Въпроси при избор на части за MTB

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпроси при избор на части за MTB

Мнениеот index_00 » Нед Сеп 13, 2015 2:10 pm

Здравейте, продължавам темата за прескачане на верига http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=176570. Реших да заменя някои основни части от моя MTB, като се нуждая допълнително мнение при избора на компоненти.

Смятам да сложа нова верига, ос касета, курбели, заден дерайльор, венец - като предпочитам да са марка Shimano.

В момента MTB е със:
    - заден венец със 7 зъбчатки (28-14 зъба)
    - курбел с 3 зъбчатки (42-34-24 зъба)
Можете ли да ме посъветвате какви най-удачни и съвместими части мога да подбера в рамките на посчените суми (общ бюджет 100-120 лв).

Търся курбел до 30 лв., с препдазител (по възможност заменяем, сегашния ми се чупи няколко пъти и труднонамирах от същия вид).

За сега си избрах „SHIMANO TOURNEY FC-M171 42T“, но избора е според описанието в сайта, от който го намерих, гледах да не е алуминиев само и да подхождат броя зъби. Там е посочено „дължина на веригата - 47,5 mm“ – това има ли някакво пряко отношение при избора на верига?

Верига 10-15 лв.

Избрах „Shimano CN-HG40“, 114 звена, съвместима е за 6,7 и 8 скорости. Забелязах в различни сайтове, че са посочени 114 и 116 звена за същия модел– това някаква грешка ли е или един модел може да се предлага с различен брой звена?

Ос касета до 20 лв.

На какъв принцип се избира ос касетата, спрямо какви параметри от рамката? Опитах се да измеря дължината на предишната касета (без да я сваля - все още нямам подходящ ключ) и излезе 142 мм. Това е по груби измервания и ми се струва много, при положение, че стандартно се изпозлва 113 мм.

Сега се досещам, че вероятно ще ми трябва и диамтъра на втулката от оста. Ще търся касета с квадратна ос.

Венец касета до 20 лв

Харесах си венец касета „Shimano CS-HG41-7“ с 11-28 зъба. Надявам се че с 11 зъба велосипеда ще е по-бърз в сравнение с предишните 14 зъба на най-малкия венец. Ако не подхожда тази касета също ми харесва „Shimano CS-HG20-7“ (12-32).

Заден дерайльор
до 20-25 лв.

Като вариант ми допада „Shimano Altus RD-M280“, забелязвам че и под 20 лв има много решения, но не съм сигурен по какъв критерий мога да подбера най-доброто, от тях ми харесва „Shimano RD-TX35“ или „Shimano RD-TZ50“. Най-вече не съм сигурен ако избра касета с 11 зъба дали задния дерайльор може да не съответства.

За момента това са компонентите, които смятам да заменя, ще съм благодарен на всякакви съвети.
Аватар
index_00

Рейтинг: 1200

Re: Въпроси при избор на части за MTB

Мнениеот Илиян_Илиев » Пон Сеп 14, 2015 8:00 am

Привет,
венец касетата която си харесал със сигурност няма да пасне понеже е на шлици, а твоята е на резба- ще ти трябва и главина или да сложиш като старата!
Илиян_Илиев

Рейтинг: 1220

Мнениеот carmo » Пон Сеп 14, 2015 8:34 am

„дължина на веригата - 47,5 mm“ всъщност трябва да е „линия на веригата - 47,5 mm“. Не знам в кой сайт си гледал компонентите, но огледай и други източници, примерно тук: http://velosiped.bg/
Не знам от къде си, но ако можеш се консултирай в някой сервиз с вещ и практикуващ веломеханик, за да прецени състоянието на байка ти и конкретните му компоненти. Мнението и препоръките му ще са ти полезни, а може и "трансплантацията" безметежно да извърши.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот ivcho3 » Пон Сеп 14, 2015 2:45 pm

Стига ос касетата да пасне в рамката и както пише Илиян Илиев за смяна на главината, всичко останало според описанието е съвместимо.
Избрах „Shimano CN-HG40“, 114 звена, съвместима е за 6,7 и 8 скорости. Забелязах в различни сайтове, че са посочени 114 и 116 звена за същия модел– това някаква грешка ли е или един модел може да се предлага с различен брой звена?
Дължината на веригата (брой звена) не е точно определена. Веригите се продават със значителен аванс, като преди монтажа се избиват пиновете и се махат толкова звена, кратно на две, колкото е необходимо, за да има оптимално обгягане. Дължината на веригата зависи от общия капацитет, разлика с предните венци, брой зъби на обтягащата ролка, дължина на рамото и други неща, като има правило при поставяне на веригата на голям венец отпред и най- малък заден, колелцата на дерайльора да бъдат вертикално. В конкретния случай броя звена ще бъде под 108, според зависи.
ivcho3

Рейтинг: 1260

Луфт от към ос касетата

Мнениеот index_00 » Нед Яну 17, 2016 6:38 pm

Продължавам темата за ремонта на велосипеда ми. Дадох колелото на веломеханик, замени: верига, венец, дерайльор, курбели.

Само ос касетата остана същата, проблема е че има голям луфт. Майстора каза, че не е успял да махне ос касетата, тъй като е ръждясала и не помръднала (колелото е карано окол 20 години). От напъване само се изкривил ключа за развиване.

Замених почти всички части по велосипеда, само рамката си остана същата (понеже ми е удобна) и не смятам да я заменям.

Дайте съвет как може да се развие ос касета, която е така запъната. Според майстора евентуално ако се завари едната чашка може да се развие, но другата е навътре и няма как да я захване. Единствено се сещам ако впръсквам периодично някаква течност, която да разгради ръждата и постепенно да разхлаби детайлите, не съм сигурен точно с какво – нафта, течност за чистачки, друго? От сервиза са пръскали с някакъв спрей за разграждане на ръжда и смазване, но не е дало ефект.

Ето и снимки от едната страна.

IMG_9598 - Copy.JPG
IMG_9598 - Copy.JPG (165.41 KiB) Прегледано 901 пъти

IMG_9594 - Copy.JPG
IMG_9594 - Copy.JPG (171.55 KiB) Прегледано 849 пъти
Аватар
index_00

Мнениеот Alexi » Нед Яну 17, 2016 6:50 pm

може да сипеш малко нафта или нещо друго подходящо през отвора на седалковата тръба ,така че долу да се накисне средното няколко дена и после няма де да ходи ще се развие .. така ръждиво няма да е лесно ,майстора е можело поне малко спрей да му пръсне ..
Аватар
Alexi

Рейтинг: 2000

Мнениеот index_00 » Нед Яну 17, 2016 6:54 pm

Както посочих майстора е пръскал със спрей, дори няколко пъти през ден (каза че така се е получавало на някои колелета). Не се бях сещал за вариант през седалката - ще пробвам със сигурност и ще пиша какво е станало.
Аватар
index_00

Мнениеот marsa » Нед Яну 17, 2016 7:00 pm

Може малко да поиграе и пистолета за горещ въздух, но ще замине боята.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Назад към Веломеханик