Тема за тъпи въпроси

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тема за тъпи въпроси

Мнениеот sonscp » Вто Май 26, 2015 2:27 am

Djani_Varna написа:Здравейте! Бях чул, че Cross GRX8 е добър байк за AM, макар че пише че е за XC, вярно ли е това твърдение?
И каква е разликата между AM и XC?

Името си казва всичко.. :)
АМ е съкращение на All Mountain, а байковете най-често представляват мекици с вилки 150-60ход и голяма касета отзад, за да можеш освен да спускаш, така и да катериш. С Xc байка катериш но не можеш да се спускаш, с DH байка спускаш, но не можеш да катериш. AM може и двете. :agree:
Затова и на кроса пише, че е за XC.. :idea:
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот did » Вто Май 26, 2015 11:08 am

sonscp написа:С Xc байка катериш но не можеш да се спускаш

Така ли? А кой държи рекорда за спускане от Черни Връх до София и с какво колело е направен?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот sonscp » Вто Май 26, 2015 12:07 pm

Е то е ясно, че има изключения, няма нужда да го споменавам. Всеки кара според възможностите и акъла си, има и спускачи които си въртят нагоре, няма смисъл да се впускаме в излишни спорове. :)
Аватар
sonscp

Мнениеот marsa » Вто Май 26, 2015 2:11 pm

Ами аз отдавна апелирам за ескалатор за слизане от ЧВ, но няма кой да ме чуе :idea: XC-ъри на протест!
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Antares » Сря Май 27, 2015 10:23 am

Е те за следващия "Черни Връх" планират да сложат табели - "забранено катеренето", за DH колела и съответно "забранено спускането" за ХС колела... Че да не стават стилистични обърквания...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот sonscp » Сря Май 27, 2015 1:09 pm

Забавни, какво винаги. :) Разбрахте ме какво искам да кажа, ама айде.. Все тая, съгласявам се с вас, щом казвате че може, значи може. :ok:
Човек се учи от грешките си, но на мен никой не ми обясни къде съм сгрешил, само се изля една камара офтопик, заедно с един минус от г-н анонимен.
Аватар
sonscp

Мнениеот Antares » Сря Май 27, 2015 1:45 pm

Не че съм длъжен, но нека обоснова двете точки, с които намалих рейтинга ти
sonscp написа:С Xc байка катериш но не можеш да се спускаш, с DH байка спускаш, но не можеш да катериш. AM може и двете. :agree:
Въпросните категорични изказвания са глупост. Можеш да катериш с DH колело, можеш да спускаш с ХС колело. Въпросът е в предназначението и приоритета. Стила зависи не толкова от трасето, колкото от начина, по който го минаваш.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот boriss13 » Чет Май 28, 2015 8:31 am

Купих си винтоверт, на който степените на затягане са от 1 до 20.Никъде не намерих таблица горе-долу на каква сила на затягане отговарят степените, та въпросът ми е има ли начин да проверя примерно на пета степен на колко N·m отговаря? :confused:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот bio » Чет Май 28, 2015 8:44 am

boriss13 написа:Купих си винтоверт, на който степените на затягане са от 1 до 20.Никъде не намерих таблица горе-долу на каква сила на затягане отговарят степените, та въпросът ми е има ли начин да проверя примерно на пета степен на колко N·m отговаря? :confused:

bio написа:
THEZOGGO написа:Здрасти, може ли да препоръчаш някакъв Torque Wrench до 40 евро? : ) Ти какъв използваш?

ползвам кантарче и си ги смятам.
10Nm=1kgm демек на 1 метър рамо закачен 1 килограм = 10 килограма на 10 сантиметра рамо -> ако ползвам лост 10 сантиметра и искам да затягам в Nm трябва да постигна същите килограми на тези 10 сантиметра.

само искам да допълня, че тази проверка, която смяташ да направиш ще важи само за този момент, след месец вече може да има отклонение.
Последна промяна bio на Чет Май 28, 2015 8:45 am, променена общо 1 път
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот heavymann » Чет Май 28, 2015 8:45 am

Епа на повечето истински винтоверти степените са самите Nm , са на твоя незнам ,аз имам един Бош дето е и динамометричен и степените са усилията в Nm :beer:
Аватар
heavymann

Рейтинг: 1376

Мнениеот boriss13 » Чет Май 28, 2015 1:44 pm

bio написа:.

:agree: Утре вечер ще си поиграя.
heavymann написа:Епа на повечето истински винтоверти степените са самите Nm , са на твоя незнам ,аз имам един Бош дето е и динамометричен и степените са усилията в Nm :beer:

Моя е БОШ, ама не е от професионалната серия, и не ги пише.Днес гледах един блек&декер, на който пишеше 11 Nm, но това мисля че е максималното натоварване на 20-а степен (и той е на степени).
Благодаря за отговорите! :idea:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Мнениеот k.petrov92 » Пон Юни 01, 2015 7:18 am

Някой знае ли името на шрифта на RAM байковете?
Конкретно питам за AM ONE надписа, тъй като има различни през годините.
Аватар
k.petrov92

Рейтинг: 1228

Мнениеот Любо » Пон Юни 01, 2015 9:51 am

Т. нар. '" боза " ако само се сипе през вентила във вътрешната гума , дали ще свърши някаква работа , без разните бандажи и т.н. ?
Nicolai Ion 16
Аватар
Любо

Рейтинг: 1357

Мнениеот X_NRG » Пон Юни 01, 2015 10:05 am

Любо написа:Т. нар. '" боза " ако само се сипе през вентила във вътрешната гума , дали ще свърши някаква работа , без разните бандажи и т.н. ?

По-скоро не, по няколко причини:

1. Във вътрешните гуми има талк, който ще абсорбира водата от бозата и бозата ще стане на топчета, които са безполезни.
2. Ако направиш snakebite с цепки по 1-2см на вътрешната гума, бозата 100% няма да ги запуши изцяло и лека полека гумата ще спадне, а бозата ще се излее между вътрешната и външната.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот rumen1bg » Пон Юни 01, 2015 3:36 pm

Един много тъп въпрос да Ви задам - как се използва този адаптор за дискова спирачка? Ако някой може да ми обясни ще съм му благодарен. :D
Always wear a helmet when riding. It will not make you deathproof, but will increase your chances to avoid serious injury if you crash. A broken leg can be fixed. A broken brain cannot. Even if you see some of our riders without a helmet, it's only because they are complete idiots !
Аватар
rumen1bg

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Пон Юни 01, 2015 5:27 pm

sonscp написа:
Djani_Varna написа:Здравейте! Бях чул, че Cross GRX8 е добър байк за AM, макар че пише че е за XC, вярно ли е това твърдение?

АМ е съкращение на All Mountain, а байковете най-често представляват мекици с вилки 150-60ход и голяма касета отзад, за да можеш освен да спускаш, така и да катериш. С Xc байка катериш но не можеш да се спускаш, с DH байка спускаш, но не можеш да катериш. AM може и двете. :agree:

В 3:27 не трябва да се пише дори в тази тема, че става "за тъпи отговори".
В Търново как карате колело - с хс нагоре, с ДХ надолу ли и как смъквате едното и качвате другото.
А, да имахте и трета посока - по стълбите. За там какво се ползва.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот victortrt » Пон Юни 01, 2015 5:33 pm

За разликата ти обясниха.
GRX8 и останалите модели са с тежка и здрава рамка, която поначало е предназначена за ХС, но може да понесе по-грубо каране, например спускане на скорост по неравни пътеки. Ограничен си в тази насока обаче от вилката и твърдата рамка.
victortrt

Мнениеот sonscp » Пон Юни 01, 2015 7:46 pm

victortrt написа:
sonscp написа:

В 3:27 не трябва да се пише дори в тази тема, че става "за тъпи отговори".
В Търново как карате колело - с хс нагоре, с ДХ надолу ли и как смъквате едното и качвате другото.
А, да имахте и трета посока - по стълбите. За там какво се ползва.

Не знам кух ли си, или се правиш на интересен, или и двете ? Не съм казал че е строго забранено да кара с DH колело нагоре, нито с XC колело надолу, съвсем друго имах предвид, но явно не съм се изразил правилно. Умората си е казала думата, но все пак поне се опитах да помогна с нещо, за разлика от Вас, които само си изсипахте безсмисления спам!
Исках да кажа, че с велосипед за спускане е донякъде неудобно да се катерят стръмни каменисти баири, защото най-често скоростните им системи са нещо от рода на 1x10,1x9 и т.н. като касетата рядко надхвърля 28зъба отгоре. Големия ход на вилката/шока също допринасят. НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ ВЕЛОСИПЕДИ!!!! .. да не се заядете пак.
Също така, на DH пътека ако се спуснеш с стоков Cross GRX докъде ще стигнеш? Дали ще ти е много яко да пребиваш 100 милиметровата на първите 2-3 скока преди да се размажеш?
Ам-то е с много ход на и заключване на вилката/шока, скоростите най-често са 2/3 х 9/10/11. Сега разбра ли се горе-долу какво съм искал да кажа, или пак не загря албанския реутан? :bulb: Така аз разбирам нещата, не претендирам, че съм експерт, просто се опитах да помогна. Може и да съм с грешка, но не приемам бъзици от хора, които едва ли имат какъвто и да е отговор на въпроса, а дори и да имат, то не са си направили труда на помогнат на колега (визирам теб). Живи и здрави, спирам със офтопика.
Аватар
sonscp

Мнениеот kobso1245 » Пон Юни 01, 2015 10:51 pm

Така де, ама въобще не трябваше да намесваш ДХ...
Момчето пита 2 неща:
Здравейте! Бях чул, че Cross GRX8 е добър байк за AM, макар че пише че е за XC, вярно ли е това твърдение?

Добър-не бих казал. Дали може-предполагам. Дали ще ти е комфортно и ще те кефи-не мисля.
За справка-със съученик(който е запален спускач) преди около 3 години спускахме(и с още няколко човека) една пътека от Копитото до Бялата вода. Таа едно от момчетата, с които бяхме, беше с някво колело тип Метро и г/д малко след началото на спускането се видя, че просто няма да успее да се спусне. Та се стигна до там, че с моя съученик си смениха велосипедите(неговия беше 24/7 Dark Angel, ако не се лъжа) и той си спусна пътеката с другото колело. Та е възможно да се кара, но просто кефът се губи..

За това нещо си има цяла тема, но накратко-при АМ имаш малко по-висока сложност на маршрутите, повече препятствия(корени, серпентити и т.н.). За повече детайли можеш да видиш клипчета, сигурен съм, че не мога да го обясня като хората...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот iFkata » Вто Юни 02, 2015 11:28 am

rumen1bg написа:Един много тъп въпрос да Ви задам - как се използва този адаптор за дискова спирачка? Ако някой може да ми обясни ще съм му благодарен. :D

Ако говориш за това, чрез този адаптер се монтира дисковата спирачка на ушите на вилката или на ушите за спирачката на рамката. Цък и Цък. Има 2 стандарта за тези адаптери: Post Mount (PM) и International Standard (IS). На първата снимка ушите на вилката е PM и спирачката също PM. На втората ушите за IS, а спирачката PM.
Аватар
iFkata

Рейтинг: 1229

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 04, 2015 6:21 pm

Здравейте. Моля да не бъда замерян с камъни(че не е за тук темата, че не съм много-много нормален :д). Тааа на въпросът-някой карал ли е по маршрут Троян-Кърнаре(цел-Беклемето), може ли да разкаже как е натовареността, въобще що-годе безопасно ли е да се кара по този маршрут с велосипед?
Благодаря предварително.
kobso1245

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Юни 05, 2015 1:21 am

kobso1245 написа:Здравейте. Моля да не бъда замерян с камъни(че не е за тук темата, че не съм много-много нормален :д). Тааа на въпросът-някой карал ли е по маршрут Троян-Кърнаре(цел-Беклемето), може ли да разкаже как е натовареността, въобще що-годе безопасно ли е да се кара по този маршрут с велосипед?
Благодаря предварително.

Това си е сериозен въпрос и не се и съмнявам че ще получиш адекватен отговор.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот kobso1245 » Пет Юни 05, 2015 3:42 pm

ЧестоНеадвкватен написа:
kobso1245 написа:Здравейте. Моля да не бъда замерян с камъни(че не е за тук темата, че не съм много-много нормален :д). Тааа на въпросът-някой карал ли е по маршрут Троян-Кърнаре(цел-Беклемето), може ли да разкаже как е натовареността, въобще що-годе безопасно ли е да се кара по този маршрут с велосипед?
Благодаря предварително.

Това си е сериозен въпрос и не се и съмнявам че ще получиш адекватен отговор.

А дано, ама засега няма такива признаци...
kobso1245

Мнениеот mariko » Пет Юни 05, 2015 4:27 pm

Е, хубаво- нямам много да кажа по темата, защото само два пъти съм слизала от Беклемето с кола на стоп към Кърнаре, но понеже никой не пише ще ти кажа какво мисля - като се стопи снега пътя се ползва и то не малко (все пак стоп хванахме) от хора, отиващи към Дерменка и Добрила. Не бих казала, че е много натоварено, но има доста завои, които са потенциално опасни за велосипедист, а и за качване ще да е мноооого досадно и дълго според мен.
Предполагам, че към Троян е подобно, но не съм минавала.
Доста по-удачно би било ако отидеш до Беклемето с кола и да караш после горе по билото- може да се стигне до Дерменка без проблеми, а може би и към Козя стена с малко проблеми и носене.
Предвид, че Беклемето е на около 1500м може даже и сняг да няма почти вече, макар че на места около пътя, където е било навято някой път се задържа до късно.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот kobso1245 » Пет Юни 05, 2015 5:02 pm

Мдам, точно завоите като цяло ме притесняват(особено от Кърнаре нагоре, защото има повече варианти да се стигне до Кърнаре, отколкото до Троян).
Сняг надали ще има, става въпрос за най-рано след 3 седмици(но все пак реших малко по от рано да попитам).
Благодаря за информацията все пак, ще се мислят варианти..
kobso1245

Мнениеот victortrt » Пет Юни 05, 2015 5:14 pm

Тук имаше хора от Карлово във форума, по добре питай тях на лични, в тази тема шансът да ти забележи някой въпроса е малко по-малък отколкото напр. в темите за маршрути.
С колело недей да се качваш там, не защото няма да можеш, а защото някой спускащ се с кола, бус или друго тежко нещо може да те отнесе като куцо пиле домат.
victortrt

Мнениеот joropc » Пет Юни 05, 2015 5:48 pm

Сняг няма. От центъра на Троян до Беклемето са около 27 километра. Завоите не са проблем, като изключим срещата с МПС-та, което е нормално за всеки проход. Като цяло шофьорите не карат бързо през прохода, защото завоите са остри, а зад мантинелата....високо. :) Пътят е в отлично състояние от север (Троян), и не толкова добър от юг. Ако решиш да стигнеш до Беклемето с кола и от там да "'фанеш Балкана", не оставяй автомобилът на билото, а долу до някой хотел (от север). И в посока Дерменка - около 35 минути от превала, и в посока Козя стена - около час и нещо, има вероятност от среща с добре охранени овчарски кучета, които лаят, но не са чак такъв проблем ако покажеш самобладание :). От Козя стена до село Чифлик има убийствено спускане за умения малко над средните.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот kobso1245 » Пет Юни 05, 2015 6:10 pm

Благодаря за доброто описание.
Явно ще се мислят варианти с кола, но има време, поне знам какво да очаквам вече.
kobso1245

Мнениеот ChekinInside » Съб Юни 06, 2015 1:46 am

Здравейте на всички.
Извинявам се ако въпросът ми не е за тук,но все пак ще попитам.

Как може да се направи/Как мога да си направя Стенд за Колело? ( По Български,homemade). Гледах клипчета в Youtube обаче нещо не ги схващам. Чакам отговори ! :beer: :beer:
ChekinInside

Рейтинг: 978

Мнениеот natalito » Сря Юни 10, 2015 9:07 am

Има ли някакви странични ефекти при продължителна употреба на BCAA?
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла