Смятам да сложа нова верига, ос касета, курбели, заден дерайльор, венец - като предпочитам да са марка Shimano.
В момента MTB е със:
- - заден венец със 7 зъбчатки (28-14 зъба)
- курбел с 3 зъбчатки (42-34-24 зъба)
Търся курбел до 30 лв., с препдазител (по възможност заменяем, сегашния ми се чупи няколко пъти и труднонамирах от същия вид).
За сега си избрах „SHIMANO TOURNEY FC-M171 42T“, но избора е според описанието в сайта, от който го намерих, гледах да не е алуминиев само и да подхождат броя зъби. Там е посочено „дължина на веригата - 47,5 mm“ – това има ли някакво пряко отношение при избора на верига?
Верига 10-15 лв.
Избрах „Shimano CN-HG40“, 114 звена, съвместима е за 6,7 и 8 скорости. Забелязах в различни сайтове, че са посочени 114 и 116 звена за същия модел– това някаква грешка ли е или един модел може да се предлага с различен брой звена?
Ос касета до 20 лв.
На какъв принцип се избира ос касетата, спрямо какви параметри от рамката? Опитах се да измеря дължината на предишната касета (без да я сваля - все още нямам подходящ ключ) и излезе 142 мм. Това е по груби измервания и ми се струва много, при положение, че стандартно се изпозлва 113 мм.
Сега се досещам, че вероятно ще ми трябва и диамтъра на втулката от оста. Ще търся касета с квадратна ос.
Венец касета до 20 лв
Харесах си венец касета „Shimano CS-HG41-7“ с 11-28 зъба. Надявам се че с 11 зъба велосипеда ще е по-бърз в сравнение с предишните 14 зъба на най-малкия венец. Ако не подхожда тази касета също ми харесва „Shimano CS-HG20-7“ (12-32).
Заден дерайльор до 20-25 лв.
Като вариант ми допада „Shimano Altus RD-M280“, забелязвам че и под 20 лв има много решения, но не съм сигурен по какъв критерий мога да подбера най-доброто, от тях ми харесва „Shimano RD-TX35“ или „Shimano RD-TZ50“. Най-вече не съм сигурен ако избра касета с 11 зъба дали задния дерайльор може да не съответства.
За момента това са компонентите, които смятам да заменя, ще съм благодарен на всякакви съвети.