Благодаря на @Tonko за диалога.
Искам да изясним две от твърденията:
1.
Tonko написа: Проблема при скъсяване идва от факта, че по този начин се увеличава значително рамото, което има стърчащата част на колчето, респективно се увеличава възможността да се спука рамката в тази зона или изкривяване на колчето, знам че 1,2 см не звучат като много, но в действителност са.
Очевидно, че @po_taka има в предвид
конкретен случай с по-дребен човек, който иска да има по-ниско от сегашното най-ниско положение на седалката. Не виждам причина да "се увеличи значително рамото, което има стърчащата част на колчето" и последствията, особено пък да се изкриви колчето, освен ако тази "отрязана" рамка не се използва от по-висок човек съответно с по-стърчащо колче.
(тук не коментирам готовността на призводителя да произвежда по-къси рамки или да скъсява рамката, а само последствията от евентуално скъсяване.)
2.
Tonko написа:... Практиката е да се изчислява всяка рамка според натоварването, на което ще е подложена, респективно дължината на седалковата тръба е базирана на това натоварване.
Според мен, размерите на рамките (дължината на седалковата тръба) се определят от маркетинга/пазара и политиката на производителя. Напр. ако е решил, че ще произвежда ХС рамки 14", 16", 18" и 20", производителят възлага на конструкторите да му направят рамки с тази дължина на сед. тръба.
Може би не съм разбрал, но от цитата по-горе излиза, че дължината на седалковата тръба зависи от натоварванията, за които е пресметната рамката.
Без да съм се занимавал с това, мисля, че дължинта на седалковата тръба както и натоварването (предназначението на рамката) са
първоначално зададени. Т.е. мисля, че двете условия са равнопоставени в началото на всеки проект.
Ще се радвам да се уточним.