Проблем с колче за седалка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Проблем с колче за седалка

Мнениеот heavymann » Пет Май 15, 2015 10:19 pm

Здравейте, не знам дали тук е мястото на темата ,ще помоля да ме извините ако съм объркал раздела!
Днес си взех пивотално колче COX , ето линк : http://screambikes.eu/bg/bmx-velosipedi-i-chasti/8614-kolche-za-sedalka-cox-cuff.html , бях решил да мина на пивотална седалка защото мога да си регулирам ъгъла (на комбото няма как) и останах неприятно учуден ! Още в магазина колчето ми се видя мега тежко , но си викам -"за 20лв толко" . Прибирам се аз ,вадя ножовката и почвам да го режа - минах през него като през масло - нормално... падат едни меки малки стружки -нормално...колчето поолекна -нормално....изшкурих го ,беше мега лесно -нормално ,нали е алуминиево - ДА АМА НЕ! По някаква случайност са ми останали изрезки от доста колчета и ги сравних с новата изрезка- бре тая новата много тежка бе! Реших да хвана магнита да видя какъв е тоя алуминец - еми К*Р алуминец !!! Магнита го хваща !!! Ма си викам може някоя сплав да е и почнах да ровя из нета , ма не намерих обяснение защо алуминиево колче го лови магнита. Гледам опаковката - пише алуминий 6061 - викам добре , може да е грешка. Гледам сайта на Веломания - в описанието пише алуминий - ОК. Са въпроса ми е - преди да хода до магазина да ги запсувам едно убаво тия момци (не че е техна грешката) , дали па случайно не съм сгрешил и наистина има такова животно алуминий дето да го лови магнита ?? Не че и аз не съм за бой - кой ме би по главата да го взимам като го видях че е тежко на ужас още в магазина ? Можеше да дам още 20-тина лева да си взема нещо ставащо , ама тия ми бяха най-близо...За всеки случай съм сложил изрезката във сол и вода да пренощува да видим дали ше има корозия (ако е черно желязо ще изгние много резко) . Не мисля да предявявам някакви претенции по въпроса , най-малкото защото никога не искам бележки - в този спорт рекламацията е нереална , купуваме части за да ги блъскаме ,няма как да искам гаранция за нищо и не го правя , просто мисля да кажа за откритието си на продавачите за да си знаят и ако може да променят описанието на продукта за да не се бъркат хората . Ако някой колега знае нещо по въпроса с магнитите и алуминия да пише , за да не ходя за няма нищо до магазина :beer: :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Re: Проблем с колче за седалка

Мнениеот heavymann » Съб Май 16, 2015 5:32 pm

Експеримента с корозията се оказа неуспешен което ми говори че не е черно желязо :D Пробвах да го сцепя по дължина с резачки и се оказа много лесно въпреки дебелината на стената . На цвят изглежда като алуминий и се държи като такъв при всички тестове освен този с магнита , което означава че не съм прав и колчето е от алуминиева сплав :boggled: Ако може някой да даде някаква яснота по въпроса ще съм много благодарен :beer: :beer:
Аватар
heavymann

Мнениеот spirov92 » Съб Май 16, 2015 6:07 pm

Странна работа... Според информацията в нета алуминий 6061 е към 95% алуминий, останалото са примеси, някои от които в чистата си форма имат магнитни свойства... какво става с тия свойства като се комбинират в сплав, не знам... някой физик да каже.
http://en.wikipedia.org/wiki/6061_alumi ... omposition
Естествено, винаги го има варианта да лъжат, и да е някоя сплав с повечко желязо ;)
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот Ozzie » Съб Май 16, 2015 9:28 pm

Ако е някой магнит от хард диск на компютър, нищо чудно, че лепне.
Такива ловят и жълтите стотинки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот heavymann » Съб Май 16, 2015 9:40 pm

Магнита е телескоп за вадене на загубени под капака на колата болтове от сервиза , даже е комбиниран с фенерче :D Пробвах го по всичко което се сетих - други колци , рамките на байковете ми , всички части по тях и хваща само стоманата , странно но титаниевите болтове не ги хваща (може и да не е странно но се учудих) - те са сплав от алуминий и титан до колкото знам ,а титанът май трябва да го лови магнит :dontknow:

PS: После гугълнах дали титаниевите компоненти имат магнитни свойства и се оказа че нямат :D
Аватар
heavymann

Мнениеот raptor1987 » Съб Май 16, 2015 10:35 pm

:offtopic:

Ozzie написа:Такива ловят и жълтите стотинки.

Говорителчето на телефона ми лови жълтите стотинки...дори през калъфа :bigeyes:
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот Ozzie » Нед Май 17, 2015 9:59 am

А задържа ли ги или се изплъзват?
'щото онези магнити от HDD ги държат много здраво.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот heavymann » Нед Май 17, 2015 10:22 am

Тази сутрин като видях парчето от колчето по него имаше корозия , което отговаря на въпроса - или са объркали описанието или нарочно са го скрили :nono: Алуминият оксидира по различен начин ,а всеки е виждал ръжда от черно желязо :D
Аватар
heavymann

Назад към Общ форум