Колело за начинаещ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колело за начинаещ

Мнениеот loopy » Вто Юни 23, 2015 11:25 pm

Здравейте!

От доста време се надъхвам да се кача на колело, и най-накрая момента дойде :)
Бихте ли споделили мнение за няколко модела, които гледах?
Колелото ще се кара както в парковете, така и в гората.
Интересуваме до колко има разлика между моделите(и дали си заслужава), в ценовия клас, който гледам;
кой е правилния компромис относно окомплектовката (размер на гуми, вид спирачки, команди, ...).
Предварително благодаря!

1. http://koleloto.bg/product/1108/cross-2 ... -2015.html

2. http://bikesport.bg/bg/products/178-spr ... BK13BG3191

3. http://bikesport.bg/bg/products/2158-%D ... %B4%D0%B8_

4. http://bikesport.bg/bg/products/2171-%D ... %B4%D0%B8_

5. http://koleloto.bg/product/1104/cross-2 ... -2015.html

6. http://bikelab.bg/velosiped-2015-ram-ht1-3
loopy

Рейтинг: 1200

Re: Колело за начинаещ

Мнениеот GERGX » Сря Юни 24, 2015 10:43 am

гледай "малкките" неща да са "правилни".

Меки приятни грипове (дръжките на кормилото)

предпазител на предните зъбци, за да не ти скъса гащите

седалка с гел (не широка, но да е мека и адаптираща се) и задно окачване или амортисьорно колче - премахва гъзобола и всъщност е по безопастно

самозалепващи вътрешни гуми, и унивесални външни гуми, да имат "център" за асфалт и да са рошави по краищата, и шарката да е максимално висока

педали платформи

------

просто бг производителите яво всичките са ретарди, от изброените най близо е аполона.

Земи си втора ръка, нещо леко и здраво и отделно си купи и направи горните неща. Колата щя я караш само ако трябва да возиш някой.
GERGX

Рейтинг: 1142

Мнениеот kobso1245 » Сря Юни 24, 2015 11:23 am

Ееее точно до вчера Спринт имаха -15% на всички стоки, та можеше да си вземеш Есо-то на доста приятна цена(за мен е фаворит).
Можеш да пробваш тия дни, да не би да са я удължили.
Погледни и тук: viewforum.php?f=30 , има теми, подобни на твоята, в които има доста обяснено.
Иначе главно гледай задната главина(да е на шлици задължително), гумите да не са някакви найлони за 10лв(на Есо-то са добри). Ако ще е с хидравлики минимум Шимано 395, лично аз не съм фен на дракотата, но пък можеш на място да ги пробваш вече.
Иначе:
Меки приятни грипове (дръжките на кормилото)

Бих добавил и лепкави. Моя Крос дойде с някакви, които са супер удобни, но и лепнат леко и контролът е пълен.
предпазител на предните зъбци, за да не ти скъса гащите

Идеята на този предпазител не е да ти пази гащите(във веломагазините, както и някои спортни магазини, продават едни като малки коланчета, които ги увиваш около крачолите и ти ги пазят от скъсване, а и са светлоотразителни в повечето случаи). Идеята е да пазят венците от огъване(примерно ако паднеш върху някой камък или пък на скорост минеш през някой камък, дори "зъби" се чупят), а и също помагат ако случайно си яко карък и така паднеш, че се надереш на венците.
Като цяло от около 3+ години карам без такова и нямам проблеми, а ако е само за паркове не виждам никакъв смисъл..

седалка с гел (не широка, но да е мека и адаптираща се)

Това вече си е до гъз. Карал съм с по-мека и на 30-40км и нагоре ми става неудобна. Сега съм с някаква, която е без гел, но пак не е най-твърдата, и съм доволен. Тааа до гъз си е :Д

задно окачване или амортисьорно колче - премахва гъзобола и всъщност е по безопастно

Задно окачване за тия пари-твърдо НЕ. Обикновено велосипед със задно окачване за около 600лв нов означава "нещо", което тежи 16-17кг, има адски скапаната геометрия, компонентите му са взе едно от зрънчо "Лъки бой"...абе не става за нищо. За амортесъорното колче нищо не мога да кажа, не съм ползвал, надали бих ползвал, просто не виждам смисъл.

самозалепващи вътрешни гуми

И за това съм твърдо НЕ. Ще се кара в парка, та му е достатъчно в чантичката да си носи една вътрешна гума + комплект за лепене, вместо да си качва тегло на мястото, където най-много се усеща(а има разлика дали вътрешната ти гума ще е около 200грама(без "боза") и 300+грама(с "боза")). Ако толкова не му се лепи-в "Общ форум" има тема за гето безкамерни, излиза адски евтино да се направи, а в доста случаи е по-леко от нормална вътрешна.

унивесални външни гуми, да имат "център" за асфалт и да са рошави по краищата

Това е така, тези на Есо-то са точно такива.

За платформените педали-за начало 100% ще е с такива, по-късно вече ако се запали(и му се дават пари, самите педали са доста евтини, проблемът е в шпайковете, особено ако носиш голям номер..) горещо препоръчвам клипсове-свиква се за седмица-две, контролът е страхотен, а и при самото въртене си оказват положително влияние.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот GERGX » Сря Юни 24, 2015 11:34 am

не слушай kobso1245 , той е промит мозък, вело фанатик

направи си баика да е супер кофротен
GERGX

Мнениеот kobso1245 » Сря Юни 24, 2015 11:39 am

Че аз точно това му казвам, де-как да си го направи супер комфортен(не знам какво трябва да значи "кофротен"),
Щото ако за теб 300грама + вътрешна гума и люшкащ се велосипед са комфорт, за мен са си чиста проба мазохизъм...
Ама хора всякакви.
kobso1245

Мнениеот GERGX » Сря Юни 24, 2015 11:52 am

аз казвам сложи 5 кила отгоре , но да ти е кофортно и да нямаш проблеми

дай не 500 лв а 2000 ако тряба но пак да работят нещата.

500 лв бике втора ръка + 200 лв части + 3 дена труд (начинаещ) + 20 лв за иснтрументи

никой няма да кара 50 км за кеф или да ходи на работа

осен вело фанатиците дето за 150 грама по малко дават 3000 лв повече
GERGX

Мнениеот GERGX » Сря Юни 24, 2015 11:53 am

да ходи на работа ак ое 50 км до там
GERGX

Мнениеот victortrt » Сря Юни 24, 2015 11:59 am

Ето един комфортен велосипед - http://screambikes.eu/bg/velosipedi-gra ... -2015.html
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот kobso1245 » Сря Юни 24, 2015 12:02 pm

аз казвам сложи 5 кила отгоре
да ти е кофортно

Не че нещо, ама това са 2 изключващи се неща...
Тук се обсъждат НОВИ велосипеди. Ако случайно има приятел, който е по-навътре в нещата и може да му помогне при преглед и при избор на втора ръка велосипед-тогава вече втора ръка е вариант. Краен вариант за втора ръка е и също да си избере някое и да го поръча до сервиз, където да си плати за прегледа, ама пък тогава ще му дойде скъпичко, поне за мен.
никой няма да кара 50 км за кеф или да ходи на работа

Това какво трябва да значи? Че то на мен стигането до парка само ми е около 7-8км в едната посока, пътечката ми е около 5-6 и се връзват около 20 и няколко километра чист кеф. Да не говорим като тръгна по Витоша..
осен вело фанатиците дето за 150 грама по малко дават 3000 лв повече

Точно тая глупост, дето му предложи(да си вземе вътрешни с боза), които тежат поне 300 грама, ако я пренебрегне и вместо това даде нещо от рода на 20лв(за боза и 20инча вътрешни, за да си направи гето тюблес) и ще е свалил поне 150 грама и то от колелата. А там се усеща..
kobso1245

Мнениеот GERGX » Сря Юни 24, 2015 1:02 pm

http://koleloto.bg/product/1107/cross-2 ... -2015.html

+ амортисьорно колче - настрои си натягането

+ седалката я нарпави да гледа леко надолу - не както е сега равна

+ смени вътрешните гуми със самозалепващи

+ купи си стойка за вода и бидонче

готово
GERGX

Мнениеот kobso1245 » Сря Юни 24, 2015 1:44 pm

Или дай 100лв отгоре за Спринт-а, който е с в пъти по-добри компоненти, пък ако искаш и тромба му сложи...
пс:Ако случайно наклони напред седалката има възможност да му е адски неудобно, да не говорим, че повече тежест ще му пада на ръцете.. Абе няма никакъв смисъл да го прави, но няма смисъл да споря с човек, който препоръчва слагане на вътрешни гуми с боза.
kobso1245

Мнениеот _DK_ » Сря Юни 24, 2015 3:19 pm

Щом си начинаещ ето ти няколко насоки:

Погледни цените на различните размери гуми (гума=консуматив)- 26, 27.5 и 29 цола. Също и вилките.
Не си взимай меки седалки и т.н.- с твърда е най-удобно, а има и едни неща, дето им се вика "памперс"- да ти е мекичко на дупето без да се протърква от дебела, мека, лепкава седалка.
Не си струва да си взимаш велосипед само защото има по-хубави грипове от някой друг с по-качествени компоненти из задвижването.
Помисли си дали би си взел велосипед и би тръгнал да сменяваш компонентите по него.
Вилки, чиито имена започват с "XC" и имат трета буква Т, М или R може само да им се усмихнеш и да не даваш пари за тях. Същото важи за средно на квадрат, курбели с предпазител, главини joytech (имал съм от всичко изброено- мнооого грешни пари, много).
Иди на място и вдигни велосипеда. Ако не може да го задържиш в ръце повече от 10 минути- не ти трябва :)
Нисък човек на 29-ка изглежда забавно...и висок на 26-ца също.
Ако ще се състезаваш и мааааалко по-дългата следа на 27.5 гуми спрямо 26 ти е толкова важна за няколко стотни преднина- вземай смело 27.5 (тук е момента пак да погледнеш един и същ модел гуми за двата размера колко струва :) )
РАЗМЕРА НА РАМКАТА Е МНОГО ВАЖЕН. С една идея по-важен от мекотата и лепкавостта на гриповете.
Вземи си рамът. Мразя я тази марка, но май май това е най-адекватното предложение от тези, които разглеждаш. Някога защитавах крос, но те си спряха приятните 26цолови велосипедчета и вече не ме радват. Спринтчетата също изглежда добре, но не съм ги виждал на живо.
Аватар
_DK_

Рейтинг: 1220

Мнениеот victortrt » Сря Юни 24, 2015 4:20 pm

loopy Моля те напиши колко си висок и колко тежък, както и какво разбираш под паркове и под гората, защото иначе нещата ще излязат извън контрол.
По принцип да знаеш, че едни хубави грипове са около 20 лева /Ето - http://koleloto.bg/category/36/drazhki-grips.htmlточно на вело май се ползват от Крос, тези на Сан Марко са от пяна и обират много добре леки вибрации/ и не трябва да избираш по тях колелото, защото се сменят най-лесно. За седалките е сложно, но и те се сменят. За кратки карания по-удобни са леко меките, за дълги - твърдите.
Поначало равна седалка трябва да е хоризонтална при правилно вдигнато колче, защото ако е напред, ще се изсулваш към кормилото и ще си винаги под напрежение в ръцете.
Ако е вдигната, ще те притиска в т....е. и те така.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот loopy » Чет Юни 25, 2015 9:10 am

Здравейте!

Благодаря на всички за помощта!

Иначе нещото, което забравих да отбележа е: ръст - 170см и тегло 75кг.
За карането в гората мога да кажа, че няма да е екстремно(просто не ми стиска :) ), но искам да съм спокоен,
че като мина от някъде и някак си, клелото няма да се разбие, а ще мога да го направя отново, спокойно.
loopy

Рейтинг: 1200

Мнениеот ЕAngel » Пет Юни 26, 2015 9:03 am

loopy написа:Здравейте!

Благодаря на всички за помощта!

Иначе нещото, което забравих да отбележа е: ръст - 170см и тегло 75кг.
За карането в гората мога да кажа, че няма да е екстремно(просто не ми стиска :) ), но искам да съм спокоен,
че като мина от някъде и някак си, клелото няма да се разбие, а ще мога да го направя отново, спокойно.

Здравей,

Сега видях, че са обявили намаление на наличните количества на Аполон Еко 26"

http://www.mtb-bg.com/index.php/other/c ... apolon-eco
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Назад към Общ форум