Ремонт на колело (частичен) + няколко въпроса...

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ремонт на колело (частичен) + няколко въпроса...

Мнениеот Binqta » Чет Юни 04, 2015 6:32 pm

Здравейте, в няколко реда искам да спомена следната информация, за да не изнервям доста по компетентните от мен. Последно съм пипал колело когато бях на 15 години, от тогава насам хич и не съм запознат много със теорията и специализираните думи за елементите на колелото. Взех едно колело за без пари, върши ми работа колкото да ме закара до работа и да се върна с него. Но естествено не ми харесва състоянието, в което се намира.

Първи проблем.Днес ми се счупи задната машинка (дерайльор ???), и си купих нова shimano acera RD M390. Сложих я аз, завих я, дръпнах жилото и го завих към машинката. Като преди това намерих тема във форума, където е упоменато да разпусна жилото от командата (тоест да сложа комантада на най-голяма скорост ??) и да го стегна когато машинката отзад се намира точно на най-малката запчатка от венеца ?? Не съм сигурен дали е точно това, но аз така направих. Почнах да се мъча да реголирам H и L , но само се мъчих, фактически дерайльора не се опъва до най-ниската запчатка и (венеца ми е със 7...предавки ? ) и започва от 6-та. От там насам нищо не мога да направя...След седмица две искам да си купя нови части, но първо искам да се науча да си регулирам машинката.

Втори проблем след като реша първия.Имам и още въпроси...Каква е съвместимостта между елементи на shimano. Засега имам Shimnano Acera RD M390, която е за 9 скорости, а аз имам венец със 7 (кой венец на shimano мога да си купя със 9 скорости, и ще стане ли след като заводски предполагам колелото е със 7 или ще трябва да си взема пак венец със 7. Този стар венец ми изглежда доста износен, доста.
Харесал съм си команди на shimano ST-M390 9-скорости и съответно модела Ляв със 3. Веригата също ми е стара и ръждясала, каква верига трябва да си взема ? За курбел все още мисля, но най-вероятно по нататък с нова предна машинка.

Извинявам се, ако темата ми не е както трябва и пълна с грешки, очаквам вашите поправки и помощ по проблемите ми.
Благодаря !!!!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Binqta

Рейтинг: 1200

Re: Ремонт на колело (частичен) + няколко въпроса...

Мнениеот Binqta » Чет Юни 04, 2015 11:18 pm

С първия проблем се преборих, отначало когато съм отпускал жилото от командата, съм притягал жилото повече отколкото трябва при дерайльора.
Аватар
Binqta

Мнениеот joroblob » Чет Юни 04, 2015 11:40 pm

Не се мъчи да настройваш няма да успееш да го направиш добре. Причината е в това, че дерайльора ти е пригоден само за 9 скорости (погледни дали не е 8 - 9 скорости, ако е такъв насочи се към ъпгрейд за 8 - по-евтини са касетата и веригата спрямо комбинация за 9) - ще кажеш "нали командата е за 7 защо да не стане?", да но издърпването на дерайльора е различно от това на такъв за 7 скорости и да нагласиш дадена скорост добре другите все ще се падат някъде не точно на правилната позиция и е възможно веригата да прещраква и хрупа в опити да си намери позицията. Добре си решил да смениш касетата (задната зъбчатка) с такава с 9 венеца, НО преди да го направиш помисли за смяна и на задната капла, защото тази няма да събере новата касета а и едва ли има 9-ка на резба! Виж в момента от велосипед.бг дават добри промоции за капли! Бих те посъветвал да избереш главина на "шлици", а не като сегашната ти на резба - за малката разлика в цените получаваш значително по-здрава и безпроблемна! Командата която си избрал е точната за този дерайльор няма да имаш ядове, а веригата трябва да я съобразиш със скоростите (колкото са повече толкова веригата е по тясна). Надявам се, да съм ти бил полезен!
joroblob

Рейтинг: 1320

Мнениеот autosvet » Пет Юни 05, 2015 7:27 pm

От тези снимки ми се струва че е крива конзолката която държи дерейльора. И ако е толкова крива колкото ми струва на тази стоманена рамка почти сигурно няма да можеш да се оправиш сам, а не е сигурно дал и добър механик ще успее да ти помогне.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Binqta » Пет Юни 05, 2015 10:53 pm

Командите, които съм посочил по-горе вече съм ги поръчал. Тази капла съместима ли е ? http://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-custom-made-rear-wheel-26-deore-610-mach1-nitro-256410/wg_id-8826
Каква касета на Shimano мога да си взема, и какъв курбел ?
Благодаря
Аватар
Binqta

Мнениеот autosvet » Съб Юни 06, 2015 1:25 am

По-добре ново колело. Просто не си заслужава да ъпгрейдваш това с подобни части. А ако съм прав за конзолката дето държи дерейльора рамката отива за скрап вероятно.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Ozzie » Съб Юни 06, 2015 8:40 am

Нищо му няма на ухото което държи дерайльора, освен че е леко криво.
Но пък рамката и задницата са стоманени, така че търпи корекции, които не биха застрашили здравината му.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Brave » Съб Юни 06, 2015 9:58 am

Горе долу нещата са следните според мен:

Първо, трябва да изправиш ухото на което се крепи дерайльора. Демонтирай дерайльора и хвани ухото с раздвижен ключ или чираци например за да имаш голям лост и внимателно го изправи до положение в което е перпендикулярно на оста на задната капла. Провери, ухото да е перпендикулярно на остта на задното колело и в другата равнина - т.е. да е успоредно на надлъжната ос на велосипеда. Иначе, колкото и да мъчиш дерайльора няма да успееш да го настроиш добре.
Действай по метода описан в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/286-repair009

Второ - дерайльор за 9 скорости, може да управлява веригата по 7 зъба касета. Само трябва прецизно да го настроиш. Дърпането е еднакво, а стъпките зависят от командата. Разликата при Шимано идва при частите за 10 скорости (Dyna-Sys). Евентуален проблем може да се появи с дебелината на веригата ако е много стара (бяха по-дебели), но вероятно това вече е проверено и не закача. Друг проблем с веригата е, че в зависмост от стария ти дерайльор и дължината на рамото му, може веригата да ти дойде малко къса или малко дълга.

Трето - касета за 9 скорости няма да намериш за главина на резба и следователно, трябва да купиш нова главина (която после да ти наплетат) или дори цяло задно колело, което в твоя случай вероятно е по-добре, защото ако не се лъжа от снимките, каплите ти са едностенни, а те рано или късно се изкривяват. Отделно, е много вероятно, новата главина да е с различни фланци и да трябва и комплект спици. Ще ти трябват и команди за 9 скорости и нова верига. Възможно е и курбелите да създадат проблем с тясната верига за 9 скорости.

Четвърто - наистина не си заслужава да инвестираш толкова в такъв клас колело. Ако се чупи нещо, заменяй със същото или малко по-свястно, но да вкараш в непретенциозно градско колело около 200 лв за да имаш 9 скоростна система, поне за мен не е добра идея.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот divvo » Съб Юни 06, 2015 6:33 pm

Карам 7 скоростна касета с 9 скоростен дерайльор и 7 скоростна команда. Шифти без никакъв проблем. По темата мога да добавя, че е необходимо да смените жилото с броните. Сигурно сегашните няма да са в най-добрата си форма и ще пречат на хубаво превключване.
divvo

Мнениеот Binqta » Съб Юни 06, 2015 8:06 pm

Дотук ме просветлявате доста, в някои неща. Ще видя какво мога да направя по въпроса с ухото.Та значи наистина не си заслужава както казвате, но просто искам да си го "стегна" а живот и здраве може и рамка нататък.
Но тази капла, която съм показал горе в линка не е ли с главина ? А и някои касети не са по скъпи от 20-25 лева. На мен не ми е проблем защото си ги вземам от Амазон. Трябват ми насоки, каква е главината на тази капла, която съм посочил, или можете да ми предложите друга капла.
Като цяло съм като бебе, не знам кое как пасва, сигурно единсвеното, което знам е какви спирачки да си сложа и как да ги напасна :Д, за някои е смешно за други не. Реално сега се въртя около венеца, каплата и главината на каплата. Иначе за Курбела, има счупени зъбчета.
Очаквам вашите отговори :)
Аватар
Binqta

Мнениеот Binqta » Пет Юни 12, 2015 7:36 pm

Трябва ми съвет за задната капла, какво трябва да гледам и да меря. Сегашната ми капла е с касета за 7 скорости, искам да я сменя със капла за касета за 9.
Мисля си, че касетата с 9 скорости трябва да е просто по гъста, след като и веригата е по тънка. Какво трябва да меря и как да разбера дали нова капла със главина ще пасне. Лично аз съм си харесал тази капла - http://www.bike-discount.de/en/buy/shim ... wg_id-8826 ...
Аватар
Binqta

Мнениеот xargs » Пет Юни 12, 2015 8:25 pm

Тя таз капла е по-скъпа от цялото колело :crazy: Послушай хората отгоре и го смени, няма смисъл да даваш толкова пари.

А ако толкова държиш http://velosiped.bg/mtb-170/dzhanti/oko ... rder=price
Аватар
xargs

Мнениеот Binqta » Вто Окт 06, 2015 10:51 pm

Мисля да си взема тези двете https://www.taylor-wheels.de/vuelta-26- ... rz-24-loch
Въпроса ми е каква касета пасва на задния хъб ? Ще е осем скорости, но кой модел става?
Аватар
Binqta

Мнениеот n0thing » Нед Окт 11, 2015 1:06 am

Доста скъпи капли си избрал, според мен не си заслужава.
Погледни сайта, който е пуснал xargs има доста по-добри оферти. :)
Успех
Bисете отпуснато
Аватар
n0thing

Рейтинг: 1185

Мнениеот Ozzie » Нед Окт 11, 2015 11:20 am

Binqta написа:Въпроса ми е каква касета пасва на задния хъб ? Ще е осем скорости, но кой модел става?

Всички, които са на шлиц.
Но както каза колегата преди мен, колела за ~ 190 лв. на велосипед който струва максимум 100-110 си е направо overkill...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот Alexi » Нед Окт 11, 2015 12:13 pm

като гледам снимките тоя велосипед трудно ще се възстанови за смислени пари имайки предвид че е крайно нисък клас като цяло .. то и вилката е с ръждясали стеншъни и да ги зачистиш ще са на язви ,вероятно е и много тежка трябва да се смени цялата .. за тия пари на капли които гледаш има цели велосипеди в добро състояние и по хубави като цяло от тоя твоя
Аватар
Alexi

Назад към Веломеханик