Твърдак за XC за около 700 лева

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Твърдак за XC за около 700 лева

Мнениеот dalvv » Сря Юни 10, 2015 8:48 pm

Здравейте, съвсем нов съм във форума, а и като цяло от скоро се интересувам от планински велосипеди. От 8 години съм с една мекица за 300 лева, която като цяло не е нищо особено, но за града си ми върши работа. Отскоро обаче започна да ме влече карането по черни и пресечени пътища и като цяло планинското колоездене (най-много ме кефи частта със спусканията :D). И така реших, че е време да се ъпгрейдна, защото сегашното ми колело надали ще ми върши работа за планината. Та така, бюджета ми е 700-750 лева (не повече), по-горе съм казал по какво искам да карам (черни и пресечени пътища в планината и по асфалт ще се кара, нали все пак по нещо трябва да се стигне до пътечките за планинско колоездене), втора ръка нямам намерение да купувам, иска ми се да е с дискови спирачки, за да не ми се налага да сменям половината неща, ако в бъдеще искам дискови. За сега съм си харесал Sprint Apolon Elite, Cross GRX 9 2015, Cross TRACTION G27 и Cross GRIP 924. Какво мислите за тези модели?

От компоненти и спецификации общо взето нищо не разбирам, така че ако може на по-простичък език говорете (пишете). Та аз до скоро не знаех какво е XC, какво е колело с твърда рамка и мекица (в началото много се чудих защо вие, по-запознаните, на някои колела им викате "мекици" :roll2: ). С една дума искам да кажа, че съм гола вода в тази област.

ПС: Висок съм 170 см и тежа 73 кг, ако това има някакво значение.

Благодаря предварително! :)
dalvv

Рейтинг: 1200

Re: Твърдак за XC за около 700 лева

Мнениеот Stoyanov » Чет Юни 11, 2015 10:24 am

Привет! Добре си се ориентирал - за този бюджет ти трябва твърда рамка. По принцип и за четирите, които си посочил, съм чувал много добри отзиви. Аз лично съм фен на Apolon Elite, защото предлага най-добрите компоненти за цената си от 800лв. При Cross, Drag и Ram цените за същия клас са 100-200лв нагоре, а не всеки може да се раздели с хилядарка за колело... За GRX са ми обяснявали, че няма чупене, но пък е и по-тежък от другите, които си посочил :)
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот Djani_Varna » Чет Юни 11, 2015 11:30 am

Аз съм с GRX8 26" много здрав байк. Аз бих ти предложил Cross GRX8,9 и Sprint Apolon Elite.Според мен това са най-добрите байкове до 750-800лв. Тези двата според мен са най-добрият избор ако гониш цена-качество. Късмет! :agree:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Рейтинг: 1259

Мнениеот victortrt » Чет Юни 11, 2015 1:56 pm

Sprint Apolon Elite е най-добре за парите си.
Да го обясня малко по-подробно защо
Вилките на велосипедите от този клас вървят така в градация XCT- XCM - XCR, а класовете на частите по задвижването така altus- acera - alivio- deore, като ако задният дерайльор е с функция shadow+, той е по-добър от такъв без нея /по-прибран е и не се клати толкова/.
Спринта е с вилка XCR, задвижване acera /пълно, с изключение на дерайльора, който е deore с функция shadow+ и предния дерайльор, който е alivio/.
В момента acera е най-достъпния клас за 9 скорости.
За планинско колело среден клас може да се приеме такова поне с вилка XCR и дерайльор Деоре, макар че не съм сигурен дали разликата между вилките е чак толкова осезаема.
Всичко друго е начален клас.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 11, 2015 2:06 pm

Брей, брей, тия Спринт избухват с тоя Аполон(само дето е 800лв, предполагам си го видял), и аз съм за него.
Иначе няма какво да се лъжем-нещо между нисък и среден клас му е сетъпа, в никакъв случай обаче не е среден...
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот victortrt » Чет Юни 11, 2015 2:13 pm

Сега, човекът каза, че нищо не разбира, нека да приеме, че е среден клас, аз казах "поне ..."
А иначе браво на спринт, че коригираха двата компонента и най-вече дерайльора, защото май във фейсбук ги бяха нахранили за асерата и цената. Сега обаче развиват тезата, че няма бройки /в реалния магазин в Борово има само 27.5 цола, 52 см/, в електронния обаче не пише да са изчерпани.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 11, 2015 2:21 pm

Е, дерайлъора да ти е проблема. Продаваш тоя и си взимаш нов, ако толкова пречи :Д
То и зависи коя Асера е била, че новите доста ги хвалят..
Но наистина този сетъп си е адски добър като за тия пари, дето се вика само вилката да се смени и си става трепач..
А иначе е много вероятно наистина да са свършили, просто ще поръчаш от ел. магазина и ще ти кажат: "Нямаме бройки". Предполагам е направено тъпо и се ъпдейтват ръчно данните....
kobso1245

Мнениеот victortrt » Чет Юни 11, 2015 2:45 pm

Е да де, но ако ще правим така, защо да купуваме нов готов велосипед.
А и няма логика финансово, защото стария дер. ще се продаде трудно на половин цена или на 60-70 %, а новия е поне 80-100 лева.
Новата асера беше всичко, тази за 9 скорости с техно надписите.
victortrt

Мнениеот Stoyanov » Чет Юни 11, 2015 4:12 pm

Ааа, сакън! И аз съм се замислил за Apolon Elite с Deore Shadow! :/
Stoyanov

Рейтинг: 1255

Мнениеот victortrt » Чет Юни 11, 2015 4:19 pm

Докато мислиш, може да свършат.
Нещо се отклонихме от темата, както обикновено.
victortrt

Мнениеот carmo » Чет Юни 11, 2015 4:47 pm

Е "щом стигнахме до 8 стотака" мисля че питащият си струва да обмисли и тая промоция: http://mtb-bg.com/index.php/other/comme ... cross-june Някои от компонентите са дори по-добри + дистанционното заключване на вилката от кормилото (поне така пише), а и харесвам че всички жила/брони минават под долната тръба.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот victortrt » Пет Юни 12, 2015 8:26 am

Мисля, че на аполона може да се купи дистанционното заключване и да се сложи. Иначе и кроса е готин, де факто еуфория, но с обикновено чело и матова боя. Търсенето на по-по най обаче свършва някъде към х ххх лева.
victortrt

Мнениеот kobso1245 » Пет Юни 12, 2015 10:16 am

Е то колко реаално е полезно това дистанционно заключване е друг въпрос.
Аз на моя Рекон от г/д една година си мисля "Ей сега ще си поръчам" и все не намирам нужда да го правя.. просто вече съм си свикнал да си заключвам нормално.
Пък и като си гледам кормилото копчето за заключване ще дойде някъде по средата и няма да е много-много по-удобно, а са си допълнителни разходи.
kobso1245

Мнениеот dalvv » Пет Юни 12, 2015 11:25 am

Благодаря на всички за мненията! Май ще е Аполон-а. Аз него още от началото си го харесах. :)
А от това дистанционно заключване има ли смисъл? То какво прави освен, това което е очевидно - заключва вилката. Може би въпросите ми са супер глупави, но както вече казах, нищо не разбирам.
dalvv

Рейтинг: 1200

Мнениеот victortrt » Пет Юни 12, 2015 11:39 am

Заключва вилката дистанционно - от кормилото с едно копче. По принцип то е на такова място, че обикновено пускаш ръкохватката и почти за същото време можеш да заключиш вилката от палчето на горния край на десния стеншън /лъскавата тръба/.
Та пробвай без дистанционно заключване и ако не ти трябва - не си вземай. Вилките, които могат да се заключват дистанционно, могат и в движение /свити/ има и такива, които не могат /с механично заключване или съкратено MLO/
Аз спокойно заключвам в движение моята вилка на хибрид с подобна на аполона геометрия, която също е с хидравлично заклюване и не мога да си представя къде и как ще имам дистанционно /кормилото е по-тясно, по него има спирачки и команди/.
victortrt

Мнениеот carmo » Пет Юни 12, 2015 12:23 pm

Това си е голяма екстра. Имам на МТВ-то една вехта и безотказна въздушна REBA с променлив ход регулиращ се от лявата част на короната, който почти не ползвам -само ако ще качвам дълъг стръмен баир, се навеждам и я навивам до мин. за да променя общата геометрия на байка, "навеждайки" предницата му. Заключването на хода обаче е на кормилото, до дясната ръкохватка и го ползвам винаги (щото ми е до палеца) и въобще не си представям за тая функция да трябва да пускам кормилото и да се протягам надолу при всяко изправяне на педалите за по добър демараж. Градското ми колело няма дистанционно и неговото закл. на вилката изобщо не го ползвам, така че има огромен смисъл че някой го е измислил и внедрил. Командата се монтира за да се ползва без да се пуска ръката от ръкохватката на кормилото, иначе е безсмислена.
carmo

Рейтинг: 1930

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти