Избор на спирачки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с ход на окачването до 130-170 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на спирачки

Мнениеот dviktor » Сря Апр 29, 2015 9:57 am

И аз съм пред дилема какви спирачки да взема, спрял съм се на Shimano XT BR-M785 в момента са на 129 евро в bike-components.de.

Колелото пристигна с Avid elixir 3 и нещо не ми допадат как спират, чудя се дали и дисковете трябва да сменя. Сега съм с HS1 180 преден и 160 заден, карани са няма и 10 пъти и то градско и са направо нови.

Преди време някой ми каза, че няма да имам ядове да карам Шимански спирачки с авидски дискове.
Като цяло се чудя дали да са Shimano XT BR-M785 или BR-M675 които са 100 евро и да взема два нови диска? Бюджета който мога да отделя в момента е около 150 евро. Гледам и Sram Guide R е 155 евро, някой има ли отзиви за тях?
И се чудя какво да правя? :dontknow:
Последна промяна dviktor на Сря Апр 29, 2015 10:19 am, променена общо 1 път
YT JEFFSY Pro 29 - GHOSTSHIP GREEN
Аватар
dviktor

Рейтинг: 1309

Мнениеот penmark » Сря Апр 29, 2015 10:14 am

Няма какво да се чудиш, качвай се на колелото и ходи си загрей спирачките, че да почнат да хващат!!! Нали трябва да се отъркат малко накладките с диска! Как искаш нови спирачки да спират?! :crazy:
Аватар
penmark

Рейтинг: 2000

Мнениеот dviktor » Сря Апр 29, 2015 10:55 am

В момента спират сравнително добре като за Avid Elixir 3, но като цяло искам да взема по- висок клас спирачки със по-голяма спирачна сила.
Аватар
dviktor

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Апр 29, 2015 3:32 pm

Няма проблем със дисковете - преди години смених авидски дискове с ХТ такива и не усетих някаква разлика. Може да имаш някой друг милиметър разминаване в позиционирането на накладките върху диска заради преходниците - геометриите на спирачен апарат на Шимано и Авид са различни.

Разликата между ХТ и SLX е единствено в допълнителната настройка за отдалечеността на накладките - по-добре вземи SLX с радиаторни накладки, тъй като от тях има смисъл ако си по-тежък.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот TheUndertaker » Сря Апр 29, 2015 4:04 pm

Pr3d4t0R написа: по-добре вземи SLX с радиаторни накладки, тъй като от тях има смисъл ако си по-тежък.

:offtopic: ползата от "радиаторните накладки" е 0,01% ;) Но да живее маркетинга ... и дизайна ;)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот dviktor » Пет Май 01, 2015 2:51 pm

Днес взех Sram Guide R, за първо каране има огромна разлика от старите, дали съм направил точният избор времето ще покаже, за сега съм доволен :beer:

Изображение
Аватар
dviktor

Мнениеот jamesbond7 » Чет Май 21, 2015 8:26 pm

Извинявам се,че пиша в темата на колегата предварително,но и аз с дилемата ми покрай спирачки.Карам Ц20 от 1 месец с заводския Avid elixir 3,минал съм около 70 км,като поне 2 пъти съм се спускал около 3 км и са загрявани.Да има разлика в спирането сравнено с началото....но пак спирачната сила ми е малко.Замислил съм предния диск от 180мм "да става" 203мм.Бюджет до 200лв макс,тежа 75кг,и се кара леко ХС.Една оферта ми хвана окото - http://www.bike-discount.de/en/buy/avid ... /wg_id-194
Търся нещо подобно,съответно плюс диск и преходник 203мм.
jamesbond7

Рейтинг: 1200

Мнениеот PowerSlide » Пет Май 22, 2015 6:28 am

Ако става дума само за предна спирачка, аз бих предпочел това http://www.bike-discount.de/en/buy/shim ... /wg_id-273 - на половината цена върши същата работа (ако не и по-добра), няма да сменяш ротори, преходници и др. Ако желаеш по-висок клас - http://www.bike-discount.de/en/buy/shim ... /wg_id-273 . Аз съм с 2 такива и няма авид за тез пари да работи така добре.
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот dviktor » Пет Май 22, 2015 9:34 am

Чрез услугата Pricematch на български отлайн магазин които предлага продукти на Sram спирачките излизат на цена която се продават в bike-components.de.

Жалкото е че дилърите на Shimano не предлагат подобни услуги.
Ако се спреш на Shimano SLX BR-M675 на 99 евро в bike-components.de няма да съжаляваш, не съм чул лошо мнение за тях.
Аватар
dviktor

Мнениеот jamesbond7 » Пет Май 22, 2015 10:43 am

Един колега от този форуми ми препоръча Шимано Зее пак от същия сайт.Но се чудя за тази цена няма ли нещо по-добро ?Не съм се доуточнил,но става въпрос за предна спирачка.Но от "естетична" гледна точка повече ми харесва един байк с запълнена капла с 203мм диск.Така че освен спирачката ще искам и преходник и диск.
jamesbond7

Рейтинг: 1200

Мнениеот compira » Пет Май 22, 2015 5:18 pm

По-добър избор е това:
http://www.bike-discount.de/en/buy/form ... wg_id-1401
... с този диск:
http://www.bike-discount.de/en/buy/form ... wg_id-1401

За 100 евро брутална спирачна сила и минимално тегло!!!
Рядко има толкова добра оферта. Хората не ти ги предлагат понеже обичайно са скъпи.
Аватар
compira

Мнениеот THEZOGGO » Сря Май 27, 2015 4:35 pm

Koгато си купувате спирачки е добре не само да гледате парите, четете и тестовете които някои правят:

http://enduro-mtb.com/en/preview-issue- ... roup-test/

За 100 евро може да се намери Shimano XT с Ice tech накладки + диск 180 мм или 203 мм RT86. Ako търсите внимателно, ще намерите. : )

Спирачките са нещо от което не трябва да се прави компромис. Това не са грипове на кормило... : )

От това което са тествали от Ендуро он-лайн списанието, излиза, че СРАМ въпреки сериозната реклама която са направили на новите Guide спирачки, за парите които ги продават изобщо не си заслужават. За малко и аз щях да се хвърля на Guide RSC, но след като видях тестовите показатели, абсолютно се отказах. Ако ще си купувате спирачки, заложете на Шимано ХТ. Разбира се Хоуп също имат много добра серия, но там парите са такива, че само диска е 100 евро. Е разбира се, ако сте си навили на пръста за Хоуп, Хоуп да бъде. Аз повече на Aвид спирачки няма да се кача. Карах достатачно дълго време с Еликсир 5 200/180 мм ротори. От както се качих на Шимано Сейнт 203/180, изобщо и не мисля за други спирачки. Разбира се, Сейнтовете са също една торба с пари, няма много смисъл от тях. Всъщност Шимано ХТ е най-добрия избор може би. Не са най-леките спирачки, но пък масово отзивите за тях са добри. Освен това момента с вдигането на градусите е различен заради флуида, шимано като цяло се обезвъздушават по-лесно от СРАМ.

Едит: Наскоро гледах Брейк-сет Шимано ХТ с Айс Тек накладки за 125 евро. Дискове по 203 мм РТ86 могат да се намерят на цени около 31 евро. ; ) Преходник Шиамно за 203 мм преден - пост маунт - 5 евро. Могат да се намерят интересни неща, само трябва да търси човек. : )

Хинт: Абе престанете с тоя байк-дискаунт. Те са се замозабравили от към цени. Германците имат още поне 1000 он лайн магазин буквално ви говоря, където има къде-къде по добри оферти. Освен това има търсачки които отговарят само и единствено за он-лайн магазините в Германия, като някои търсачки, обхващат Австрия и Швейцария. Швейцарците са мръсни гадове, там цените са все едно да си купиш нещо от България. Ако може с 500 % надценка да ти продадът нещо ще е добре за тях.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот moridinbg » Сря Май 27, 2015 6:06 pm

Линк към изданието, а не към превю.... http://enduro-mtb.com/magazin/viewer/?issue=015
Навряно е на вътре. На страницата със съдържанието като се натисне стрелката надолу и се кликна на картинката със спирачния тест праща направо там.
Надявах се на малко повече цифри за фейдването и разлики в шиманските накладки с радиатори и без радиатори, но всъщност има по няколко думи само...
Гайдът далеч не е такъв провал, какъвто го изкара, но за парите си ако се купува като отделен компонент наистина няма много смисъл...

Изображение

Изображение

Да не говорим за пословичната липса на модулация в Шиманотата - on/off
Изображение

Ако се абстрахираме от цената или става дума за колело, което идва със спирачките, определено бих си избрал гайда, заради контрола на спирането, който има, пък ако ще да спира 0.4 секунди по-бавно.

Още повече, че ХТ-то не дава почти никакви предимства пред SLX, които да оправдаят разликата в цената - теглата са +/- 10-15 грама, разликата е в едната настройка на лостчето. Единственото по-значимо е, че калиперът, е цял форджнат при ХТ, докато SLX-ът е от 2 части, което теоретически би довело до загуба на някой и друг % спирачна сила...
Аватар
moridinbg

Мнениеот THEZOGGO » Сря Май 27, 2015 7:53 pm

Aко продаваха Гайд-а на цената на ХТ нямаше да е провал. Гайда обаче струва 2/3 повече от ХТ-то /за бройка/ Тоест, ако искаш брейк сет на Шимано ХТ излиза ти 125 евро, ако искаш Гайд РЦС излиза 245 евро. В момента малко готови колела идват с Гайд. Стойностите които са показали, много добре показват, че ХТ е по-добра спирачка. Даже и е значително по-евтина. Еее ама ти сега ще кажеш, че разбираш ли понеже някои хора от Vertriders карат с Гайд и това е разбираш ли невероятната спирачка. Имай предвид това, че Гайд РЦС за момента е най-високия клас при СРАМ за спускане:

https://www.sram.com/sram/mountain/component/brakes

Изключваме Ултимейт, който е момента карат Барел и Клеменз на Ендуро Серийте. Но Ултимейт още даже не е пуснат официално в продажба. А и дори и да го пуснат, дали няма да бъде пак разочарование когато сравним какво може и цената му?! Настройката на лостчето на ХТ е голяма благина, не я подценявай тая настройка. И аз лично съм се качвал на СЛХ и ХТ, като ХТ е с по-голяма спирачна сила. Оттук процент спирачна сила, оттам процент и хоп, то взело, че се е събрало някаква не малка разлика. Пак казвам, за 190 евро може да се вземе брейк сет Шимано ХТ с два диска по 203 мм, срещу 300 евро за брейк сет на Гайд РСЦ с дисковете, който има по-слаби показатели. Че на мен 315 eвро ми излезе Сейн-а с дисковете и предния преходник... Ако колелото ти не идва с Гайд, не знам за какво ти е при тая цена.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот halfdone » Сря Май 27, 2015 9:57 pm

Не съм съгласен тук. Карал съм и X0 trail , карал съм и Shimano XT (макар и няколко пъти), които смених с Guide RS. Както е известно X0 Trail и Guide са с един и същ калипер, различни лостчета и настройки.
Сравнявате Guide RSC моделът с най-много настройки ценово с XT-то, а би трябвало Guide R. Така погледнато са си на една и съща цена. Моите RS ми излезнаха ~330лв или малко по-скъпо от XT. Като усещане, контрол и спирачна сила XT-то изостава от Guide-a, не че е лоша спирачка, напротив, но разликата има и то не малка.
Продавам : .
Аватар
halfdone

Мнениеот TheUndertaker » Пет Май 29, 2015 1:12 pm

Аз отдавна спрях да вярвам на поръчкови ревюта и разни велики цифри. Модулацията няма с какво да се измери :) Определено Гайд е правилна стъпка от страна на Срам. Дали Рс е по добър от ХТ, моите лични тестови показах това и съм с RSC от доста месеци, нямам грижи. Имам модулацията, която търсих и огромна спирачна мощ, в сравние с ХТ ...

Мисля, че Любо скоро ще изкаже и неговите впечетлния от новия Гайд както и новите Авиди в статия.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Май 29, 2015 3:41 pm

Ама една RSC струва колкото 2 ХТ :D Една RS колкото 2 SLX - в ценовия си клас двете Шимански нямат конкуренция и реално човек трябва да се бръкне два пъти повече пари за по-добра модулация и евентуално малко повече спирачна сила.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот TheUndertaker » Съб Май 30, 2015 8:20 am

Напълно нормално. Ако погледнеш портфолиото и линиите на двете компании. Ще видиш ,че Шимано са насочени нисък-среден клас като линия, Срам целят Висок клас основно. Като цяло позициите на компоненте са малко различни. А и аз като се замислих, сменям спирачки на 4 години , дали инвестицията в нещо, което ми трябва като модулация се оправдава - за мен лично да. Но всеки сам си преценя, от неговата камбанария. Важното е да ти е ОК спирачката за твоето каране и да може да си правиш кефа по пътеките.
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот hitar_potar » Съб Май 30, 2015 11:40 pm

Какво ще рече, че шимано целели ниския-среден клас? Шимано ХТ/ХТР се водят нисък/среден клас????
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот dviktor » Нед Май 31, 2015 6:29 am

И двете марки имат страхотни продукти, ще развалим темата ако се почне с това коя е по добре и коя не! Няма смисъл от това.

Всеки има определен бюджет и за тези пари прави своят избор, моите Гайд Р се вързаха около 280-290 лева, за тези пари можеше и ХТ да взема но избързах, не ми се чакаше доставка от Германия, пуст мерак :D За един месец каране съм доволен от Гайд-а, имат доста добра спирачна сила и са напълно безшумни при по продължителни спирания. Ползвал съм до сега три модела спирачки на Авид и не съм имал никакви ядове или проблеми, може би съм уцелил читави бройки.
По натам ще споделя още впечатления.
Аватар
dviktor

Мнениеот TheUndertaker » Пон Юни 01, 2015 6:57 am

hitar_potar написа:Какво ще рече, че шимано целели ниския-среден клас? Шимано ХТ/ХТР се водят нисък/среден клас????

Шимано имат само един висок клас и той е XTR ;), но ти предлагам да не влизаме в Брандови обяснения ;)
Аватар
TheUndertaker

Мнениеот protiven » Пон Юни 01, 2015 1:41 pm

http://www.bikerumor.com/2015/03/10/trp-slate-hydraulic-disc-brakes-bring-lighter-option-to-trail-bikes-plus-centerlock-rotor-details/ хмм, интересно. Чудя се дали да не ги пробвам - попаднах на 100 евро /комплекта. Някой знае ли повече за тази марка TRP? Обмислям го, понеже сегашните ми Avid Elixir 3 май ще са слабички за АМ байка, който сглабям и е на финалната права да бъде готов.
Аватар
protiven

Рейтинг: 1447

Мнениеот bio » Пон Юни 01, 2015 1:55 pm

protiven написа:http://www.bikerumor.com/2015/03/10/trp-slate-hydraulic-disc-brakes-bring-lighter-option-to-trail-bikes-plus-centerlock-rotor-details/ хмм, интересно. Чудя се дали да не ги пробвам - попаднах на 100 евро /комплекта. Някой знае ли повече за тази марка TRP? Обмислям го, понеже сегашните ми Avid Elixir 3 май ще са слабички за АМ байка, който сглабям и е на финалната права да бъде готов.

TRP са TEKTRO.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот donpeev » Пон Юни 01, 2015 7:30 pm

Колега, вземи си XT - 130 евро е комплекта без дисковете и не се занимавай с глупости. Има хора който поръчват често от Германските сайтове, доставката ще ти легне 3-4лв. Дето ще дадеш за Деоре 90 евро, по-добре дай още малко за да знаеш, че имаш супер спирачка. А тия Текто ги заеби.
Любовта на хората прави един отбор голям!
Аватар
donpeev

Рейтинг: 1234

Мнениеот hitar_potar » Сря Юни 03, 2015 9:03 am

TheUndertaker написа:
hitar_potar написа:Какво ще рече, че шимано целели ниския-среден клас? Шимано ХТ/ХТР се водят нисък/среден клас????

Шимано имат само един висок клас и той е XTR ;), но ти предлагам да не влизаме в Брандови обяснения ;)

Значи да разбирам, че XT/Zee/Saint са насочени към средния и нисък клас??? :bigeyes:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Предишна

Назад към All Mountain/Ендуро продукти