба зависи от натоварванията, за които е пресметната рамката.
Без да съм се занимавал с това, мисля, че дължинта на седалковата тръба както и натоварването (предназначението на рамката) са първоначално зададени. Т.е. мисля, че двете условия са равнопоставени в началото на всеки проект.

Ще се радвам да се уточним.
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот windv » Пон Фев 02, 2015 3:46 pm

Tonko написа:
nofear921 написа:
Tonko написа:
nofear921 написа:Може ли да очакваме рамка предназначена за Freeride на 26 цола или тази ниша не е интересна за Ram.

Този стил каране е доста специфичен и наистина за момента е извън интересите ни, но не се знае накъде ще се насочим в близко бъдеще.

Нека тогава бъда по-специфичен. Говоря за рамка със 170-180 мм ход на задната гума, постигнат чрез окачване позволяващо да се изкачиш на собствен ход с колелото. 1.5 чело, за лесен избор на вилка със същия ход като задницата и монтиране на angleset чашки за промяна на геометрията лесно, дълга права тръба за седалка с дълго колче (може би телескопично) и възможност за монтиране на курбели с два венеца.

mentalhead написа:

:agree:

Тук малко се объркахме със смисъла влаган във free ride :) АМ2 е с подобни характеристики, но със 150 мм ход, а челния ъгъл с енгъл сет става 65 градуса, което е доста прилична стойност за подобно колело. Но подобно колело 26" с повече от 150/160 ход не планираме да имаме в гамата.

Даа! Предишният модел Ram Freeride е една от най-успешните и яки рамки на Астро, които са внасяли от Рам. Когато се кара с предвидените 180мм отпред си е достатъчно издържлива и разполага с всички гореописани предпоставки за перфектното Freeride колело. Надявах се новото синерджи да е е такова, но за съжаление вече са две за спускане само :eek3:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 02, 2015 4:50 pm

Както отбелязах в по-горен коментар, Синерджито изглежда като модерна спускарска, лека рамка, с агресивна геометрия, предразполагаща към сериозни скорости надолу. ДХХ2-ката по- може да мине за нещо с фрирайдърски вкус, макар и да е прекалено дългоходово. Просто са такива вече тенденциите - 200-210мм ход на задницата, много агресивна геометрия, ниско тегло. Животните от миналото по 5,5 - 6 кила с 220-250мм и малко по-забити челни ъгли ход са отживелица вече... :(
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот psixopat » Пон Фев 02, 2015 5:13 pm

Какви са цените на Am Two ?
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот Tonko » Пон Фев 02, 2015 11:28 pm

mover написа:Благодаря на @Tonko за диалога. :thanks:

Искам да изясним две от твърденията:
1.
Tonko написа: Проблема при скъсяване идва от факта, че по този начин се увеличава значително рамото, което има стърчащата част на колчето, респективно се увеличава възможността да се спука рамката в тази зона или изкривяване на колчето, знам че 1,2 см не звучат като много, но в действителност са.

Очевидно, че @po_taka има в предвид конкретен случай с по-дребен човек, който иска да има по-ниско от сегашното най-ниско положение на седалката. Не виждам причина да "се увеличи значително рамото, което има стърчащата част на колчето" и последствията, особено пък да се изкриви колчето, освен ако тази "отрязана" рамка не се използва от по-висок човек съответно с по-стърчащо колче.
(тук не коментирам готовността на призводителя да произвежда по-къси рамки или да скъсява рамката, а само последствията от евентуално скъсяване.)

2.
Tonko написа:... Практиката е да се изчислява всяка рамка според натоварването, на което ще е подложена, респективно дължината на седалковата тръба е базирана на това натоварване.

Според мен, размерите на рамките (дължината на седалковата тръба) се определят от маркетинга/пазара и политиката на производителя. Напр. ако е решил, че ще произвежда ХС рамки 14", 16", 18" и 20", производителят възлага на конструкторите да му направят рамки с тази дължина на сед. тръба.
Може би не съм разбрал, но от цитата по-горе излиза, че дължината на седалковата тръба зависи от натоварванията, за които е пресметната рамката.
Без да съм се занимавал с това, мисля, че дължинта на седалковата тръба както и натоварването (предназначението на рамката) са първоначално зададени. Т.е. мисля, че двете условия са равнопоставени в началото на всеки проект.

Ще се радвам да се уточним.

1. Вероятно не съм допрочел правилно въпроса :) но в действително в конкретен случай с много малка рамка, най-вероятно няма да има проблем поради ръста и теглото на ползвателя.
2. При започването на един подобен проект дори да не са равнопоставени условията за натоварване на рамката и размер на ползвателя, то те неизменно са зависими едно от друго, съответно лесно може да се подобри по подходящ начин рамката, за да задоволява и двете изисквания. Преди време четох една доста интересна статия за един от трейл велосипедите на SantaCruz и те правеха точно промяна в седалковата тръба, поради неспособност на тръбата при конкретната конструкция и предполагаемо натоварване, да издържи. Много интересно променяха дизайна на тръбата, така че да може да поеме предписаното максимално натоваване, което може и никога да не изпита :)
Взаимно-свързани са подобни начални условия и в процеса на проектиране преминават през доста стъпки на оптимизация, до достигане на златната среда.
Съгласен съм, че от коментара ми не се разбира ясно, трябваше да добавя едно "и" - че дължината на седалковата тръба зависи И от натоварванията......
Прекалената конкретика си мислих, че ще е излишна, но явно има хора, които се интересуват хихи

Надявам се да съм допринесъл за дискусията :)
Аватар
Tonko

Мнениеот Tonko » Пон Фев 02, 2015 11:36 pm

psixopat написа:Какви са цените на Am Two ?

За цени можете да се обърнете към всеки дилър на RAM.
Аватар
Tonko

Мнениеот TheUndertaker » Вто Фев 03, 2015 1:50 pm

psixopat написа:Какви са цените на Am Two ?

Като гледам ъпдейтват и платформата си Байклаб с новите модели, респективно цени.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот karamkolelo » Пон Фев 23, 2015 9:32 am

Здравейте,
горд притежател съм на АМ.ONE 2014, рамката ми дойде с Ario RL 190x51, вместо с Моnarch RL...незнайно защо, като такава комплектовка не видях...но както и да е..Ta съм решил да го сменя с FOX rp23 и въпроса ми е...ще събера ли отзад 190x57 (понеже това е размера на Fox-a) без да нанеса сериозни промени в геометрията. И кой е максималния размер като цяло. който се сабира отзад ?
Благодаря предварително ! :) :beer:
The gentle way of making enemies..
karamkolelo

Рейтинг: 1200

Мнениеот po_taka » Пон Фев 23, 2015 9:54 am

Същата ще е геометрията, в разгънато положение на шока, обаче тези 6мм повече ход може да се окажат фатални. Може да удряш тръбите на рамката една в друга! Не се занимавай с глупости и си вземи фоксаджийския шок с твоят размер, точно за 40сек потърсих и намерих твоят размер!
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот karamkolelo » Пон Фев 23, 2015 10:09 am

Благодаря за бързия отговор..като цяло идеята ми бе, с по-големия шок отзад да подобря една идеа работата на задница, а по-то4но самият и ход, отзад, и понеже не сам наясно дали с него ще постигна този ефект се обърнах кам вас...предната ми рамка бе с 140мм ход от зад а тази е с 130...ии намирам този 1см за голяма разлика и исках да компенсирам с по-голям шок отзад.
karamkolelo

Мнениеот halfdone » Пон Фев 23, 2015 10:27 am

Просто си смени шока с точния размер. Проблемът тук е в Ариото, а не в хода на задницата. :)
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот po_taka » Пон Фев 23, 2015 10:31 am

Ся....може да стане може и да не стане, но почти съм сигурен че няма да е с този шок.
В момента имаш 51мм ход на шока, които отговарят на 130мм ход на задницата. Т.е. ако запазим пропорциите (ама надали) 57мм шок ще направи задницата с ~145мм ход, а дали рамката позволява това е вече съвсем друго :)
Може да стане, но едва ли само със смяна на шока, виждал съм "оправени" рамки. На мен ми е сложно това и няма нищо да казвам повече :dontknow:
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот karamkolelo » Пон Фев 23, 2015 10:36 am

ами дано успея да достигна желаната "дулбочина" на работата на задницата с Fox-a :)
било то и същия с размер :)
ИИ да, po_taka като цяло идеата ми бе същатата, ескалирах въпроса си и до RAM bikes още преди месец - уви отговор никакъв....за това се допитвам и тук ! :)
karamkolelo

Мнениеот karamkolelo » Пон Фев 23, 2015 10:45 am

Ако някой има, и може да изкаже мнение по темата - моля, ще ми е от полза !
или просто има някакъв шок 190x57 да пробвам направо.. :rofl:
karamkolelo

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 23, 2015 3:00 pm

Проблема в задния ти ход е от качеството на Ариото, не от по-късия му ход. Намери някой Фокс 190х51мм и ще видиш как и 130мм ход на задницата ще са ОК. :)
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот lyubo_m » Сря Мар 04, 2015 3:05 pm

Здравейте!
Искам да попитам универсални ли са размерите на рамките при различните сттандарти?
Дали размер L от трите стандарта на рамките 26"; 27,5" и 29" например ще е подходящ за един човек?
Аз съм висок 1.86 см. Какъв размер рамка би бил подходящ за мен?
Благодаря предварително!
lyubo_m

Мнениеот Tonko » Сря Мар 04, 2015 3:22 pm

lyubo_m написа:Здравейте!
Искам да попитам универсални ли са размерите на рамките при различните сттандарти?
Дали размер L от трите стандарта на рамките 26"; 27,5" и 29" например ще е подходящ за един човек?
Аз съм висок 1.86 см. Какъв размер рамка би бил подходящ за мен?
Благодаря предварително!

Привет,

Универсални са, аз съм 185 и карам Л размер на всички модели и нямам никакви неприятности, относно комфорта, които не могат да се отстранят с обръщане/смяна на лапа, подмяна на кормило настройки, които не са свързани с рамката. Отделно от това лапата за Л размер е съобразена с височината на предполагаемите ползватели.

Поздрави,

Тони
Аватар
Tonko

Мнениеот lyubo_m » Сря Мар 04, 2015 3:40 pm

Благодаря за отговора!
А това включва ли и рамките със заден амортесьор, понеже при тях няма XL размер до колкото знам.
Там пак ли Л ще е подходящищт размер за мен?
lyubo_m

Мнениеот KristiqnK » Сря Мар 04, 2015 4:24 pm

При меките рамки (рамките със заден амортисьор) също има XL размер, явно просто в сайта в който си разглеждал е нямало наличен този размер и затова си останал с такова впечатление.
Там пак ли Л ще е подходящищт размер за мен?

Да.
Успех! :)
"Ти виждаш нещата и питаш "Защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?""
Джордж Бърнард Шоу
KristiqnK

Рейтинг: 1258

Мнениеот lyubo_m » Сря Мар 04, 2015 7:39 pm

Гледам на сайта на РАМ за XC при меките рамки не е посочен XL размер и затова си мисля, че при РАМ няма такъв размер.
http://www.ram-bikes.com/bikes/xc-two/
lyubo_m

Мнениеот KristiqnK » Сря Мар 04, 2015 7:46 pm

Явно при някой модели няма XL размер. При тези пък обаче има:
http://www.ram-bikes.com/bikes/trail/
http://www.ram-bikes.com/bikes/am-two/
http://www.ram-bikes.com/bikes/dhx/
"Ти виждаш нещата и питаш "Защо?". Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?""
Джордж Бърнард Шоу
KristiqnK

Рейтинг: 1258

Мнениеот lyubo_m » Сря Мар 04, 2015 7:58 pm

При тези, където няма, аз Л или М трябва да избера при 186 см височина? :beer:
lyubo_m

Мнениеот veskoz » Чет Мар 05, 2015 10:11 am

penmark написа:Харесах си моделче, че и цвета ми хареса
http://i.imgur.com/kFxhBDC.jpg
Гледам са вкарали ZTR капли, мноооого добре.

Взехме такова на мястото на АМа за бащата. Няма да съжаляваш. Страхотен велосипед. Лек и пъргав. Само че е с DT шини, WTB гуми и RECON вилче. Браво RAM! :beer:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Admin » Чет Мар 05, 2015 1:13 pm

lyubo_m написа:При тези, където няма, аз Л или М трябва да избера при 186 см височина? :beer:

Със сигурност L.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TheUndertaker » Чет Мар 05, 2015 2:26 pm

lyubo_m написа:При тези, където няма, аз Л или М трябва да избера при 186 см височина? :beer:

Те хората са си вкарали таблица размери и височина....
Избираш си модела, скролваш до спецификацията, горе има бутони рамка и спецификация, и избор размер ...
Цъкаш на последния и виждаш какъв размер горе долу е подходящ за теб. После връщаш на рамка спецификация и виждаш С-М-Л за конкретния модел колко инча е и воаля :)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Tonko » Чет Мар 05, 2015 11:06 pm

TheUndertaker написа:

Те хората са си вкарали таблица размери и височина....
Избираш си модела, скролваш до спецификацията, горе има бутони рамка и спецификация, и избор размер ...
Цъкаш на последния и виждаш какъв размер горе долу е подходящ за теб. После връщаш на рамка спецификация и виждаш С-М-Л за конкретния модел колко инча е и воаля :)

Това днес щях да го публикувам като отговор, но чак сега успях да се добера до компютър (на спокойствие). Да действително има таблица с размери според дължината на крачола и височината и е достъпен в сайта.
Отделно аз като 185 см се качвам на Трейл Л, АМ2 Л и АМ1 Л и са ми супер и трите модела в размер Л, също така и ХС2 пак Л. За хора по високи от 189/190 вече идва ХЛ размера АМ2 и Трейл.

:)
Аватар
Tonko

Мнениеот Admin » Вто Апр 28, 2015 10:57 am

Ram Bikes - представяне на модели за 2015 г.: Trail
Това е първия от поредица видео материали, в които Ram Bikes чрез техните състезатели разказват за някои от моделите си. Карачите, спонсорирани от българския производител, споделят в непринудени разговори какви са впечатленията им от конкретния велосипед, какво им харесва в него, как и за какво го ползват - все неща, които вероятно ще ориентират по-добре и потенциалните клиенти на марката какво да изберат за себе си от каталога за 2015 г.
http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... ikes-trail
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот boriss13 » Вто Апр 28, 2015 9:04 pm

:offtopic:
Бекграунда кърти... :beer:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот maionezata » Сря Апр 29, 2015 1:27 pm

Колеги, има ли някой HT2 27.5?
Преди карах HT2 26'' размер M (19'' рамка) и ми беше перфектна. На 27.5 19'' рамка е обозначена като L.
В ревюто гледам админа е карал 27.5 M размер, а тук препоръчва L като размер по-горе в темата за пич висок 186 см.
Аз по данни съм 185 см висок и 83 крак и влизам в размер 18'' по калкулатора на сайта на RAM.
На място в Трурайдъурс пробвах 27.5 М за кратко, но нямат L за да сравня. В няква драма съм. Спряха поръчката в РАМ за момента.

Някой ще помогне ли в личен опит. Всички казват, че съм за L.
maionezata

Рейтинг: 1235

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум