Всеки си има свое мнение кое е нужно и кое не. Някои карат с помпа, гума и вафла в джобовете и 0.5л бутилка на рамката. Аз предпочитам да мъкна няколко кила в повече – неща, които повечето време няма да ми трябват, но понякога ме спасяват от мизерстване или 10км бутане.
Инструменти:Тулче (шестограми, "еврейска звезда" за дисковете, отвертки, машинка за верига), щангички, помпа за гуми, 1-2 вътрешни, комплект за лепене, ухо за дерайльор (нищо не тежи, а ако се счупи си до там). Често нося и помпа за шокове, тъй като съм страдал от издишащ шок.

Ако искаш съвсем за всичко да си подготвен, може и резерни накладки, жило за скорости, няколко спици, някое звено за верига и други дреболии... ама това вече ми идва в повече.
Храна:Тука не съм голям експерт. Аз наблягам на вафлите, с по някое варено яйце или сандвич за разнообразие.
Вода – според маршрута, 1-2 литра най-често. Ползвам мех в раницата и пия на често по малко.
Дрехи:Ето доста изчерпателна статия от Любо:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 8-clothingОсновното на което искам да наблегна е: памука не става!
Като основа: бързосъхнеща фланелка и чорапи, шорти. В раницата най-често нося леко водо- и ветроустойчиво яке, лека шапка, по-дебела фланелка или полар. За сериозни студове – дебели скиорски чорапи, дълъг панталон, дебели ръкавици, шалче тип "бъф".
Други:Аптечка(превързочни материали, спирт, противоалергични, обезболяващи и др.).
GPS или карта, ако не си сигурен за маршрута.
Осветление... прекалено много пъти съм замръквал, за да ми хрумне да тръгна без.

Това е което аз нося... Пак казвам, всеки си преценява според нуждите... Отделно, нещо като ти притрябва и го нямаш, се ядосваш и вече винаги го носиш.