victortrt написа:sonscp написа:Djani_Varna написа:Здравейте! Бях чул, че Cross GRX8 е добър байк за AM, макар че пише че е за XC, вярно ли е това твърдение?
И каква е разликата между AM и XC?
Името си казва всичко..

АМ е съкращение на All Mountain, а байковете най-често представляват мекици с вилки 150-60ход и голяма касета отзад, за да можеш освен да спускаш, така и да катериш. С Xc байка катериш но не можеш да се спускаш, с DH байка спускаш, но не можеш да катериш. AM може и двете.
Затова и на кроса пише, че е за XC..

В 3:27 не трябва да се пише дори в тази тема, че става "за тъпи отговори".
В Търново как карате колело - с хс нагоре, с ДХ надолу ли и как смъквате едното и качвате другото.
А, да имахте и трета посока - по стълбите. За там какво се ползва.
Не знам кух ли си, или се правиш на интересен, или и двете ? Не съм казал че е строго забранено да кара с DH колело нагоре, нито с XC колело надолу, съвсем друго имах предвид, но явно не съм се изразил правилно. Умората си е казала думата, но все пак поне се опитах да помогна с нещо, за разлика от Вас, които само си изсипахте безсмисления спам!
Исках да кажа, че с велосипед за спускане е донякъде неудобно да се катерят стръмни каменисти баири, защото най-често скоростните им системи са нещо от рода на 1x10,1x9 и т.н. като касетата рядко надхвърля 28зъба отгоре. Големия ход на вилката/шока също допринасят. НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ ВЕЛОСИПЕДИ!!!! .. да не се заядете пак.
Също така, на DH пътека ако се спуснеш с стоков Cross GRX докъде ще стигнеш? Дали ще ти е много яко да пребиваш 100 милиметровата на първите 2-3 скока преди да се размажеш?
Ам-то е с много ход на и заключване на вилката/шока, скоростите най-често са 2/3 х 9/10/11. Сега разбра ли се горе-долу какво съм искал да кажа, или пак не загря албанския реутан?

Така аз разбирам нещата, не претендирам, че съм експерт, просто се опитах да помогна. Може и да съм с грешка, но не приемам бъзици от хора, които едва ли имат какъвто и да е отговор на въпроса, а дори и да имат, то не са си направили труда на помогнат на колега (визирам теб). Живи и здрави, спирам със офтопика.