Бюджетни курбели за 9 скоростна система

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Бюджетни курбели за 9 скоростна система

Мнениеот Kraken » Нед Яну 03, 2016 7:59 pm

Здравейте на всички и Честита Нова Година.Нов съм във форума и се извинявам предварително ако засегна някой с незнанието си!Наскоро реших да тренирам с колоездене.Купих един велосипед от Англия(Ebay) и реших да го въстановя до годно за ползване в градски условия.Няма да ходя да скачам по чукари и гори а искам да ми е максимално комфортно когато изляза на разходка с велосипеда.Стигнах до етап курбели и средно.Не зная дали сегашните стават за 3х9 скоростна система(RS Suntour nex 300).Не намирам информация в нета за този модел.Задните венци са някакви на Sram 11-34.Дерайльора и деклашьора са XT(по стар модел са но нямат луфтове или кривини).Питането ми е какви курбели да си търся които да съответстват на задните венци и каква ос касета?Склонен съм и на втора ръка само да са запазени.И сам се ориентирам но не мисля да давам 150-200лв.Има ли някакъв по изгоден вариант?Благодаря предварително.
Как еднорък готвач приготвя пълнени чушки???
Kraken

Рейтинг: 1218

Re: Бюджетни курбели за 9 скоростна система

Мнениеот uBaH » Пон Яну 04, 2016 9:38 am

Здравей и добре дошъл във Форума.
NEX е нисък клас моделна линия на SR Suntour, предназначена за евтини, градски велосипеди. Курбелите, с които разполагаш, по всяка вероятност са модел, предназначен за 3х8, но разстоянието между плочите, както и дебелината им при 8 и 9-скоростните курбели е еднаква.
Накратко - ще може да използваш сегашните си курбели с 3х9 скоростна система.

Имай в предвид, че компонентите по задвижването са консуматив. Вярно, в някои случаи доволно скъп такъв.
С карането, тези компоненти се износват и подлежат на замяна в следния ред - верига, венци, курбели (или плочи на курбелите, при по-скъпите модели). От усилието на опън, прилагано при въртене на педалите, веригата бавно се разтяга. В следствие това разтягане, звената й започват да застъпват зъбите на венците и на плочите на курбелите, вместо да лягат точно в пространството между два зъба.

Изображение

Резултата от износването е появата на прескачане на веригата. Първоначално при по-голямо натоварване, впоследствие и изобщо.

Пиша по-горното, за да имаш едно на ум, при снабдяването на компонентите за велосипеда ти.
Ако сегашните ти курбели са използвани много време, има голяма вероятност да не работят добре - разбирай да износят преждевременно новата* ти касета и верига.

*Не си написал дали венците Sram 11-34 са нови или използвани. Същото важи и за веригата, която смяташ да изпозлваш. Та малко повече информация няма да е излишна ;)
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот Kraken » Пон Яну 04, 2016 7:38 pm

Венците,курбелите и веригата са ползвани но си нямам и на идея веригата каква е.Като гледам венците(предни и задни) сякаш нямат заострени или изтънели зъби.Когато го получих беше в плачевно състояние но не съм и очаквал повече за 50 паунда.Явно ,че някой се беше майсторил по него.Задният дерайльор беше монтиран към рамката по безумен начин и не превключваше повече от три венеца(без ухо).От тук си купих преден и заден дерайльор XT RD-M750 и FD-M751 и команда Shimano SLR440RA понеже беше с някакви за 3х8 със захват към спирачката.Ще взимам и хидравлична спирачка но когато се стигне до там ще му мисля.В момента има голям луфт на средното движение и ще търся ключове за да ги разглобя.И без това съм си наумил да сменям курбелите със средното и веригата но се притеснявам,че няма да уцеля дължината на средното.Рамката е широка 67-68мм. където се монтира ос касетата.С каква дължина трябва да е оста на касетата за да нямам проблеми със смяната на предните венци?Велосипеда е Carrera Kraken,само дето не знам точният модел :dontknow: .
Да вмъкна само,че велосипеда от снимката не е моят но е абсолютно същият като модел и цветове.Нямам снимки на моя понеже е разглобен и частите са на различни места и не съм ги снимал. :lol: .
Kraken

Мнениеот uBaH » Вто Яну 05, 2016 10:06 am

Така вече е по-ясно :agree:

Разбрал си, че сегашното ти средно движение вероятно е тип ос касета - капсуловано, с ос завършваща на четиристенен конус или както си го наричаме за кратко "на квадрат".

В зависимост от бюджета, който си определил, имаш два основни варианта:

Вариант 1 (най-евтин) - запазваш старите си курбели, сменяш само ос касетата с нова:
Разлуфтена ос касета не подлежи на ремонт и ще ти трябва нова. Цените им започват от десетина лева, като читав модел струва малко повече (примерно VP Components VP-BC82).
Ориентирал си се и за ширината на муфата (тръбата на рамката, в която се монтира средното), която е в твоя случай е 68 мм (стандартна). С дължината на оста обаче, нещата са малко по-сложни. За съжаление, без информация за конкретния модел курбели (и аз не успявам да намеря такава), няма как да я определиш правилно "на око". Ще се наложи да демонтираш курбелите и да измериш дължината на оста с шублер. След това е ясно - търсиш ос касета с ширина 68 мм и дължина на оста равна на старата.

Вече си наясно, че както демонтажа на курбелите, така и този на ос касетата изискват специфични инструменти. Екстрактор за курбели и ключ за ос касета. Или ще трябва да си набавиш такива (закупиш, вземеш на заем) или да използваш услугите на сервиз.

Вариант 2 (най-разумен, според мен) - даваш повече пари и правиш ъпгрейд на системата курбели - средно движение:
Ако искаш да минеш едно или дори две нива по-горе, може да си купиш курбели с куха ос. Те са по-"корави", по-леки и т.н. Най-достъпния вариант, който се предлага на нашия пазар мисля е Shimano Alivio FC-M4050 или FC-M4060, като за тези 90 лв. получаваш и необходимото средно движение с външни лагери.

Написаното за инструментите важи и тук, като освен онези два, с които ще демонтираш старите си компоненти, ще ти трябват и още два - ключ за Hollowtech средно и ключ за капачката на курбела.
Аватар
uBaH

Мнениеот Kraken » Пет Яну 08, 2016 7:16 pm

Така,вече се сдобих с курбели Shimano FC-M523 Octalink Hollotech и централно ES-25 с необходимата дължина от 113мм.Тук във форума четох за дължината на оста на средното движение,че трябва да е 45мм.(за три венеца) от средата на тръбата на рамката където се монтира до средната плоча.В момента се чудя каква верига да си взема.Насочил съм се към следните модели:SRAM PC-951-9ск. или Shimano Deore,HG-53 9ск.Моля за съвет коя от двете ще ми върши по добра работа?Най вероятно ще сменя и задната касета с нова 11-32 или 11-34 но и там се чудя коя да е и на коя марка(Shimano или Sram).Kлючове поръчах от всичките(средно,курбели,задната касета и за веригата)понеже ще ми трябват и те.Иронията е че имам възможност и сам да си ги направя и то предполагам,че по добри от купешките но нямам модел.Струг, фреза,шлайф и термичната обработка(закаляването) не ми е проблем(в такъв завод работя) :lol: .
Kraken

Мнениеот Alexi » Пет Яну 08, 2016 7:54 pm

имай предвид ,че Аливио от новите модели е все едно Деоре от преди година - две - примерно .. та като кажеш касета или курбели е добре точни модели да се цитират .. примерно касета Аливио HG400 е по скъпа от Деоре HG51 ,вероятно и по лека
Аватар
Alexi

Мнениеот Kraken » Пет Яну 08, 2016 8:06 pm

До задната касета като стигна ще му мисля.Ще пробвам първо с моята която е на Sram 11-34 но не знам точния и модел(не съм я свалял да я огледам по обстойно).За верига се двуумя в момента.Пък и не знам как ще работят курбели за 10ск. с верига за 9ск. и касета 9ск.(предполагам без проблеми).
Kraken

Мнениеот Alexi » Пет Яну 08, 2016 8:48 pm

ще работят ,а защо не КМС верига ? идва си със бързо звено
Аватар
Alexi

Мнениеот Kraken » Пет Яну 08, 2016 9:10 pm

Да и KMC е вариант.Намерих една обява от моя град в OLX. http://olx.bg/ad/veriga-105-ultegra-dur ... 35CUL.html
/- и се чудя коя да взема да не се занимавам с куриери?Цените му добри ли са според вас?
Kraken

Мнениеот Alexi » Пет Яну 08, 2016 9:16 pm

нормални са цените да .. 9 скоростната ултегра също ще ти свърши работа ,качествена и лека верига
Аватар
Alexi

Мнениеот Kraken » Пет Яну 08, 2016 10:33 pm

Утре я взимам тая ULTEGRA HG-93 и когато получа ключовете ще видя какво ще сътворя :rofl: .
Kraken

Мнениеот hanstoyan » Пон Фев 29, 2016 9:03 am

да споделя и аз за веригите, тъй като сглобявам колело и ми е скорошно , но не ми харесаха цените и си взех от алиекспрес HG-73, за 9$, в оригинална кутия , със свързващо звено и смазана, отделно си я досмазах.
А за курбелите се спрях на Alivio 4050, със средно , доста приемливо за цената
hanstoyan

Рейтинг: 1220

Мнениеот Kraken » Пон Фев 29, 2016 6:25 pm

hanstoyan написа:да споделя и аз за веригите, тъй като сглобявам колело и ми е скорошно , но не ми харесаха цените и си взех от алиекспрес HG-73, за 9$, в оригинална кутия , със свързващо звено и смазана, отделно си я досмазах.
А за курбелите се спрях на Alivio 4050, със средно , доста приемливо за цената

Ми тя в момента е 7.05$ но не мисля,че е оригинална на Shimano.Вече близо два месеца и аз чакам някой чаркове от там.По принцип взимам дребни и незначителни неща които ми е трудно да намеря по магазините в моя град или не ми харесва цената.Тук в БГ. ми искат 17лв. за ухо за рамката(доставката е отделно),а при "джуджетата" го поръчах за 3.50$.Позаинтересувай се за цени на спици от там да видиш за какво става въпрос!
Kraken

Мнениеот hanstoyan » Вто Мар 01, 2016 8:36 am

тази която взех смея да твърдя беше оригинална.
иначе и аз бая неща накупих за колелото оттам - карбоново кормило -12$ , лапа - 4$, колче седалка - 14$, седалка - 6$, педали - 14$ .....
все хубави неща са и на доста добри цени спрямо тук, в пъти ....
hanstoyan

Мнениеот Alexi » Вто Мар 01, 2016 8:39 am

мда и все оригинални :evil: аз не бих си рискувал здравето с карбоново кормило за 12$ а и съм сигурен, че тежи колкото сносно алуминиево такова
Аватар
Alexi

Мнениеот hanstoyan » Вто Мар 01, 2016 10:18 am

пък не ми дреме че колчето не ми е марково или лапата....
вдигнали са го малко кормилото
http://www.aliexpress.com/item/New-Moun ... 00736.html

140 грама тежко ли е?
hanstoyan

Мнениеот Alexi » Вто Мар 01, 2016 4:42 pm

това тегло е за 640мм .. ако си вземеш 720-740 ще тежи 200+ грама ,колкото и сносно алуминиево кормило ,отделно шанса да се строши .. леките и здрави карбони не са на такива цени
Аватар
Alexi

Мнениеот hanstoyan » Вто Мар 01, 2016 6:56 pm

700mm e 149g, аз алуминиево под 400г не съм мяркал. Пък за нормално каране е 10+, нито ще скачам върху него трупешката нито ще спускам Витоша... Всичко в днешно време се прави в Китай, сега че на шаблон Еди-кво-си му слагат 100% отгоре и после и нашите вносители си слагат още 1000% е друг въпрос
hanstoyan

Мнениеот Kraken » Вто Мар 01, 2016 8:46 pm

hanstoyan написа:тази която взех смея да твърдя беше оригинална.
иначе и аз бая неща накупих за колелото оттам - карбоново кормило -12$ , лапа - 4$, колче седалка - 14$, седалка - 6$, педали - 14$ .....
все хубави неща са и на доста добри цени спрямо тук, в пъти ....

Абе,че не са много качествени е ясно.Според теб защо има карбонови кормила по 50$,че и повече(пак NO NAME)?Колкото до веригата,има ли надпис Shimano с модела и на всяко звено?
veriga-shimano-cn-hg73.jpg
veriga-shimano-cn-hg73.jpg (29.22 KiB) Прегледано 3175 пъти
.Няма нали?
Днес ми пристигна ухото за рамката и няма абсолютно никаква разлика като качество и изработка с грешното което бях купил от БГ.Скобичките за жилата и за маркучите за спирачките които ги държат към рамката и те пристигнаха и си пасват(10бр-0,85$).Но това са дребни неща които не са важен консуматив.Погледна ли цените на спиците да видиш,че са колкото тук,ако не и по скъпи.
Kraken

Мнениеот hanstoyan » Сря Мар 02, 2016 8:18 am

има и по-скъпи стоки като гумите, механиката ..
Kraken написа:Няма нали?

има :) веригата както казах е оригинална
hanstoyan

Мнениеот Kraken » Съб Мар 05, 2016 10:25 am

[quote="hanstoyan"]700mm e 149g, аз алуминиево под 400г не съм мяркал.
Ето ти едно и леко алуминиево кормило 165гр.
53413934_2_800x600_kormilo-club-roost-snimki.jpg
53413934_2_800x600_kormilo-club-roost-snimki.jpg (116.65 KiB) Прегледано 3058 пъти
Kraken

Мнениеот hanstoyan » Съб Мар 05, 2016 6:03 pm

е не ме интересува, имам си хубаво карбоново, само споделям, пък всеки си има глава и решава, не карам никого да купува нещо
hanstoyan

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти