Ремонт на подвижната става на рамка Full suspension (мекица)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Ремонт на подвижната става на рамка Full suspension (мекица)

Мнениеот ectomtb » Пет Ное 13, 2015 11:25 am

С риск да не получа отговор, ще се опитам да поставя въпрос, който ме вълнува. След като навъртях вече 10000км. за три години, а велосипеда е на 12 години и не знам колко е каран преди да го купя, се появи хлабина в подвижната става, долу до ос-касетата и в следствие на това странично клатене на цялата задна вилка. Ставата е с лагери, които въпреки че изглеждат добре, смятам да сменя, но не смятам че проблема е от тях. Болта, който играе ролята на ос, стегнат е докрай и продължава да има хлабина, пробвах с шайби от външната страна на лагерите - получи се, но се появи друг проблем . Стягам докрай, няма хлабина, всичко е "ОК!" и след първия по-сериозен баир, започва едно неприятно скърцане ( ужас - много мразя да ми скърца нещо ).
Имам и втори вариант на решение на проблема, да поставя шайбите от вътрешната страна на лагерите, но само теоретично, на практика няма как да ги подпъхна там. Според мен се е получило някакво странично износване на дистанционната втулка между двата лагера, която е пресована в ухото на рамката. Принципно там не би трябвало да се износва, тъй като ако е нормално стегната връзката, всичко там трябва да е неподвижно и въртенето да е само от лагера, но е възможно да съм карал когато е била леко разхлабена без да усетя! В момента съм се насочил към тази втулка, малко е проблем с избиването и и намирането на стругар който да ми направи друга и след това с монтирането и, но в момента не виждам друго решение и до края на сезона ще карам с малко луфт. Прилагам скица, нарисувана набързо. Ако някой имам опит с такива проблеми и някакви идеи, се надявам да сподели!
podvijna stava.jpg
Скица на шарнирната връзка
(334.79 KiB) 308 пъти
Аватар
ectomtb

Рейтинг: 1220

Re: Ремонт на подвижната става на рамка Full suspension (мекица)

Мнениеот karacha » Пет Ное 13, 2015 2:11 pm

Нормално е при такива стари колела с двойно окачване след време да стават луфтове и да има скърцане. Дай снимка на колелото с проблемната точка. Така само може да гадаем - ясно е че не разбираш много!
karacha

Рейтинг: 1155

Мнениеот ectomtb » Пет Ное 13, 2015 3:53 pm

karacha написа:Нормално е при такива стари колела с двойно окачване след време да стават луфтове и да има скърцане. Дай снимка на колелото с проблемната точка. Така само може да гадаем - ясно е че не разбираш много!

Не ми харесват определенията от типа кой колко разбира, ама както и да е :)
При това хубаво време не ми се разглобява, а ми се кара и мога да пусна само външни снимки, от които е трудно да се разбере, затова съм нарисувал скица. Лагерите са двустранно капсуловани - 6001 2RS INT
Прикачени файлове
IMG_05.jpg
IMG_05.jpg (53.74 KiB) Прегледано 3681 пъти
IMG_04.jpg
IMG_04.jpg (49.95 KiB) Прегледано 3674 пъти
Аватар
ectomtb

Мнениеот bio » Пет Ное 13, 2015 4:36 pm

Това Cannondale ли е ? Дай цялостна снимка на окачването и задния триъгълник. Ще те посъветвам да смениш лагерите. Макар и визуално всичко да е Ок, вътре може да е салата.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот ectomtb » Пет Ное 13, 2015 8:07 pm

bio написа:Това Cannondale ли е ? Дай цялостна снимка на окачването и задния триъгълник. Ще те посъветвам да смениш лагерите. Макар и визуално всичко да е Ок, вътре може да е салата.

Лагерите.както съм споменал по-горе, тази зима ще ги сменя с нови. но смятам че проблема не е в тях, а в дистанционната втулка между тях.
Аватар
ectomtb

Мнениеот Келеша » Пет Ное 13, 2015 8:40 pm

Най лесно се разбира с елиминация на проблемните места, с вода която е и основният виновник за много проблеми с велосипедите и не само. Мокриш с вода може и спрей WD40 проникващ. Не е гаранция че е точно от там, хлабава задна ос пукнатина в рамката спици и неща за които изобщо не очакваш дори и по опитни биха се затруднили. Тези проблеми имат и много нови велосипеди не е гаранция пробега и редовната профилактика цаца няма за това :beer:
Келеша

Рейтинг: 1282

Мнениеот bio » Съб Ное 14, 2015 7:40 am

Можеш да подложиш пас шайби отвътрешната страна на лагерите (към втулката). Намазваш лагера с грес и му лепваш пас шайбата. а а а сега пак разгледах чертежа, трябва да избиеш лагерите и втулката, за да разделиш рамката. Гадна ситуация ....
Келеша обаче е прав, трудно е да определиш откъде е това пукане. Аз бих махнал шока, за да усетя как се движи задния триъгълник срямо рамката. Карай и си свиркай.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ectomtb » Съб Ное 14, 2015 9:58 pm

Другата седмица ще купя лагери 6001 2RS ( за сега се съм спрял на марките FAG и NSK), и тогава ще разглобявам и ще направя снимки. Варианта за шайби между втулката и лагера остава, но мисля да ги лепна не с грес а с каноколит.Другия вариант е с нова втулка.
Аватар
ectomtb

Мнениеот marto_bikeara » Нед Ное 15, 2015 12:22 am

За лагерите почти няма никакво значение какви ще са като марка на такова място.Според мен няма смисъл от най-качествените,защото влезе ли вода,каквато и марка да са лагерите,ще си заминат.Важно е да са защитени от вода,тоест да са с гумена капачка-2RS(се водят).Хубаво е също преди да ги сложиш да ги натъпчеш хубаво с грес,най-добре селиконова и така ще си сигурен,че много трудно ще влезе вода в тях.
Успех !
marto_bikeara

Рейтинг: 1225

Мнениеот ectomtb » Вто Ное 17, 2015 9:46 am

bio написа:Това Cannondale ли е ? Дай цялостна снимка на окачването и задния триъгълник. Ще те посъветвам да смениш лагерите. Макар и визуално всичко да е Ок, вътре може да е салата.

Преди да получа лагерите няма да разглобявам, а те ще пристигната по всяка вероятност чак в петък. това лято два пъти съм разчаствал този възел и вътре не е салата :D , всичко си е чисто. Лагерите не са като нови, при завъртане с ръка не се плъзгат глатко, а движи като секундарник на часивник ( е това се усеща само при завъртане на ръка, а не при движението на целия заден триъгълник, при откачен амортисьор) . Проблема е че при максимално затягане на оста , която е съставена от две суметрични части ( едното болт а другото гайка ), си остава един страничен луфт от около 2-3 мм. клатейки странично задния триъгълник. При слагане на шайби от външната страна на лагерите - този луфт вече го няма, всичко се движи перфектно, но след известно време, започва леко скърцане, което според мен е вследствие на контакт между алуминиевите повърхности на "ухото от рамката" и задния триъгълник. Като получа лагерите, ще направя пълно замерване, и тогава смятам че ще си изясня напълно проблема, със сигурност проблема е в размер не по голям от милиметър.
IMG_20151113_192028_1.jpg
цялостна снимка на окачването и задния триъгълник
IMG_20151113_192028_1.jpg (193.9 KiB) Прегледано 1456 пъти
Аватар
ectomtb

Мнениеот bio » Вто Ное 17, 2015 10:56 am

ами добре си се ориентирал. мери, мисли и действай. само за информация ти казвам, че има "пас шайби" с дебелина 0,1mm и много точно може да коригираш износването ако втулката е с равна челно.
успех ти желая и след време се похвали каква си я свършил.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ectomtb » Чет Ное 26, 2015 2:35 pm

Най-накрая подвижната става е ремонтирана и всичко работи плавно и без никакви луфтове. Разглобих всичко от средното движение назад на съставните му части. Веднага забелязах че след два месеца каране с този луфт втулката се е износила доста и почти не излиза извън ухото, а при предишното разглобяване преди 5-6 месеца стърчеше поне 1 мм. Замерих всички присъединителни размери и от сметките излезе че аксиалното износване е доста около 4 мм. Поръчах на един познат и той ми направи шайби ф12хф20х2.4мм с които компенсирам износването на дистанционната втулка м/у лагерите. За по лесно сглобяване направо залепих шайбите за лагерите с каноколит преди монтажа и всичко си дойде на мястото след монтажа. Публикувам схема и снимки, като предварително искан да поясня , че размерите са закръглени на цели числа и няма означени ф - за диаметрите, просто не съм наясно с програмата с която чертах, защото я инсталирах вчера и още не съм я разучил . :beer:

Shema na charnir.pdf
Подробна схема на елементите и сборка !
(32.09 KiB) 1611 пъти
Прикачени файлове
1. Predi osnowen remont.jpg
Преди ремонта - хлабината няма как да се види
(241.84 KiB) 123 пъти
6.Sled osnowen remont.jpg
Всичко отново сглобено !
(247.13 KiB) 106 пъти
5. Os i nowi lageri s zalepeni 6aybi.jpg
Ос и лагери с залепени шайби, преди монтажа.
5. Os i nowi lageri s zalepeni 6aybi.jpg (287.66 KiB) Прегледано 1411 пъти
4. Zadna vilka.jpg
Задна вилка
(303.39 KiB) 93 пъти
3. Uho ramka3.jpg
Ухо на рамката - изглед отзад
(237.88 KiB) 97 пъти
2. Uho ramka2.jpg
Ухо на рамката - изглед отпред
(331.13 KiB) 98 пъти
Аватар
ectomtb