Скърцане на курбел или средно

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скърцане на курбел или средно

Мнениеот Gradinarov89 » Нед Окт 25, 2015 11:20 am

Здравенте, искам да попитам за съвет откъде и каква може да е причината за скърцане на велосипеда ми.
Модела е този
http://koleloto.bg/product/1097/cross-29-grip-27-speed-model-2015.html

Самото скърцане (както си личи от заглавието) е някъде откъм курбела/средното, но се проявява само при силен натиск на педалите.Тоест ако го въртя на ръка не се чува нищо.Луфт няма при курбелите (тоест не поддават на напречен натиск).Самият велосипед е на едва 200-300 км което си е нищо, макар че аз съм по тежък , от порядъка на 95кг. При всички положения утре отивам до сервиза но бих искал да отида с малко инфо от по знаещи от мен. Този проблем го имах на старата барака (един евтиф спринт) чиито курбели се разхлабваха страшно бързо и докато не ги залепиха не спряха да се разхлабват (смениха и средното с такова с капсуловани лагери).

Както и да е , мисълта ми е според вас този проблем от разхлабени курбели ли идва или отнякъде другаде ? Естествено,разбирам че така в тема по интернет е трудно да се направи диагностика но все пак.
Иначе самият курбел доколкото го погледнах е с шестограм, но не ми се иска да го пристягам аз понеже велосипеда е в гаранция и не ми се правят експерименти. Но все пак ако го натегна има ли възможност за пренатягане , тоест да му видя сметката ако го затягам аз ?

Надявам се не съм бил прекалено неясен.
Gradinarov89

Рейтинг: 1200

Re: Скърцане на курбел или средно

Мнениеот billclinton » Нед Окт 25, 2015 11:38 am

Стягай смело с шестограма.При мен скърцане се получавало или при разхлабени курбели или разхлабено средно.Здравото стягане винаги е помагало,като същевременно гресирам всичко

П.П Да допълня- понякога е възможно и от самите педали да идва скърцането(нещо лагерите ако са се прецакали)но като гледам твоите са VP -467 които са доста здрави.Карах с такива 2 години и аз съм около 95кг- не са мръднали
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Gradinarov89 » Чет Окт 29, 2015 4:16 pm

Доста особен случай, скърцането продължава. В сервиза момчето ми каза че се чувало от мърдането на кормилото в ляво и вдясно , но това беше от самия гумен протектор. Ходих и до местния майстор но и той ми каза че всичко е добре затегнато и да си карам така щом няма проблем, но ме притеснява такова ритмично скърцане/пукане. Пробвах и сам да дозатегна курбелите но шестограма ми е сравнително къс ,а й нямам удължител и немога да го напъна кой знае колко.
Може би утре ще пробвам прегледам педалите , не се въртят супер свободно което може и да е източника. Както и да е като го открия ще постна решението, може и да помогне на някоя бедна душа.
Gradinarov89

Мнениеот billclinton » Чет Окт 29, 2015 5:46 pm

Gradinarov89 написа:Доста особен случай, скърцането продължава. В сервиза момчето ми каза че се чувало от мърдането на кормилото в ляво и вдясно , но това беше от самия гумен протектор. Ходих и до местния майстор но и той ми каза че всичко е добре затегнато и да си карам така щом няма проблем, но ме притеснява такова ритмично скърцане/пукане. Пробвах и сам да дозатегна курбелите но шестограма ми е сравнително къс ,а й нямам удължител и немога да го напъна кой знае колко.
Може би утре ще пробвам прегледам педалите , не се въртят супер свободно което може и да е източника. Както и да е като го открия ще постна решението, може и да помогне на някоя бедна душа.

Значи между пукане и скърцане има разлика - пукането почти винаги е от педалите.Сваляш педалите почистваш ги,гресираш и монтираш - като ги стягаш добре.Имай предвид че левия педал е с обратна резба - тоест се развива в посока часовниковата стрелка.
Ако и след това пукането продължи може да бъде от чашките на рамката при вилката - там вече е по сложно
billclinton

Рейтинг: 1525

Мнениеот Vatman » Пет Окт 30, 2015 10:50 am

Провери първо скобата на седалковата тръба... извади и изчисти колчето за седлото и скобата и ги монтирай здраво след това...
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот Gradinarov89 » Пон Ное 02, 2015 11:49 am

Мерси за предложенията, последвах ги. Почистих и колчето на седалка, извадих и педалите, почистих ги и отново ги поставих. Скърцането продължава. Прави ми впечатление че скърцането идва в момента в който единият курбел е почти долу при натиск. Не е необходимо натиска да е силен (но с ръка немога да го възпроизведа) тъй като дори и на най ниските предавки се чува отчетливо. Опитах но курбелите немога да ги стегна повече от колкото са.
Предполагам може да е от веригата ,ако в някакъв момент на хода опира в дерейльора но ми се струва (понеже го имах този проблем по рано) че звука е по различен. Това ще го проверя впоследствие, но ако не е от това някои има ли предположение от какво може да е ?
Gradinarov89

Мнениеот Vatman » Сря Ное 04, 2015 3:37 pm

За да изолираш вероятността скърцането да е от седалковата тръба или скобата, както и от самата седалка, направи тест дали скърца като караш само прав на педали без да сядаш... това го пиша защото при мен почти винаги скърцането е било от седалковите компоненти. Не е нормално ново колело да скърца откъм курбелите/средното...
Веригата не скърца, а стърже ако се допира до някой метален компонент...
Vatman

Рейтинг: 1390

Мнениеот Gradinarov89 » Чет Ное 05, 2015 1:02 pm

Здравейте отново, скърцането спря (поне на първи прочит, днес го карах едва на 300-400 метра , а утре ще направя преход както си е реда) , но изглежда беше от педалите.Отново ги извадих и почистих , този път сложих и грес, миналия път нямах и пробвах просто с почистване. Стегнах и скобата на седалката доколкото мога, не мисля че беше от това но за всеки случай го направих. След това не проскърца, въпреки че педалиет ги бях стегнал ужасно здраво първия път, след греста нескърцат. Както и да е , надявам се проблема да се е решил. Голямо благодаря на всички за помощта и съветите.
Gradinarov89

Назад към Веломеханик