С риск да не получа отговор, ще се опитам да поставя въпрос, който ме вълнува. След като навъртях вече 10000км. за три години, а велосипеда е на 12 години и не знам колко е каран преди да го купя, се появи хлабина в подвижната става, долу до ос-касетата и в следствие на това странично клатене на цялата задна вилка. Ставата е с лагери, които въпреки че изглеждат добре, смятам да сменя, но не смятам че проблема е от тях. Болта, който играе ролята на ос, стегнат е докрай и продължава да има хлабина, пробвах с шайби от външната страна на лагерите - получи се, но се появи друг проблем . Стягам докрай, няма хлабина, всичко е "ОК!" и след първия по-сериозен баир, започва едно неприятно скърцане ( ужас - много мразя да ми скърца нещо ).
Имам и втори вариант на решение на проблема, да поставя шайбите от вътрешната страна на лагерите, но само теоретично, на практика няма как да ги подпъхна там. Според мен се е получило някакво странично износване на дистанционната втулка между двата лагера, която е пресована в ухото на рамката. Принципно там не би трябвало да се износва, тъй като ако е нормално стегната връзката, всичко там трябва да е неподвижно и въртенето да е само от лагера, но е възможно да съм карал когато е била леко разхлабена без да усетя! В момента съм се насочил към тази втулка, малко е проблем с избиването и и намирането на стругар който да ми направи друга и след това с монтирането и, но в момента не виждам друго решение и до края на сезона ще карам с малко луфт. Прилагам скица, нарисувана набързо. Ако някой имам опит с такива проблеми и някакви идеи, се надявам да сподели!