Какви ще са цените в България през тази и следващата година?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви ще са цените в България през тази и следващата година?

Мнениеот Admin » Сря Мар 18, 2015 2:16 pm

Как се отразява поскъпването на долара на цените на велосипедите и как реагират българските производители и търговци... Попитах самите тях:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... -bg-prices
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Какви ще са цените в България през тази и следващата година?

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Мар 18, 2015 3:30 pm

Не знам Драг в кой свят живеят - самото желание и планирани (все още не приложени) мерки на ЕЦБ за обезценяване на еврото вече дават резултат. Целта е да се избегне дефлация и да се стимулира разтежа в еврозоната, като при слабо евро всички продукти произведени при себестойност в евро ще са на по-конкурентни цени на световните пазари (това се отнася и за експортни стоки произведени в България). Та не знам от Драг къде ще се молят за еврото : - D

Много ми харесват отговорите и политиките на РАМ и Спринт - хубаво е да има български компании, които наистина мислят за клиентите си. Дано думите им се материализират в действия.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот araX » Чет Мар 19, 2015 7:46 am

За тази година може и да имат предварителни договорки с производителите на компоненти и рамки, но за 2016-та със сигурност ще има поскъпване и то няма да бъде 5-10%, както са казали. Дори компонентите да са произведени в Европа и закупени с евро пак ще има поскъпване. Предполагам то ще е от порядъка на 5-10%. Най-малкото суровините и част от детайлите се пазаруват в голям процент с долари и идват от Азия. Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова" :(
araX

Рейтинг: 1415

Мнениеот windv » Чет Мар 19, 2015 8:47 am

аз от финансовите светочни течения нищо не отбирам, затова направо питам. Ако китайските пари превземат навсякъде, дали ще ни поевтиниеят частите :8D:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот outfaced » Чет Мар 19, 2015 8:56 am

araX написа:Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова" :(

То до голяма степен е и спекулативно, така че не знае колко ще утрае. На доста хора с доста по големи бизнеси не им утърва тая работа и предполагам ще направят нещо по въпроса. Силния долар прецаква и Китай и експорта на САЩ.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот papinu » Чет Мар 19, 2015 11:40 am

Когато се прави анализ на финансовата картина относто пазара на сглобени велосипеди и компоненти не е достатъчно да се гледа само курсовете на отделни валути, но и котировките на суровините от които се правят тези компоненти.
Бърза справка показва, че за последните месеци цената алуминия е спаднала (грубо от $2100 на малко над $1700). Интересното е, че пика от около $2100 е бил през Август - точно преди да започне да се вдига долара в комбинация от други световни политически фактори. За другите суровини положението е подобно - петрол и т.н....
Аз не съм икономист, но за мен е ясно, че комплексното движение на цените не трябва да е директно експонирано от поскъпването на дадена валута - в случая долара. И в този ред на мисли за мен нещата не са толкова черни както се опитват някои да внушат.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот i love bikes » Пон Мар 23, 2015 3:16 pm

outfaced написа:
araX написа:Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова" :(

То до голяма степен е и спекулативно, така че не знае колко ще утрае. На доста хора с доста по големи бизнеси не им утърва тая работа и предполагам ще направят нещо по въпроса. Силния долар прецаква и Китай и експорта на САЩ.

Не другите валути поскъпват, а еврото падна много. Последно гледах миналата седмица, че се е закрепило, но като цяло прогнозите са да падне още през годината и по някое време да почне да си връща нивото. Защо му пада цената? Редица фактори, предимно политически.
Понеже сме вързани с Европейският съюз и за това лев-евро си е същото ниво. Дано скоро да почне да се вдига (четох, че зависило от избори в определени държави в Европа, но не съм много запознат :dontknow: ).
Има доста писано в Интернет от финансови източници.
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот msniki » Пон Мар 23, 2015 4:03 pm

araX написа:За тази година може и да имат предварителни договорки с производителите на компоненти и рамки, но за 2016-та със сигурност ще има поскъпване и то няма да бъде 5-10%, както са казали. Дори компонентите да са произведени в Европа и закупени с евро пак ще има поскъпване. Предполагам то ще е от порядъка на 5-10%. Най-малкото суровините и част от детайлите се пазаруват в голям процент с долари и идват от Азия. Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова" :(

+1
Лирата падна след рекордните 2.798 лв за 1 лира.
Сега поне към 2.69 се движи и ще падне още.
Добре че Гърците почнаха да връщат заемите и донякъде Еврото почна се стабилизира
Ех ако не бяха тези Гърци...
А самото Обезценяването на еврото почна още като Гърците почнах да теглят нови заеми и нови .

А относно нашите Дистрибутори: Не искат да са фактор явно. Пример Германия и Англия.
Дадено нещо тук е с 20-30 % по скъпо от колкото струва(вкл доставка) в Германия и Англия.
Верно някой магазина почнаха да подбиват цените и да са конкуренция , но са твърде малко още.
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот Admin » Вто Мар 24, 2015 6:12 pm

Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот puleto » Вто Мар 24, 2015 10:30 pm

Нали в пазара има "еластично" и "не еластично" търсене. При велосипедите е не еластичния вид. Това е както със солта. Ако кило сол е 1 лв. сега, а утрве стане 2лв. ти не спираш да ядеш сол и не намаляваш употребата. Долара е"скочил" с 20% и цените ще скочат ама ако си "навит" да си купиш колело това не е проблем. Има и втора употреба и не "скачат" като долара. Части не се сменят всеки ден, че да търсиш цена. Пазара е залят от предложения за колела и части.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот DragAirlines » Сря Мар 25, 2015 4:03 pm

puleto написа:Нали в пазара има "еластично" и "не еластично" търсене. При велосипедите е не еластичния вид.

Не съм съгласен. Слагаш твърде относителни неща под един знаменател - ако караш от много години вероятно 10% или 20% увеличение на цената няма да те накара да спреш да караш. Но ако сега си решил да се пробваш в спорта, отвориш форума и най-отгоре има тема как цените щели да растат с някакви големи проценти... Твърде относително е.

:offtopic: Примерът който си дал със солта... различен вид стока е, няма как да ги сравниш.

П.С. "Нееластично" е една дума.
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Мнениеот thepowerofone » Сря Мар 25, 2015 4:19 pm

Тази тема ми изглежда като оправдание за увеличаването на цените на българските производители. Обикновено по нашите ширини причината е чиста проба алчност, другото е предтекст. Не че следя всичко и навсякъде, ама по немските магазини, примерно, не забелязвам двуцифрени проценти увеличение на цените. В крайна сметка, като удари купувачът чертата за това какво получава от тук и какво от един немски производител, примерно, каквото си иска може да си дрънка производителят на по-скъпата стока по отношение на цена/качество(окомплектовка) - никой няма да го слуша. Тукашният монопол не обича някой да им разваля статуквото и то бива защитавано всячески. В друга сфера един пример - КЗК удари първо 550 000 лв. глоба на Емаг (за "Блак Фрайдей), после 100 000 наскоро, задето предлагали като награда екскурзия и това поставяло горката конкуренция в неизгодно положение. Емаг е Румънски.

Добре че сме в ЕС. Колелото ми е немско (макар и през дилър БайксЦентър), от години насам пазарувам почти само от там. Спонсорството във форума да ми обяснява после за причини в процентите отгоре. Те тия проценти в чести случаи могат да бъдат опростени до фразата "в пъти" отгоре. При положение че имаме може би най-ниските корпоративни данъци в Европа, че цената на труда тук е много по-ниска, не знам как така става тоя номер. :)
Аватар
thepowerofone

Мнениеот puleto » Сря Мар 25, 2015 9:33 pm

DragAirlines написа:
puleto написа:Нали в пазара има "еластично" и "не еластично" търсене. При велосипедите е не еластичния вид.

Не съм съгласен. Слагаш твърде относителни неща под един знаменател - ако караш от много години вероятно 10% или 20% увеличение на цената няма да те накара да спреш да караш. Но ако сега си решил да се пробваш в спорта, отвориш форума и най-отгоре има тема как цените щели да растат с някакви големи проценти... Твърде относително е.

:offtopic: Примерът който си дал със солта... различен вид стока е, няма как да ги сравниш.

П.С. "Нееластично" е една дума.

За "нееластично" проверих- прав си. За солта давам пример защото го има по всички учебници и е "първосигнален" пример. Иначе и да поскъпнат колелата- има и втора употреба и по- ниски класове (нови), достатъчно е човек да има желание. Аз исках карбоново, но така и не събрах пари, така че се примирявам с каквото има. Не може всички да сме с Мазерати, а и чух че много не ги купували по принцип. Българските производители не знам колко печелят защото не съм им счетоводител, но знам че грешат по отношение на това, че не рекламират колоезденето като транспорт и начин на живот или спорт, а си рекламират само марката като такава.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот screamBoy » Чет Мар 26, 2015 7:42 pm

БНБ поддържат една красива картинка как се е движил курса на долара бая години назад. http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/docu ... exr_bg.xls
Беше бая по-висок, през Виденовата зима.
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Назад към Общ форум