Нова вътрешна гума с балон ,проблем ли е?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Нова вътрешна гума с балон ,проблем ли е?

Мнениеот Evans5 » Чет Мар 05, 2015 4:53 pm

Купих нова вътрешна гума за старото ми колело и реших да я надуя ,просто така.Оказа се с голям балон ,дали това ще е проблем като я поставя и дали ще се разпредели равномерно и ще улегне по външната ,или ще бие ? Благодаря.
Evans5

Рейтинг: 1200

Re: Нова вътрешна гума с балон ,проблем ли е?

Мнениеот Telepatok » Чет Мар 05, 2015 5:38 pm

Балона сам по себе си представлява фабричен дефект - участък от гумата който е по-тънък от останалото.
Възможно е там да има микроскопични шупли от които да излиза въздух.

Че няма да бие, няма. Няма чак такава разлика в теглото. То една - две лепенки като сложиш и става същото, че и по-зле.

Можеш да я монтираш, напомпаш и да провериш дали изпуска след 24ч. Ако не - карай я.
Но имай едно наум, че може да се спука доста по-скоро. Зависи на какво колело ще я караш - ако е в града и си носиш резервна ок.
В планината става малко по-сложно.
Аватар
Telepatok

Рейтинг: 1504

Мнениеот zafirovp » Чет Мар 05, 2015 8:18 pm

Купи си хубава вътрешна за 10-15 лева и запази тази за разервна. Преди ползвах само лепени за резервни докато не се оказа, че издиша от лепенката ... и цял ден провалено каране. :D
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот dudelgrincen » Пет Мар 06, 2015 7:51 pm

Те затова лепените гуми, ако не се монтират се оставят едно денонощие добре напомпани. Ако изпуска ще разбераш и ще лепиш още преди да я сложиш в раницата за резервна.

Evans5, снимай го този балон. Може и да няма проблем. Ако има ще я върнеш там откъдето си я взел, ако е било скоро. Не би трябвало да ти откажат.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот Evans5 » Пет Мар 06, 2015 9:04 pm

Evans5

Мнениеот dudelgrincen » Нед Мар 08, 2015 8:37 pm

Ако е на близо магазина бих я сменил. Карал съм с вътрешна, която изглежда по подобен начин и проблеми не съм имал. Дори си мисля, че доста от евтините вътрешни са така в началото.
Наблюденията ми с подобни гуми са, че след монтиране и известно каране стават сравнително по-равномерни. Биене може и да има. Трябва да пробваш. Биене, обаче обикновено се получава най-вече заради кофти / зле монтирана външна гума, крива / зле наплетена капла. Вътрешната гума има по-малко влияние, но все пак ако няма да я сменяш, то направо я пробвай и си прецени дали да караш така, да я оставиш за резервна или в краен случай да я изхвърлиш.
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот AmgBrabus » Нед Мар 08, 2015 8:57 pm

Ако съдя по снимката карай спокойно, няма да усетиш тресене нито гумата ще се спука :agree:
AmgBrabus

Мнениеот Evans5 » Пон Мар 09, 2015 2:00 pm

Слагам я ,пък каквото стане.Явно по евтините гуми са така.Благодаря за мненията.
Evans5

Мнениеот galin_krastev » Пон Мар 09, 2015 6:08 pm

За планинско колело може и да не се усети, но за шосейно се усеща много. Със сигурност не трябва да се кара мека, защото почва да се разхожда и вентила да се закривява. Аз дори и на планинското я усещам защото карам с гуми по 310-330 грама и когато няма правилно разпределение на усилието от напомпването се получават "вибрации" при по голяма скорост или при по екстремни спирачки. Такива гуми предимно са на марката швалбе, защото досега аз гума, било то за планинско, шосейно, и тт, не съм видял да не е така както на снимката това е от личен опит с тоя производител на вътрешни гуми. Последно време купувам гумите http://www.velo-m.net/product/4148/vatr ... entil.html за по 2лв бройката. Грамажа е 160гр., а за такава гума с тоя грамаж мин. 7-8лв за максис се дават. Такива балони няма, а и италианският вентил е като френският, като разликата е че не се развива игличка, а се помпи директно. Малко по къс е, но с преходник подръка за автомобилен помпането няма проблем, защото помпата не може да го захване, да шината трябва да е оптимално дълбока, ако е някоя където иска доста дълъг вентил няма да стане.
SIngle Speed 8кг
whell: 26"
gear: 32x18
tyres: Geax AKA Pluma 1.8
Аватар
galin_krastev

Рейтинг: 1538

Мнениеот zafirovp » Пон Мар 09, 2015 7:54 pm

Ами и аз взех, че надух няколко просто така.:) Една от резервните е със балон. Кой знае колко хора карат така, без да знаят.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Назад към Веломеханик