Така вече е по-ясно
Разбрал си, че сегашното ти средно движение вероятно е тип ос касета - капсуловано, с ос завършваща на четиристенен конус или както си го наричаме за кратко "на квадрат".
В зависимост от бюджета, който си определил, имаш два основни варианта:
Вариант 1 (най-евтин) - запазваш старите си курбели, сменяш само ос касетата с нова:
Разлуфтена ос касета не подлежи на ремонт и ще ти трябва нова. Цените им започват от десетина лева, като читав модел струва малко повече (примерно
VP Components VP-BC82).
Ориентирал си се и за ширината на муфата (тръбата на рамката, в която се монтира средното), която е в твоя случай е 68 мм (стандартна). С дължината на оста обаче, нещата са малко по-сложни. За съжаление, без информация за конкретния модел курбели (и аз не успявам да намеря такава), няма как да я определиш правилно "на око". Ще се наложи да демонтираш курбелите и да измериш дължината на оста с шублер. След това е ясно - търсиш ос касета с ширина 68 мм и дължина на оста равна на старата.
Вече си наясно, че както демонтажа на курбелите, така и този на ос касетата изискват специфични инструменти. Екстрактор за курбели и ключ за ос касета. Или ще трябва да си набавиш такива (закупиш, вземеш на заем) или да използваш услугите на сервиз.
Вариант 2 (най-разумен, според мен) - даваш повече пари и правиш ъпгрейд на системата курбели - средно движение:
Ако искаш да минеш едно или дори две нива по-горе, може да си купиш курбели с куха ос. Те са по-"корави", по-леки и т.н. Най-достъпния вариант, който се предлага на нашия пазар мисля е
Shimano Alivio FC-M4050 или FC-M4060, като за тези 90 лв. получаваш и необходимото средно движение с външни лагери.
Написаното за инструментите важи и тук, като освен онези два, с които ще демонтираш старите си компоненти, ще ти трябват и още два - ключ за Hollowtech средно и ключ за капачката на курбела.