Аз съм на 42 години 182 см 80 кг от Русе съм и обичам да карам колело сред природата.
Правя го от 2002г., но напоследък по- често, откакто взех да не мога да играя футбол заради контузии.
Пълен лаик съм в областта, до вчера не бях чувал думи като твърдак, трейл, крос кънтри, ендуро, фридрайв. Дори не знаех че колелетата имат различен размер рамки.
Ето го и моето колело:

Купих го от „Метро” за около 250 лева. 13 години нищо не съм правил по него, единствено сменям гуми. Доста вибрации е понесло през годините и честно казано съм изненадан, че продължава да работи.
Щях да забравя два пъти съм сменял остта на средното движение, чупил съм я при натиск върху педалите.
Освен това често изкривявам обтегача на веригата особено преди да сложа предпазител, задната капла е леко крива.

Наскоро си купих багажник за колата, че не обичам да карам по шосетата. Малко се колебах между избрания от мен и някакви шведски, но предпочетох плаващата конструкция, пред твърдото окачване на шведите и мисля, че не сгреших.

Мисля си че вече е време за ъпгрейд на колелото, най- малко да не тежи на багажника на колата

Затова се нужда от Вашите съвети
Ето снимки на последните ми излизания с колелото за да добиете представа къде карам.
https://www.facebook.com/profile.php?id ... nref=story
Ето впечатленията ми от настоящото ми колело.
Доста е тежко и това е проблем когато се наложи да го нося на гръб по непроходима отсечка.
За всичко останало съм доволен от настоящото си колело може би защото почти не съм се качвал на друго.
Веднъж един приятел предложи да ми подари алуминиево с лети капли, но отказах първо защото нямаше бързи предавки и второ инерцията му не беше така добра като на моето.
Впечатленията ми от останалите колелета са че са много твърди, а това не ми се нрави. А също и че кормилата са им много ниско и трябва да се изгърбя докато карам.
Обичам да карам по черни пътища, пътеки или просто без път след гората.
Понякога в пръстта има засъхнали дири от трактор или от крави и тогава вибрациите са нечовешки затова предпочитам меки колелета.
Обичам да се спускам по инерция (то кой не обича) по всякакъв път, дори и без път и колелото трябва да може да преодолее твърди препятствия като например скрито в тревата паднало дърво.
Обтегача трябва да е устойчив на треви и клони, изобщо има ли скорости без обтегач.
Калта която се наслоява по гумите също е проблем, мислех че при дисковите спираки не съществува, но веднъж карах с приятел който имаше колело за 2000 лева и ми се стори, че той повече закъсваше от мен. Когато калта се наслои на вилката и спира гумата.
И още нещо до сега не съм чупил ос на колелета, но два пъти чупенето на средната ос малко ме плаши да не стане при висока скорост.
Не съм екстремен карач и няма да участвам в състезания. Няма да правя скокове и не ме вълнува карането в града.
Има ли лек за моето хоби?
Не съм посочил цена, защото търся оптималното съотношение между цена и ефективност, като на тази функция

Цената не трябва да е по висока от пресечната точка