За екипировката - кое е задължително?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За екипировката - кое е задължително?

Мнениеот CapMaTa » Вто Май 19, 2015 8:28 pm

Според вас, кое е задължителното, кое е препоръчително и кое излишно в екипировката за каране. Говорим за downhill и xc :)
CapMaTa

Рейтинг: 1200

Re: За екипировката - кое е задължително?

Мнениеот Bace_kz » Вто Май 19, 2015 8:49 pm

Каската е абсолютно задължителна ! Ръкавиците и очилата са силно препоръчителни при спускане, наколенките и налакътниците също е хубаво да слагаш като спускаш :agree:
Аватар
Bace_kz

Рейтинг: 1511

Мнениеот boriss13 » Сря Май 20, 2015 1:08 pm

Очилата са задължителни!
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Май 20, 2015 7:34 pm

Баси...за 10 години каране я имам един час с очила я не.... :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Любо » Сря Май 20, 2015 8:13 pm

Днес , като карах шосейката , поне 30 бръмбара и други сътвери се опитаха да ми влязат в очите :D Така че , очилата са задължителни .
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот outfaced » Сря Май 20, 2015 8:14 pm

taurus13 написа:Баси...за 10 години каране я имам един час с очила я не.... :evil:

Строго специфично. Аз без очила не мога - насълзяват ми се очите :)
Иначе погледнато от гледна точка на сигурност очилата може да са колкото протекция толкова и беля.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот donpeev » Сря Май 20, 2015 8:17 pm

А аз за 10 години имам 1 път каране без. Изключвам градското. За лятото - тъмни слънчеви, за останалите сезони - оранжеви или прозрачни стъкла, колкото да предпазват от вятър,мухи на шосето и клони и други в гората.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Май 20, 2015 10:28 pm

Помпа, резервна вътрешна, лепенки, лепило, щанги, свински опашки и инструменти. Ако си сам задължително но ако си с приятели съмнявам се някой да не ти помогне...все пак хубаво е човек да ги има тия неща. Някой също си носят и резервно ухо за рамката и съединително звено за веригата.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот irgnet » Чет Май 21, 2015 8:54 am

Зависи къде карам, но ..
1. Очила
2. Ръкавици
3. Каска /каска слагам само на по-дълги карания, в града нещо не ми е комфортна, макар че в града е по-вероятно да се случи белята/

А що се отнася до лепенките,шангите, помпата, те са си винаги на колелото
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот head_up » Чет Май 21, 2015 9:53 am

Захарен / шоколадов десерт! Кофти е като се сгънеш някъде и няма енергия за на обратно, пък селския магазин не работи - примерно в неделя...
Edit: като се замисля резервна тениска не вреди, случвало ми се е след изкачване - потен тръгвам на обратно - пътя дълъг на спускане, но тъй като не въртя не генерирам топлина и при студен участък усещам как си мечтая да се потя, настръхвайки... Та се научих да нося резервна, ако ще има такива изпълнения.
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот spirov92 » Чет Май 21, 2015 10:57 am

Мислех, че темата е за защитна екипировка – адекватното облекло, базови инструменти, храна и вода и т.н. се подразбират, и сме ги обсъждали и в други теми. :)
Лично за мен каската и ръкавиците са абсолютния минимум, дори за градско каране. При голяма жега и дълго, стръмно качване понякога ги свалям, но през останалото време съм с тях. За технични спускания и наколенки, просто без тях не се чувствам сигурен. А, и раницата ми е с протектор за гръб – не че толкова ми е нужен, но не пречи.
spirov92

Мнениеот NASIO » Чет Май 21, 2015 5:10 pm

Темата вярно е дискотирана и другаде, но и на двете места се пише доста обобщено (инструменти, каски... т.н.). На мен обаче като новобранец ще ми е доста полезна малко по-конкретна информация добита с времето от по-опитните :bowdown: Например мултитул или отделни пълноценни инструменти предпочитате, какво е важно да съдържат, марки, модели. Какви лепенки, лепило, щанги? Помпите са обсъждани доста там е ясно. Всичко това накачулено по колелото или в раница :dontknow: Бидон или кемълбек? За из града ползвате ли ленти за крачол и какви? Накратко казано стига сте си вардели знанията ами научете младите та да остане нещо след вас :D
Go hard or go home...
Аватар
NASIO

Рейтинг: 1264

Мнениеот boriss13 » Чет Май 21, 2015 5:21 pm

На мен ми се е разпляквал бръмбар (или нещо подобно) на очилата (евтини пластмасови защитни очила), като буквално остави драскотина, и от тогава за мен поне си е задължително. :D Тук изобщо няма да споменавам, че нося и контактни лещи. :bigeyes:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот spirov92 » Чет Май 21, 2015 5:50 pm

Всеки си има свое мнение кое е нужно и кое не. Някои карат с помпа, гума и вафла в джобовете и 0.5л бутилка на рамката. Аз предпочитам да мъкна няколко кила в повече – неща, които повечето време няма да ми трябват, но понякога ме спасяват от мизерстване или 10км бутане.
Инструменти:
Тулче (шестограми, "еврейска звезда" за дисковете, отвертки, машинка за верига), щангички, помпа за гуми, 1-2 вътрешни, комплект за лепене, ухо за дерайльор (нищо не тежи, а ако се счупи си до там). Често нося и помпа за шокове, тъй като съм страдал от издишащ шок. :) Ако искаш съвсем за всичко да си подготвен, може и резерни накладки, жило за скорости, няколко спици, някое звено за верига и други дреболии... ама това вече ми идва в повече.
Храна:
Тука не съм голям експерт. Аз наблягам на вафлите, с по някое варено яйце или сандвич за разнообразие.
Вода – според маршрута, 1-2 литра най-често. Ползвам мех в раницата и пия на често по малко.
Дрехи:
Ето доста изчерпателна статия от Любо: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 8-clothing
Основното на което искам да наблегна е: памука не става!
Като основа: бързосъхнеща фланелка и чорапи, шорти. В раницата най-често нося леко водо- и ветроустойчиво яке, лека шапка, по-дебела фланелка или полар. За сериозни студове – дебели скиорски чорапи, дълъг панталон, дебели ръкавици, шалче тип "бъф".
Други:
Аптечка(превързочни материали, спирт, противоалергични, обезболяващи и др.).
GPS или карта, ако не си сигурен за маршрута.
Осветление... прекалено много пъти съм замръквал, за да ми хрумне да тръгна без. :evil:

Това е което аз нося... Пак казвам, всеки си преценява според нуждите... Отделно, нещо като ти притрябва и го нямаш, се ядосваш и вече винаги го носиш. :D
spirov92

Мнениеот CapMaTa » Чет Май 21, 2015 7:47 pm

Аз съм винаги с каска и ръкавици, освен ако не отскачам някъде набързо с колелото (я някой магазин, я нещо друго). При спускане слагам и раница на гърба, вътре с натъпкано доста дебело горнище. Може да звучи/изглежда допотопно, ама ми е спасявало гръбнака. :bowdown: Така че - новите карачи, дето нямат още кинти за гръбнак или за броня за цялото тяло да слагат суичър в чантата и на гърба.
CapMaTa

Мнениеот Boyan1984 » Чет Май 21, 2015 9:00 pm

head_up написа:Захарен / шоколадов десерт!

Ух как съм страдал, заради тъпата ми глава (включително и допреди два часа :crazy: ). Винаги нося нещо такова - локумец много добре ми се връзва с водица, като изнемощея. Иначе това сникърси, Фафли и други такива - задълже.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот THEZOGGO » Чет Май 21, 2015 9:39 pm

outfaced написа:
taurus13 написа:Баси...за 10 години каране я имам един час с очила я не.... :evil:

Иначе погледнато от гледна точка на сигурност очилата може да са колкото протекция толкова и беля.

Зависи от материала на плаките. Ако говорим за пръсване на плаките при падане. Мога да препоръчам http://www.rudyproject.com/sunglasses/m ... #SN660987E Плаките се драскат въпреки, че рекламата е, че не се драскат, но наистина не могат да се счупят. Тествах ги когато се надраскаха понеже се ядосах и се опитах да ги счупя с ръце, даже скачах върху тях. Не става, огъват се много. Това е някакъв интересен полимер. Иначе пазят много добре. Рамката е титаниева и са доста леки. Плюс е, че са фотохроматични с голям процент на изсветляване и потъмняване.

Иначе друг проблем с очилата може да има ако ги носиш от вътрешната страна на наушниците на каската ти. Ако рамката на очилата е от външната страна на наушниците, шанса да ти навредят при падане е изключително малък. Затова е важно как ги носиш очилата. А по отношение на каране на колело 10 години без очила, ами то има сигурно и оцелели шофьори които са карали без предпазен колан при челен сблъсък. : ) Това не означава, че очилата са излишн. Според мен са задължителни.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот head_up » Пет Май 22, 2015 9:29 am

Добре, приемам критиката, "несесер" съдържащ:
Гаечени ключове - 2 броя (хакера си е с гайки... уви)
Шестограми - компактен туул (страхотно попадение, не намирам такива отново)
Клещи, сгъваеми - мултитуул (помага понякога)
Пособия за лепене на гуми - лепенки, лепило, шкурка, щанги
Резервна гума - лепена два пъти, но все пак става
Мигалки - червена, бяла, лента за ръка/крак - мигаща. Това в града е незаменимо!
Понякога взимам и светлоотразителна жилетка, но като цяло мигайки като коледна елха - не намирам за идейно да нося и жилетката. И без това нося раница, полза минимум.
Помпа, компактна - много готина и абсолютно задължителна, дори в градски условия :)
Замислям се за парче верига, не съм късал - не я товаря така, но като се случи... ще рева за 2-3 звена далече от цивилизацията :boggled:
Нож. Разнообразно предназначение ;)
Каска за сега не ползвам, а трябва! Очила нося, диоптрични, случва се да отнеса някоя муха, но в повечето време се блъскат в стъклата. Като цяло - ако нямах нужда от тях бих носил предпазни такива (не се спускам или мятам по планинините, но ги намирам за полезни).

Дрехи - за в града рядко, ако знам, че ще се прибера след каране, но ако ще ходя до работа - разбира се тениската е задължителна. За извън града - резервна тениска или джърси с дълъг ръкав + ветровка. Може да се комбинира според зависи. Тъй като принципно обичам слънчево време - рядко ползвам тези дрехи, само нося.

Водата и сладкото ги казах. Без тях не тръгвам - колегата по-горе ме разбира отлично :lol2:
head_up

Рейтинг: 1240

Мнениеот capola » Пет Май 29, 2015 7:44 pm

ЗА НЕОБХОДИМАТА ЕКИПИРОВКА

Явно мнозина са забравили тази важна тема.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот sos » Нед Май 31, 2015 12:46 pm

Чета, чета, и никъде не виждам най-важното, на дъното на раницата задължително трябва да има чували за боклук, три или четири. Ще питате защо? Имат толкоз много приложение, че трябва да се напише отделна тема. И може някои красив ден да я напиша /темата/ :D
ИзображениеИначе се казвам Добри!
Аватар
sos

Рейтинг: 1990

Мнениеот rumen1bg » Нед Май 31, 2015 7:38 pm

Аз бих добавил и още нещо - по-дълъг пирон. Много добра работа върши, ако не искаш да си цапаш ръцете насред път заради паднала верига. :D
Always wear a helmet when riding. It will not make you deathproof, but will increase your chances to avoid serious injury if you crash. A broken leg can be fixed. A broken brain cannot. Even if you see some of our riders without a helmet, it's only because they are complete idiots !
Аватар
rumen1bg

Мнениеот natalito » Нед Май 31, 2015 8:15 pm

rumen1bg написа:Аз бих добавил и още нещо - по-дълъг пирон. Много добра работа върши, ако не искаш да си цапаш ръцете насред път заради паднала верига. :D

Знам къде продават телескопични, при това с много добро тегло. :agree: :8D:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот taurus13 » Нед Май 31, 2015 9:21 pm

capola написа:ЗА НЕОБХОДИМАТА ЕКИПИРОВКА

Явно мнозина са забравили тази важна тема.

Абе не сме я забравили, ама то са вече са други нещата - ония концепции остаряха. :evil:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Ozzie » Пон Юни 01, 2015 10:52 am

rumen1bg написа:Аз бих добавил и още нещо - по-дълъг пирон. Много добра работа върши, ако не искаш да си цапаш ръцете насред път заради паднала верига. :D

Един- два чифта найлонови ръкавици вършат същата работа, не заемат място и не тежат. :P
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот taurus13 » Пон Юни 01, 2015 9:32 pm

Абе тия панталони за кво служат,...аз много не си цапам веригата със смазки, че по-лошо става,ама като я пипам после си бърша ръцете в панталоните.....абе то мойта казва че съм бил свиня ама...аз се имам за мечок повече.
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум