Една трилема за ново колело

Въпроси, коментари и дискусии за ХС велосипеди с ход на окачването до 130 мм, компоненти и екипировка за тях.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Една трилема за ново колело

Мнениеот Gradinarov89 » Чет Сеп 03, 2015 9:34 am

Здравейте , от доста време прехвърлям темите из форума относно избор на колело. Но понеже вече се спрях на 3 модела искам да попитам конкретно какво мислите за тях. Ще ползвам колелото най вече за градско каране, извънградско , както и черни пътища и мисля не много тежък терен като цяло. Ето ги и трите колела на който съм се спрял (едно от тях бе обсъждано но бих искал да чуя как изглежда спрямо другите два велосипеда).

http://bikes4you.eu/index.php/velosipedi-main/planinski-velosipedi/275-planinski/cross-grx-9-27-5-detail

http://bikes4you.eu/index.php/velosipedi-main/planinski-velosipedi/275-planinski/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4-shockblaze-r5-27-5-detail

http://dragbicycles.com/bike/hardy-pro/

Бюджета ми е около 1000лв, така че ако имате някаква идея за нещо добро за тези пари ще се радвам да го споделите.
Gradinarov89

Рейтинг: 1200

Re: Една трилема за ново колело

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Сеп 03, 2015 10:50 am

Драг'а на каква цена си го намерил щото е доста на по високо ниво от другите два? Ако ти влиза в бюджета взимай драга и не се замисляй ама много ме съмнява да се продава някъде за 1000лв.

Другите два са горе долу еднакви като аз бих избрал Кроса макар и с малко по нисък клас дерайльор има 9 венеца отзад и е със 180мм диск отпред а не 160мм както при шокблейза. Другото не ги знам какви са тия главини главини и шини на шоклбейз...мойто колело е със същите колела като кроса и още не са се разлуфтили. А и Кроса май идва с по хубави гуми, аз съм с Рапид Роб и хич не съм доволен.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Gradinarov89 » Чет Сеп 03, 2015 11:14 am

Направих грешка, драга който ми предложиха е този по долу, а не харди про. Цената му е 990, което го прави най скъпия от трите, но пък ми казаха че имат доживотна гаранция на рамката, а за другите части 2години, което звучи примамливо предложение.

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-planinski-s-tvurda-ramka/9601-velosiped-drag-29er-pro-2014.html
Gradinarov89

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 03, 2015 12:53 pm

Ще ползвам колелото най вече за градско каране, извънградско , както и черни пътища и мисля не много тежък терен като цяло

Според мен най-подходящ ще е велосипед с гуми 26 цола, ако си нисък и с 29, ако си висок, защото при тях се намират подходящи гуми за смесени терени. Кросът има вариант с 29 цолови гуми, но не е на промоция, т.е. е по-скъп и при тези пари по -добре е това, ако намериш - http://koleloto.bg/product/841/cross-29 ... zelen.html
Между другото в този сайт на магазин намалена е 29-ката на ГРХ 9 и ако не е грешка, си е оферта
В момента дори да имаме предвид намаленията това http://bikesport.bg/bg/products/2169-sp ... %B4%D0%B8_ и съответно по-евтиния вариант - http://bikesport.bg/bg/products/2170-%D ... %B4%D0%B8_ се явяват най-изгодни откъм съотношение цена и качество /клас вложени компоненти/.
По скъпият аполон повече си струва парите, заради вилката и цялостното задвижване асера с дерайльор деоре с технология Шадоу +
Всъщност и хибрид ще ти свърши работа, но 29-цолов байк с вилка за мтб и по-хибридни /гладки/ гуми си е по-добре за нашите условия, макар и по-тежък с около килограм от аналогичен хибрид.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Сеп 03, 2015 1:46 pm

Мислех и аз да обърна внимание на размера на гумите защото 27.5 има малко модели 'градски' гуми но все пак и бая по черно ще кара. На мен не ми е проблем 30-40 км да минавам на ден с 'рошавите' гуми ама със сликове не се и съмнявам че ще е по-добре.

Аз ме видях от никъде Деоре Шадоу па камоли Шадоу+ но ако е така още по хубаво
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 03, 2015 2:03 pm

http://maxcombike.com/bg/bikes/sprint/% ... -Elite-29_
модела на дерайльора е Шадоу /всъщност не е +, но пак е Шадоу, т.е. по-добре от хич/. Дал съм линк от електронния магазин, защото има и цената, макар описанието на частите да е непълно. Максбайк ревизираха модела и решиха, че вместо пълната асера от най-ново поколение /за 9 скорости/, по добре ще им се търсят велосипедите от модела с декланшор аливио и дерайльор деоре с функцията Шадоу.
victortrt

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Чет Сеп 03, 2015 2:48 pm

victortrt написа:http://maxcombike.com/bg/bikes/sprint/%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/239-Sprint-APOLON-Elite-29_
модела на дерайльора е Шадоу /всъщност не е +, но пак е Шадоу, т.е. по-добре от хич/. Дал съм линк от електронния магазин, защото има и цената, макар описанието на частите да е непълно. Максбайк ревизираха модела и решиха, че вместо пълната асера от най-ново поколение /за 9 скорости/, по добре ще им се търсят велосипедите от модела с декланшор аливио и дерайльор деоре с функцията Шадоу.

И аз мисля че е по добре така, старото ми деоре чак в рамката ми се удряше а Шадоу като че ли е много по стабилен. В крайна сметка каквото и да е след време ще се запали и ще подменя износеното/счупеното с по висок клас. Другото гадно което съм забелязал е че доста от снимките по сайтовете не съответстват на описанието, примерно казват Деоре но на снимката Ацера.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот victortrt » Чет Сеп 03, 2015 5:21 pm

Аз не вярвам на снимки и описания в сайтове точно затова. Аполона обаче съм го виждал на живо във фирмения им магазин и си е с това деоре. При крос например във фирмените магазини са общо взето окомплектовани по описанието, но това не важи за гумите, може да пише континентал рейс кинг, но да е с някакви кенди.
victortrt

Мнениеот Gradinarov89 » Чет Сеп 03, 2015 5:58 pm

В интерес на истината , точно този спринт (аполон елит с 29инчови гуми) ми препоръчаха но за съжаление никъде в Бургас (поне където знам да има магазин) го няма, даже ми казаха че няма и да го има чак догодина, затова въобще не го споменах.Но общо взето мнението на продавача бе същото, именно че за цената и много добър велосипед, уви малко съм закъснял.
Gradinarov89

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 04, 2015 9:30 am

То при вас не си трябва кой знае какво колело, за да си караш с удоволствие /аз лятото карах там изцяло твърдо градско без проблем/, но аналог на аполона е драга 29 цола, който си посочил /по-добра вилка с дистанционно заключване и по-нисък клас задвижване, но доста висока цена/ и крос тракшън Г27 пак 29 цола . От него може да намериш във магазините, където има Кросове.
Еко варианта на спринт аполон, ако е 29 цола, също ще ти върши работа /той е на приблизително на нивото на първия посочен от теб крос, но на по-ниска цена/
Защо не помислиш за някой добър хибрид.
victortrt

Мнениеот evilzet » Пет Сеп 04, 2015 9:47 am

Колега, имаш лично съобщение.
evilzet

Рейтинг: 2000

Мнениеот Gradinarov89 » Пет Сеп 04, 2015 10:24 am

Ами аз останах с впечатление че това са хибридни велосипеди , тоест да стават и за колоездене както по асфалтов път , така и по черни пътища (защото това ми трябва). Досега имах (а и още го притежавам) един спринт , изцяло твърд , но понеже когато го купувах , преди около 5г., бях доста притиснат към бюджет и както е известно евтиното излиза скъпо. Та в този ред на мисли исках да си купя нещо добро , което да не ми изсмуква щастието от карането поне в следващите 2-3 години :).

Иначе проблема ми е че като отида в магазин и попитам ми е трудно да пресея (да не кажа невъзможно) да пресея истината от плявата.Друг проблем е че Бургас, като доста по малък град има и доста ограничен избор, а съм малко скептичен да си поръчам от онлайн магазин понеже най вероятно няма да имат представител в Бургас което затруднява обслужването на велосипеда ако се появи някакъв проблем.
Gradinarov89

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 04, 2015 11:05 am

Това са планински велосипеди, които стават за каране по асфалт, но не са предназначени за това.

Ето тук има описание на отделните видове велосипеди и тяхното предназначение - http://www.crosscycle.com/bg/news/news20.html като за Крос хибридните модели са под името cross. Чети само анонсите на отделните моделни гами.
Разликите са в размера на гумите, дължината на рамката и оттам позицията на колоездача, обхвата на предавките и по специално възможността за тежки предавки, удачни за бързо каране по асфалт и др. по-дребни неща.

Бургас не е малък град по отношение избора на велосипеди, имате всички български марки, както и полски и чешки велосипеди, каквито няма например в София и Пловдив

Относно зърното и плявата поствам едно мое малко по-дълго повествование, което да ти даде ориентация:
Класовете на шимано вървят във възходящ ред така ........ /букви и цифри/, търни, алтус, ацера, аливио, деоре, slx, xt, xtr. До деоре са нисък и среден клас, като деоре е границата между средния и високия клас /най-общо и условно/
Вилките на сънтур вървят към по-хубави от някакви с букви и цифри – xct - xcm - xcr и нататък вече с имена, но за начален клас велосипед това инфо няма значение.
Общоприето е че вилките Рокшокс и т.н. са по-добри от тези на Сънтур като марка.
Вилка със заключване /обикновено има в модела й нещо LO – MLO HLO и др./ е по-добре от такава без заради възможността да се заключва
Велосипед с 24 скорости е по-добре от такъв с 21 не толкова заради броя на скоростите, а и поради други причини, най малкото защото задната му главина е на шлици /по-нов стандар и по-здрава/ и защото за 24 скорости се намират нови компоненти среден клас.
В по-малка степен това важи за предимството на велосипед с 27 скорости пред такъв с 24.
По-лек велосипед е по-добре от по-тежък, но теглата, посочени в сайтове не са 1:1.

Карането на планински велосипед в града не е невъзможно, но често възниква нуждата от по-градски гуми, особено ако се кара основно по асфалт.
Градски гуми 27.5 " се намират у нас по-трудно и изборът е ограничен. В чужди сайтове има избор, но цените са около 30 лева на гума.
Градски гуми 28" и 26" се намират, като първите стават за 29", тоест 29-цолов велосипед може по-лесно да се преоборудва за градско каране.
Тази възможност и вероятност следва да се има предвид при избора на рамка, ако се притеснявате колелото да изглежда грозно с дебела рамка и тънки гуми.
victortrt

Мнениеот irgnet » Пет Сеп 04, 2015 11:18 am

За твоя тип каране бих ти препоръчал този велосипед: http://bikesport.bg/bg/products/2367-%D ... %B4%D0%B8_

ще ти останат и 200 лева за други неща
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот did » Пет Сеп 04, 2015 2:28 pm

@victortrt : Толкова неверни неща в един пост не бях чел отдавна.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот victortrt » Пет Сеп 04, 2015 3:45 pm

С риск да получа още един минус, нека някой по-умен да даде насоки на питащия как да се ориентира какво да си избере. :beer:
victortrt

Мнениеот Gradinarov89 » Съб Сеп 05, 2015 1:39 pm

В момента ми предложиха тези два модела на крос

http://koleloto.bg/product/1097/cross-29-grip-27-speed-model-2015.html

за 1000лв

както и този

http://bikescenter.bg/cross-grx-9-29-2014-bg

за 840 някъде.

Честно казано клоня към първия, но все пак ако може да подкрепите вътрешното ми усещане ще съм благодарен.
Gradinarov89

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Сеп 05, 2015 3:32 pm

Първия с две ръце го подкрепям.
ХТ дерайльор и ХЦ30 вилка за тия пари си е много добре.
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот victortrt » Съб Сеп 05, 2015 4:33 pm

Няма грам съмнение, че разликата от 160 лева си струва напълно.
Първия е класи над втория по всички показатели, освен еднаквите гуми, ставащи за градски условия и за черен път /сух/.
Отделен е въпросът, че това колело е много повече отколкото ти трябва за градско каране и леки черни пътеки, но не вреди да имаш по-добро колело за условията на експлоатация, които предвиждаш.
Ако се зарибиш по планинското колоездене, само сменяш едни гуми за около 60 лева и си напълно готов за всякакви черни пътеки /в твоя край, че 29-ката при големи баири иска по-силни крака, но това е друга история. За Странджа и Сакар става, даже и за източна Стара Планина/. :beer:
victortrt

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Съб Сеп 05, 2015 9:17 pm

Разликата във въртенето не е пренебрежима но плюсовете не чак толкова. 29" гази и катери това колко му трябва в града само от него си зависи
ЧестоНеадвкватен

Мнениеот carmo » Вто Сеп 08, 2015 12:37 pm

Грипа за тея пари е чудесен, а относно хибридите подходящи за твоите приоритети, може да разгледаш този модел: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html или по-спортно ориентирания и по-модерен: http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... v-mat.html
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот Gradinarov89 » Вто Сеп 08, 2015 1:52 pm

Благодаря на всички за съветите и предложенията.Днес вече платих велосипеда (grip 29 560мм ) за 1000 пари :). Утре ще си го взема и ще му направя бойното кръщение а впоследствие и някои друг по сериозен преход.Ще кача и някоя друга снимка за да докараме темата до щастливия й финал.
Gradinarov89

Назад към Продукти за крос-кънтри