Ееее точно до вчера Спринт имаха -15% на всички стоки, та можеше да си вземеш Есо-то на доста приятна цена(за мен е фаворит).
Можеш да пробваш тия дни, да не би да са я удължили.
Погледни и тук:
viewforum.php?f=30 , има теми, подобни на твоята, в които има доста обяснено.
Иначе главно гледай задната главина(да е на шлици задължително), гумите да не са някакви найлони за 10лв(на Есо-то са добри). Ако ще е с хидравлики минимум Шимано 395, лично аз не съм фен на дракотата, но пък можеш на място да ги пробваш вече.
Иначе:
Меки приятни грипове (дръжките на кормилото)
Бих добавил и лепкави. Моя Крос дойде с някакви, които са супер удобни, но и лепнат леко и контролът е пълен.
предпазител на предните зъбци, за да не ти скъса гащите
Идеята на този предпазител не е да ти пази гащите(във веломагазините, както и някои спортни магазини, продават едни като малки коланчета, които ги увиваш около крачолите и ти ги пазят от скъсване, а и са светлоотразителни в повечето случаи). Идеята е да пазят венците от огъване(примерно ако паднеш върху някой камък или пък на скорост минеш през някой камък, дори "зъби" се чупят), а и също помагат ако случайно си яко карък и така паднеш, че се надереш на венците.
Като цяло от около 3+ години карам без такова и нямам проблеми, а ако е само за паркове не виждам никакъв смисъл..
седалка с гел (не широка, но да е мека и адаптираща се)
Това вече си е до гъз. Карал съм с по-мека и на 30-40км и нагоре ми става неудобна. Сега съм с някаква, която е без гел, но пак не е най-твърдата, и съм доволен. Тааа до гъз си е :Д
задно окачване или амортисьорно колче - премахва гъзобола и всъщност е по безопастно
Задно окачване за тия пари-твърдо НЕ. Обикновено велосипед със задно окачване за около 600лв нов означава "нещо", което тежи 16-17кг, има адски скапаната геометрия, компонентите му са взе едно от зрънчо "Лъки бой"...абе не става за нищо. За амортесъорното колче нищо не мога да кажа, не съм ползвал, надали бих ползвал, просто не виждам смисъл.
самозалепващи вътрешни гуми
И за това съм твърдо НЕ. Ще се кара в парка, та му е достатъчно в чантичката да си носи една вътрешна гума + комплект за лепене, вместо да си качва тегло на мястото, където най-много се усеща(а има разлика дали вътрешната ти гума ще е около 200грама(без "боза") и 300+грама(с "боза")). Ако толкова не му се лепи-в "Общ форум" има тема за гето безкамерни, излиза адски евтино да се направи, а в доста случаи е по-леко от нормална вътрешна.
унивесални външни гуми, да имат "център" за асфалт и да са рошави по краищата
Това е така, тези на Есо-то са точно такива.
За платформените педали-за начало 100% ще е с такива, по-късно вече ако се запали(и му се дават пари, самите педали са доста евтини, проблемът е в шпайковете, особено ако носиш голям номер..) горещо препоръчвам клипсове-свиква се за седмица-две, контролът е страхотен, а и при самото въртене си оказват положително влияние.