Как се отразява поскъпването на долара на цените на велосипедите и как реагират българските производители и търговци... Попитах самите тях:
http://www.mtb-bg.com/index.php/other/o ... -bg-prices
araX написа:Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова"
outfaced написа:araX написа:Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова"
То до голяма степен е и спекулативно, така че не знае колко ще утрае. На доста хора с доста по големи бизнеси не им утърва тая работа и предполагам ще направят нещо по въпроса. Силния долар прецаква и Китай и експорта на САЩ.
araX написа:За тази година може и да имат предварителни договорки с производителите на компоненти и рамки, но за 2016-та със сигурност ще има поскъпване и то няма да бъде 5-10%, както са казали. Дори компонентите да са произведени в Европа и закупени с евро пак ще има поскъпване. Предполагам то ще е от порядъка на 5-10%. Най-малкото суровините и част от детайлите се пазаруват в голям процент с долари и идват от Азия. Лично за мен е много странно това поскъпване на долара спрямо еврото. По-скоро е неоправдано и временно. Повишение има и в курса английска лира - евро. Така, че има поскъпване и на продуктите от "острова"
puleto написа:Нали в пазара има "еластично" и "не еластично" търсене. При велосипедите е не еластичния вид.
DragAirlines написа:puleto написа:Нали в пазара има "еластично" и "не еластично" търсене. При велосипедите е не еластичния вид.
Не съм съгласен. Слагаш твърде относителни неща под един знаменател - ако караш от много години вероятно 10% или 20% увеличение на цената няма да те накара да спреш да караш. Но ако сега си решил да се пробваш в спорта, отвориш форума и най-отгоре има тема как цените щели да растат с някакви големи проценти... Твърде относително е.
Примерът който си дал със солта... различен вид стока е, няма как да ги сравниш.
П.С. "Нееластично" е една дума.
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 373 госта