От изчетеното дотук, според мен се нуждаеш от XC твърдак. Мекица не ти е нужна - няма да караш терени, където да има значение, а само ненужно ще оскъпи и сложи повече килограми отгоре. И поддръжка по-сложна и скъпа.
Аз карам от четири години почти 11- килограмов твърдак спешълайзд стъмпджъпър XC на 26" гуми, на моменти каране подобно на това, което ти си описал, и съм доволен, че е точно това, което ми трябва за моята полутуристическа полуфитнес полуопознавателна представа за планинско колоездене и байк. А откакто открих съвършенството и предимствата на автоматите, съвсем излетях.
Можеш с твърдак да правиш практически почти всичко, без екстремности все пак. Като натрупаш повечко опит ще можеш да пускаш
спокойно и участъци и пътеки, които сега ти се виждат супер трудни за твърдаци (не казвам, че мекиците няма да са с предимство на тези пътеки), ако решиш да минаваш по такива.
Монцата е добра, спокойна и с наклони в горната част преди чупката до 13% в един участък. Там можеш да я врътнеш няколко пъти нагоре-надолу и да усетиш поне малко байка. Внимавай на спускането, защото се развиват скорости над 55-60 км. час и ако не внимаваш... а долу свършва внезапно

Богатица е ужасна за каране и тест, няма място за нищо и колите са върху теб, там трябва много бързо да се изтегляш по наклона.
Конкретен велосипед не мога да ти препоръчам, дадените от теб линкове на кюбовете са страхотни, то в един момент е върос и на личен избор и кеф, за този бюджет, който си отделил, все предлопагам ще е стахотно попадение, но тук има много по-запознати от мен с марките и окомплектовките, те могат по-правилно да те посъветват. Единствено бих ти казал - колкото по-лек твърдак, разбира се без компромис с окомплектовката, толкова по-добре. Имаш 85 кг. за начало + някой друг за вода и раница с неща и това е сериозна цифра за изкачване, затова сведи байка до възможно най-лек.